Yöresel Mutfaklar Deneme Sınavı Sorusu #952089

I- Kahvaltısını diğer kahvaltılardan ayıran en önemli özelliği yiyeceklerin tamamen doğal ve yerel yiyeceklerden oluşmasıdır.  II- Kahvaltı sofrası; otlu peynir, hakiki bal, yoğurt kaymağı, süt kaymağı, yayık tereyağı, cacık, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirütten meydana gelir.  III- Yöredeki otlarla beslenen keçi ve koyun sütü de semaver çayının yanında alternatifler arasında yer almaktadır.

Yukarıda kahvaltı öğünü ile ilgili özellikleri verilen ilimiz aşağıdakilerden hangisidir?


Muş 

Van 

Kars 

Ağrı 

Iğdır 


Yanıt Açıklaması:

Doğu Anadolu Bölgesi’nde öğünler diğer bölgelerle benzer özellikler göstermekle birlikte
kahvaltı kültürü diğer öğünlere göre daha fazla öne çıkmaktadır. Erzincan, Erzurum, Elazığ ve Van kahvaltıları diğer illerden farklılık göstermektedir.
Van kahvaltısını diğer kahvaltılardan ayıran en önemli özelliği yiyeceklerin tamamen
doğal ve yerel yiyeceklerden oluşmasıdır. Kahvaltı sofrası; otlu peynir, hakiki Van balı,
yoğurt kaymağı, süt kaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirütten meydana gelmektedir. Van’daki kahvaltı salonlarında taş fırınlarda pişirilen lavaş ekmeği ve Van çöreğinin yanında semaver çayı ikram edilmektedir. Yöredeki otlarla beslenen keçi ve koyun sütü de semaver çayının yanında alternatifler arasında yer almaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum