Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1197912

Yurttaşların vazifeleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisinin söylenmesi doğru olur?


Yurttaş bireysel hareket etmeli, bulunduğu coğrafya ve doğanın kendi yaşadığı ortamın bir parçası oldu­ğunu unutmamalıdır.

Vatandaşlar, eğitim hizmetlerini, devle­tin sunduğu imkânlarda gerçekleştirmekle yükümlüdür.

Çalışma hakkını sağlamak ve çalış­ması esnasındaki riskleri denetleyici unsur­lar oluşturmalıdır.

Devlete güven bireysel olmalı ve yurttaşlık vazifesi olan tüm görevler bireysel düşünülmelidir.

Sağlık faaliyetlerinden faydalanılmak için, sigorta işlemlerini sadece bireysel başvurular üzerinden sağlamalıdırlar.


Yanıt Açıklaması:

Yurttaşların vazifelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Devlet, yurttaşlar için vardır. Yurttaş, devle­tin devamlılığı ve sürdürülebilir kalkınması için, sosyal haklarını öğrenmeli, kamuya il­gili maddi-manevi desteğini sunmalıdır.
  • Devletin, faaliyetleri için elde etmesi gere­ken geliri, vergilendirme yoluyla temin et­mesi dolayısıyla, verginin bilinçli ve zama­nında ödenmesi gerekmektedir.
  • Vatandaşlar, eğitim hizmetlerini, devle­tin sunduğu imkânlarda gerçekleştirmekle yükümlüdür. Aileler, çocuklarını devletin koyduğu şartları yerine getirmek adına, eği­timden ayrı tutmamalıdırlar.
  • Sağlık faaliyetlerinden faydalanılmak için, sigorta işlemlerini işveren ya da bireysel başvurular üzerinden sağlamalıdırlar. Gelir durumu herhangi bir ödemeyi karşılayamayacak olanların da, devletin ilgili birimleri­ne (valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler, sağlık ocakları) başvurarak; durumlarını bildirmeleri gerekmektedir.
  • Emeklilik haklarının kazanılması için işgü­cüne katılım sağlamalı, eksik işgücü süreleri için devlete bilgilendirme yapılmalıdır. Ça­lışılamayacak sağlık durumlarında, devletin sunduğu imkânlara başvurulmalıdır.
  • Devlete güven, aile içerisinde başlamalı ve yurttaşlık vazifesi olan seçme-seçilme, oy verme, hukuki takip yapabilme, askerlik va­zifesini yerine getirebilme, kolluk kuvvetleri ile ortak hareket edebilme eğilimleri, bilinç­li biçimde öğrenilmeli ve öğretilmelidir.
  • Yurttaş çevre ile uyumlu hareket etmeli, bulunduğu coğrafya ve doğanın, devletin ve kendi yaşadığı ortamın bir parçası oldu­ğunu unutmamalıdır. Ev bir yurttaş için ne ise, doğadaki canlıların yaşam ortamları da yine o yurttaş için eş anlam taşımaktadır. Yurttaşlar, devletin yönetici kadroları ile el ele topraklarına sahip çıkmalıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum