Yöneylem Araştırması 1 Deneme Sınavı Sorusu #723498

Aşağıdakilerden hangisi dengelenmiş ulaştırma modeli ile ilgili olarak doğrudur?


Her dengelenmiş ulaştırma modelinin en az bir uygun çözümü olup, eniyi çözümü de vardır.

Üretim merkezi sayısı “m” ve talep merkezi sayısı “n” iken, dengelenmiş ulaştırma modelinin bir temel uygun çözümünde en fazla (m + n +1) adet değişken temelde yer alabilir.

Ulaştırma modelinde, sunum ve talep miktarlarına karşı gelen değerler tamsayı ise, karar değişkenleri her temel uygun çözümde, eniyi çözümde tamsayı olmayan değerler alabilir.

Ulaştırma problemleri, doğrusal karar modelini oluşturup simpleks algoritmasını kullanarak çözülebilir. Bu durumda problemi dengelemek gereklidir.

Ulaştırma problemleri için geliştirilmiş çözüm algoritmasının başlıca iki adımı bulunmaktadır (Bir başlangıç temel uygun çözümün bulunması ve Eniyilik sınamasının yapılması)


Yanıt Açıklaması:

Üretim merkezi sayısı “m” ve talep merkezi sayısı “n” iken, dengelenmiş ulaştırma modelinin bir temel uygun çözümünde en fazla (m + n -1) adet değişken temelde yer alabilir.

Her dengelenmiş ulaştırma modelinin en az bir uygun çözümü olup, eniyi çözümü de vardır.

Ulaştırma modelinde, sunum ve talep miktarlarına karşı gelen değerler tamsayı ise, karar değişkenleri her temel uygun çözümde, eniyi çözümde tamsayı olan değerler alır.

Ulaştırma problemleri, doğrusal karar modelini oluşturup simpleks algoritmasını kullanarak çözülebilir. Bu durumda problemi dengelemeye gerek yoktur.

Ulaştırma problemleri için geliştirilmiş çözüm algoritmasının başlıca üç adımı bulunmaktadır:

  1. Bir başlangıç temel uygun çözümün bulunması
  2. Eniyilik sınamasının yapılması.
  3. Eniyi çözüme erişilmemişse izleyen temel uygun çözümün bulunarak ikinci adıma dönülmesi.
Yorumlar
  • 0 Yorum