Yiyecek-İçecek Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1244541
I- En az 3 yıl, en çok da 50-60 fıçılarda temiz havayı soluyarak yıllanmakta ve olgunlaşmaktadır. II- Alkol oranı % 40-43 olan içkinin geri kalan kısmı sudan oluşmaktadır. Granit kayalıklardan süzülen yumuşak ve lezzetli sular ayrı bir tat verdiğinden dolayı viski imalathanelerinin neredeyse tamamı su kaynaklarının yakınında kurulmuştur. III- Ana ham maddesi olan arpa maltları “Peat” denilen bu kömürün isiyle kavrularak kurutulur ve bu madde içkinin tadına geçer. Başka ülkelerde peat kömürü bulunmadığından bu içkilerin füme tatlarının taklidi zordur.
Yukarıda verilen özellikler aşağıdaki içki türlerinden hangisi ile ilgilidir?
Votka |
Viski |
Rakı |
Rom |
Kanyak |
Bugün İskoç viskisinin dünyaca tanınması ve meşhur olmasının üç temel nedeni vardır:
Birincisi: İskoçya’nın yemyeşil bitki örtüsü, serin ve ılıman iklimi ile bol oksijenli temiz havası, iyi bir viski yapımının ilk koşulunu yerine getirmektedir. Çünkü viskiler en az 3 yıl, en çok da 50-60 yıl bu güzel iklim sayesinde, fıçılarda temiz havayı soluyarak yıllanmakta ve olgunlaşmaktadır.
İkincisi: İskoçya’nın granit kayalıklarından süzülen yumuşak ve lezzetli kaynak sularıdır. Alkol oranı % 40-43 olan viskinin geri kalan kısmı sudan oluşmaktadır. Bu yumuşak ve lezzetli sular viskiye ayrı bir tat verdiğinden dolayı viski imalathanelerinin neredeyse tamamı su kaynaklarının yakınında kurulmuştur.
Üçüncüsü: İskoçya’ya özgü bir yer üstü kömürü olan “Peat” (pit) (Türkçe’si “Turba”), arpa maltının kavrulması sırasında ayrı bir lezzet kazandırmaktadır. İskoçya’nın birçok düzlük kesiminde, toprağın üstü ve bir metre derinliği turba kömür tabakasıyla kaplı bulunmaktadır. Turba kömürü, toprağın üstünde yetişen ve zamanla çürüyerek fosilleşen bitki tabakalarının üst üste gelmesiyle ( 5-10 ) bin yılda oluşmaktadır. Viskinin ana ham maddesi olan arpa maltları “Peat” denilen bu kömürün isiyle kavrularak kurutulur ve bu madde viskinin tadına geçer. Başka ülkelerde peat kömürü bulunmadığından İskoç viskilerinin füme tatlarının taklidi zordur.
Yorumlar
- 0 Yorum