İslam Tarihi ve Medeniyeti 1 Final 21. Deneme Sınavı
Toplam 3 Soru1.Soru
Cemel Vakası'nın asıl sebebi nedir?
Hz. Aişe'nin Hz. Ali'ye biat etmemesi |
İsyancıların Hz. Aişe ve Hz. Ali taraftarlarını birbirine düşürmesi |
Hz. Ali'nin Hz. Aişe ve taraftarlarını tehdit olarak görmesi |
Hz. Aişe'nin Hz. Osman'ın katillerinin bulunmamasından Hz. Ali'yi sorumlu tutması |
Hz. Ali'nin Kûfe seferi |
Hz. Ali, Kûfe’nin desteğini sağlamak maksadıyla şehre arka arkaya üç heyet gönderdiyse de, tarafsız kalmayı tercih eden vali Ebû Mûsâ el-Eş’arî’nin desteğini temin edemedi. Bunun üzerine Mâlik el-Eşter Kûfe’ye giderek kontrolü ele geçir-di. Hz. Ali kuvvetlerini Kûfe dışında toplayarak Basra’ya doğru hareket etti ve şehrin dışında Zâviye mevkiinde konakladı. Bundan sonra iki taraf arasında elçiler vasıtasıyla doğrudan müzakereler başladı. Hz. Ali’nin elçisi Ka’ka’ b. Amr, Basra’ya giderek Hz. Âişe, Talha ve Zübeyr ile görüştü. Hz. Ali’ye katıldıkları takdirde Hz. Osman’ın katillerini cezalandırmanın daha kolay olacağı hususunda onları ikna et-ti. Hz. Âişe ve taraftarları katillerin cezalandırılması şartıyla barışı kabul edebileceklerini bildirmişlerdi. İki tarafın Basra önlerinde Hureybe mevkiinde karşı karşıya gelmesinin ardından görüşmeler devam etmiş, Hz. Ali’nin Talha ve özellikle Zübeyr ile bizzat görüşmesi ittifak ihtimalini kuvvetlendirmişti. Her iki taraf karşıdan bir saldırı olmadan kesinlikle çatışmaya girmemelerini taraftarlarına emretmişlerdi. Gelişmeleri dikkatle takip eden ve durumun aleyhlerine döneceğini hisseden katillerin hazırladıkları bir komplo neticesinde, ertesi gün iki taraf arasında ani bir çatışma başladı. Hz. Osman’ın katline iştirak eden grubun elebaşlarının talimatıyla, sabahın alaca karanlığında başlayan saldırı, durumun ne olduğu anlaşılmadan toplu bir çatışmaya dönüştü. Hz. Âişe ile Hz. Ali çatışmayı durdurmaya çalışsalar da bunu başaramadılar.
2.Soru
Hz. Osman Dönemi’nde Kuran’ı Kerim’in çoğaltılması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
- Müslümanlar, Kur’an-› Kerim’i kendi bölgelerinde meşhur olan sahabenin Mushaf ve kıraatıyla öğrenip okuyorlardı.
- Suriyeli ve Iraklı askerler, farklı okuyuş sebebiyle birbirlerini ağır bir şekilde itham ettiler.
- Hz. Osman, bu ihtilaflar› sona erdirmek için, Ebû Bekir Mushaf’ını çoğaltarak büyük merkezlere gönderdi
- Zeyd b. Sabit’in başkanlığında, dört kişilik heyeti Kur’an-› Kerim’i çoğaltmakla görevlendirdi.
- Kıraat farklılıkları tartışmalarına son vermek için, Kureyşli lehçesini esas almalarını emretti.
I,II,III,IV,V |
II,III,IV,V |
Yalnız I |
III,IV,V |
Yalnız IV |
Fethedilen bölgelerdeki Müslümanlar, Kur’an-› Kerim’i kendi bölgelerinde meşhur olan sahabenin Mushaf ve kıraatıyla öğrenip okuyorlardı. Onların okuyuşlarındaki farklılıklar, bu farklılığın sebebini bilmeyen askerler arasında tartışmalara yol açtı. Azerbaycan ve Ermenistan cephesinde birlikte savaşan Suriyeli ve Iraklı askerler, farkl› okuyuş sebebiyle birbirlerini ağır bir şekilde itham ettiler. Bundan endişeye kapılan Huzeyfe b. Yemân, Hz. Osman’ın yanına Medine’ye gelerek konuya acil bir çözüm bulunmasını teklif etti. Hz. Osman, bu ihtilaflar› sona erdirmek için, Hz. Hafsa’n›n evinde muhafaza edilen Ebû Bekir Mushaf’ını çoğaltarak büyük merkezlere göndermeye karar verdi. Zeyd b. Sâbit’in başkanlığında, dört kişilik heyeti Kur’an-ı Kerim’i istinsah ve çoğaltmakla görevlendirdi. Kıraat farklılıkları yüzünden başlayan tartışmalara son vermek için, bir kelimenin yazılış şeklinde ihtilâfa düştüklerinde Kureyşli lehçesini esas almalarını emretti. Tüm maddeler doğru olduğundan doğru cevap A’dır.
3.Soru
Hz. Ali’den sonra kime biat edilmiştir?
Muaviye’ye |
Hz.Hüseyin’e |
Hz.Hasan’a |
Hz. Aişe’ye |
Haricilere |
Hz. Ali Kufe’de harici suikastçiler tarafından katledildikten iki gün sonra vefat etmiştir. Hz. Hasan’ın Halifeliği ile ilgili bir soru sorulduğunda “bunu ne emreder ne karşı çıkarım” demiştir. Hz. Ali’nin ölümünden hemen sonra Kufe’de Hz. Hasan’a Biat edildi.