Elektrik Enerjisi İletimi ve Dağıtımı Ara 2. Deneme Sınavı

Toplam 20 Soru
PAYLAŞ:

1.Soru

I.Kapasitif direnç

II. Omik direnç

III. İndüktif direnç

Temel devre elemanlarının akıma karşı gösterdikleri direnç, aşağıdakilerden hangisinde doğru sırayla verilmiştir?


I, II, III

II, III, I

III, II, I

III, I, II

II, I, III


2.Soru

  1. Ölçü trafoları
  2. Parafudurlar
  3. Kondansatörler

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri elektrik enerjisini toplamaya veya dağıtmaya yarayan ünitelerden oluşan şalt sahaları ve transformatör merkezlerinde kullanılan çeşitli donanım ve tesis elemanları arasında yer almaktadır?


Yalnız I

I ve II

Yalnız II

II ve III

I, II ve III


3.Soru

Empedansın SI ölçüm sistemindeki biriminin sembolü nedir?


F
V
H
W
Ω

4.Soru

Şehirler ve santraller arası bağlantı için kullanılan şebekeler aşağıdakilerden hangisidir?


Çok alçak gerilimli şebekeler
Alçak gerilimli şebekeler
Orta gerilimli şebekeler
Yüksek gerilimli şebekeler
Çok yüksek gerilimli şebekeler

5.Soru

Aşağıdaki ifadelerden hangisi/ hangileri doğrudur? I. İçinden akım gecen bir iletkenin çevresinde bir manyetik alan oluşur. II. İndüktansın birimi Henry ve sembolü H’ dir. III. Enerji nakil hatlarında indüktif reaktansın azaltılması için iletken kesitlerinin küçük, iletkenler arasındaki açıklıklarında büyük tutulması gerekir. IV. İndüktans bir aygıtın kendi geometrisine bağlı değildir.


I, II, III, IV
Yalnız I, II, IV
Yalnız I, II, III
Yalnız I, II
Yanız III, IV

6.Soru

Kullanılacak kablonun iletken kesitleri, izin verilen gerilim düşümünden daha fazla bir gerilim düşümüne neden olacak büyüklükte olmamalıdır. İzin gerilim düşümü değerleri; alçak gerilimli dağıtım şebekelerinde aşağıda verilen hangi yüzdelik değeri aşmamalıdır?


%3
%5
%7
%10
%15

7.Soru

Aşağıdaki ifadelerden hangileri elektrik enerjisinin abonelere ulaştırılması sırasında şebeke yönünden yerine getirilmesi gereken yükümlülükler arasında yer alır? I. Şebeke optimal maliyetle tesis edilmelidir. II. Şebekelerde oluşan arızalardan aboneler etkilenmemelidir. III. Şebekeler güvenilir, sağlam, basit ve anlaşılır olmalıdır. IV. Şebeke elektrik enerjisinin üretiminden tüketimine kadar kesintisiz bir enerji akışı sağlamalıdır.


Yalnız I ve IV
Yalnız II ve III
Yalnız II, III ve IV
Yalnız I, II ve III
I, II, III ve IV

8.Soru

Görünür gücün SI ölçüm sisteminde birimi aşağıdakilerden hangisidir?


volt-amper-reaktif
watt.saniye
volt- reaktif
volt- amper
amper- reaktif

9.Soru

Aynı frekansa ve gerilime sahip olan elektrik enerjisinin toplandığı ve dağıtıldığı,  elektrik enerjisini kontrol ve kumanda eden mekanizmaları birbirine bağlayan iletkenlere ne ad verilir?


Kesici
Transformatör
Kondansatör
Bara
Röle

10.Soru

Doğru akım veya alternatif akım devrelerinde kullanılan cihazları koruyan ve bu cihazlara ait iletkenleri aşırı akım ve gerilimlerden koruyarak devreleri ve cihazları ciddi arızadan koruyan elemanlara ne ad verilir?


Kontaktör
Aşırı akım rölesi
Zaman rölesi
Şalter
Sigorta

11.Soru

Maden ocakları gibi mekanik ve kimyasal etkilerin fazlaca olduğu ağır işletme koşullarına dayanıklı, yeraltına, beton kanala veya duvara sabit olarak döşenen güç kablolarının adı nedir?


B-kablolar
N-kablolar
Y-kablolar
F-kablolar
Alpek kablolar

12.Soru

Çok damarlı kablolarda, damarlar arasındaki boşlukları doldurmak veya kabloya uygun bir şekil verilmesini kolaylaştırmak için kullanılan yalıtkan malzemeden yapılmış, iletken içermeyen damara ne ad verilir?


Ayraç Kılıf
Siper
Kör Damar
İç Kılıf
Çelik Zırh

13.Soru

Hava enerji hatlarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Havai enerji hatları yer altı hatlarına göre daha yüksek maliyetle kurulur

Havai enerji hatlarının arızalarının tespiti yer altı hatlarına göre daha zordur.

Havai enerji hatlarının bakımları ve arızalı bölümlerinin değiştirilmesi yer altı hatlarına göre daha zordur.

Havai enerji hatları yer altı hatlarına göre daha uzun zamanda tamamlanırlar.

Orman geçişlerinde yangına neden olabilirler.


14.Soru

Aşağıdaki ifadelerden hangisi/ hangileri doğrudur? I. Şant sahalları, elektrik santralı ile enterkonnekte şebeke arasında ki bağlantıyı sağlayan yüksek gerilim ünitelerinin bir arada bulunduğu tesislerdir. II. Elektrik enerjisinin uzaklara taşınabilmesi için gerilimin yükseltilmesi gerekir. Transformatörler merkezleri ve şalt tesisleri bu amaçla kurulmuş en önemli birimlerdir. III. Yaklaşık olarak 60 kV’tan büyük gerilimli trafo merkezleri ve şalt sahalarının açık havada kurulması daha uygundur.


I, II, III
Yanlız I, II
Yanlız I, III
Yalnız I
Yanlız II

15.Soru

İçindeki bobini enerjilendiğinde ya da bobinin enerjisi kesildikten sonra kontakları durum değiştiren rölelere ne isim verilir?


Zaman rölesi
Aşırı akım rölesi
Palet rölesi
Bobin rölesi
Kontak rölesi

16.Soru

Parafudurlar için verilen aşağıdaki ifadelerdfen hangisi/ hangileri doğrudur? I. Yüksek gerilim hatlarında bir nedenle oluşabilecek yüksek gerilimin enerji iletim hattına zarar vermesini engellemek amacıyla kullanılan koruma elemanlarıdır. II. İletken olan parafudurlar aşırı gerilim oluşması esnasında üzerlerinden büyük akımlar geçirmemek için yalıtkan olurlar ve aşırı gerilim ortadan kalktıktan sonra yine iletken hallerine geri dönerler. III. Yanlızca yüksek gerilimlerde kullanılabilir. IV. Parafudurların boyutları ile kullanılan gerilimin büyüklüğü doğru orantılıdır.


I, II, III, IV
Yanlız I, II, III
Yanlız I, III, IV
Yanlız I, IV
Yanlız II, IV

17.Soru

Elektriksel emniyeti fazla ve kırsal bölgelerde çıplak iletkenli alüminyum iletkenlerin yerini alabilecek durumda olan askı telli, demet biçimli, plastik yalıtkanlı alüminyum havai hat kablolarına ne ad verilir?


N-kablolar
F-kablolar
T-kablolar
Alvinal kablolar
Alpek kablolar

18.Soru

Türk Standartlarına göre, yalıtkan kılıfı PVC olan, yassı çelik tel zırhlı ve PVC dış kılıfı bulunan bakır iletkenli yeraltı kablosunun sembolü aşağıdakilerden hangisidir?


YVV
YVŞV
YVMV
YVOV
YE3V

19.Soru

Bir A noktasından 200 km mesafede bulunan bir B noktasına 150 MW güç nakledilecektir. %5 gerilim düşümüne izin verilen bu nakil hattı için güç faktörü 0.85 ve hattın fazlar arası gerilimi 380 kV olması durumunda ihtiyaç olan minimum çelik özlü alüminyum iletken kesiti kaç mm²'dir. (Alüminyum iletkenliği K=35m/Ωmm²)


85,64

98,96

120,18

146,41

164,32


20.Soru

Kablonun yalıtılmış olan iletkenine ne ad verilir?


Damar
Dış kılıf
Tutucu sargı
Yarıiletken siper
Sarmal bakır iletken