Yönetim ve Organizasyon Deneme Sınavı Sorusu #464882

“Bodrum’da bir butik otel işletmek isteyen işletmeci, Bodrum’un en eski tarihi yapısını restore ettirmiş ve kullanıma açmıştır. Belli bir süre sonra tarihi yapının muhteşemliği müşterilerin ve çalışanların da davranışlarını etkilemiş tarihi mekânlara olan saygı ve titizlik anlayışları olumlu yönde gelişmiştir.”

Yukarıdaki örnek olayda örgüt kültürünü hangi ögesi vurgulanmaktadır?

 


Semboller

 

Kahramanlar

 

Mimari özellikler

 

Hikâyeler ve efsaneler

Kullanılan dil


Yanıt Açıklaması:

Örgüt kültürünün öğelerini su şekilde sıralayabiliriz:

Örgüt tarihi: Bir örgütün kültürü o kültürün tarihi ele alınmaksızın anlaşılmaz. Çünkü örgüt kültürü örgüt tarihinin ürünüdür.

Değerler sistemi: Örgüt üyeleri için neyin iyi-kötü olduğu, neyin istenip istenmeyeceği ve neyin yapılıp yapılmaması gerektiğini tanımlar. Örgüt üyelerinin ortak bir tutuma yönelmesi için normatif inançlarla oluşturulmuş ve paylaşılan ortak bir değer sistemine ihtiyaç vardır.

Davranıs tarzları ve örgütsel kurallar: Her örgütte davranış tarzları ve kurallar vardır. Kurallar örgütte günlük hayatın sürdürülebilmesi için hayati öneme sahiptir.

Kahramanlar: Örgütler kendi kahramanlarını yaratırlar. Apple için Steve Jobs, Microsoft için Bill Gates, Sabancı grubu için Sakıp Sabancı, Koç grubu için Vehbi Koç, vb.

Hikâyeler ve efsaneler: Hikâyeler, örgütsel değerler ve inançları yerleştirmek amacıyla örgütün tarihinden alınan yaşanmış olayların sözlü olarak aktarılmasıdır. Hikâyeler ağızdan ağıza dolaşırken gerçeklikten uzaklaşacak şekilde değişikliğe uğramışsa artık efsane hâline gelmiş demektir.

Törenler: Örgüt kültürünün bir kutlama aracıdır ve örgüt içindeki kültürel değerleri pekiştirmeyi amaçlar. Örneğin ödül törenleri, atanma ve emeklilik törenleri örgüt kültürünün açığa çıktığı törenlerdir.

Semboller: Grup için özel ve farklı anlam taşıyan söz biçimi ya da eylemler, renk veya logo olabilir.

Mimari özellikler: İşletme binasının mimarisini, tarzı ve iç tasarımı gerek çalışanların gerekse müşterilerin davranışlarını etkiler.

Kullanılan dil: Örgüt içinde kullanılan dil örgütü tanıtıcı ipuçları verir. Örgüt kültürünü şekillendiren değer ve normların ifade edilmesi dil aracılığıyla olur.

Sosyal ve fiziki çevre: Sosyal ve fiziki çevreyi oluşturan unsurlardan birisi maddi nesnelerdir. Bunlar işletmenin ürünleri olabileceği gibi yıllık raporlar, belgeler, demirbaşlar ve kullanılan araç ve gereçler de olabilir. Büro alanının nasıl kullanıldığı, mobilyalar, giyim kuralları, binaların mimarisi gibi ögeler fiziki çevreyi oluşturur.

Maddi nesneler: Örgüt kültürünü oluşturan maddi nesnelerden en önemlisi görev cümlesi ve işletme logolarıdır. Görev cümlesi ise örgüte uzun dönemde nereye gideceği ve kimlere hizmet sunacağı konusundaki vizyonunu belirler.

Temel varsayımlar: Örgütte uygulanmakta olan teoriler ve felsefelerdir. Temel varsayımlar, insan doğa ilişkileri gibi nitelikte olabilir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum