Yöneylem Araştırması 1 Deneme Sınavı Sorusu #607339

Yöneylem araştırması teknikleri ve kullanım alanları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 


Bir işletmenin araçlarının ürün sevkiyatı sırasında izlemesi gereken rotalar yöneylem araştırması teknikleri ile belirlenir.

En kısa yol problemine örnek bir şebeke üzerinde bir noktadan diğerine eniyi şekilde taşınmasıdır.

En küçük örten ağaç problemi bir noktadan diğerine eniyi şekilde taşınması problemi ile ilgilenir.

Toplam mesafeyi enküçükleyecek şekilde güzergahların veya yol bağlantılarının yapılması en büyük akış modeline örnektir.

Yöneylem araştırmalarının uygulama alanları üretim işletmeleri ile sınırlıdır.


Yanıt Açıklaması:

Bir işletmenin araçlarının ürün sevkiyatı sırasında izlemesi gereken rotalar yöneylem araştırması teknikleri ile belirlenir, dolayısıyla A seçeneği doğrudur. B seçeneğinde verilen örnek, bir şebeke üzerinde bir noktadan diğerine eniyi şekilde taşınması problemi en kısa yol problemi değildir; en büyük akış problemidir. C seçeneğindeki bir noktadan diğerine eniyi şekilde taşınması problemi en küçük örten ağaç problemi değildir; en büyük akış problemidir. D seçeneğindeki toplam mesafeyi enküçükleyecek şekilde güzergahların veya yol bağlantılarının yapılması en büyük akış problem değil; en kısa yol problemine örnektir. E seçeneğinde verilen bilgi de yanlıştır. Yöneylem araştırmalarının uygulama alanları üretim işletmeleri ile sınırlı değildir, aksine, hizmet, ulaştırma, lojistik gibi pek çok alanda uygulamaları mevcuttur.

Yorumlar
  • 0 Yorum