Yöneylem Araştırması 1 Deneme Sınavı Sorusu #1124931
Bir Doğrusal Programlama modelinde üretim düzeyi artarken aynı oranda üretim girdileri de artarsa hangi varsayım gerçekleşmiş olur?
Oranlılık Varsayımı |
Toplanabilirlik Varsayımı |
Bölünebilirlik Varsayımı |
Kesinlik Varsayımı |
Belirlilik |
Doğrusallık (Oranlılık) Varsayımı: Modelin amaç fonksiyonu ve kısıtlayıcı fonksiyonları ile ilgilidir. Doğrusallık varsayımı, işletmenin girdileri ile çıktıları arasında doğrusal bir ilişkinin olduğunu gösterir. Üretim düzeyi artarken aynı oranda üretim girdileri de artar. Eğer, Xj’inci eylem için amacın oluşumu doğrusallık özelliği gösteriyorsa, Xj’nin her bir birim değerinin kara katkısı cj iken, Xj’nin çözüm değerinin amaca katkısı cjXj kadar olur. Bunun yanında karar
problemine esas olan bi’inci kaynaktan her bir birim Xj için gerekli kaynak miktarı aij olmak üzere Xj için kaynak gereksinimi aijXj kadar olur. Kısıtlar ve amaç fonksiyonu birinci dereceden fonksiyon olmalıdır.
Aksi takdirde, doğrusal olmayan programlama söz konusu olur. Bu varsayım, her bir karar değişkeninin; gerek amaç fonksiyonu, gerekse tük kısıtlayıcılara etkisinin söz konusu değişkenin (Xj ) değeriyle doğru orantılı olması gerektiğinin ifade eder.
Yorumlar
- 0 Yorum