Yerel Yönetimler Deneme Sınavı Sorusu #1168291

Kamusal ve yarı kamusal mal ve hizmet üretmekle görevli, kamu idarelerinden biri olan yerel yönetimler gelir getiren işlerini, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, gider gerektiren işlerini; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve ikincil mevzuat denilen ihale uygulama yönetmeliklerine uygun olarak yerine getirmektedirler. Hangisi bu kanunun istisna durumlarından değildir?


Gençlik ve Spor Bakanlığının uluslararası gençlik faaliyetleri ile Spor Genel Müdürlüğü ve bağımsız ve bağımsız spor federasyonlarının ulusal ve uluslararası sportif faaliyetlerine ilişkin mal ve hizmet alımları.
İdarelerin yabancı ülkelerdeki kuruluşlarının mal veya hizmet alımları ile yapım işleri; yurt dışında bulunan nakil vasıtalarının o yerden sağlanması zorunlu mal veya hizmet alımları.
Ulusal araştırma-geliştirme kurumlarının yürüttüğü ve desteklediği araştırma geliştirme projeleri için gerekli olan mal ve hizmet alımları ile finansmanının tamamı Kanun kapsamındaki bir idare tarafından karşılanarak elde edilen sonuçların bu idare tarafı
Hayır işlerinin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi için verilen eğitimler ve etkinlikler için yapılan hizmet alımları.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün bağlı ortaklıklarından yapacağı mal veya hizmet alımları.

Yanıt Açıklaması: Bu Kanunda da özellikle istisnalar maddesinde bugüne kadar onbir ayrı kanunla istisnalara eklemeler yapılmıştır. Kanun koyucu şüphesiz ki kabul edilebilir gerekçeler ileri sürerek bu değişiklileri yapmıştır. Ama kanun kapsamında kalan kamu idarelerinin ihale sürecinde karşılaştığı güçlükleri, Kanunun geneli üzerinde şeffaflık ve rekabet koşullarından ödün vermeden gidermek yolunda değişiklikler daha doğru olur. Aksi halde, kamu kuruluşlarını tek tek istisna kapsamına almak, kamu kuruluşları içinde adaletsizlik yaratacağı gibi, kamusal kaynakların kullanımında kötü niyetli kişilerin daha rahat olmalarına yol açacaktır.
Yorumlar
  • 0 Yorum