BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEMEL TASARIM - Ünite 8: Movie Maker Sunumu Hazırlama Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 8: Movie Maker Sunumu Hazırlama

Video Nedir?

Videoyu kısaca tanımlayacak olursak; manyetik bantlar üzerinde yer alan kurgulanmış ve peş peşe sıralanmış hareketli resimler dizisidir. Gündelik hayatımızda her ne kadar manyetik bant olarak tanımladığımız film şeritleri hem çekim hem de sunum amaçlı kullanılmasa da, bazı geleneksel sinema yönetmenleri çekimlerini makara film şeritleri üzerine yapmakta, daha sonra DVD, VCD gibi dijital ortamlara aktararak çoğaltmaktadırlar. Daha kaliteli yayın yapabilmek amacıyla, sinema filmleri, reklam filmleri, müzik klipleri, vs . HD (High Definition) yüksek çözünürlüklü kameralar ile dijital video olarak çekilmektedir.

Gelişen teknolojiyle birlikte gündelik yaşamımızın değişmez parçalarından olan; fotoğraf makinesi, cep telefonu, video kamera, bilgisayar ve internet gibi araçlarla sürekli görsel malzemeler üretebiliriz. Çektiğimiz videoları ve fotoğrafları internet vasıtasıyla birçok kişi ile paylaşmaktayız. Movie Maker programı aracılığıyla görsel ve işitsel verileri bir araya getirip kurgulayarak video klipler oluşturabilir, kaydedebilir ve paylaşabiliriz.

Movie Maker Nedir?

Gelişen teknoloji ile birlikte evlerimize kadar giren dijital kameralar sayesinde daha kaliteli amatör çekimler yapmakta ve bu çekimleri birçok amaç için kullanmaktayız. Dijital kamera ile PowerPoint gibi sunu hazırlama programlarında kullanılmak üzere videolar çekebilir, onları düzenleyip sunularımızı düzenleyebiliriz. Movie Maker programı işte bu aşamada Windows’un bize sunduğu ücretsiz bir uygulama yazılımı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Movie Maker da sadece videolar değil, resimleri de peş peşe sıralayıp sunular oluşturabiliriz. Movie Maker programında daha önce kaydettiğimiz videoları kurgulayıp, geçiş efektleriyle, ses ve müzik, video üzerine yazılar ekleyerek videomuzu zenginleştirebiliriz.

Movie Maker Kullanıcı Arayüzü

Movie Maker programını çalıştırabilmek için; Başlat>Programlar>Windows Movie Maker programını çalıştırabiliriz.

Movie Maker programında, başlangıç arayüzü dört ana bölümden oluşur.

  1. Video yakala
  2. Filmi düzenle
  3. Filmi bitir
  4. Film Görevleri penceresi.

Film Görevleri Penceresi

Movie Maker da klip hazırlarken dikkat edilmesi gereken, çalışma sıralamasını unutmamaktır. İlk önce görsel ve işitsel malzemeler Koleksiyonlar penceresine çağırılır ve oradan Zaman Çizelgesi penceresine akış sırasına göre sürükleyerek (fare de sol düğme basılı tutulacak) peş peşe bırakılır. Daha sonra; ses, müzik, yazı eklenecekse onlar eklenir, sahneler arası geçişler düzenlenir ve hazırladığımız videonun ön izlemesi yapılır, zaman kontrollerinden sonra video olarak kaydedilir.

Film Görevleri penceresinden Video al seçeneğine tıkladığımızda; açılan pencereden kullanacağımız videoları tek tek ya da hepsini birlikte seçerek Koleksiyonlar penceresine çağırabiliriz.

Koleksiyonlar Penceresi

Koleksiyon penceresinin hemen üzerinde yer alan koleksiyonlar ikonuna tıkladığımızda diğer çağırılan videoları da görürüz. Film görevlerine geri dönüp tekrar video ekleyebilmek için, koleksiyonlar ikonunun yanındaki görevler ikonuna tıklamak yeterlidir.

Video al ikonundan sadece video değil; dosya türü bölümünden (Files of type) Tüm dosyaları seçersek; video dışında resim ve ses dosyalarını da çağırabiliriz. Aynı işlemleri Resim al, ses ve müzik al araçlarıyla da gerçekleştirebiliriz.

Zaman Çizelgeleri Penceresi

Koleksiyonlar penceresine çağırdığımız görsel ve işitsel malzemelerden; videoları ve resimleri video paneline, ses ve müzik dosyalarını ses/müzik paneline sürükleyip bırakarak yerleştiririz.

Zaman Çizelgesi (time line) penceresi üç ana bölümden oluşuyor;

  1. Ses düzeyini ayarladığımız, ses kaydı yapabildiğimiz, zaman çizelgesini yakınlaştırma (zoom in), uzaklaştırma (zoom out), zaman çizelgesini geri al ve yürüt (play) araçlarının bulunduğu; aşağıdaki resimde görülen bir numaralı bölüm bulunur.
  2. Hazırladığımız videonun süresini gösteren zaman akış şeması (iki numaralı) bölümüdür.
  3. Video, Video Geçiş, Ses/Müzik, Yazı Bindirme kanallarının bulunduğu (üç, dört, altı, yedi numaralı) bölümdür.

İki numaralı bölüm, yani, zaman akış şeması üzerinde mavi renkte zaman çubuğu bulunur. Bu çubuğu sağa sola kaydırarak, video üzerinde istediğimiz saniyeye giderek video kısaltma, müziği istediğimiz zamanda başlatma ve yazı bindirme işlemlerini yapabiliriz. Paneller üzerinde sol ve sağ başlarında siyah oklar bulunur. Bu okları kullanarak; sağa sola kaydırarak video, resim, ses dosyalarını kırpabiliriz (kısaltabiliriz).

Video Geçişleri

Videolarımızın sürelerini (ekranda kalma süresi) ayarlayıp, yerlerine yerleştirdikten sonra; videolar arası geçiş efektlerini kullanabiliriz.

Geçiş efektleri ayarları için; Koleksiyonlar penceresinde, Video Geçişleri ikonuna tıklarsak yan tarafta geçiş efektlerinin bulunduğu pencere açılır. Bu pencereden video geçişlerinde kullanmak istediğimiz efekti iki videodan geçiş yapacağımız videonun üzerine sürükleyip bırakarak geçişi sağlayabiliriz. Videolar arasında; siyahtan görüntüye geçiş ve görüntüden siyaha geçiş efekti yapacaksak; Video üzerine fare (mouse) sağ düğme yaptığımızda açılan menüden Çoğalarak Gir ve Azalarak Çık seçeneklerini kullanabiliriz. Bu etkileri seyredebilmek için; video penceremizdeki Oynat (play) ikonuna tıklamamız ya da Zaman Çizelgesi penceresindeki mavi çubuğu sağa sola çekerek oynatmamız yeterli olacaktır.

Video Efektleri

Videoları döndürme, bulanıklaştırma gibi birçok video efektini uygulayabilmek için Koleksiyonlar ikonuna tıkladığımızda açılan Video Efektler bölümünden yapabiliriz. Bu bölümün çalışma ilkesi; Video efektleri bölümünden istediğimiz bir efekti videonun üzerine sürükleyip bırakmadır.

Ses kanalı ise, müzik ve ses efektleri ekleyebileceğimiz kanalımızdır. Ses kanalı üzerinde kırpma (kesme) yapabilir, ses düzeyiyle oynayarak sesin şiddetini düşürüp artırabiliriz. Programda bize hazır sunulan ses efektleri yoktur. Bu efektleri; efekt CD’lerinden ya da internet üzerinden yasal yollardan temin ederek filmimize ekleyebiliriz (Örn. Köpek havlama sesi, rüzgar sesi, vs.).

Yazı bindirme paneline; filmimizin başına, üzerine ve sonuna istediğimiz bir metni girebiliriz. Bunun için; Film Görevleri penceresinden, Filmi Düzenle bölümüne girip, Yazı veya jenerik hazırla aracıyla gerçekleştirebiliriz. Bu araca tıkladığımızda açılan Filmin Başına Başlık Ekle aracıyla filmin başına bir metin ekleyebiliriz.

Filmin başına başlık ekle aracına tıklanıldığında açılan pencereden; ilk metin boşluğuna ana başlık, alttaki boşluğa da alt başlık girebiliriz.

Başlığı bitirdiysek; aynı pencerede bulunan diğer seçeneklerden, Yazı Animasyonunu değiştir ile yazımızın giriş animasyonunu değiştirebiliriz. Açılan Yazı Animasyonunu Seç penceresinde bulunan çeşitli seçeneklerden istediğimizi işlemlerimize devam edebiliriz.

Diğer seçeneklerden Metnin yazı tipini ve rengini değiştir ile yazımızın fontunu (yazı tipi), rengini, arka plan rengini, boyutunu, vs. değiştirmemize olanak tanıyan menüler açılır.

Zaman çizelgesinde başlığı seçili klibin önüne ekle aracıyla, yine filmimizin başına bir metin ekleyebiliriz. Zaman çizelgesinde başlığı seçili klibin üzerine ekle, Zaman çizelgesinde başlığı seçili klibin arkasına ekle aracıyla da benzer işlemleri gerçekleştirebiliriz.

Filmin sonuna jenerik ekle aracıyla diğerlerinden farklı olarak yazı animasyonları farklılık gösterir. Filmin sonuna eklenen jenerik yazıları uzun olacağından farklı animasyon seçenekleri sunulur. Resimde de gözüktüğü gibi sol taraf ana başlık, sağ taraf alt başlık bölümleri olarak ayrılmıştır.

Yazı animasyonu kısmından da Kaydır, Yukarı üst üste seçeneği seçilerek, jeneriğimizin aşağıdan yukarıya doğru akışı sağlanır.

Tüm yazıları ekleyip, animasyonlarını tamamladıktan sonra; Bitti seçeneğine tıklayarak filmimizi tamamlayabiliriz.

Kaydetme

Hazırladığımız bu klibi nasıl kaydedeceğimizi öğrenerek ünitemizi tamamlayacağız.

Videomuzun kayıt için son kontrollerini yapıp, varsa hataları düzelttikten sonra;

Film Görevleri penceresinden Bilgisayarıma Kaydet seçeneğine tıklayarak açılan Film Kaydetme Sihirbazı aracılığıyla bazı önemli ayarları yaparak filmimizi kaydediyoruz.

1 numaralı kutucuğa; filmimizin adı, 2 numaralı kutuya da; Gözat... ’tan nereye kaydedeceğimizi belirleyerek Next düğmesine basıyoruz.

Sonraki aşamada, filmimizin kayıt kalitesini belirlediğimiz ayarları seçerek Next düğmesine basıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken konu, filmimizin görüntüsünün ne kadar kaliteli olması gerektiğidir. İnternet üzerinden paylaşılan bir video olacak ise; daha düşük kalitede ama, daha farklı ortamlarda izlenecekse daha yüksek kalitede kaydetmekte yarar vardır.

Ülkemizde ve Avrupa da görüntü yayın formatı olarak PAL sistemi kullanıldığı için (Amerika, Japonya ve bazı ülkelerde NTSC kullanılır.) DV/PAL seçeneğinin kullanılması gerekir. Bu yüzden dolayı da, NTSC formatı Movie Maker programında bize seçenek olarak sunulmaz.

Filmimizin kalitesine göre kayıt süresi uzayacaktır. Bitir ile Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra filmimizi izleyebilir, paylaşabiliriz.