BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA YAPIMI - Ünite 5: NetCAD 7 Anamodül Arayüzü Tanıtımı Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 5: NetCAD 7 Anamodül Arayüzü Tanıtımı

NetCAD Anamodül Bileşenleri ve Tanıtımı

NetCAD 7.0 Anamodül arayüzü, anamodül menüleri ile birlikte koordinat paneli, durum çubuğu ile komut panelinden oluşmaktadır. Ayrıca NetCAD 6.0 ile birlikte kullanıcıya sunulan şerit menüler, katman yönetim paneli ve arama alanını içeren yeni işlevler yine NetCAD 7.0 içinde de bulunmaktadır. Bu yeni işlevler sayesinde dinamik bir yapı kazanan yeni arayüz mevcut duruma göre kendisini güncellemektedir.

Anamodül Menüleri

NetCAD anamodül arayüzünü görüntülemek için Bilgisayar > Windows (C) > NetCAD7 > NC32 programını fare ile seçiniz. Açılan arayüz ekranında Hızlı Erişim Çubuğu, Anamodül Menüleri, Anamodül Fonksiyonları, Katman ve Referans Yöneticisi, Komut ve Koordinat Panelleri bulunmaktadır. Bu bölümde sizlere NetCAD arayüzü ve Anamodül fonksiyonlarından Giriş, Düzenle, Detaylar ve Görünüm menüleri yer almaktadır.

Hızlı Erişim Çubuğu: Açılan arayüzün en üstünde Windows tarafından tasarlanan birçok diğer programda da bulunan Windows Ofis menü yapısı bulunmaktadır. NetCAD ekranının sol üst köşesinde, en sık olarak kullanılan fonksiyonların bulunduğu “Hızlı Erişim Çubuğu” yer almaktadır. Bu Hızlı Erişim Çubuğunda sırasıyla “Yeni, Aç, Kaydet, Çizdir, NetCAD Portal, İşlemi Geri Al, İşlemi Yeniden Yap, Aktif Proje, Obje Özellikleri, Limitleri Hesapla, Pencere Büyüt ve diğer fonksiyonlar” bulunmaktadır.

Yeni: Bu fonksiyonlardan “Yeni” hızlı erişim sembolüne tıklandığında karşımıza “Yeni Proje İçin Şablon Seçin” penceresi açılacaktır. Bu pencerede çeşitli çalışmalar için hazırlanmış şablonlar bulunmaktadır. Seçilecek şablonların adları, açıklamaları, projeksiyonları ve kategori bilgileri bu pencerede gösterilmektedir. Bu pencerede bulunan şablon yapıları içinde projeksiyon sistemi tanımlı olan şablonlar (STANDART_COGRAFİ_ED50.NCZ ve

STANDART_COGRAFİ_WGS84.NCZ) ve katman yapısı tanımlanmış olarak (İLBANK_HHAZIR_TABAKA.NCZ) bulunmaktadır. Yeni proje için şablon seçimi penceresinde “Genel” menüsünde bulunan İLBANK_ HHAZIR_TABAKA.NCZ şablonu fare ile tıklandığında daha önceden hazırlanmış olan katmanlar “Katman Yöneticisi” içinde yerini alacaktır. Böylelikle yapılacak çalışmalar için ortak katman yapısı farklı kullanıcılar için hızlı bir şekilde tanımlanmış olacaktır.

Aç: “Aç” hızlı erişim sembolüne tıklandığında karşımıza Dosya Aç penceresi gelecektir. Buradan daha önce hazırlanmış olan projeleri seçerek fare ile “Aç” butonuna tıklandığında anamodül ekranında projemiz görüntülenecektir. Aç butonu yardımıyla NetCAD tarafından üretilmiş rapor, raster ve makro dosyaları ile farklı CAD programları tarafından üretilmiş (DGN, DWG, DXF formatında) çizim dosyaları görüntülenebilmektedir.

Kaydet: “Projeyi Mevcut İsmi ve Formatı ile Kaydedin” hızlı erişim sembolüne tıklandığında karşımıza Dosya Sakla penceresi açılacaktır. Bu pencerede mevcut projeyi kaydetme işlemi yapılmaktadır. Projeyi farklı bir formatta kaydetmek için kayıt türü bölümünün yanında bulunan ok sembolüne fare ile tıklanarak farklı kayıt format türleri görüntülenebilir. Format türü seçildikten sonra üstte bulunan konum bölümünden dosya kayıt konumu seçilip “Kaydet” butonu fare ile tıklanarak kayıt işlemi tamamlanmaktadır. Aynı zamanda pencerenin sağ tarafında bulunan kutulara kaydedilecek dosyaya ilişkin kullanıcı, açıklama ve şifre gibi bilgiler girilebilmektedir.

Çizdir: “Yazıcıyı ve diğer yazdırma seçeneklerini belirleyerek proje çıktısı alın” hızlı erişim sembolüne tıklandığında karşımıza Çizdir penceresi açılacaktır. Bu pencere ile yapılan çizimlerin yazıcıya gönderilme (çizdirilme) işlemi yapılmaktadır. Bu pencerenin sol üst tarafında bulunan boşluklar bölümü, çizdirilme alanı ile çizdirilecek kâğıt boyutunun ilişkisini göstermektedir. Çizim esnasında kâğıt kenarlarından bırakılacak boşluk, bu alanda tanımlanmaktadır. Sol ortada bulunan bölümde ise çizim ölçeğinin belirlendiği ölçek seçim penceresi bulunmaktadır. İstenilen çizim ölçeği buradan seçilmektedir. Sol alt bölümde bulunan seçenekler bölümünde ise çizim alanına dış çerçeve çizilip çizilmeyeceğini gösterir sekmeler bulunmaktadır. Bu pencerede sol alt köşede bulunan “Ön izleme” butonuna fare ile tıklanarak ekranda çizim alanı görüntülenebilmektedir. Çizim ekranındaki siyah dikdörtgen çizimde kullanılacak kağıdın dış sınırını kırmızı dikdörtgen ise çizim alanını göstermektedir.

NetCAD Portal

“NetCAD Portal” hızlı erişim sembolüne tıklandığında açılan İnternet tarayıcı sayfasından NetCAD Bilgi Paylaşım Platformu sayfasına yönlendirilmektesiniz. Bu platforma üye olarak NetCAD ile karşılaşabileceğiniz problemlerinize hızlı bir şekilde çözüm üretebileceksiniz.

Hızlı Erişim Çubuğunu Özelleştirme

Bu temel fonksiyonlardan sonra hızlı erişim çubuklarında sırasıyla Aktif Projeyi Kapat, İşlemi Geri Al, İşlemi Yeniden Yap, Obje Özelliklerini Sorgula, Limit Hesapla, Pencere Büyüt gibi fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu fonksiyonlar istenilirse kullanıcıya özel olarak ayarlanabilmektedir. Bu işlem için hızlı erişim çubuğunda bulunan “Daha Çok Buton” (üçgen Sembol) fonksiyonuna fare ile tıklayarak açılan küçük pencerede “Hızlı Erişim Çubuğunu Özelleştir” fonksiyonu seçilmelidir. Bu işlem sonrası açılan pencerede hızlı erişim araç çubuğuna eklemek ve kaldırmak istediğimiz fonksiyonlar; menünün ortasında bulunan butonlar ile yapılabilmektedir. NetCAD hızlı erişim çubuklarının altında, arayüzün en üstünde bulunan menüler satırında, çeşitli hesapları ve temel CAD işlemlerini yapabileceğiniz Anamodül Uygulama, Proje Verileri Üretim menüleri bulunmaktadır.

NetCAD Uygulama Menüsü

Ana menü sol üst köşesinde bulunan NetCAD sembolü tıklandığında açılan pencere ile NetCAD uygulama menüsü aktif hâle gelecektir. Bu menüde hızlı erişim çubuğunda bulunan “Yeni, Aç ve Çizdir” sembolleri burada da bulunmaktadır.

Ekle

Bu menü içinde bulunan “Ekle” menüsü içinde “Dosya Ekle ve Yerleştir” işlemi ile NetCAD NCZ uzantılı projeleri aktif projenizin üzerine ekleyebilir, çizim ekranında belirleyeceğiniz koordinatlarda açabilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için “Dosya Ekle ve Yerleştir” işlemine tıklandıktan sonra açılan pencereden eklemek istediğimiz projeyi dosya dizininde seçip ekle ve yerleştir butonuna tıklamamız gerekmektedir. Bu işlem sonunda seçtiğiniz proje blok yapısında yüklenerek fare imlecinin ucuna gelecektir. Çizim ekranında istediğiniz koordinata fare sol tuş yardımı ile yüklediğiniz projeyi ekleyebilirsiniz. Dosyayı çizim ekranına yerleştirmek istemiyorsanız fare sağ tuşuna tıklayarak işlemi iptal edebilirsiniz. “Dosya Ekle” işlemi ile farklı formatlardaki veriler mevcut proje koordinatları ile aktif proje üzerine ekleyebilirsiniz. “Dosya Ekle” işlemine tıklandığında açılan Dosya Ekle penceresinin sağ alt köşesinde bulunan NetCAD Dosyaları kutucuğunu yanında bulunan butona tıklayarak NetCAD’in açtığı farklı formatları görebilirsiniz.

“Başka Projeden Özellik Ekle” işlemi ile daha önceki çalışmalardan CAD Katmanları, Referans Katmanlar, Bloklar, vb. bilgiler çalışma projesinin üzerine eklenebilir. Böylelikle daha önce hazırladığımız proje özellikleri yeni çalışma projelerine kolayca eklenebilmektedir. Açılan pencerede eklemek istenilen özellikler işaretlendikten sonra tamam butonuna basarak açılacak dosya seçim penceresinden özellikleri alınmak istenen proje seçilerek işlem gerçekleştirilebilmektedir.

Kaydet

“Kaydet” işlemi proje üzerinde yapılan her türlü değişiklikler kalıcı hâle getirilmektedir. Saklama işlemi, dosyanın aynı isim ve uzantısı olacak şekilde gerçekleşecektir. “Şablon Olarak Kaydet” fonksiyon oluşturduğunuz projenizin farklı özelliklerini (katman yapısı, projeksiyonu vb.) şablon olarak kaydedip başka projelerde şablon olarak kullanmanızı sağlayan işlemdir. “Şablon Olarak Kaydet” fonksiyonu fare ile seçildikten sonra açılan pencerede Şablon Adı ve Tipi seçilerek Tamam butonuna basılarak işlem sonlandırılmaktadır.

Farklı Kaydet

“Farklı Kaydet” projelerinizin içindeki noktaları text ve excel dosyası olarak kaydetmek, farklı formatlarda veri kaydetmek (AutoCAD, Microstation vb.) için kullanılmaktadır. Farklı Kaydet fonksiyonu fare ile seçildikten sonra açılan pencerede Dosya Adı ve Kayıt Türü seçilerek Tamam butonuna basılarak işlem sonlandırılmaktadır. “Özellikleri Kaydet” proje içindeki Katmanları, Referans Katmanlar, Spatial Bağlantılar, vb. bilgileri bir proje üzerindeki tüm özellikler yerine sadece istenen yapının kaydedilmesi sağlanmak için kullanılır. Özellikleri Kaydet fonksiyonu fare ile seçildikten sonra açılan pencerede kayıt edilmek istenen özellik türü seçilerek Tamam butonuna basılarak işlem sonlandırılmaktadır.

“Seçilen Objeleri Kaydet” ekrandan seçilen objelerin blok olarak kaydedilip NCZ formatında kaydetmek için kullanılır. Seçilen Objeleri Kaydet fonksiyonu fare ile seçildikten sonra NetCAD dinamik menü yapısı sayesinde “Seçim Araçları/Hızlı Seçim Araçları” menüsü aktif hâle gelir. Bu menü ile objeler seçilebileceği gibi manuel olarak da ekrandan seçilebilir. Seçilen Objeleri Kaydet yöntemi ile bir proje içerisinde sadece istenilen obje gruplarının (noktalar, taramalar vb.) seçilerek saklanması sağlanabilir. “Rulo Şeklinde Kaydet” işlemi şeritvari projelerin uzunluğundan dolayı çizimini almak ve belli kâğıt normlarına işlemek için kullanılmaktadır. Bu tip projelerin çiziminin daha kolay alınabilmesi için Rulo işlemleri düzenlenmiştir. Rulo işlemleri sonunda proje belli yerlerinden kırılarak uzun çizim alınacak şekilde düzenlenmiş olacaktır. NetCAD 6 ile birlikte raster referanslar da rulo olarak kaydedilebilmektedir.

Gönder

“Gönder” işlemi ile üzerinde çalışılan proje, Google Earth programına aktarılabilir, e-posta ile NCZ formatında veya ekran görüntüsü ile raster formatında gönderilebilir ya da GPS dosyası oluşturulabilir. “GPS” gönderme fonksiyonu ile üzerinde çalışılan NCZ dosyası içerisindeki nokta verileri GPS dosyası olarak kaydedilebilmektedir. GPS gönderme fonksiyonu fare ile seçildikten sonra çalışması için mutlaka çalışılan projenin projeksiyon seçiminin gerçekleşmesi gerekmektedir. Aksi takdirde projenin projeksiyonu olmadığı için aktarım yapılmayacağına ilişkin hata mesajı alınacaktır. Açılan GPS Kaydet penceresinden kaydedilecek GPS dosya dizini belirlenir ve aktarılacak noktaların seçimi yapılır.

Özellikler

Proje Özellikler menüsü ile projenin ölçeği ve projeksiyonu gibi projeye ait özellikler değiştirilebilinmektedir. Proje Özellikleri fonksiyonu fare ile seçildikten sonra ekrana Projeksiyon Özellikler penceresi gelecektir. Proje Özellikleri menüsünde aktif projeye ilişkin ölçek ve projeksiyon bilgisi bulunmaktadır. Ölçek fonksiyonu fare ile seçilip değiştirildiğinde ölçekle beraber değişecek özellikler fare ile seçilmelidir. “Proje Özellikler”i menüsünde aktif projeye ilişkin projeksiyon fonksiyonu fare ile seçildikten sonra projeksiyon penceresinde bulunan üç nokta sembolüne tıklanarak açılan projeksiyon parametreleri penceresinden istenilen projeksiyon ve datum seçimi yapılabilmektedir.

Proje Özellikleri menüsünde aktif projeye ilişkin Proje Bilgileri fonksiyonu fare ile seçildikten sonra aktif projede kullanılan katman sayısı, çizgi tipi sayısı, obje sayısı hakkında bilgiler açılan pencerede görüntülenebilir. “Proje Düzenle” ile aktif projede düzenleme işlemleri yapılabilmektedir. Aktif projede kullanılmayan tanımlar temizlenebilir, çift objeler ve çift koordinatlı objeler otomatik olarak ayıklanabilir. Kullanılmayan Tanımları Temizle ile projeler saklanırken kullanılsın ya da kullanılmasın katmanlar, hatlar, yazı tipleri, semboller ve bloklar ile birlikte saklanır. Kullanılmayan Tanımları Temizle işlemi ile boş katmanları, kullanılmayan çizgi ve yazı tiplerini, şekilleri ve blokları silebilirsiniz. Çift objeleri ayıkla işlemi ile çift olarak tespit edilen objeleri ÇİFT_OBJE isimli tabaka oluşturarak bu tabakanın içine göndermektedir. Tamam butonuna tıklayarak ayıklanacak objelerin seçimi manuel olarak yapılabileceği gibi klavyeden boşluk tuşuna basılarak Seçim menüsü ve Hızlı Seçim Araçları da kullanılabilir. Çift Koordinatlı Objeleri Ayıkla işlemi ile bir projede alan, nokta, yazı gibi objeler aynı isimde ve aynı koordinatlarda birden fazla kullanılmışsa bunları temizlemek için kullanılabilinmektedir. Bu işlem için Uygulama Menüsü/Proje Düzenle/Çift Koordinatlı Objeleri Ayıkla menüsü seçilir. Çift koordinatlı olarak tespit edilen objelerin aktarılacağı tabaka adı verilir. Standart olarak buradaki tabaka adı ÇİFT_ÇİZGİ’dir. Objelerin ayıklanmasında alttaki ya da üstteki objelerin ayıklanması kullanıcı tanımlıdır. Hata kriteri objelerin birbirlerine olan yakınlık kriterini belirtir. Tamam butonuna basıldığında ayıklanacak objelerin seçimi manuel olarak yapılabileceği gibi klavyeden boşluk tuşuna basılarak ‘Seçim’ menüsü ve Hızlı Seçim Araçları da kullanılabilir.

NetStore

“Netstore” NetCAD 7 üzerinde çalışan uygulamaların, bazı verilerinin indirilebileceği bir web sitesidir. Uygulamalar bölümünde, NetStore’da bulunan uygulamalar görüntülenebilmektedir. Uygulamalarım bölümünde, NetStore’dan satın alınmış veya yüklenmiş uygulamalar görüntülenmektedir. Sipariş Yükle bölümü ise Netstore’dan yeni uygulamaları sipariş edebileceğiniz bölümdür.

Kapat İşlemleri

Kapat işlemi ile ekranda çalışılan projeler tek tek ya da toplu olarak kapatılabilmektedir. Aktif proje kapatılabileceği gibi açık olan tüm projelerin kapatılması da sağlanabilir. Aktif Projeyi Kapat işlemi ile ekranda çalışılan aktif proje kapatılabilir.

Genel Ayarlar

Uygulama Menüsü içinde Çık butonunun yanında Genel Ayarlar sekmesi bulunmaktadır. Genel ayarlar NetCAD ile ilgili birtakım ayarların birtakım kriterlerin belirlendiği, ayrıca kullanım sırasında kullanıcının kendi çalışma olgusu içinde proje standartların belirlendiği bölümdür. Bu pencerede yer alan standart başlıklara ilaveten yüklü olan bir kısım modüllere ilişkin ayarları içeren alt başlıklar da yer alabilir.

Veri Üretim Menüleri

Giriş

NetCAD hızlı erişim çubuklarının altında, Proje Verileri Üretim menüleri bulunmaktadır. Bu menülerden ilki Giriş menüsüdür. Giriş menüsünde proje üzerinde çeşitli çizimler, sorgulamalar, düzenlemeler yapabileceğimiz temel fonksiyonlar bulunur. Bu fonksiyonlar Çizim, Sorgu, Düzenleme ve Görüntü Araçları olmak üzere 4 gruba ayrılmaktadır. Çizim araçları içinde proje üzerine ekleyebileceğimiz çizgi, alan, nokta, daire yay, yazı, sembol, metin ekleyebileceğimiz fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu menüdeki bazı fonksiyonlar kendi içinde alt fonksiyonlara sahiptir. Sorgu araçları içinde proje üzerinde Objelerin özelliklerini, alanını, koordinatlarını sorgulayabileceğimiz fonksiyonlar bulunmaktadır. Düzenleme araçları içinde proje üzerinde Objelerin özelliklerini, alanını, koordinatlarını sorgulayabileceğimiz fonksiyonlar bulunmaktadır. Proje üzerinde yapılan hatalı çizimler bu fonksiyonlar sayesinde düzeltilebilir. Özellikle Biçim Boya işlemi seçilen objenin özelliklerini diğer objelere pratik bir şekilde aktarabileceğiniz bir özelliktir.

Görüntü araçları içinde proje penceresinde ekran üzerinde büyütüp küçültme, proje limitlerini bulma gibi fonksiyonlar bulunmaktadır. Özellikle büyük alan proje çalışmalarında ekran üzerinde büyültüp küçültme gibi fonksiyonları fazlasıyla kullanılmaktadır.

Düzenle

Düzenle menüsü ile proje üzerinde Toplu Obje Değiştir penceresinde objelerin ortak özelliklerini değiştirebilir, Bul Değiştir, ekrandaki yazıların seçilerek üzerinde değişiklikler yapılmasını sağlayan işlemdir. Bu değişiklikler tek tek yapılabileceği gibi toplu olarak da yapılabilir. Ayrıştır bir bütün olarak algılanan objelerin, kendini oluşturan diğer objelere ayrıştırılması işlemidir. Proje üzerindeki uçları açık kalan çizgileri birleştirme, kırma, obje bölme işlemleri yine bu menü üzerindedir. Bununla birlikte objeleri, aynalama, çevirme, ölçekleme işlemleri burada yapılmaktadır.

Detaylar

Detaylar menüsü ile proje dizi, grid, karelaj işlemleri, alan tarama işlemleri, projede uzunluk, cephe, açı değerlerini ekrana yazdırma işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Görünüm

Görünüm menüsü ile proje üzerinde bulunan noktaların adları ve kodlarının, taramaların, alan adlarının, ekran üzerinde görünüp/görünmeme, projede kullanılan çizgi kalınlıklarını ayarlama vb. işlemlerini gerçekleştirilen fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu fonksiyonlar Pencere araçları, Çizim Yönetimi, görünüm ayarları, Etiket Ayarları, Kalınlık Ayarları olmak Sorgu, Düzenleme ve Görüntü Araçları olmak üzere 5 gruba ayrılmaktadır.

Pencere araçları içinde birden fazla proje üzerinde çalışılması gereken durumlarda aynı ekranda tüm projeleri görüntülemek için kullanılmaktadır. Fare ile 2 Pencere Aç bölümünde bulunan üçgen sembolüne tıklandığında açılan yeni pencerede, istenilen sayıda pencere açılabilmektedir. Ekran Sakla fonksiyonu fare ile tıklandığında açılan ekranı sakla penceresinde Tamam butonuna tıklayarak ekran görüntüsünü JPEG ya da Bitmap formatında istenilen boyutta kayıt edebilirsiniz.

Çizim yönetimi içinde Arka Plan Rengini Seç fonksiyonu fare ile tıklandıktan sonra açılan Renk penceresinden istenilen renk seçilip tamam butonuna tıklandığı zaman ana ekran rengi değiştirilebilmektedir. Bununla birlikte istenirse Renk Modu fonksiyonundan yapılan çizimler siyah ya da gri tonunda ekran gösterilebilmektedir.

Görünüm Ayarları içinde ise alan kapatılmış objelerin alan taramalarının parsel köşelerine çizilen balastrolarının ekran üzerinde görünüp/görünmemesini sağlamaktadır. Etiket Ayarları içinde ise proje üzerinde bulunan noktaların adlarını, kotlarını, alan adlarını ekranda görünüp/görünmemesini sağlamaktadır. Pencerenin sağ alt köşesinde bulunan ok sembolüne fare ile tıklandığında açılan Etiketler penceresinde istenilen özelliklere yazı boyları ayarlanabilmektedir.

Kalınlık Ayarları içinde ise proje üzerinde bulunan çizgilerin Kalın Obje Çizimi işlemi; ekrandaki objelerin kalınlıklarının görünmesini sağlar. Pencerenin sağ alt köşesinde bulunan ok sembolüne fare ile tıklandığında açılan Kalınlık Ayarları penceresinde istenilen kalemlere istenilen kalınlıklar ayarlanabilmektedir. Obje kalınlıklarını tabaka bazında vermek için ‘Katman Yöneticisi/Tabaka Özellikleri/Ölçek’ sekmesi içinde yer alan ‘Çizgi/Nokta kalınlıkları sabit’ hanesinden de verilebilmektedir.

Katman Yöneticisi, Referanslar ve Semboloji

Katman Yöneticisi

NetCAD katman (tabaka) yapısı, tüm verilerin üretildiği ve düzenlendiği vektör yapıdır. Proje verileri bu menü sayesinde katmanlara ayrılarak düzenlenmektedir. Katman Yöneticisinde yeni tabaka oluşturmak için fare ile + butonuna tıklayarak ekrana gelen Tabaka Özellikleri penceresinde Adı yazan bölüme fare ile tıklayarak tabaka ismini istenilen şekilde girebilirsiniz. Tamam, butonuna basarak işlemi sonlandırdığınızda oluşturulan tabaka katman yöneticisi bölümünde yerini alacaktır. Tabaka rengini değiştirmek için Tabaka Rengi bölümüne fare ile tıklayarak istenilen renk seçilebilir. Katman yöneticisinde oluşturulmuş bir tabakanın rengi değiştirilmek istenirse tabaka kenarında bulunan renk sembolüne tıklanarak açılan Renk Seç penceresinden istenilen renk seçilerek değişiklik yapılabilir. Katman Yöneticisinde seçili tabakayı silmek için fare ile - butonuna tıklayarak ekrana gelen pencerede Evet butonuna tıklanması gerekmektedir.

Semboloji

NetCAD Semboloji butonuna fare ile tıklandığında çizimlerde kullanılacak çizgi tipi ve yazı tipi görüntülenmektedir. Çizimlerde kullanılacak çizgi tipi fare ile seçilerek aktif hâle getirilebilinmektedir. Başlangıç olarak çizgi tipi düz çizgi ile yazı tipi Arial olarak gelmektedir. Yeni yazı fontu eklenmek istenirse yazı font bölümünde fare sağ tuşuna tıklayarak çıkan pencerede Ekle, TrueType seçilir. Karşımıza açılan, Yazı Tipi penceresinden istenilen fontlar seçilerek fontlar bölümüne eklenebilir.

Koordinat ve Komut Paneli

Komut paneli NetCAD arayüzü ile yapılan işlemlerde yapılması gerekli aşamaları belirten komutları gösteren arayüzdür. Komut panelinde HAZIR bilgisi yer aldığında NetCAD ’in işlem içinde olmadığı anlaşılır. Üst kısayol araç çubuğunun yanında farenin ekran üzerinde gezinmesi sırasında veri görüntüleme arayüzündeki konumunu gösteren koordinat paneli bulunmaktadır.