Yeni Teknolojiler ve Çalışma Hayatı Deneme Sınavı Sorusu #991031

İnternet ağlarında her bir istemcinin bir sunucuya bağlanarak bilgi elde etmesi Ağ toplumunda aşağıdaki durumlardan hangisi ile benzerlik göstermektedir?


Tarım arazisi, sanayi makineler gibi ham maddelerin yerini bilgiye bırakması

Bilginin edinilmesi, işlenmesi ve üretilmesinde gerçekleşen değişimler

Ekonomik, kültürel, iletişimsel ve sosyal ilişkilerin köklü bir şekilde değişmesi

Tüm insanların, şirketlerin, kurumların, kentlerin, bölgelerin, sosyal dernek ve örgütlerin her birinin küresel ağların içine taşınması

Tekilci ve kapalı etkileşime dayalı dikey bir örgütlenme yapısının oluşması


Yanıt Açıklaması:

Ayrıca ağ sisteminin düğüm noktaları, ağdaki unsurların birbiriyle bağlandığı ve birlikte ulaşmak istedikleri bilgi ve enformasyonun depolanıp işlendiği noktalardır. Bu nedenle ağa katılanlar bunlara bağlanmak ister. Ağ sisteminde yer alan birimlerin her birinin bir diğeri ile eşgüdümlü katılımı ve birbiriyle bağlantılı kararları, tek merkezli bir işleyiş yerine çok katılımlı, interaktif etkileşen ve yatay yapılanmaya dayalı bir işleyişi gündeme getirir. Sonuçta bu ağ sistemleri kentsel, bölgesel, ulusal ve küresel boyuta genişlediğinde, internet ağları modelinde görüldüğü gibi kentsel, bölgesel, ulusal ve küresel, iletişim ve etkileşim ağlarını oluştururlar. Sanayi toplumunun ulusal sınırları, oldukça kapalı ve kontrol edilebilen bir toplumsal yapılanma yaratırken, internet ağlarının küresel yapılanması sadece ulusal sınırları önemsiz kılmakla kalmaz; tüm insanların, şirketlerin, kurumların, kentlerin, bölgelerin, sosyal dernek ve örgütlerin her birinin küresel ağların içine taşınmasına yol açar. Doğru yanıt D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum