Maliyet Yönetimi Final 5. Deneme Sınavı
Toplam 20 Soru1.Soru
Fiili süre, standart süre ve standart yükleme oranları verilen durumların hangisinde değişken genel üretim maliyeti verim sapması olumludur?
Fiili Süre: 8.500 saat Standart süre: 8.000 saat Standart Yükleme Oranı: 6.0-₺/saat
|
Fiili Süre: 10.000 saat Standart süre: 10.500 saat Standart Yükleme Oranı: 5.5-₺/saat
|
Fiili Süre: 9.000 saat Standart süre: 8.500 saat Standart Yükleme Oranı: 8.0-₺/saat
|
Fiili Süre: 8.500 saat Standart süre: 8.000 saat Standart Yükleme Oranı: 6.0-₺/saat
|
Fiili Süre: 9.500 saat Standart süre: 9.000 saat Standart Yükleme Oranı: 7.5-₺/saat
|
2.Soru
Aşağıdakilerden hangisi bütçelerin amaçlarından biri değildir?
Yıllık faaliyetlerin planlanmasında yardımcı olabilmek
|
Faaliyetleri kontrol edebilmek
|
Farklı bölümlerdeki bölüm içi faaliyetlerin eş güdümü (koordinasyonu) ve bölümler arasında uyumu sağlayabilmek
|
Başarılması zor, yüksek hedefler konularak planlama amaçlarına uygun hareket etmek
|
Farklı bölüm yöneticilerine planları iletilebilmek
|
3.Soru
I.Tam Zamanında Üretim (Just-In-Time) II.Çevre Maliyetleri (Enviromental Costing) III.Toplam Kalite Maliyetleri (Total Quality Costing) IV.Entelektüel Sermaye (Intellectual Capital) V.Dengeli Puan Kartı (Balanced Scorecard) VI.Geriye Dönük Maliyetleme (Backflush Costing) Yukarıdakilerden hangileri işletmelerin sürekli değişen pazar koşullarına uyum sağlayabilmesi, küresel pazarlarda rekabet edebilmesi ve stratejik faaliyetlerin desteklenebilmesi için maliyet süreçleri ile maliyet yapılarındaki değişimlere odaklanan stratejik maliyet ve stratejik yönetim yaklaşımları arasında yer almaktadır?
I ve II |
II ve V |
I, III, V ve VI |
II, III, IV, V ve VI |
I, II, III, IV, V ve VI |
İşletmelerin sürekli değişen pazar koşullarına uyum sağlayabilmesi, küresel pazarlarda rekabet edebilmesi ve stratejik faaliyetlerin desteklenebilmesi için maliyet süreçleri ile maliyet yapılarındaki değişimlere odaklanan yeni yönetim yaklaşım ve teknikleri geliştirilmiştir. Bu stratejik maliyet ve stratejik yönetim yaklaşım ve yaklaşımları arasında; “Hedef Maliyetleme (Target Costing)”, “Ürün Yaşam Seyri Maliyetleme Sistemi (Product Life Cycle Costing)”, “Transfer Fiyatlaması (Transfer Pricing)”, “Kıyaslama (Benchmarking)”, “Kaizen Maliyetleme (Kaizen Costing)”, “Faaliyet Temelli Maliyetleme ve Bütçeleme (Activity Based Costing and Budgeting)”, “Tam Zamanında Üretim (Just-In-Time)”, “Çevre Maliyetleri (Enviromental Costing)”, “Toplam Kalite Maliyetleri (Total Quality Costing)”, “Entelektüel Sermaye (Intellectual Capital)”, “Dengeli Puan Kartı (Balanced Scorecard)”, “Geriye Dönük Maliyetleme (Backflush Costing)”, “Değer Mühendisliği (Value Engineering)”, “Değişim Mühendisliği (Reengineering)”, “Simültane Mühendislik (Simultaneous Engineering)”, “Esnek Üretim Sistemleri (Flexible Manufacturing Systems)”, “Kalite Fonksiyon Göçerimi (Quality Function Deployment)”, “Kısıtlar Teorisi (Theoıy of Constraints)” vb.yöntemler yer almaktadır. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi seçeneklerde yer alan yöntemlerin tümü, işletmelerin sürekli değişen pazar koşullarına uyum sağlayabilmesi, küresel pazarlarda rekabet edebilmesi ve stratejik faaliyetlerin desteklenebilmesi için maliyet süreçleri ile maliyet yapılarındaki değişimlere odaklanan stratejik maliyet ve stratejik yönetim yaklaşımları arasında yer almaktadır. Doğru cevap E’dir. Bu yöntem ve yaklaşımların bir kısmının tanımları aşağıda yer almaktadır:
Hedef Maliyetleme (Target Costing), ürünlerin ve hizmetlerin nasıl üretilmesi ve satılması ile ilgili ileriye yönelik bir değerlendirmedir. Yeni bir ürün geliştirmek yerine, maliyetleri kapsayacak ve kâr elde edilebilecek bir fiyat belirleyip, ondan sonra ürünün ne kadar kâr sağlayacağını analiz etmek suretiyle, hedef maliyetleme, işletmenin yeni ürünleri farklı bir anlayışla geliştirmesini talep etmektedir.
Ürün Yaşam Seyri Maliyet Sistemi, ürünün yaşam süresi boyunca maliyetleri tahmin edilmesi sürecidir. Ürün yaşam seyri maliyet sistemi, özellikle büyük planlama ve geliştirme maliyetlerinin olduğu ortamlarda ve büyük bir piyasadan çekilme kararlarında önem kazanmaktadır. Ürün yaşam seyri maliyet sisteminin üç genel amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, bir ürünün toplam maliyeti ile başlangıç ve gelişim aşamalarında getireceği kârın piyasadan çekilme aşamasındaki maliyeti ne ölçüde karşıladığının hesaplanabilmesidir. Ürün yaşam seyri maliyet sistemi, ürünün kârlı döneminin artık sona erip piyasadan çekilme aşamasına gelindiğinde, tüm süreç içindeki maliyetini tanımlamaktadır. İkinci olarak, maliyet konusunda kapsamlı bir değerlendirme yapıldığı için ürünün çevresel maliyet sonuçlarını tanımlayıp, bu maliyetleri azaltma ya da ortada kaldırma olanağı tanımaktadır. Üçüncü ve son olarak da üretim ve tasarım aşamalarında planlama ve piyasadan çekilme maliyetleri de tanımlanmış olduğu için, bu aşamalarda maliyetleri kontrol etmek ve yönetmek kolaylaşmaktadır.
Transfer fiyatlaması (Transfer Pricing), geleneksel yönetim muhasebesi anlayışında bir işletmenin bölümleri arasında ele alınan bir uygulama iken günümüzde küreselleşme hareketi ile birlikte, çok uluslu şirketlerde de uygulamaya geçmiştir. Bu işletmeler, diğer bölümler için ürün üretmektedir. Bir başka deyişle diğer bölümlerin tedarikçisi durumundadırlar. Kârlılık ve performans ölçümünün bir esası olarak, maliyetler aynı firmanın bölümleri arasında transfer edildiğinde, aynı firmanın birimleri arasında ürünlere yüklenmektedir. “Transfer fiyatlaması”, aynı zamanda “işletmenin bütününe ilişkin toplam vergi yükünü ve gümrük harçlarını minimize etmek, nakit akışını düzenlemek, kısıtlama yaratan olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan çağdaş bir uygulamadır.
Kıyaslama (Benchmarking), esas itibarıyla bir muhasebe uygulamasından ziyade, yönetim muhasebecisinin firmanın küresel çevredeki rekabetçi yapısını korumasına yardım etmek amacıyla kullanabileceği çağdaş bir araçtır. Kıyaslama süreci dört aşamadan meydana gelmektedir. Bu aşamalar;
- İşletmenin süreçleri ve prosedürlerini analiz etmek,
- Bir kıyas şirketi seçmek veya süreci kıyaslayacak bir işletme bölümü belirlemek,
- Seçilen kıyasın uygulanmasına ilişkin ayrıntılı bilgileri toplamak,
- İşletme tarafından kullanılabilen kıyaslama uygulamalarını belirlemek amacıyla toplanan bilgileri analiz etmek ve yorumlamaktır.
Kaizen Maliyetleme Japonca bir terim olan “Kaizen”, bir süreçte küçük adımlarla sürekli gelişme sağlamak anlamına gelir. Kaizen’e göre sonuçları iyileştirmek için, o sonuca neden olan süreçleri iyileştirmek ve geliştirmek gerekmektedir. Böylece, kaizen aracılığı ile üstün rekabet avantajı sağlanmış olur. Kaizen maliyetleme tarafından yönlendirilen maliyet azaltma çabalarının odak noktası, mevcut ürün ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesidir. Bu iyileştirmeler; iyileştirilmiş hazırlık süreçleri, atıkların azaltılması için makine performansının geliştirilmesi ile personelin istenilen maliyet ve kalite standartlarını karşılaması için güdülenmesini kapsamaktadır. Kısaca ifade edilecek olursa, kaizen maliyetleme ürünün kendisine değil sürece odaklanmaktadır.
Faaliyet Temelli Maliyetleme (Activity Based Costing), faaliyetleri tek tek temel maliyet kalemleri olarak dikkate alır ve maliyetleme sistemini bu şekilde geliştirir. Faaliyet bir olay, görev ya da özel amaçlı bir birimdir. Örneğin ürün tasarımı, makinelerin kurulumu, makinelerin işletilmesi, mamullerin dağıtımı vb. faaliyet temelli maliyetleme sistemi, tek tek faaliyet maliyetlerini hesaplar ve bu maliyetler bir mamul veya hizmet gibi maliyet taşıyıcılarına yüklenir. Bu yükleme her mamul veya hizmetin bu faaliyetlere duyduğu ihtiyaca göre yapılır.
Bir maliyet düşürme stratejisi olarak, Tam Zamanlı Üretim Sistemi (Just In TimJIT) örgüt içindeki yapısal ve süreçsel yeniden tanımlanmalar üzerine kuruludur. Değer yaratmayan faaliyetlerin elimine edilmesi, israfın önlenmesi, kalitenin ve verimliliğin arttırılması, bekleme ve kurulum zamanlarının azaltılması, stokların düşürülmesi faaliyet maliyetlerini düşürmektedir. JIT sistemi maliyetlerin izlenebilirliğini arttırır. Bu nedenle yardımcı ve hizmet maliyet merkezlerinin maliyetlerinin esas üretim maliyet merkezlerine dağıtımı sorununu ortadan kaldırır, dolayısıyla birim maliyetlemenin çok daha sağlıklı olmasına olanak sağlar.
İşletmeler Çevre Maliyetleri (Environmental Costs) konusunda hızlı bir dönüşüm yaşamışlardır. Kimya endüstrisindeki bir işletme için yıllık 1 milyar doları aşan çevresel maliyetler, alışıldık hâle gelmiştir. Çevresel harcamaların boyutları işletmeleri bu harcamaları kontrol altına alma konusunda sistematik olarak düşünmeye itmiştir. Daha önceleri çevresel maliyetlerin kaçınılmaz olduğu anlayışı, yerini bu maliyetlerin uygun bir biçimde yönetilerek azaltılabileceği düşüncesine bırakmıştır. Çevresel maliyetlerin yönetim sürecinin bir parçası olarak işletmeler; süreçler ve ürünler ile ilgili ayrıntılı kayıtlar tutmaya başlamışlardır. Bu bilgilerle birlikte işletmeler, çevresel maliyetlerin etmenlerini azaltmaya ya da ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atmaktadırlar.
Çevre maliyetlerinin etkilerinin tanımlanabilmesi ve muhasebeleştirilebilmesi için;
- Ürün kârlılığının doğru bir biçimde hesaplanması,
- Daha düşük devreden çıkarma ve geri dönüşüm maliyetlerine sahip olan ürünlerin üretilmesine odaklanmak,
- Mevcut ürün atıklarını geri dönüşümde kullanmak ya da tekrar üretime sokmak gerekmektedir.
Küreselleşen rekabet ortamında kalite kavramı da bir değişim göstermiş ve toplam kalite yönetimi aşamasına ulaşmıştır. 1980’li yılların sonlarına doğru, Japonya bir çok sanayileşmiş ve gelişmiş batılı ülkeyi geride bırakarak ilk sıraya yerleşmiştir. Japonya’nın bu kadar kısa bir süre içerisinde büyük aşama kaydetmesinin temelinde toplam kalite yönetimi felsefesi yatmaktadır. Toplam Kalite Maliyetleri; “Ölçme ve Değerlendirme Maliyetleri”, “Önleme Maliyetleri”, “İçsel Başarısızlık Maliyetleri” ve “Dışsal Başarısızlık Maliyetleri” olmak üzere dört grupta toplanabilir.
Entelektüel Sermaye (Intellectual Capital) terimi, son zamanlarda işletme ve yönetim literatüründe giderek yaygın hâle gelmiştir. Entelektüel Sermaye; “bilgiye sahip olma, uygulamalı tecrübe, örgütsel teknoloji, müşteri ilişkileri ve pazarda rekabetçi bir üstünlük sağlayan profesyonel beceriler” olarak tanımlamaktadır.
Çağdaş yönetim muhasebesi uygulamalarına ayak uyduramayan birçok işletme günümüzde de; müşteri ilişkileri, rekabet güçleri ve kurumsal kapasitelerine ilişkin stratejiler geliştirirken, performans ölçüm ve motivasyonlarını yalnızca finansal kriterler ile izlemektedirler. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilmiş olan Dengeli Puan Kartı (Balanced Scorecard-BSC), finansal ölçümü, yönetim ve ticari performansın önemli bir özet bilgisi olarak ele alırken; aynı zamanda mevcut müşteriler, işletme içi yöntemler, çalışanlar ve şirketin performansını uzun dönemli finansal başarı ile ilişkilendiren daha genel ve bütünsel kriterlere de önem vermektedir.
4.Soru
İşletmede uzun dönemli amaçların belirlenmesi ve bu amaçlara ulaşmak için gereksinim duyulan planların hazırlanmasına ne ad verilir?
Bütçeleme
|
Planlama
|
Stratejik planlama
|
Faaliyet bütçesi |
Etkili planlama |
Stratejik planlama: İşletmede uzun dönemli amaçların belirlenmesi ve bu amaçlara ulaşmak için gereksinim duyulan planların hazırlanmasına denir.
5.Soru
Bir işletmede üretilen bir ürünün birim satış fiyatı 10 TL, birim değişken maliyet 5 TL, toplam sabit maliyet 120.000 TL dir. Bu işletmenin ayda 50.000 TL lik hedeflediği net kâra ulaşabilmesi için ne kadar satış yapmalıdır?
29.000 birim
|
32.000 birim
|
34.000 birim
|
38.000 birim
|
41.000 birim
|
6.Soru
Aşağıdakilerden hangisi karşılaştırılabilirlik analizinde kontrol altındaki işlemler ile kontrol dışı işlemler karşılaştırılırken dikkate alınması gereken unsurlardan biri değildir?
Satış tutarları
|
İşlev analizi
|
Ekonomik koşullar
|
Mal veya hizmetlerin nitelikleri |
İş stratejileri |
Mal veya hizmetlerin nitelikleri, işlev analizi, ekonomik koşullar, iş stratejileri dikkate alınması gereken unsurlardır.
7.Soru
Aşağıdakilerden hangisi değişken maliyetleme yaklaşımında fiyat belirlemede maliyet temeline uygulanacak yüzde hesaplaması içine dahil edilir?
Sabit GÜM
|
Değişken GÜM
|
D. Hammadde
|
D. İşçilik
|
Değ. Satış Gid.
|
8.Soru
Peşin fiyatlandırma anlaşmasının kapsamına kimler girmektedir?
Örtülü kazanç sahipleri
|
Kurumlar vergisi mükellefleri
|
İç denetim sertifikası sahipleri
|
Kamu muhasebesi sertifikası sahipleri
|
Yönetim muhasebesi sertifikası sahipleri
|
9.Soru
Satıcı bölümde değişken maliyete bir kâr oranı eklemesi yapılarak yapay satış fiyatının belirlendiği transfer fiyatlama yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Pazarlığa Dayalı
|
Maliyete Dayalı
|
Piyasa Fiyatına Dayalı
|
İkili Transfer Fiyatlaması
|
Satışa Dayalı
|
10.Soru
Aşağıdakilerden hangisi üretilen ürünlerle ilgili teknik resimler, hareket zaman etütleri ve benzeri çalışmalara dayalı olarak maliyet davranışlarının belirlenip gelecek dönemler için beklenen maliyetlerin hesaplandığı maliyet tahmin fonksiyonunu oluşturma yöntemidir?
En yüksek ve en düşük noktalar yöntemi |
Dağılım grafiği yöntemi |
Regresyon analizi yöntemi |
Endüstri mühendisliği yöntemi |
Muhasebe yöntemi |
Üretilen ürünlerle ilgili teknik resimler, hareket zaman etütleri ve benzeri çalışmalara dayalı olarak maliyet davranışlarının belirlenip gelecek dönemler için beklenen maliyetlerin hesaplandığı maliyet tahmin fonksiyonunu oluşturma yöntemi
11.Soru
Birim başına direkt ilk madde ve miktarı 10kg/br ve atık, israf için 2kg/br olan bir işletmede bu direkt hammaddenin kg standart fiyatı 4TL/kg ise, söz konusu direkt hammaddenin standart maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?
48TL/br
|
60TL/br
|
70TL/br
|
82TL/br
|
91TL/br
|
12.Soru
Bir üretim işletmesinde oluşturulan başabaş grafiğinde toplam değişken maliyet doğrusu nasıl elde edilerek grafiğe yansıtılır?
Toplam değişken maliyet doğrusu değişik üretim miktarlarında oluşacak değişken maliyetler, noktalar halinde belirlendikten sonra bu noktaların |
Toplam değişken maliyet doğrusu, toplam değişken maliyet doğrusu yardımı ile elde edilir ve grafiğe yansıtılır |
Toplam değişken maliyet doğrusu, toplam gelir doğrusunun dikey ekseni kestiği noktadan başlayarak elde elde edilir ve grafiğe yansıtılır |
Toplam değişken maliyet doğrusu, toplam gelir doğrusunun yatay ekseni kestiği noktadan başlayarak elde elde edilir ve grafiğe yansıtılır |
Toplam değişken maliyet doğrusu, toplam sabit maliyet doğrusu ile paraleldir ve bu yolla elde elde edilir ve grafiğe yansıtılır |
Bir üretim işletmesinde oluşturulan başabaş grafiğinde toplam değişken maliyet doğrusu değişik üretim miktarlarında oluşacak değişken maliyetler, noktalar halinde belirlendikten sonra bu noktaların
birleştirilmesi ile elde edilir ve grafiğe yansıtılır.
13.Soru
Aşağıdakilerden hangisi sapmalar için doğru değildir?
Sapmaların nedenlerini tüm işletmeler için geçerli olacak şekilde açıklayabilmek olanaklıdır.
|
Sapmaların nedenleri işletmelerin büyüklüğüne göre değişebilmektedir.
|
Maliyet yöneticileri maliyet sapmalarını geri bilgi olarak kontrol sistemine bir raporla bildirirler.
|
Eğer faaliyetler istenen yönde gelişmiyorsa, bu durumu maliyet sapmalarından anlamak mümkündür.
|
Sapmaların nedenlerinin araştırılarak gereken düzeltici önlemlerin alınması gerekir.
|
14.Soru
Bir işletmede birim mamül başına direkt işçilik süre standardı 2 direkt işçilik saati (DİS)’dir ve ücret standardı da 10 TL’dir. Kasım ayında işletmede 5.500 Direkt işçilik saati kullanılarak 2.400 adet mamul üretilmiştir. Kasım ayında işçilere direkt işçilik saati başına ortalama 13 TL ücret ödenmiştir. Bu bilgilere göre direkt işçilik ücret sapması aşağıdakilerden hangisidir?
3.100 TL olumlu
|
7.200 TL olumlu
|
8.500 TL olumsuz
|
14.000 TL olumsuz |
16.500 TL olumsuz |
Ücret sapması= (fiili ücret –standart ücret) x Fiili süre
Ücret sapması= (13 TL/saat – 10 TL/saat) x 5.500 = 16.500 TL.
15.Soru
Planlanan ay sonunda gerçekleşen bakım onarım bölümü maliyetlerinin 295.000 TL, tahmini maliyetin 275.000 TL olduğu varsayımı altında, hesaplanacak sapma nedir?
10.000
|
15.000
|
25.000
|
20.000
|
30.000
|
16.Soru
İşletmelerin faaliyetlerini kontrol etmek için temel yapıyı oluşturan kararlar aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
Stratejik Planlar
|
Kontrol Planları
|
Faaliyet Planları
|
Yönetsel Kontrol Kararları işletmenin faaliyetlerini kontrol etmek için oluşturulan kararlar arasında sayılmamaktadır.
|
Taktik Planlar
|
17.Soru
Net faaliyet karı 6.000TL, faaliyet varlıkları üzerinden beklenen minumum getiri oranı %10 ve ortalama faaliyet varlıkları 100.000TL olan bir işletmenin artık geliri aşağıdakilerden hangisidir?
4.000TL
|
6.000TL
|
8.000TL
|
10.000TL
|
12.000TL
|
18.Soru
Satıcı bölümde değişken maliyete bir kâr oranı ekle¬mesi yapılarak yapay satış fiyatının belirlendiği transfer fiyatlama yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Pazarlığa Dayalı
|
Maliyete Dayalı
|
Piyasa Fiyatına Dayalı
|
İkili Transfer Fiyatlaması
|
Satışa Dayalı
|
19.Soru
Red edilen alternatif ret edilmemiş olsaydı, kendi¬sinden elde edilecek olan kazanç aşağıdakilerden han¬gisidir?
Fırsat Maliyeti
|
Ek Maliyet
|
Batmış Maliyet
|
Geçerli Maliyet
|
Brüt Kâr
|
20.Soru
I-Verim
II-Kapasite
III-Miktar
IV-Tutar
V-Bütçe
Yukarıdakilerden hangileri Genel Üretim Maliyetleri sapmalarıdır?
I, II, III
|
II, III, IV
|
III, IV, V
|
I, III, V |
I, II, V |
Değişken ve sabit olmak üzere iki kısımdan oluşan genel üretim maliyetleri sapmaları; değişken genel üretim maliyeti bütçe ve verim sapması ile sabit genel üretim maliyeti bütçe ve kapasite sapmasından oluşmaktadır.
-
- 1.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 2.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 3.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 4.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 5.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 6.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 7.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 8.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 9.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 10.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 11.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 12.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 13.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 14.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 15.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 16.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 17.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 18.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 19.SORU ÇÖZÜLMEDİ
- 20.SORU ÇÖZÜLMEDİ