Yiyecek ve İçecek Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1112459

Mutfak kategorileri düşünüldüğünde "et yemekleri" veya "balık yemekleri" gibi tanımlamalar aşağıdaki kategorilerden hangisinin örnekleri olabilir?


Ulusal mutfaklar.

Uzmanlık alanına göre mutfaklar.

Etnik mutfaklar.

Yöresel mutfaklar.

Bölgesel mutfaklar.


Yanıt Açıklaması:

Yemeğin Fransız mutfağına mı yoksa İtalyan mutfağına mı ait olduğu, pişirme yöntemlerinden hangisinin hangi ulusal mutfağın uygulamalarına göre kullanıldığı gibi bilgiler ulusal mutfaklara göre bir sınıfandırmadır. Ulusal sınıfandırmayı yöresel mutfak grupları takip etmektedir. Burada, yöresel mutfaklarla birlikte etnik mutfaklar da gündeme gelmekte ve her iki unsur birbiriyle entegre olarak düşünülmektedir. Ermeni mutfağı, Arap mutfağı, Milanese mutfağı gibi tanımlamalar buna güzel örneklerdir.

Bir diğer sınıfandırma ise bölgesel mutfaklara göre yapılmaktadır. Burada yemekler ve yemeklerin kökenleri, geldikleri bölgelere göre değerlendirilmektedir. Karadeniz mutfağına özgü yemekler, Güneydoğu mutfağı, Marmara sofraları bölgesel mutfak grupları içinde yer almaktadır. Son olarak da uzmanlık alanlarına göre sınıfandırmaya tabi tutulan bir yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemde yemekler, et yemekleri, sebze yemekleri veya balık yemekleri olarak gruplanmaktadır. Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum