Yeni Türk Edebiyatına Giriş 2 Deneme Sınavı Sorusu #1038251

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi Ali Paşa'ya ait değildir?


15 yaşında Divan-ı Hümayun kalemine girmiştir.

Asıl adı Mehmet Emin’dir.

1856’da Paris Kongresi’nde Osmanlı Hükûmeti’ni temsil eder.

Askerî tıp okulundan mezun olur.

Fransız politikasına yakın durur.


Yanıt Açıklaması:

Şair Keçecizade İzzet’in oğlu olan Mehmet Fuat Paşa (1814-1868), askerî tıp okulundan mezun olur. Fransızcayla ilgili ilk bilgilerini, eğitim dili Fransızca olan bu okulda alır.

Henüz 15 yaşında Divan-ı Hümayun kalemine girecek kadar parlak bir zekâya sahip olan Âli Paşa’nın asıl adı Mehmet Emin’dir. Âli adını Hümayun’da alır. Reşid Paşa’nın Fuat Paşa ile birlikte fikir ve eylemlerinin devam ettiricisidir. 1850’ye kadar Londra maslahat güzarlığı, dışişleri bakanlığı müsteşarlığı ve bakanlığı gibi çeşitli görevler ifa ettikten sonra, bu tarihte Reşid Paşa’nın azliyle sadrazamlığa getirilir.

1856’da Paris Kongresi’nde Osmanlı Hükûmeti’ni temsil eder. Kongrede kapitülasyonların kaldırılmasını gündeme getirir. Islahat Fermanı’nı dış elçilerle birlikte hazırlar. Âli Paşa ise Fransız politikasına yakın durur. Osmanlı devlet yönetiminin Avrupa usullerine göre şekillenmesi gerektiği konusunda kararlıdır (Karal, 1995, s. 111). Mustafa Reşid Paşa kadar ilerleme konusunda net ve tutarlı değildir. Meşrutiyet idaresine de karşıdır. Islahat Fermanı onun en çok eleştirildiği siyasi hareket olmuştur. Eleştirenlerin başında da aşırı Batılılaşma ve Avrupa devletlerine sıkı bağlılık gibi konulardan dolayı Reşid Paşa vardır. En büyük eleştiriyi ise elbette Genç Osmanlılar yapacaktır. Hatta Genç Osmanlıların hedef tahtasından Fuat Paşa ile Âli Paşa hiç inmeyecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum