Yönetim Bilimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #886415

Aşağıdakilerden hangisi değişimin önündeki engellerden rasyonel sebeplere örnektir?


Hâlihazırda var olan gelirin yok olması veya azalması tehdidiyle karşılaşan bireylerin değişimi engelleme yoluna gidebilir.

Fayda ve maliyet analizi yapan bireyin şahsi maliyetinin faydasından daha fazla olduğu kanaatine varması durumunda değişimi engelleme yoluna gitmesi muhtemeldir.

Değişim dolayısıyla iş gerçekleştirme yöntemlerine veya prensiplerine karşı bir direnç
söz konusu olabilir.

Alt sistemlerde yapılacak lokal değişiklikler genel sistem tarafından kabul görmeyebilir.

Bir örgüt içerisindeki sosyal ilişkilerin tehdit edilmesi karşısında değişikliklerin engellenmeye çalışılması söz konusu olabilir.


Yanıt Açıklaması:

Değişime karşı direnişin rasyonel sebepleri de mevcuttur. Bu sebepler bireysel olabildiği gibi işçi sendikaları gibi grupların rasyonelliğinden de kaynaklanabilir. Fayda ve maliyet analizi yapan bireyin şahsi maliyetinin faydasından daha fazla olduğu kanaatine varması durumunda değişimi engelleme yoluna gitmesi muhtemeldir. Aynı şekilde, grubu etkileyecek bir değişim için, grubun veya sendikanın konumu incelenip fayda ve maliyet analizi yapıldıktan sonra karar verilir. Eğer faydaları maliyetlerinden az ise değişime karşı gelinir. Örneğin, işçi sendikasının istemediği bir uygulama örgütsel değişimle yürürlüğe giriyorsa sendika, kendi çıkarları için bu duruma direnebilir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum