Yöneylem Araştırması 1 Deneme Sınavı Sorusu #614792

I. Optimum çözüm seti (amaç fonksiyonu ve karar değişkenlerinin değeri) yazılarak çözüme ulaşılmış olur.
II. Her bir kısıt eşitlik olarak ele alınıp, karşı gelen
doğrunun grafiği çizilerek, kısıtı sağlayan yönü (bölge) işaretlenir. Tüm kısıtları aynı anda sağlayan bölge taranarak “Uygun Çözüm Alanı(UÇA)” olarak belirlenir.
III. Uygun Çözüm Alanının köşe noktalarında karar
değişkenlerinin ve amaç fonksiyonunun değeri hesaplanarak amacı sağlayan köşe, optimum çözüm noktası olarak ilan edilir.
Yukarıda karışık olarak verilen, bir doğrusal programlama modelinin grafik çözümünde yapılacak işlemlerin doğru sırası aşağıdakilerden hangisidir?


I-II-III

I-III-II

II-I-III

II-III-I

III-II-I


Yanıt Açıklaması:

Bir doğrusal programlama modelinin grafik çözümünde yapılacak işlemler şöyle sıralanabilir. Her bir kısıt eşitlik olarak ele alınıp, karşı gelen doğrunun grafiği çizilerek, kısıtı sağlayan yönü (bölge) işaretlenir. Tüm kısıtları aynı anda sağlayan bölge taranarak “Uygun Çözüm Alanı(UÇA)” olarak belirlenir. Uygun Çözüm Alanının köşe noktalarında karar değişkenlerinin ve amaç fonksiyonunun değeri hesaplanarak amacı sağlayan köşe, optimum çözüm noktası olarak ilan edilir. Optimum çözüm seti (amaç fonksiyonu ve karar değişkenlerinin değeri) yazılarak çözüme ulaşılmış olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum