Yenilenebilir Enerji Kaynakları Deneme Sınavı Sorusu #1059970

Aşağıdakilerden hangisi dalga enerjisinin avantajları arasında yer almaz?


Yenilenebilir olası

Çevre dostu olması

Toprağa zarar vermemesi

Dışa bağımlılığı azaltıyor olması

Deniz ekosistemi üzerinde etkili olması


Yanıt Açıklaması:

Avantajları;

Yenilenebilir: Dalga enerjisinin en büyük avantajı tükenmeyecek bir enerji türü olmasıdır. Kıyısal kesimlerde kıyılara vuran güçlü dalgalar her zaman olacaktır. Dalgalar kıyıdan ters olarak aksa da geri dönerler. Tükenmekte olan fosil yakıtları aksine dünyanın her yerinde yeni yeni keşfedilmektedir. Dalga enerjisi mısırdan elde edilen etanol gibi sezonluk bir enerji türü değildir. Dalga enerjisinin üretimi için insan gücüne ihtiyaç duyulmaz.
Çevre Dostu: Dalgalardan üretilen enerji fosil yakıtlar gibi çevre üzerinde olumsuz etki oluşturan gaz, atık ve kirlilik gibi yan ürünler açığa çıkarmaz. Dalga enerjisi elektrik üreten makinelerde doğrudan kullanılabilir. Güç jeneratörlerinde tesislerinde kullanılabilir. Günümüzün enerji odaklı dünyasında böyle temiz bir enerji kaynağı çok nadir bulunmaktadır.
Bol Miktarda ve Kolay Ulaşılabilir: Bu enerjinin diğer bir faydası, kaynağın enerjiyi kullanabilecek kesimlere yakın olmasıdır. Büyük şehir ve birçok liman okyanusun/ deniz yakınında olup gerekli olan enerji dalgalardan elde edilebilmektedir. Kıyısal şehirler nüfus olarak kalabalık olduklarından birçok insan dalga enerji tesislerinden faydalanmaktadır.
Çeşitli Üretim Yöntemleri: Dalga enerjisinin üretimi için birçok yöntem geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan üretim yöntemleri hidro türbinlerle kurulmuş güç tesislerinden dalga enerjisi üretmek için denizin içine gönderilen gemicilikte kullanılan çok büyük ölçekli tankları kapsamaktadır.
Öngörülebilir: Dalga enerjisinin diğer birçok alternatif enerji kaynağına göre en büyük avantajı kolayca öngörülebilmesi ve ne kadar enerji üretilebileceğinin kolaylıkla hesaplanabilmesidir. Dalga enerjisi, güneş ve rüzgâr enerjisine göre daha kararlıdır.
Dışa Bağımlılığı Azaltır: Dalgalardan maksimum seviyede enerji elde edilmesi durumunda fosil yakıtlar için dış ülkelere bağımlılık azaltılabilir. Dalga enerjisi sadece hava kirliliğini önlemekle kalmaz, aynı zamanda milyonlarca insana iş imkânı da sağlar.
Toprağa Zarar Vermez: Topraktan çıkarılırken zeminde ciddi boyutta hasarlara neden olan fosil yakıtların aksine dalga gücü dünyaya zarar vermez. Güvenli, temiz ve okyanustan enerji üretmek için tercih edilebilir yöntemlerden biridir.

Dezavantajları; 

Belirli Bölgelerle Sınırlıdır: Sadece okyanusun yanında bulunan şehirler ve güç tesisleri bu enerjiden yararlanabilmektedir. Dalga enerjisi kaynağından dolayı her alana uygun bir güç kaynağı değildir. Deniz kıyısından uzak olan karasal kesimler dalga enerjisinden faydalanamaz.
Deniz Ekosistemi Üzerinde Etkilidir: Dalga enerjisi temiz bir enerji olsa da denizde yaşayan canlılar üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Dalgalardan enerji üretebilmek için deniz yakınına ya da içine çok büyük sistemlerin kurulması gerekir. Bu sistemler deniz zeminine zarar verir, yengeç ve denizyıldızı gibi kıyıya yakın yaşayan canlıların yaşam ortamlarını değiştirir ve gürültü kirliliği yaratır. Aynı zamanda makinelerde kullanılan kimyasallar su kirliliğine neden olmaktadır.
Dalga Boyu: Dalga gücü, dalga hızı ve su yoğunluğuna bağlıdır. Yüksek miktarda enerji üretebilmek için güçlü ve istikrarlı dalgalara ihtiyaç vardır. Bazı bölgelerde dalga hareketleri düzensiz ve öngörülmesi zor olduğundan bu bölgelerde dalga enerjisi güvenilir ve kesin değildir.
Fırtınalı Havalarda Düşük Performans: Fırtınalı havalarda dalga gücünün performansı önemli oranda düşer.
Gürültü ve Görüntü Kirliliği: Dalga enerjisi üreticileri kıyısal kesimlere yakın yerleşim bölgeleri için rahatsız edici olabilir. Okyanusun ortasında çalışan dev makineler okyanusun görüntüsünü bozar. Aynı zamanda gürültü kirliliğine sebep olurlar; fakat dalgaların gürültüsü makinelerin gürültüsünü bastırdığı için bu dezavantaj göz ardı edilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum