Yeni Toplumsal Hareketler Deneme Sınavı Sorusu #1320820

Toplumsal harekete ilişkin aşağıdaki bilgiler ve  tanımlamalardan hangisi yanlıştır?


Toplumsal hareket, dayanışmadan uzak, bir çatışma özelliği taşıyan ve yer aldığı sistemin sınırları belirleyen davranış biçimidir.

Toplumsal hareketler bir anlamda toplumda yaşanılan hoşnutsuzluğun dışa vurumu, karşılanması istenilen ihtiyaçların dile getirilmesidir.

1960’lardan bu yana toplumsal hareketler özellikle Batı medeniyetinin kalıcı bir parçası haline gelerek kuramsal çabaların konusu olmuştur.

Özellikle çağdaş Batı toplumlarında çok yoğun biçimde hemen her yerde rastlanan yaygın olgular haline gelmiş olan toplumsal hareketler; toplumsal değişimi sağlayan temel mekanizmalardandır.

Toplumsal hareket, birbiriyle egemenlik ilişkileri ve çatışma düzleminde karşı karşıya gelen, aynı kültürel yönelime sahip ve bu kültürün ortaya çıkardığı etkinliklerin toplumsal kontrolü için mücadele eden aktörlerin kolektif hareketidir.


Yanıt Açıklaması:

Toplumsal hareket, belli bir dayanışmayı esas alan, bir çatışma özelliği taşıyan ve yer aldığı sistemin sınırlarını zorlayan kolektif davranış biçimidir. Doğru cevap A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum