Yaşlılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1373911

Bir kişinin, grubun veya toplumun sosyal ilişkilerden kaynaklanan manevi sorunlara yönelik verilen hizmetin adı aşağıdakilerden hangisidir?


Dini rehberlik

Dini danışmanlık

Gönül rehberliği

Sosyal danışmanlık

Manevi danışmanlık


Yanıt Açıklaması:

Dini rehberlik: Bir kişinin, bir grubun veya bir toplumun inandığı din hakkında yol gös­termek, aydınlatmak veya inandığı dinin gereklerini- ritüellerini yerine getirme hususunda rehberlik yapmaktır. Bu görevi yerine getirene de dinî rehber denir.

Dini danışmanlık: Dini ilgilendiren konularda, bir kişinin yaşadığı ruhî bir sorun nedeniyle veya bir grubun ya da bir toplumun sosyal ilişkilerden kaynaklanan sorunlar karşısında veri­len danışmanlığa dinî danışmanlık denir. Bu işi yapana da dinî danışman denir.

Manevi danışmanlık: Dinle ilgili olsun ya da olmasın, her hangi bir kişinin yaşadığı ruhî bir sorun nedeniyle veya bir grubun ya da bir toplumun sosyal ilişkilerden kaynaklanan manevi nitelikteki sorunlar karşısında verilen danışmanlığa manevi danışmanlık denir. Bu işi yapana da manevi danışman denir.

Dinİ danışmanlık ile manevi danışmanlık arasındaki temel fark; dinİ danışmanlıkta, danı­şılan konunun dinle ilgili olması ve danışmanın da din konusunda uzman olması, manevi danışmanlıkta ise danışılan konu dinle ilgili olabileceği gibi dinle ilgili olmayabilir de. Ancak manevi danışmana sorulan soru dinle ilgili ise manevi danışmanın aynı zamanda dini danış­manın haiz olduğu vasıflara da sahip olması gerekir.

Gönül rehberliği: Bir kişinin, bir grubun veya bir toplumun inandığı dinin zahiri (açık) olan ve ilk anda anlaşılabilen özelliklerinin ötesinde bâtini (iç-gizli) özelliklerinin de olduğuna inanan­ları aydınlatmak, yol göstermek veya yapması gereken ritüelleri yerine getirmesi hususunda rehberlik yapmaktır. Bu görevi yerine getirene de gönül rehber denir. Özel anlamda tasavvuf ve tarikat önderlerini bu kategoride değerlendirebiliriz.

Gönül danışmanlığı: Dinin zahiri (açık) olan ve ilk anda anlaşılabilen özelliklerinin ötesinde bâtini (iç-gizli) özelliklerinin de olduğuna inanan ve ona göre dinî yorumlayan ve yaşayan, bundan ötürü de gönlünde bir takım sorunlar yaşayanlara verilen danışmanlığa gönül danış­manlığı denir. Bu işi yapana da gönül danışmanı denir.

Uzman ilahiyatçı danışmanlığı: Dinin uzmanlık alanına giren konularında verilen danış­manlığa Uzman ilahiyatçı danışmanlığı denir. Bu işi yapana da uzman ilahiyatçı danışman denir. Dinî rehber ve dinî danışmanlar dinin her alanına vakıf olamayabilirler. Değişik soru ve sorunlar karşısında uzman ilahiyatçı danışmana ihtiyaç olabilir. Doğru yanıt E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum