Yeni Toplumsal Hareketler Deneme Sınavı Sorusu #1320821

Kolektif davranışa ilişkin aşağıdaki tanımlamalardan hangisi yanlıştır?


Kolektif davranışlar baskın grubun norm ve değerlerini zorlayan, çok sayıda kişinin katıldığı, gönüllü ve genellikle planlanmadan, doğaçlama biçiminde gerçekleştirilen eylemlerdir.

Çevreci örgütler ya da sendikalar gibi yapılarda ve kurumlarda var olan organize davranıştan farklı olarak, belirlenmiş kural ya da prosedürlerin, otorite hiyerarşisinin söz konusu olmadığı davranışlardır.

Kolektif davranışlar, egemen kültürün norm ve değerlerini belirleyen, birkaç kişinin katıldığı tamamıyla planlı eylemlerdir.

Eğitim, din ve siyaset gibi kurumsal davranışlardan farklı olarak da kolektif davranışları yönetecek kurumsallaştırılmış normlar yoktur.

Kolektif davranış birçok biçimde ortaya çıkabilir; kısa ya da sürekli-kalıcı, kurumsallaşmış ya da yıkıcı-bozguncu, monoton-sıkıcı ya da dramatik nitelikte gerçekleşebilir.


Yanıt Açıklaması:

Kolektif davranışlar baskın grubun norm ve değerlerini zorlayan, çok sayıda kişinin katıldığı, gönüllü ve genellikle planlanmadan, doğaçlama biçiminde gerçekleştirilen eylemlerdir. Doğru cevap A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum