BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE LOJİSTİK - Ünite 8: Lojistik Bilişim Sistemlerinde Güncel Konular Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 8: Lojistik Bilişim Sistemlerinde Güncel Konular

Giriş

İnternetin hızla yaygınlaşması bireyleri, işletmeleri ve ülkeleri farklı açılardan etkilemiştir. Bulut Bilişim, işletmelerin bilişim teknolojisi hizmetlerini daha düşük maliyetle ve daha esnek bir biçimde elde etmelerini sağlamaktadır. Sosyal medya ile işletmeler farklı kanallardan paydaşlarıyla iletişim kurabilmekte ve paydaşlardan geri bildirim almaktadırlar. İşletmeler artık tanıtımlarında istedikleri sonuçları elde etmek için medya ve sosyal medya uygulamalarını beraber kullanmak zorundadırlar. Nesnelerin İnterneti uygulamaları ise yeryüzündeki her nesneyi birbirine bağlamakta ve nesneler arasında iletişimi sağlamaktadır. Nesnelerin İnterneti uygulamaları tedarik zincirinde entegrasyonun sağlanmasında önemli bir faktördür. Her nesnenin birbiriyle iletişimde bulunması nesnelerle ve süreçlerle ilgili üretilen ve paylaşılan veri miktarını artırmıştır. Veriler artık sadece işletmenin iç kaynaklarından değil dış kaynaklarından da elde edilmektedir. Çok farklı kaynaktan ve çok farklı türde elde edilen veriler lojistik ve tedarik zincirinin performansının arttırılmasında önemli role sahiptir.

Bulut Bilişim

Bulut bilişim; kullanıcı ve iş dünyası düzeyinde bilişim teknolojisi ürün, hizmet ve çözümlerinin İnternet üzerinden gerçek zamanlı alındığı ve kullanıldığı hizmet olarak tanımlanmaktadır. Bulut bilişim mimarisi müşteriler, veri merkezî ve dağınık sunucular olmak üzere üç ana unsurdan oluşur. Müşteriler, bulut bilişim mimarisinde müşteri kavramı son kullanıcı cihazlarını tanımlamaktadır. Bunlar bulutla bağlantı kurabilen masaüstü, dizüstü veya tablet bilgisayar olabileceği gibi mobil telefonlar ve kişisel cep bilgisayarları da olabilmektedir. Veri Merkezleri, hizmet olarak alınan uygulamaların sunucularının bulunduğu alanlardır. Dağınık Sunucular, dağınık yerde bulunan sunucuların birbirleriyle İnternet bağlantısı yolu ile iletişim kurdukları çoklu bilgisayar sistemleri söz konusudur.

Bulut hizmetleri, iş modellerine göre farklı yapılara ayrılmışlardır. Bulut bilişim içindeki hizmet kavramı, sağlayıcı tarafından sunulan ve sürekli kullanımlarından fayda sağlanan unsurları ifade etmektedir.

Yazılım Hizmeti (SaaS): Bu hizmet modelinde kullanıcı, hizmet sağlayıcının altyapısı üzerinde çalışan uygulamaları kullanmaktadır.

Platform Hizmeti (PaaS): Bu hizmet modelinde kullanıcıya, hizmet sağlayıcı tarafından desteklenen ve uygun programlama dilleri, hizmetleri ve araçları kullanarak kendi geliştirebileceği uygulamaları çalıştırabileceği bir platform sunulmaktadır.

Altyapı Hizmeti (IaaS): IaaS modelinde kullanıcı, işletim sistemleri ve uygulamaları içeren yazılımları kurup çalıştırabileceği işlemci, depolama, iletişim ağları ve diğer başlıca bilişim kaynaklarına sahip olmaktadır.

Altyapı hizmetinin kullanıcılara sunduğu en büyük artı değer ise şirketin bilgi teknolojisi altyapısı kurma maliyetinden ve bunun için harcayacağı çaba ve zamandan tasarruf edecek olmasıdır. Bunun yanında BT altyapısının profesyonel bir ekip tarafından yönetiliyor olması, işletmenin tamamen kendi işine odaklanmasını sağlayacaktır. Bu hizmet modelinin zayıf yanları olarak karmaşıklık ve uyum sorunu gözükürken sunduğu en büyük fırsat ise esnekliktir. Yine aynı şekilde bu hizmet modelinin de kullanıcıları karşı karşıya bıraktığı tehdit güvenlik sorunu olmaktadır.

Bulut bilişim hizmetlerinin dağıtımı için, sunulan hizmetlerden hangisinin kullanıldığına bakılmaksızın 4 farklı modelden söz edilmektedir. Bu dağıtım modelleri, özel ihtiyaçlara veya durumlara hitap eden farklı türevlere sahiptirler. Bunlar, Genel Bulut, Özel Bulut, Topluluk Bulutu ve Karma Buluttur.

Bulut Bilişimin 5 özelliği bulunmaktadır.

  1. Talebe bağlı hizmet
  2. Geniş ağ erişimi
  3. Kaynak havuzu
  4. Hız ve esneklik
  5. Ölçeklenebilirlik

Bulut bilişimin en önemli avantajları;

  1. Maliyet
  2. Esneklik
  3. Ölçeklenebilirlik
  4. Karmaşıklığın azaltılması

Esneklik, plansız ve öngörülemeyen değişimlere cevap verme kapasitesi iken ölçeklenebilirlik, işletmenin zamanla ihtiyaç duyabileceği kapasitenin önceden planlanma düzeyini ifade etmektedir.

Bulut bilişim; hizmet sağlayıcıya bağımlılık, veri güvenliği ve gizliliği, performans, hizmet kalitesinin öngörülemezliği ve verilerin konumunun bilinmemesi konularında risklere sahiptir.

Bir işletmede bulut bilişim uygulamalarının kullanılmasında gerçekleştirilmesi gereken üç aşama gerekmektedir:

  1. İşletmenin mevcut bilişim teknolojisi altyapısının incelenmesi
  2. Bilişim hizmetlerinin bulut bilişimle gerçekleşmesine karar verilmesi
  3. Bulut bilişime geçişin sağlanması

Bulut bilişim lojistik ve tedarik zincirinde birçok uygulama alanına sahiptir. Soğuk zincir, dondurma ve dondurulmuş gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamada kendi özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu muhafaza, taşıma ve bunun gibi işlemlerin tamamını ifade eder. Bulut bilişim platformu altyapı katmanı, uygulama katmanı ve hizmet katmanı olmak üzere üç katmandan oluşmaktadır. Hizmet katmanında bulut hizmeti, kullanıcılar ve kullanıcı etkileşimi olmak üzere 3 bölüm bulunmaktadır. Soğuk Zincirde Bulut Bilişim Uygulaması kitabın 179. Sayfası Şekil 8.1’de gösterilmiştir.

Sosyal Medya

Web 2.0 veya sosyal medya terimleri sıklıkla birbirleri yerine kullanılmaktadır. Web 2.0; işbirlikçi Web için ortak akıl kullanımı için bir platform olarak tanımlanmaktadır. Web 2.0 ile ilgili bir diğer tanım ise işletme süreçlerinde ve sosyal süreçlerde katılımcı olan kullanıcıların açıkkaynaklı, etkileşimli ve kullanıcı tarafından kontrol edilen çevrimiçi uygulamalarla tecrübe, bilgi ve pazardaki güçlerini geliştiren platform şeklindedir. Bu tanıma dayanarak Web 2.0 ile ilgili üç boyut tanımlanmaktadır. Bu boyutlar Web 2.0’da uygulama türleri, Web 2.0’ın sosyal etkileri ve kullanılan teknolojilerdir. Web 2.0’ın 3 boyutu kitabın 180. Sayfasında bulunan Şekil 8.2’de gösterilmiştir

Uygulamalar 5 kategoride tanımlanmaktadır:

  • Blog
  • Sosyal Ağlar
  • İçerik Toplulukları
  • Forumlar:
  • İçerik Birleştiriciler

Kullanıcıların tüm Web 2.0 uygulamalarında kullanıcı olmanın yanında içerik de oluşturuyor olması Web 2.0 uygulamalarında anahtar bir faktör olarak kabul edilmektedir. Web 2.0 uygulamalarının sürekli bilgi yaratma ve bilgiye erişim sağlama özellikleri en önemli avantajlarıdır. Kullanıcılar bilgiyi kolaylıkla kopyalamakta, düzenlemekte, yeniden üretmekte ve farklı bilgileri birleştirmektedir. Kullanıcılar kolaylıkla ilgi alanlarına yönelik içerik oluşturabilmekte, deneyim ve bilgilerini paylaşabilmekte ve diğer katılımcılarla sohbet edebilmektedir. Sonuç olarak, kullanıcılar kendilerini daha önceden olmadığı kadar güçlü hissetmekte ve hatta elde ettikleri güçle pazarda önemli değişimlere dahi yol açabilmektedir. Web 2.0 uygulamaları kullanıcılara sundukları şeffaflık, yönlendirme ve iletişim avantajları nedeniyle gün geçtikçe daha çok tercih edilmektedir. Diğer kişilerle iletişim sonucunda müşterilerin yeni gereksinimleri oluşmakta ve satın alma davranışları değişmektedir. Günümüzde; forumlarda, bloglarda ve sanal topluluklarda yer alan müşteri görüşleri uzmanların görüşlerinden daha güvenilir olmaktadır. Kullanıcıların artmasıyla sosyal ağların etkisi artmaktadır. Web 2.0 uygulamalarındaki bir diğer sosyal etki kendi kendini denetleyen bir kalite kontrol süreci olmasıdır

Web 2.0 uygulamalarının en önemli özelliği açık kaynak kodlu olmaları, bir diğer ifadeyle, ortak akıl geliştirme ve sürekli iyileştirmenin sağlanmasıdır. Bu nedenle kullanıcıların uygulama geliştirici olarak görev yapması hızlı, düşük maliyetli ve etkin uygulama geliştirmeyi sağlamaktadır. Web 2.0’da kullanılan yeni geliştirme teknikleri; RSS Rich Site Summary (Zengin Site İçeriği),Wiki, Widget (Ekran aracı), Mashup, AJAX, RIA (Zengin İnternet Uygulamaları)’dır.

Sosyal medya kullanımı yedi temel ilkeden oluşmaktadır. Bahsedilen yedi temel ilkenin tüm sosyal medya uygulamalarında bulunması gerekmemektedir. Yöneticiler her ilkenin kullanıcılar ve firmalar açısından gerekliliklerini yerine getirmelidir. Sosyal medya uygulamalarının 7 temel ilkesi; kimlik, iletişim, paylaşım, mevcudiyet, ilişki, saygınlık ve grup olarak sayılabilir. Bu ilkeler kitabın 181. Sayfasında bulunan Tablo 8.1’de verilmiştir.

Sosyal medya uygulamaları işletmelerin tanıtımında oldukça etkili olmakla birlikte, birçok yönetici sosyal medya kullanımına yönelik strateji geliştirmemekte ve sosyal medya uygulamalarının geliştirilmesine yönelik kaynak ayırmamaktadır. Sosyal medya çok hızlı gelişen bir alandır. Bu nedenle firmalar sosyal medya kullanımıyla ilgili strateji ve politika belirlemelidir. Politika belirlerken firmaların uyması önerilen konular aşağıdaki gibidir:

  1. Dikkatli Seçim
  2. Mevcut Uygulamaları Kullanma veya Kendi Uygulamasını Geliştirme Kararı
  3. Faaliyetlerin Uyumlaştırılması
  4. Medya Plan Entegrasyonu
  5. Her Kullanıcının Erişiminin Sağlanması
  6. Sosyal Medyada Aktif Olunması
  7. Sosyal Medyada İlginç Olunması
  8. Sosyal Medyada Mütevazı Olunması
  9. Sosyal Medyada Profesyonel Olunmaması
  10. Dürüst olunması

Tedarik zincirindeki nakliye aşamasıyla ilgili mesajların temelinde tedarik zincirinde RFID kullanımı vardır. Ürünler depodan çıktığında müşteriye ve ürünle ilgili siparişi veren üretici firmaya mesaj yollanabilir. Mallar teslim edildiğinde ise siparişi veren kişiye bir Twitter mesajı ile bilgi verilebilir. Twitter’ın bir başka kullanımı risklerle ilgilidir. Tedarik zincirinde bozulma ile ilgili bozulmaların belirlenmesi, bozulmaların düzeltilmesi ve tedarik zincirinin yeniden tasarımına yönelik üç farklı işlem gerçekleştirilmektedir. Bir bozulma gerçekleştiğinde Twitter ile buna yönelik bir mesaj verilebilir. Kitabın 184. Sayfasında bulunan Tablo 8.2’de Twitter’in tedarik zinciri kapsamında kullanım örnekleri verilmektedir.

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti kavramının ana fikri fiziksel çevre ve nesnelerin yaşam döngüsü hakkında sürekli olarak bilgi toplamak ve toplanan bilgiyi kullanmaktır. Nesnelerin İnterneti sadece nesneler değil bunun yanında makineler, binalar, araçlar, konteynerler ve depo ekipmanları ile de algılama, hesaplama ve ağ yetenekleri yardımıyla bilgi toplar. İnternet kanalıyla ürünlerin bulunduğu yer, ürünlerin hareketleri, özellikleri ve kullanımları ile ilgili bilgi toplamak süreçlerin geliştirilmesini ve yeni fırsatlar yaratılmasını sağlayacaktır. Nesnelerin İnterneti kapsamında tüm nesneler İnternetin içinde yer alacak; her nesne tanımlanacak, ağ içinde erişilebilir olacak, konumu ve durumu belirlenebilecek ve sonuç olarak bu değişimlerden iş, bireysel ve sosyal hayatımız etkilenecektir.

Geleneksel olarak süreçlerle ilgili veri akışı el ile gerçekleştirilir. Nesnelerin İnterneti ise süreçlerin anlık olarak kontrol edilmesini sağlamaktadır. Nesnelerin İnternetinin temelinde nesnelerin akıllı özelliğe sahip olması bulunmaktadır. Akıllı parçalar nesnelere gömülü hâle getirilen ufak aygıtlardır. Akıllı parçaların sağladığı faydalar 5 grupta açıklanmaktadır;

  1. Bilgi Depolama
  2. Bilgi Toplama
  3. İletişim
  4. Bilgi İşleme
  5. Performans İzleme

Nesnelerin İnterneti ile ilgili uygulamalarda nesneleri belirleyen, izleyen ve çevreyi algılayan teknolojilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu teknolojiler;

  • Barkod
  • Pasif RFID
  • Aktif RFID
  • Kablosuz Sensör Ağlarıdır.

Nesnelerin İnterneti değer zincirinin her aşamasında etkili olup yedi temel etkisi aşağıda açıklanmaktadır:

  1. Basitleştirilmiş yakınlık tetikleyici
  2. Otomatik yakınlık tetikleyici
  3. Otomatik sensör tetikleme
  4. Otomatik ürün güvenliği
  5. Basit ve direkt kullanıcı geri bildirimi
  6. Yoğun kullanıcı geri bildirimi
  7. Düşünce değiştiren geri bildirim

Nesnelerin İnterneti ile ilgili uygulamaların artması için birtakım engellerin önlenmesi gereklidir. Bunlar;

  • Gizlilik, Kimlik Belirleme, Güvenlik ve Erişim Kontrol
  • Standardizasyon ve Birlikte Çalışabilirlik
  • Veri miktarı

Gelişmiş arabalar, trenler, otobüsler ve hatta bisikletler sensörler, mantıksal sürücüler ve arttırılmış işlem gücüyle donatılmaktadır. Yollar ve nakliye aşamasındaki ürünler üzerlerindeki etiket ve sensörlerle birlikte trafik kontrol sitelerine ve trafik araçlarına sensörlerden oluşan veriyi aktararak trafiğin rotasının düzenlenmesine yardımcı olmakta, depoların yönetilmesini ve nakliye aşamasındaki ürünlerin kontrolünü sağlamaktadır.

Lojistik: RFID ve yakın saha iletişimine bağlı olarak elde edilen gerçek zamanlı bilgi işleme ile tedarik zincirinin her aşamasında gerçek zamanlı kontrol sağlanmaktadır. Ürünlerle ilgili bilgilerin de anlık, güncel ve doğru olarak elde edilmesi tedarik zincirinin değişen pazar koşullarına en kısa zamanda cevap vermesini sağlamaktadır. Uygulama sonuçları incelendiğinde müşterilerin ürün talebinden teslimata kadar geçen süre 120 gündür.

Araba Kullanımına Yardım : Araba, tren ve otobüslerin sensörler, mantıksal sürücüler ve arttırılmış işlem güçleri şoförlere ve yolculara sağladıkları bilgilerle yolculukların daha emniyetli ve güvenli geçmesini sağlamaktadır. Çarpışma önleyici sistemler ve tehlikeli maddelerin nakliyelerinin kontrolü verilebilecek iki önemli örnektir. Yollardaki trafik ile ilgili bilgiler yetkililere de planlamada kullanılabilecek önemli bilgiler sunar. Yollarda kazalarla ilgili elde edilen bilgiler trafiğin düzenlenmesine yardımcı olmakta iken rota optimizasyonu ile enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Nakliye aşamasında olan ürünler ve araçlar hakkındaki bilgiler entegre edilerek teslimat zamanı ve teslimat gecikmeleri ile ilgili bilgi sağlanmaktadır. Bu bilgi aynı zamanda depodaki ürün bilgileri ile de birlikte raftaki ürünlerin yenilenmesinde kullanılmaktadır.

Mobil Bilet: Taşıma hizmetleri ile ilgili bilgi sağlama hizmetleri yakın saha iletişimi, görsel işaretleyici ve sayısal bir tanımlayıcı ile birleştirilebilir. Kullanıcılar akıllı telefonlarını yakın saha iletişimine veya görsel iletişime yaklaştırarak İnternetten birçok seçenek ile ilgili bilgi alabilir. Akıllı telefon otomatik olarak ilgili İnternet kaynaklarından hatlar, yolcu sayıları, maliyetler, uygun koltuklar ve hizmet türleri ile ilgili bilgi alabilir ve kullanıcıya ilgili bileti satın almasını sağlar.

Çevresel Parametrelerin Kontrol Edilmesi : Meyve, et ve günlük ürünler gibi dayanıksız tüketim ürünleri beslenmemiz için önemlidir. Üretim noktasından teslimat noktasına kadar geçen sürede dayanıksız tüketim malzemelerinin konumlarının ısı, nem ve şoklara karşı kontrol edilmesi gerekmektedir. Sensör teknolojileri gıda tedarik zincirinin etkinliğinin arttırılmasında önemli rol oynamaktadır.

Büyük Veri

Teknolojik gelişmelerle birlikte üretilen, saklanan ve işlenen veri miktarı hızla artmaya başlamıştır. Günümüzde İnternet, akıllı telefonlar, uydular, sosyal ağlar, sensörler ve algılayıcılar tarafından sürekli veri üretilmektedir. Çok farklı ortamlardan ve çok farklı yapıdan gelen bu verilerin belli bir konu etrafında işlenip analiz edilmesi önemli faydalar sağlayacaktır. Teknolojik gelişmeyle birlikte farklı verilerin bir çatı altında toplanmasından büyük veri kavramı oluşmuştur. Büyük veri, geleneksel veri tabanı yazılım araçlarının depolayıp yönetemediği ve analiz edemediği veya bunları yapma kapasitesini aşan büyüklükteki veriyi ve toplumu anlama ve düzenleme biçimimizi değiştiren, bilgiyi analiz etmemizde değişimi temsil eden bilgi olarak kabul edilmektedir. Büyük verinin en çok kabul edilen özellikleri veri hacmi(volume), veri hızı (velocity) ve veri çeşitliliğidir (variety).

Veri Çeşitliliği: Veri çeşitliliği, büyük verinin yapısındaki farklılık ve zenginliğin ölçüsüdür. Veri yapılandırılmış,yapılandırılmamış ve yarı yapılandırılmış olabilir. Yapılandırılmış veri belli bir veri modelini temel alarak kolaylıkla depolanabilen, işlenebilen, işletilebilen, iletilebilen ve veri formatı kesin ve belirli olan veri çeşididir. Yapılandırılmış veri, format olarak veri tabanlarına uygundur. Örnek olarak çalışanların adı, soyadı ve sicil no.su verilebilir. Yapılandırılmamış veri ise geleneksel veri tabanlarına uygun olmayan, tanımlanmış tek bir formatı olmayan verilerdir. E-postalar ve ses kayıtları yapılandırılmamış verilere örnek verilebilir. Yarı yapılandırılmış veriler yapılandırılmış ile yarı yapılandırılmış veri arasındadır. Yarı yapılandırılmış verilerin bir yapısı vardır ama toplanan tüm veriler aynı yapıda değildir. Veriler bir yapıya sahiptir ama bir bütün olarak aynı yapıda değildir. Örnek olarak mp3’ler verilebilir.

Veri Hacmi: Büyük veri kavramındaki büyük ifadesi verinin hacminden gelmektedir. Yeni teknolojik gelişmeler özellikle sensörler ve Web 2.0 ile birlikte artan veri hacmi dikkat çekicidir. Veri hacminin artışı ile ilgili yapılan birçok çalışma veri artış hızının üssel olduğu yönündedir. Veri hacminin artmasıyla birlikte gündelik hayatımıza veri hacmini belirten yeni terimler de hızla girmektedir. Veri hacim miktarları Kitabın 189. Sayfasında bulunan Tablo 8.3’te gösterilmektedir.

Veri Hızı : Büyük veriyi farklı kılan en önemli özellik veri üretiminin dinamik doğasıdır. Büyük veri sürekli, devam eden bir yapıda gerçek zamanlı ya da gerçeğe çok yakın süreyle üretilir. Aralıklı, kesintili bir veri akışından ziyade veri selinden elde edilir ve veri, hızıyla birlikteyken işlenir. Hız, süreç içinde her zaman açık olan sistemlerin çalışması ve bu sistemlerde tekrar edilen gözlemlerin zaman veya mekân içerisinde sürekli olarak tekrarlı şekilde devam etmesinden kaynaklanır. Örnek olarak hava sensörlerinin sürekli olarak atmosfer hakkında ölçüm yaparak hava tahmini için veriyi işlemesi verilebilir.

Veri kaynakları sayısı ve çeşitliliğinin artması istenilen veriye ulaşmayı zorlaştırmaktadır. Meta veri aranan ve istenen veriye ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Meta veri ya da üst veri en genel anlamıyla veri hakkındaki veri/bilgi olarak tanımlanmaktadır. Meta veri verilere ait açıklamaları içermektedir. Bir anlamda meta veri bir veri kümesine erişimi, nesne ve kaynağın nasıl biçimlendirildiğini, ne zaman ve kimler tarafından toplandığını, verilerin nasıl ölçülüp hesaplandığını içeren açıklayıcı bilgidir. Verinin bilgisayar tarafından analiz edilebilmesi için, bilgisayarın o veriyi tanıyabilmesi gerekir. Bu tanıma işlemini sağlayan meta veridir. Örneğin bir dosyanın JPEG formatında olduğunu belirttiğimizde, program o dosyanın bir görsel olduğunu anlayabilir. Günümüzde kullanılan meta veri standartlarından örnekler kitabın 189. Sayfasında verilen Tablo 8.4’te verilmektedir.

Sektörden bağımsız olarak büyük veri uygulamaları üç kritere dayalı olarak değerlendirilir:

  1. Bilgiden elde edilen faydanın artması
  2. Bilginin uygunluğunun geliştirilmesi
  3. Cevabın daha hızlı gerçekleşmesinin sağlanması

Büyük veri uygulamalarında karşılaşılan zorluklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İşletme İçindeki Mevcut Uygulamalarla Entegrasyon
  • Güvenlik/Gizlilik
  • İşletme İçindeki Uygulamalarla İlgili Zorluklar

Lojistik hizmet sağlayıcı sosyal medya ve blog verisi kullanarak ürünlerin Avrupa’nın farklı bölgelerinde tercih edilebilirliği hakkında bilgi toplayabilir. Bu bilgiye dayalı olarak, sipariş ve nakliye hacimleri tahmin edilerek uygun rotalarla ilgili olan nakliye firmaları, aktarma merkezleri ve depolarla sözleşmeler yapılabilir. Kitabın 192. Sayfasında bulunan Tablo 8.6’da ise lojistik ile ilgili tarafların kullanacağı büyük veri örnekleri verilmektedir.

Lojistikte büyük veri kullanımıyla elde edilen faydalar beş başlıkta toplanmaktadır:

  1. Lojistiğin doğasında olan zorluklardan olan teslimat zamanı, kaynak kullanımı ve coğrafi erişim gibi hizmet özelliklerinin optimizasyonu sağlanmaktadır. Büyük ölçekli lojistik operasyonlarda verinin etkin kullanımı gereklidir. İlgili verinin erken ve doğru olarak elde edilmesi, daha iyi optimizasyon sonuçlarına ulaşılmasını sağlamaktadır.
  2. Ürünlerin teslimatı sürecinde ürünlerin alınması ve ürünlerin teslimatında müşteriyle doğrudan iletişim gerçekleşmektedir. Global ölçekte düşünüldüğünde, müşteri etkileşiminden elde edilen veriler pazarlama süreci, ürün geri bildirimi ve demografik açıdan önemli bilgiler içermektedir. Büyük veri uygulamaları müşterilerin duyguları ve ürün kalitesi ile ilgili görüş elde etmede kullanılır.
  3. Lojistik çözümler birçok sektörde üretim ve dağıtım süreçlerini entegre etmektedir. Lojistik hizmet sağlayıcıların müşteri operasyonlarıyla entegrasyonunda elde edilen bilgi lojistik hizmet sağlayıcıların önemini arttırmaktadır. Lojistik hizmet sağlayıcıların elde ettikleri bilgilerin analiz edilmesiyle tedarik zinciri riskleri hakkında tahminlerde bulunulup önlem alınabilir.
  4. Teslimat ağı ve dağıtım ağında oluşan faaliyetlerden büyük miktarda veri birikmektedir. Elde edilen veri ağın optimizasyonunda kullanılmakta bunun yanında global mal akışıyla da ilgili fikir vermektedir.
  5. Ülke çapında faaliyet gösteren filolar taşıma rotaları ile ilgili önemli veriler toplamaktadır. Elde edilen verinin işlenmesiyle demografik, çevre ve trafik ile ilgili istatistiki bilgi elde edilebilir.