Kentsel ve Çevresel Koruma Ara 1. Deneme Sınavı

Toplam 2 Soru
PAYLAŞ:

1.Soru

Hangisi, kültür ve tabiat varlıklarının korunması konusuyla ilgili ülkemizdeki düzenlemelere dair doğru bir bilgi ifade etmektedir?


U¨lkemizde çıkarılmış olan ilk kapsamlı koruma yasası 5366 Sayılı Yıpranan Tarihi^ ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'dur. 

Kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına ilişkin kurumsal ve örgütsel sistem yetki ve sorumluluk dağılımı ilgili mevzuat aracılığıyla netleştirilmiştir. 

Kültür ve tabiat varlıklarının korunması, yenilenmesi ve kullanılmasına ilişkin koruma politikalarında eksiklikler bulunmaktadır.

Taşınır ve taşınmaz eski eserlerin ayrıca, anıt, külliye, tarihi sit, arkeolojik sit, tabii sit kavramlarının tanımları ilk kez 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nu ile yapılmıştır. 

Halkın kültür ve tabiat varlıklarını koruma konusunda eğitilmesi bir ülke politikasıdır ve halk mülk sahibi olarak sürece bilinçli bir şekilde entegre olabilmektedir.


2.Soru

Koruma ve korunma için “taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarında muhafaza, bakım, onarım, restorasyon, fonksiyon değiştirme işlemleri; taşınır kültür varlıklarında ise muhafaza, bakım, onarım ve restorasyon işleridir” tanımı aşağıdaki hangi kanun da yer almıştır?


Belediye Kanunu

Büyükşehir Belediye Kanunu

İmar Kanunu

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu

Kültür Yatırımlarını ve Girişimlerini Teşvik Kanunu