Kamu Maliyesi Ara 5. Deneme Sınavı

Toplam 20 Soru
PAYLAŞ:

1.Soru

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri hem rakip olunamaz hem de dışlanmaz malların özelliklerindedir? I. Kamu bütçelerince dağıtılır. II. Zorunlu vergi gelirleriyle finanse edilir. III. Dışlama maliyetleri yüksek. IV. Özel firmalarca ya da kamu kesimince üretilir. V. Piyasalarca ya da doğrudan kamu bütçelerince dağıtılır.


I,II,IV
III,IV,V
II,III,IV,V
I,II,III
Hepsi

2.Soru

I- Kesinlik Derecesi II- Kararlara Katılma III- Alternatif Tercihlerin Seçimi IV- Sorumluluk Derecesi V- Zorlama Unsuru  Yukarıdakilerden hangileri piyasa ve toplumsal karar alma mekanizmaları arasındaki başlıca farklardır?


I

II ve III

III ve IV

II, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


3.Soru

I. Kaynak dağılımı II. Küresel kamusal mallar  III. Ekonomik istikrar IV. Kamusal mallar V. Gelir dağılımı Yukarıdakilerden hangileri Richard A. Musgrave piyasa başarısızlıklarıyla mücadelede devlete düşen rolleri kamu maliyesinin işlevleri olarak topladığı ana başlıklardandır?


I, II ve III

II, III ve IV

II, III ve V

I, III ve V

III, IV ve V


4.Soru

Siyasal aktörlerin de tıpkı bireyler gibi, kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini belirterek, siyasal gücün, gerek iktisadi gerekse mali uygulamalarının disiplin altın alınması gerektiğini savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?


Klasik liberal görüş

Merkantilist görüş

Marksist görüş

Anayasal iktisat görüşü

Sosyalist görüş


5.Soru

Hangi sayılı Kanun’da merkezi yönetim kurumları adı altında toplanmış olan kurumlar genel bütçeli kurumlar, özel bütçeli kurumlar, düzenleyici ve denetleyici kurumlardır.


5018 sayılı kanun

440 sayılı kanun

1050 sayılı kanun

4050 sayılı kanun

660 sayılı kanun


6.Soru

Kamusal malları, tüketiminden kimsenin dışlanamadığı ve fiilen ortak tüketimin söz konusu olduğu mallar olarak tanımlayan iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?


Ronald U. Mendoza

Joseph E. Stiglitz

Richard A. Musgrave

Harvey S. Rozen

Paul A. Samuelson


7.Soru

Aşağıdakilerden hangisi küresel kamusal mal konularının dışında kalır?


Çevre

Sağlık

Finansal istikrar

Bilgi

Kulüp


8.Soru

Ekonomide mal ya da hizmetleri alabilmek için yeterli para ya da benzerlerinin mevcut olması sonucunda etkin olan talebe ne ad verilir?


Gizli talep

Efektif talep

Zahiri talep

Negatif talep 

Suni talep


9.Soru

Ekonominin devresel akışı içerisinde aşağıdakilerden hangisi arasında kamu hizmeti ve vergi ilişkisi ortaya çıkmaktadır?


Kamu kesimi - Hane halkları

Hane halkları - Mal piyasası

Hane halkları - Firmalar

Firmalar - Faktör piyasası

Mal piyasası - Faktör piyasası


10.Soru

Politikaların devlet gücünü elinde bulunduranların çıkar ve tercihlerinden hareketle üretildiğini ve toplumdaki egemen sınıfın çıkarlarına hizmet etmek amacıyla kullanıldığını iddia eden görüş aşağıdakilerden hangisidir?


Organik devlet görüşü

Aritotelesçi devlet görüşü

Platoncu devlet görüşü

Toplumsal sözleşme görüşü

Marksist görüş


11.Soru

Mikroekonomi kuramında kamusal malların ilk ayrıntılı analizi 1954 yılında aşağıdaki iktisatçılardan hangisi tarafından yapılmıştır?


Keynes
Samuelson
Hayek
Musgrave
Pigou

12.Soru

Aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?


İktisadi düşünce okulu; ekonomi kuramı tarihindeki farklı yaklaşımları tanımlamak üzere kullanılan bir kavramdır.
Faydacı İktisat; Bir kişinin eylemlerinin asıl amacının kendi mutluluğunu artırmak olduğunu savunan, en önemli temsilcisi Jeremy Bentham olan iktisadi düşünce okuludur.
Refah İktisadı; iktisadın, bireyin ekonomik refahını makroekonomik teknikler kullanarak değerlendiren alt dalıdır.
İkinci En İyi Kuramı; Bir ya da birden çok optimalite koşulları sağlanamadığında nelerin olduğunu inceleyen bir refah iktisadı kuramıdır.
Hayvani Güdü; insan davranışlarını etkileyen ve tüketici güveni olarak ölçülebilen duyguları tanımlamak için, iktisatta ilk kez Keynez tarafından kullanılan bir terimdir.

13.Soru

İnsanların yaşamlarında karşılaşacakları muhtemel ekonomik ve sosyal risklere karşı önceden gerekli önlemlerin alınarak kendilerine gelir sağlamak üzere oluşturulmuş kamu harcama programlarına ne ad verilir?


Sosyal güvenlik

İçerik dengeleme

Transfer harcamaları

Durumsal dengeleme

İçsel kontrol


14.Soru

Kamu Tercihi Teorisi’ne göre karar alma mekanizması oluşurken, tüm kamusal kararların belirleyicisi bireysel tercihlerdir diyen varsayım aşağıdakilerden hangisidir?


Ortanca Seçmen Teorisi

Politik Miyopluk

Politik Mübadele (Mübadele Paradigması)

Metodolojik Bireyselcilik İlkesi

Rasyonalite ve Maximand İlkesi


15.Soru

I. Referandum II. Halkın kanun teklifi III. Halk vetosuYukarıdakilerden hangileri yarı doğrudan demokrasilerde halkın yasama işlemlerine katılmasındaki araçlardandır?


I ve III

I, II ve III

I ve II

II ve III

Yalnız II


16.Soru

Aşağıdaki görüşlerden hangisi maliye ilminin doğuşunu sağlamıştır?


Sosyalist görüş
Klasik liberal görüş
Fizyokrat görüş
Keynesyen görüş
Anayasal iktisat görüşü

17.Soru

Bireylerin bir malın tüketimde birbirleriyle rekabet etmemeleri kamusal malların özelliklerinden hangisidir?


Rakip olmama
Uluslararası özelliği
Yarı kamusallık
Klüp özelliği
Dışlanamama

18.Soru

Ekonomik, sosyal, teknolojik, kültürel, politik ve çevresel alanlarda dünya çapında bütünleşmenin ve dayanışmanın artması anlamına gelen olgu aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilmektedir?


Küreselleşme

Yerelleşme

Emperyalizm

Neo konzervatizm

Enformatizm


19.Soru

Devleti, insanları birbirlerine karşı koruyacak, kendilerini geliştirmelerine olanak verecek, bir araç olarak gören yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?


Aristotelesçi devlet
Toplum sözleşmesi devleti
Marksist devlet
Organik devlet
Hegelci devlet

20.Soru

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine kanunlarla verilen asli ve sürekli kamu görevlerine bağlı olarak ortaya çıkan ve genel idare esaslarına göre yürütülmesi mümkün olmayan mal ve hizmet üretimine ilişkin faaliyetlerin sürdürülebilmesi için, kamu idaresine bağlı olarak kurulmuş işletmelere tahsis edilen sermayeye ne ad verilir?


Döner sermaye

İçsel sermaye

Kontrol sermayesi

Durumsal sermaye

Dahili sermaye