Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1189558

Fransız İhtilali ile ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur?

  1. Bildiri büyük ölçüde 1787 tarihli Amerikan Anayasası’ndan etkilenmiştir.
  2. Fransız İhtilali’nden 1830’lu yıllara kadar geçen sürede kaynağı Fransız insan hakları bildirisine dayanan bir sürü anayasa ilan edilmiştir.
  3. On yedinci ve on dokuzuncu yüzyıllar arasındaki dönem, Avrupa ve Kuzey Amerika’da insan haklarının derinleşmesi ve gelişmesini sağlamıştır.
  4. İkinci Dünya Savaşı ve savaşın yıkıcı sonuçlarının tahrip ettiği demokrasi anlayışı, insan hakları kavramının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
  5. Özgürlük,eşitlik ve kardeşlik ilkeleriyle bütün dünyaya hitap eden Fransız İhtilali’nin sonucunda Fransa da  temel hak ve özgürlüklerin yer aldığı anayasalar düzenlenmiştir. 


I,II,III,IV

I,II,IV,V

I,III,IV,V

I,II,III,V

II,III,IV,V


Yanıt Açıklaması:

Klasik insan haklarıyla birlikte seçme seçilme,temsil hakkı gibi siyasi hakları da kapsadığı için Fransız insan ve vatandaş hakları bildirisi, insanlık sıfatı yerine vatandaş olarak da kişinin sahip olduğu hakların altını çizmesi bakımından önemlidir. Bildiri büyük ölçüde 1787 tarihli Amerikan Anayasası’ndan etkilenmiştir. Fransız İhtilali’nden
1830’lu yıllara kadar geçen sürede kaynağı Fransız insan hakları bildirisine dayanan bir sürü anayasa ilan edilmiştir. On yedinci ve on dokuzuncu yüzyıllar arasındaki dönem, Avrupa ve Kuzey Amerika’da insan haklarının derinleşmesi ve gelişmesini sağlamıştır. İkinci Dünya Savaşı ve savaşın yıkıcı sonuçlarının tahrip ettiği demokrasi anlayışı, insan hakları kavramının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.Özgürlük,eşitlik ve kardeşlik ilkeleriyle bütün dünyaya hitap eden Fransız İhtilali’nin sonucunda birçok ülkede temel hak ve özgürlüklerin yer aldığı anayasalar düzenlenmiştir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum