Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi Final 1. Deneme Sınavı

Toplam 20 Soru
PAYLAŞ:

1.Soru

Thomas Malthus’a göre toplumun bir kısmının sürekli olarak geçimlik düzeyin altında yaşamını sürdürecek olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?


Enflasyon

Verimli toprak kıtlığı

Çevresel bozulma

Gelir dağılımındaki adaletsizlik

İşsizlik


2.Soru

İktisadi kalkınma ile gelir dağılımı arasındaki ilişkiyi gösteren ters U şeklindeki eğri aşağıdakilerden hangisidir?


Kuznets Eğrisi

MCC Eğrisi

MDC Eğrisi

MSC Eğrisi

Toplam Talep Eğrisi


3.Soru

Aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?I. Sürdürülebilir kalkınmanın kavramsal çerçevesi çizilirken bu çerçeve içinde üç temel unsur mutlaka yer almaktadır, Dünya Bankası bu modele dördüncü alt unsur olarak “kurumlar”ı ilave etmektedir.II. Sürdürülebilir kalkınmanın kavramsal çerçevesi içinde yer alan üç temel unsur; çevre, ekonomi ve toplum/kültür’dür.III. Çevresel olarak sürdürülebilir bir sistemin kaynak temelini sabit tutması gerekmektedir.IV. Sürdürülebilir kalkınmanın kavramsal çerçevesi içinde yer alan temel unsurlar birbirlerinden bağımsızdır.


I ve II
II ve III
III ve IV
I, II ve III
I, II, III ve IV

4.Soru

Paris ve Roma Antlaşmaları incelendiğinde her iki antlaşmada da çevre konusuna ve ortak çevre politikası oluşturulmasına ilişkin bir hükme rastlanmamaktadır. Aşağıdakilerden hangileri bunun nedenleri arasında sayılabilir? I. AB’nin 1950’li yıllarda savaş sonrası tahrip olmuş ekonomiyi yeniden yapılandırmaya ve tarımda kendi kendine yeterliliği sağlamaya öncelik vermiş olması. II. O yıllarda henüz önemli çevresel felaketlerin yaşanmamış olması. III. Çevrenin serbest mal olarak kabul edilmesi de AB düzeyinde bir çevre politikası geliştirilmemiş olması.


I
I ve II
II ve III
III
I, II ve III

5.Soru

Gıda artışının nüfus artışına paralel olarak artmayacağını ve bu nedenle dünyayı açlık tehlikesinin beklediğini savunan iktisatçı kimdir?


Smith

Malthus

Darwin

Mill

Brown


6.Soru

Avrupa Birliği’nin tarihi gelişme süreci olarak adlandırılan ve Estonya, Çek Cumhuriyeti ya da Bulgaristan gibi 12 ülkenin ortaklığa girmesi ile sonuçlanan beşinci genişleme süreci hangi yıllar arasında yaşanmıştır?


1981-1997

1981-2007

2004-2007

1997-2004

1997-2007


7.Soru

“Stockholm Konferansı sonunda, Birleşmiş Milletler İnsan Çevresi Deklarasyonu veya kısaca Stockholm Deklarasyonu yayımlanmıştır. Deklarasyonda, bilimsel ve teknolojik gelişmenin çevreye verdiği zararlara değinilmiş, insanlığın refahı ve ekonomik gelişmesini etkileyen temel konulardan birinin çevrenin korunması ve geliştirilmesi olduğu belirtilmiştir. Bu bağlamda insanlığın talebi ve hükûmetlerin görevi, çevrenin korunması ve geliştirilmesi için gerekenlerin yapılmasıdır. Deklarasyon, yukarıda belirlenen görevin yerine getirilmesi hususunda ülkeleri, ................ ve ............... olarak ikiye ayırmıştır.”

Yukarıdaki boşluklara sırasıyla hangileri gelmelidir?


OECD ülkeleri ve diğer ülkeler

Doğu ve batı ülkeleri

Kuzey yarımküre ve güney yarımküre

Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülkeler

Az gelişmiş ve gelişmiş ülkeler


8.Soru

Aşağıdaki ifadelerden hangileri serbest mallar için geçerlidir? I. Kıt olmayan, ihtiyaç duyulan miktardan fazla olan mallara denir. II. Serbest malların fiyatları yoktur. III. Hava ve güneş ışığı serbest mallara örnek olarak verilebilir.


I
I ve II
II ve III
III
I, II ve III

9.Soru

Kirletici emisyon miktarının artan bir fonksiyonu olan değişken aşağıdakilerden hangisidir? 


MDC
MCC
MC
MPC
APP

10.Soru

2002 yılında düzenlenen ve ana hedefleri; a) Sürdürülebilir kalkınma konusundaki siyasi kararlılığın yeniden vurgulanması, b) Sürdürülebilir kalkınma konusunda geçmişten beri düzenlenen zirvelerin çıktıları konusunda gelişmelerin ortaya konması ve eksikliklerin belirlenmesi, c) Yeni ve yükselen fırsatların ve tehditlerin tarif edilmesi olan konferans aşağıdakilerden hangisidir?


Kyoto Protokolü

Johannesburg Dünya Zirvesi

Rio+20 Konferansı

Ortak Geleceğimiz Raporu

Binyıl Zirvesi


11.Soru

Aşağıdakilerden hangisi çevre politikalarının düzenleyici ve teşvik edici araçlarından biri değildir?


Çevre vergileri

Mali yardımlar

Depozit-geri ödeme sistemleri

Para ve maliye politikaları

Kirletme/atık haklarının ticareti


12.Soru

İklim değişikliği tehdidi yaratan fosil yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını azaltmayı amaçlayan vergi türü aşağıdakilerden hangisidir? 


Karbon vergisi 
Gelir vergisi 
Tüketim vergisi 
Pigou vergisi 
Gider vergisi 

13.Soru

Çevre vergisi yoluyla firmanın optimum emisyon miktarını belirlemesi için aşağıdaki koşullardan hangisinin gerçekleşmesi gerekir?


Emisyon vergisinin marjinal kirlilik kontrol maliyetine eşitlenmesi
Kirlilik emisyon vergisinin marjinal özel faydaya eşitlenmesine
Marjinal sosyal maliyetin marjinal özel maliyetten küçük olmasına
Marjinal özel maliyetin marjinal özel faydaya eşitlenmesine
Marjinal dışsal maliyetin fiyata eşit olmasına

14.Soru

I. Çevre

II. Ekonomi

III. Toplum

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri sürdürülebilir kalkınmanın çerçevesi çizilirken bu çerçeve içinde yer alması gereken unsurlardan biridir?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I ve II

I, II ve III


15.Soru

Aşağıdakilerden hangisi Altıncı Çevre Eylem Programı’nda belirlenen öncelikli alanlardan değildir?


İklim değişikliği
İşçi sağlığı ve iş güvenliği
Doğa ve biyolojik çeşitlilik
Çevre ve sağlık ile doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı
Atıkların yönetimi

16.Soru

Ekolojik modernleşme ve sürdürülebilir kalkınma paradigmaları ve bu paradigmaların çevresel, ekonomik ve sosyal amaçlarla uyumlu olduğunun kabul edilmesi, sürdürülebilir kalkınma paradigması ve onunla bağlantılı olarak tüm sektörel politikaların çevreye saygılı olması söylemi, 1999 yılında yürürlüğe giren hangi antlaşma sonrasında AB çevre politikasının geliştirilmesinin ana itici gücünü oluşturmuştur?


Paris Antlaşması

Roma Antlaşması

Nice Antlaşması

Amsterdam Antlaşması

Maastricht Antlaşması


17.Soru

“AB, ekonomik bütünleşme sürecinde hızla ilerlemiştir. AB öncelikle .......... yılında ortak pazar hedefi için bir gereklilik olan gümrük birliğini oluşturmuş; ........... yılında ortak pazar hedefini gerçekleştirmiş ve ........... yılı itibarıyla da on iki üye ülke arasında euronun ortak para birimi olarak kullanıldığı para birliğini yaratmıştır.”

Yukarıdaki boşluklara sırasıyla hangileri gelmelidir?


1969, 1995, 2012

1963, 1998, 2002

1968, 1993, 2002

1963, 1991, 2012

1962, 1993, 2008


18.Soru

Coasian yaklaşıma göre aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I. Mülkiyet hakkının başlangıçta nasıl dağılmış olduğu önemlidir.II. Coase kirleten ve kirlilikten zarar gören taraflar arasında gönüllü pazarlık esasına dayalı ticaretin sağlayacağı bir piyasa çözümü ile dışsallıkların içselleştirilebileceğini ileri sürmektedir.III. Piyasa başarısızlığı nedeniyle oluşan etkinsizlik sorununa hükûmet müdahalesi yerine yine piyasa sistemi içinde bir çözüm bulunmuş olmaktadır.


I
II
I ve II
II ve III
I, II ve III

19.Soru

“Belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki etkilerinin belirlendiği” sürece ne ad verilir?


Sürdürülebilir kalkınma

Çevresel etki değerlendirmesi

Serbest mal

Ortak Pazar

Küresel ortaklık


20.Soru

Kyoto Protokolü nerede ve kaç yılında imzalanmıştır?


ABD-2000
İtalya-1999
Almanya-1998
Japonya-1997
Çin-1996