Yurttaşlık ve Çevre Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1256604

I. Yurttaş, devletin devamlılığı ve sürdürülebilir kalkınması için, sosyal haklarını öğrenmeli, kamuya ilgili maddi-manevi desteğini sunmalıdır.

II. Vatandaşlar, eğitim hizmetlerini, devletin sunduğu imka^nlarda gerçekleştirmekle yükümlüdür.

III. Sağlık faaliyetlerinden faydalanılmak için, sigorta işlemlerini işveren ya da bireysel başvurular üzerinden sağlamalıdırlar.

IV. Emeklilik haklarının kazanılması için işgücüne katılım sağlamalı, eksik işgücü süreleri için devlete bilgilendirme yapılmalıdır.

 

Sosyal devletin eyleme geçebilmesi için, yurttaşların da belirli bir görevi, üstlenmesi gereken vazifesi bulunmaktadır. 

Yukarıdakilerden hangisi yurttaşların vazifeleri arasında sayılır?


I ve III

II ve III

I, II ve III

I, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Yurttaşların vazifelerini de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Devlet, yurttaşlar için vardır. Yurttaş, devletin devamlılığı ve sürdürülebilir kalkınması için, sosyal haklarını öğrenmeli, kamuya ilgili maddi-manevi desteğini sunmalıdır.

  • Devletin, faaliyetleri için elde etmesi gereken geliri, vergilendirme yoluyla temin etmesi dolayısıyla, verginin bilinçli ve zamınında ödenmesi gerekmektedir.

  • Vatandaşlar, eğitim hizmetlerini, devletin sunduğu imka^nlarda gerçekleştirmekle yükümlüdür. Aileler, çocuklarını devletin koyduğu şartları yerine getirmek adına, eğitimden ayrı tutmamalıdırlar.

  • Sağlık faaliyetlerinden faydalanılmak için,sigorta işlemlerini işveren ya da bireysel başvurular üzerinden sağlamalıdırlar. Gelir durumu herhangi bir ödemeyi karşılayamayacak olanların da, devletin ilgili birimlerine (valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler, sağlık ocakları) başvurarak; durumlarını bildirmeleri gerekmektedir.

  • Emeklilik haklarının kazanılması için işgücüne katılım sağlamalı, eksik işgücü süreleri için devlete bilgilendirme yapılmalıdır. C¸alışılamayacak sağlık durumlarında, devletin sunduğu imka^nlara başvurulmalıdır.

  • Devlete güven, aile içerisinde başlamalı veyurttaşlık vazifesi olan seçme-seçilme, oy verme, hukuki takip yapabilme, askerlik vazifesini yerine getirebilme, kolluk kuvvetleri ile ortak hareket edebilme eğilimleri, bilinçli biçimde öğrenilmeli ve öğretilmelidir.

  • Yurttaş çevre ile uyumlu hareket etmeli, bulunduğu coğrafya ve doğanın, devletin ve kendi yaşadığı ortamın bir parçası olduğunu unutmamalıdır. Ev bir yurttaş için ne ise, doğadaki canlıların yaşam ortamları da yine o yurttaş için eş anlam taşımaktadır. Yurttaşlar, devletin yönetici kadroları ile el ele topraklarına sahip çıkmalıdır.

     

Doğru cevap E'dir.

 
Yorumlar
  • 0 Yorum