Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1184461
1. Evre 3’te hastanın tablosuna denge kayıpları eklenmektedir.
2. Bu evrede yürümeye yardımcı gereçlerin kullanılması ve aktivitelerle ilgili planlamalarda bazı revizyonların yapılması gerekebilir.
3. Bu evrede olgularda yutma güçlüğü, konuşma problemleri, kognitif bozukluklar gelişebilir.
Yukarıda Parkinson hastalığının üçüncü evresiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Yalnız 1 |
1 ve 2 |
1 ve 3 |
2 ve 3 |
1, 2 ve 3 |
Evre 3’te hastanın tablosuna denge kayıpları eklenmektedir. Parkinson hastalarında denge bozukluğu ve bağlantılı olarak düşmeler yaygın bir problemdir. Bu sorunlar genellikle vücut pozisyonunun bozulması, hareketin yavaşlaması, gövde sertliği ve eklem ile hareket duyusu (propriosepsiyon) yetersizliğiningiderek artmasıyla tanıdan itibaren yaklaşık 5 yıllık bir süreç sonrasında başlar. Denge; örneğin, hareket hâlindeki bir topa vurmak gibi motor ve zihinsel alanı ilgilendiren çoklu görevler sırasında sıklıkla daha da kötüleşmekte ve düşme riski artmaktadır. Düşme sonrasında hastalarda hem kendine hem de bakım vericilerine karşı güvensizlik gelişmekte, ayrıca, hareket korkusu da dahil olmak üzere birçok korku ve stres davranışı baş gösterebilmektedir.
Parkinson Hastalığında Bakım ve Rehabilitasyon Bu evrede yürümeye yardımcı gereçlerin kullanılması ve aktivitelerle ilgili planlamalarda bazı revizyonların yapılması gerekebilir.
Bağımlılığın arttığı hastalığın 4. ve 5. evrelerinde, olgularda yutma güçlüğü, konuşma problemleri, kognitif bozukluklar, huzursuzluk, anksiyete, görme sorunları, yazı yazma bozuklukları, daha sık tuvalete gitme ihtiyacı, idrar sıkışması hatta idrar kaçırma, aşırı terleme, cinsel sorunlar gibi geç dönem semptomları gelişebilmektedir.
Yorumlar
- 0 Yorum