Yenilenebilir Enerji Kaynakları Deneme Sınavı Sorusu #1060430

Seçeneklerden hangisi Hızlı Pirolizin özelliklerinden birisidir?


Amaç, katı ürünü (char) maksizimize etmek ise uygulanan prosesin adı karbonizasyondur.

650ºC ve daha yüksek çalışma sıcaklıklarında çalışılır.

0,5-10 saniye aralığında bir alıkonma zamanında ham maddenin hızla ısıtılmasını gerektirmektedir.

Amaç sıvı ve gaz ürünü maksimize etmektir.

Bu süreç en uzun alıkonma süresine sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

Hızlı Piroliz: Karbonizasyon ile flash piroliz arasında yer alır. Amaç değerli sıvı ürün verimini maksimize etmektir. Hızlı piroliz, ham maddenin hızlı ısıtılması ve kısa alıkonma zamanı ile bilinen ısıl yöntemlere göre avantaj sağlamaktadır. Hızlı piroliz, 0,5-10 saniye
aralığında bir alıkonma zamanında ham maddenin hızla ısıtılmasını gerektirmektedir. Bu yöntem, 650ºC’den düşük sıcaklıklarda uygulanır.

Yavaş piroliz (Geleneksel Piroliz ya da Karbonizasyon): Yavaş ısıtma şartlarında işletilen prosestir. Amaç, katı ürünü (char) maksizimize etmek ise uygulanan prosesin adı karbonizasyondur. Tarihçesi eskilere dayanan odun kömürü elde etmek için de uygulanan bir yöntemdir. En fazla katı ürün elde edilirken sıvı ve gaz ürünler de üretilir. Bu süreç en uzun alıkonma süresine sahiptir (saatler ve hatta günler). Eğer amaç sıvı ve gaz ürün elde etmek ise hızlı ya da flash piroliz tercih edilmelidir.

Flash Piroliz: Amaç sıvı ve gaz ürünü maksimize etmektir. Karbonizasyon ve hızlı pirolizle karşılaştırıldığında çok hızlı ısıtma hızlarına sahiptir (<700ºC/s) ve daha düşük katı alıkonma süresine sahiptir (<0,5 s). 650ºC ve daha yüksek çalışma sıcaklıklarında çalışılır.

0,5-10 saniye aralığında bir alıkonma zamanında ham maddenin hızla ısıtılmasını gerektirmek durumu hızlı pirolize ait bir özelliktir. Buna göre doğru cevap C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum