Yaşlılıkta Nörolojik Temelli Durumların Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1185633

1. Parkinsonlu hastalarda denge problemi sebebiyle, tekerlekli değil, sabit yürüteçler önerilmektedir.

2. Parkinsonlu hastalar için hafif bir tekerlekli sandalyenin kullanılması önerilmektedir. 

3. Sırt dayama platformu sırtüstü seviyeye kadar olan sandalyeler duruş dinlenme olanağı sebebiyle daha iyi bir tercih olacaktır.

Yukarıda Parkinsonlu hastalar için yürüteç ve tekerlekli sandalye seçimiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız 1

1 ve 2

1 ve 3

2 ve 3

1, 2 ve 3


Yanıt Açıklaması:

Yürüteçler
• Daha iyi bir stabilite sağladığı ve sağa sola dönme manevralarını kolaylaştırdığı için dört veya daha fazla tekerleği olan yürüteçlerin kullanılması önerilmektedir.
• Piyasada kullanıcılarına dinlenme fırsatı sağlayan bir oturma yüzeyine sahip veya yük taşıma sepeti olan yürüteçler de bulunmaktadır. Bunlar kişinin ihtiyacına uygun seçimler yapılırken göz önünde bulundurulması gereken özelliklerdir.
• Yürüteçler genel olarak sabit ve dört ayaklı formdadır. Fakat Parkinsonlu hastalarda denge problemlerine neden olabileceklerinden bu klasik formların kulanılması önerilmemektedir. Bunun yerine manevraları kolaylaştıran, kişinin taşımasını gerektirmeyen tekerlekli yürüteçler önerilmektedir.

Tekerlekli Sandalyeler
Parkinson hastalığının ileri evrelerinde, tekerlekli sandalye bir zorunluluk haline gelebilir. Tekerlekli sandalye kullanımı kadar, en uygun sandalyenin seçimi de önemlidir. Sandalye seçimi ile ilgili
öneriler aşağıda sıralanmıştır:
• Hangi sandalyenin kişinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşıladığını bulmak için deneyimli bir fizyoterapiste danışılmalıdır.
• Tekerlekli sandalyeler özelliklerine göre ucuz veya pahalı olabilmektedir. Ödeme planlarının oluşturulmasında sigortası olan bireylerin haklarını öğrenmeleri tavsiye edilmektedir.
• Hafif bir tekerlekli sandalyenin kullanılması önerilmektedir. Ayrıca ihtiyaçlar ve destek veren bakıcının olup olmadığına bağlı olarak, ev için daha fazla özelliklere sahip veya seyahat için daha hafif, katlanabilir bir tekerlekli sandalye seçilebilir.
• Sırt dayama platformunun sırtüstü seviyeye kadar olan sandalyeler duruş değişiklikleri sağlar, kişinin düşük tansiyon gibi durumlarda veya gün içerisinde dinlenmesine olanak sağlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum