Yiyecek ve İçecek Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1088061

Aşağıdakilerden ifadelerden hangisinin yasal dayanağı ve garantisi “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda belirlenmiştir?

  1. Köy ürünü
  2. Hormonsuz ürün
  3. Hakiki ürün
  4. Doğal ürün
  5. Organik ürün


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

Yalnız IV

Yalnız V


Yanıt Açıklaması:

10 Haziran 2005’te yürürlüğe giren 25841 sayılı “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik” ve eklerine uygun olarak, tohumdan hasada, hasattan tüketicinin eline ulaşıncaya kadar tüm süreçlerde insan sağlığına zararlı hiçbir kimyasal girdi, katkı maddesi ve yöntem kullanılmadan, doğaya ve tüm canlılara zarar vermeden üretilen kontrollü ve sertifikalı ürünlere organik ürün denmektedir. Organik gıda dendiğinde bilinmesi gereken en önemli ayrıntı, ürünlerin tohumdan başlayarak tüketicinin eline ulasana kadarki süreçte sürekli olarak kontrol edilmesidir.

Bu kavram halk arasında ekolojik veya biyolojik kelimeleriyle bilinmekte ve aranmaktadır. Bu anlamda değerlendirildiğinde gıda ürünlerinin üzerinde bulunan ve ürünlerin sağlıklı olduklarına dair çağrışım yapan “doğal”, “naturel”, “%100”, “hormonsuz”, “arılı”, “hakiki”, “saf ”, “köy ürünü” gibi ifadelerin yasal dayanağı ve herhangi bir garantisi bulunmamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum