BORSALARIN YAPISI VE İŞLEYİŞİ - Ünite 2: Pay Piyasası Özeti :
PAYLAŞ:Ünite 2: Pay Piyasası
Ünite 2: Pay Piyasası
Giriş
Finansal piyasalar, tasarruf fazlası olan kişilerin, tasarruflarını, tasarruf açığı olan kişilerin kullanımına sundukları piyasalardır. Bu piyasalarda fonların el değiştirmesi, fon talep edenlerin fon arz edenlere bir belge vermesi ile olur. Bu nedenle, finansal piyasalar, finansal varlık olarak ifade edilen kıymetli evrak niteliğindeki bu belgelerin alınıp satıldığı piyasalardır.
Finansal sistemde fon transferleri doğrudan ve dolaylı şekillerde olmaktadır. Eğer, bir işletme, ihtiyaç duyduğu fonu finansal aracıları kullanmadan doğrudan yatırımcılara menkul kıymet satarak sağlıyorsa, bu duruma dolaysız veya direkt fon transferi denir.
Sermaye piyasasında alım-satım işlemleri ya doğrudan doğruya alıcı ve satıcılar arasında gerçekleşir ya da alıcı ile satıcı veya her ikisi, alım ve satımların aracılar aracılığı ile yapılmasını isteyebilir. Sermaye piyasasında aracılık görevi yapan aracılar “Aracı Kurumlar” olarak tanımlanır.
Paylar, anonim şirketler ile sermayesi paylara bölünmüş komandit ortaklıklarda, payları temsil eden bir menkul kıymettir. Tıpkı anonim şirketlerde olduğu gibi, hisseli komandit ortaklıklarda da komanditer ortağın sahipliği pay ile temsil edilir. Ancak, sermaye piyasalarında dolaşıma konu olan genellikle anonim şirket paylarıdır. Bu nedenle, söz konusu edilen pay kavramı, anonim şirketlerin paylarını kapsamaktadır. Ayrıca, özel kanunla kurulan bazı kuruluşlar da pay çıkarabilmektedir. Bunlar; T.C.M.B., bankalar, anonim şirket şeklinde kurulmuş iktisadi devlet teşekkülleri, Kamu İktisadi Devlet Teşekkülleri, bağlı ortaklıklar ve sigorta şirketleridir.
Pay Kavramı ve Özellikleri
Paylar, anonim şirketler tarafından çıkarılır ve şirketin sermayesine belirli bir katılma payını temsil eder. Sermaye piyasası araçlarından biri olan paylar, yasal şekil şartlarına göre çıkartılan kıymetli evrak niteliğindeki menkul kıymetlerdir. Pay satın alan bir yatırımcı payı oranında şirkete ortak olur. Payları borsada işlem gören ortaklıklar fiziki pay ihracı yapmazlarken, payları borsada işlem görmeyen ortaklıklar, şekil şartları Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen fiziki olarak pay senedi çıkartırlar.
Pay senedi sahipleri şirketin karlarından ve performansından önemli ölçüde yararlanabilmelerine karşın, şirketin tasfiye olması durumunda tahvil ve diğer borçların ödenmesinden sonra şirketin malvarlığı üzerinde hak iddia edebilmektedirler. Pay senetlerinin değerlerinin belirlenmesi ve tahmin edilmesi oldukça karmaşık bir süreçtir. Pay senetlerifiyatları makroekonomik faktörlerden firma ile ilgili çok özel bilgilere kadar pekçok faktörden etkilenmektedirler; bu durum pay senetlerini sermaye piyasasının en gözde yatırım aracı haline getirmektedir.
Anonim şirketler, faaliyetlerini sürdürebilmek, yatırım harcamaları ve diğer orta ve uzun vadeli giderlerini karşılayabilmek için çok çeşitli şekilde nakit temin edebilirler. Bu yöntemler,
• Para piyasalarından kredi temini yoluyla borçlanma,
• Tahvil ve bono gibi menkul kıymet ihracı yoluyla borçlanma,
•Otofinansman, diğer bir ifadeyle kâr payının dağıtılmaksızın şirket bünyesinde tutulması,
• Pay ihracı yoluyla yeni ortaklık payı dağıtılarak sermayenin artırılması olarak belirtilebilir.
Pay, işletmelerde sahipliği gösteren bir belgedir. Pay sahibi, payı çıkaran kuruluşun ortağıdır. Pay satın alarak şirketin ortağı olan hak sahipleri, kendilerine tanınan tüm ortaklık haklarından yararlanabilirler. Payda vade olmadığı gibi, pay sahibi ile şirket arasındaki ilişki ebedidir ve sadece payın sahibi değişebilir.
Anonim şirketler, öz sermaye gereksinimlerini pay ihraç ederek karşılarlar. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler de pay çıkarabilmekte ancak bunlar halka arz yoluyla satılamamaktadır. İşletmeler, ihraç ettikleri payların tümünü halka sunmayabilirler. Halka sunulmayan bu paylar şirket kasasında tutulduğundan, kasa paylar olarak bilinir.
İhraç edilen paylar, şirket defterlerine itibari veya nominal değerle kaydedilir. Ancak, enflasyon nedeniyle, itibari değerin önemli bir anlamı yoktur. Hatta ABD’de bazı şirketler, hiç itibari değeri olmayan paylar ihraç edebilmektedir. Bu nedenle, bu şirketler, payları defterlerine rastgele bir rakamla kaydederler. Payın nominal (itibari) değeri, payın üzerinde yazılı olan fiyatıdır. Bu değer, toplam sermayenin miktarını belirleyebilmek ve bununla ilgili muhasebe kayıtlarını yapabilmek için payın ilk çıkarılışı sırasında ortaklık yönetimi tarafından verilen değerdir. Nominal değer ile ihraç edilen paylar primsiz, nominal değerinden yüksek bir bedelle ihraç edilen paylar ise primli pay olarak tanımlanabilir.
İhraç fiyatı ise, payın çıkarılışı aşamasında satışa sunulduğu fiyattır.
Yeni payların yatırımcılara satıldığı fiyatlar, genellikle itibari değerden yüksektir. Aradaki fark, muhasebe kayıtlarına, pay ihraç primi şeklinde kaydedilir.
Tasfiye değeri ise, şirket varlığının belli bir süre içinde zorunlu satışı ile sağlanabilecek değerden tüm borçlar ödendikten sonra kalan tutarın, pay sayısına bölünmesi sonucu bulunan değerdir.
İşleyen teşebbüs değeri, bir işletmenin, bir bütün olarak, çalışır durumda devredilmesi halindeki değeridir. Bu değerin belirlenmesinde işletmenin kazancı ile söz konusu kazanç için gerekli kazanç oranının dikkate alınması gerekir. Tasfiye değeri, piyasa değeri için alt sınırı oluştururken, işleyen teşebbüs değeri de üst sınırı oluşturur.
Pay sahiplerinin kendine özgü birçok hakları vardır. Bunlar:
Oy kullanma hakkı,
Şirket yönetimine katılma hakkı,
Şirket kârından pay alma hakkı,
Rüçhan hakkı (yeni pay alma hakkı),
Tasfiyeden pay alma hakkı,
Şirket faaliyetleri hakkında bilgi edinme hakkı,
İptal davası açma hakkı.
Anonim ortaklık payları aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir.
1.Tedavül bakımından paylar
2.Bedellerinin tamamen ödenmiş olup olmaması açısından paylar
3.Sahiplerine sağladıkları çıkar açısından paylar
4.Sermaye artışlarına göre pay senetleri
5.İhraç değerleri bakımından paylar
6.Sağlanan özel haklar bakımından paylar
Bir anonim ortaklık, elde ettiği kârı nakit olarak dağıtabileceği gibi, dağıtmayarak, bilançoda pasif bir hesapta tutabilir. Bunun yanında, söz konusu kârın bir kısmı veya tamamı sermaye artırımında kullanılabilir. Dağıtılmayan kârların sermaye artırımında kullanılması durumda, mevcut ortaklara kâr payları karşılığında bedelsiz pay dağıtılmaktadır. Bu durum, temettü olarak pay dağıtımı veya bedelsiz pay dağıtımı olarak da ifade edilmektedir.
Payın sulandırılması, işletmenin kazanç gücünü artırmadan, payların sayısının arttırılması ile yapılır. Kazanç gücü artırılamadığından, pay başına kazanç da düşer. Sulandırma, pay şeklinde kâr payı dağıtılması, pay sayısının çoğaltılması, yararlanma payların çıkarılması, imtiyazlı payların adi paya veya paya çevrilebilir tahvillerin, adi paya çevrilmesiyle olur.
Borsa İstanbul’daki Piyasalar
Eski adı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yeni adı Borsa İstanbul olan Türkiye’nin tek menkul kıymet borsası, 30 Aralık 2012 tarihinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Sermaye piyasasında borsaları tek çatı altında toplayan Borsa İstanbul, 3 Nisan 2013 tarihinde doğrudan tescil ve ilan edilmesiyle faaliyete başlamıştır. Borsa İstanbul, yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak kullanan ve Sermaye Piyasası Kurulunun gözetim ve denetimi altında olan A.Ş. şeklinde kurulan tüzel kişiliğe sahip bir kurumdur.
Borsa İstanbul’un başlıca amacı ve faaliyet konusu aşağıda özetlenmiştir:
• Kanun hükümleri ve ilgili mevzuat çerçevesinde, sermaye piyasası araçlarının, kambiyo ve kıymetli madenler ile kıymetli taşların ve Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülen diğer sözleşmelerin, belgelerin ve kıymetlerin serbest rekabet şartları altında kolay ve güvenli bir şekilde, şeffaf, etkin rekabetçi, dürüst ve istikrarlı bir ortamda alınıp satılabilmesini sağlamak,
• Bu durumlara ilişkin alım satım emirlerini sonuçlandıracak şekilde bir araya getirmek veya bu emirlerin bir araya gelmesini kolaylaştırmak,
• Fiyatları tespit ve ilan etmek üzere piyasalar, pazarlar, platformlar ve sistemler ile teşkilatlanmış diğer pazar yerleri oluşturmak, kurmak ve geliştirmek,
• Bu piyasaları ve başka borsaları ya da borsaların piyasalarını yönetmek ve/veya işletmektir.
Borsa İstanbul’da dört ana piyasa vardır. Bunlar; pay piyasası, borçlanma araçları piyasası, vadeli işlem ve opsiyon piyasası, kıymetli madenler ve kıymetli taşlar piyasasıdır. Borsa İstanbul’un tüm piyasalarında işlemler elektronik olarak gerçekleştirilmekte ve oluşan piyasa bilgileri anında duyurulmaktadır.
Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda çok farklı endüstriyel sektörlerden halka açık şirketlerin payları, yeni pay alma hakları, borsa yatırım fonları, varantlar ve sertifikalar işlem görmektedir. Borsa İstanbul pay piyasası aracılığı ile yerli ve yabancı yatırımcılar için likit, şeffaf ve güvenli yatırım ortamı sağlamaktadır.
Borçlanma Araçları Piyasası hem kesin alım-satım işlemleri hem de repo-ters repo işlemleri için tek organize piyasadır.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda paya dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, endeks vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, döviz vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, kıymetli madenler, emtia ve enerji vadeli işlem sözleşmeleri işlem görmektedir.
Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası’nda Kıymetli Madenler, Kıymetli Madenler Ödünç, Elmas ve Kıymetli Taş alt piyasaları yer almaktadır.
Borsa İstanbul Pay Piyasası Yapısı ve İşleyişi
Pay gibi bir menkul kıymetin borsada işlem görebilmesi için borsaya kote edilmesi gerekmektedir. Bir menkul kıymeti borsaya kote ettirmek, borsanın işlem listesine kaydettirmek demektir. Kotasyon, listeye alma işlemidir. Kot dışı işlemler ise listeye dâhil olmayan menkul kıymetler üzerindeki işlemlerdir. Menkul kıymetler, Kotasyon Komitesi’nin kararı ve dayanakları göz önünde bulundurularak, Borsa Yönetim Kurulu’nun kararı ile borsa kotuna alınır. Borsa kotuna alınma, ilgili işletmeye itibar kazandırır. Pay gibi bir menkul kıymetin kottan çıkarılması iki şekilde olmaktadır. İlki, ilgili kuruluşun isteği üzerine, ikincisi ise, Borsa Yönetim Kurulu’nun kararı üzerine gerçekleşir. İkinci durum, borsanın re’sen kottan çıkarma kararı almasıdır. Bu durumda, kotasyon komitesinin görüşü alınarak, menkul kıymet sürekli ya da geçici olarak kottan çıkarılabilir.
Re’sen kottan çıkarma nedenleri şunlardır:
• Ortaklığın kamuyu aydınlatma yükümlülüklerini yerine getirmediğinin tespit edilmesi,
• Borsa tarafından yapılacak düzenlemelere ve alınacak kararlara uyulmaması, Borsaca istenecek bilgilerin verilmemesi, eksik veya gerçeğe aykırı bilgi ve belge verilmesi,
• Ortaklığın Borsa tarafından geçerli kabul edilebilecek durumlar dışındaki nedenlerle 1 yıldan uzun bir süre faaliyetlerinin durdurulmuş olması,
• Ortaklığın iflasına karar verilmiş olması ya da herhangi bir nedenle tüzel kişiliğinin sona ermesi veya genel kurulda alınan tasfiye kararının tescil edilmesi,
• Ortaklığın faaliyetlerini devam ettiremeyecek seviyede finansman sıkıntısına düşmüş olması,
• Ortaklığın Borsaya ödemekle yükümlü olduğu ücretlerin tamamını son ödeme tarihinden itibaren 1 yıl içinde ödememesi,
• KAP (Kamu Aydınlatma Platformu)’ta yayımlanan son yıllık bilançosunda, SPK’nın ilgili düzenlemelerine göre sermayesinin tamamını kaybeden ortaklıklardan, varsa sermaye artırımı/azaltımı ile ilgili sürecin saklı kalması kaydıyla, aktiflerin rayiç değerlerle yeniden değerlenmesi sonrasında sermayenin tamamının kaybının devam ettiğinin anlaşılması veya bu kapsamda yeniden değerleme yapılmaması,
• KAP’ta yayımlanan son üç yıllık bağımsız denetim raporlarının olumsuz görüş içermesi veya bağımsız denetçinin söz konusu raporlarda görüş bildirmekten kaçınması,
• KAP’ta yayımlanan son üç yıllık bilançosunda, ilişkili taraflardan olan ticari olmayan alacaklarının toplam aktiflere oranının %50’yi aştığının tespit edilmesi,
• Payları GİP (Gelişen İşletmeler Piyasası)’te işlem gören ortaklığın bir piyasa danışmanı ile anlaşmasının sona ermesinden itibaren dört ay içinde yeni bir piyasa danışmanı ile anlaşma imzalamaması.
Şirketler halka açılmak ve Borsa İstanbul’da işlem görmek suretiyle daha uzun vadeli ve daha uygun maliyetli alternatif bir finansman kaynağı sağlamanın yanı sıra kurumsallaşma, yurt içi ve yurt dışında tanınma, ortaklara likidite sağlama ve kredibilite gibi imkânlardan da yararlanmaktadırlar. Şirketlerin sermaye piyasasının sunduğu imkânlardan yararlanmasını sağlamak amacıyla Borsa İstanbul bünyesinde farklı nitelikteki şirketlerin menkul kıymetlerinin işlem görebileceği çeşitli pazarlar oluşturulmuştur. Bu çerçevede, kotasyon koşullarını sağlayan şirketlerin payların işlem görebileceği kot içi pazarların yanı sıra, kotasyon koşullarını sağlayamayan küçük ve orta ölçekli şirketlerin payların de işlem görme imkânı veren kot dışı pazarlar bulunmaktadır. Borsa İstanbul pay piyasasında işlemler yedi pazarda gerçekleştirilmektedir: Bunlar:
Yıldız Pazar
Ana Pazar
Gelişen İşletmeler Pazarı
Yakın İzleme Pazarı
Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı
Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı
Piyasa Öncesi İşlem Platformu
Fon Pazarı’nda Borsa Yatırım Fonları’nın işlem görmesi esastır. Ancak, Borsa Yönetim Kurulu’nca işlem görmesi uygun bulunan A tipi yatırım fonları katılma belgeleri için de Fon Pazarı bünyesinde pazar açılabilmektedir. Borsa yatırım fonları (BYF), bir endeksi baz alan, baz aldığı endeksin performansını yatırımcılara yansıtmayı amaçlayan ve payları borsalarda işlem gören yatırım fonlarıdır.
BYF’ler bir endekse dayalı olarak çıkarılmakta ve baz aldığı endeks kapsamındaki menkul kıymetlere endeksteki ağırlıkları oranında yatırım yapmaktadır. Bu sayede örneğin BIST 30 endeksine yatırım yapmak isteyen bir yatırımcı, endeksteki payları ayrı ayrı almak yerine BYF’ye yatırım yaparak söz konusu endekse yatırım yapma imkânı bulmakta ve endeksin getirisinden yararlanabilmektedir.
Pay Piyasası Emir Türleri
Yatırımcı, ikinci pazardan menkul kıymet satın almak veya satmak istediğinde, genellikle, menkul kıymet ticaretiyle uğraşan kuruluşlara başvurmaktadır. Menkul kıymeti satın almak veya satmak isteyen yatırımcı, söz konusu kuruluşa alım-satımla ilgili emir verir.
Emrin uygulanması, menkul kıymetler borsasında olabileceği gibi, organize olmamış piyasada da olabilir. Borsalarda emirlerin yerine getirilmesinde birtakım öncelikler söz konusudur. Bunlar:
Fiyat Önceliği Kuralı: Daha düşük fiyatlı satım emirleri, daha yüksek fiyatlı satım emirlerinden, daha yüksek fiyatlı alım emirleri, daha düşük fiyatlı alım emirlerinden önce karşılanır.
Zaman Önceliği Kuralı: Fiyat eşitliği halinde, sisteme zaman açısından daha önce kaydedilen emirler önce karşılanır.
Müşteri Emirlerinin Önceliği Kuralı: Fiyat ve zaman öncelikleri açısından eşitliğin söz konusu olduğu emirler arasında müşteri emirleri, borsa üyelerinin kendi nam ve hesaplarına verdikleri borsa emirlerinden önce karşılanır.
Açığa satış, bir yatırımcının sahip olmadığı payı daha sonra ucuza satın almayı ümit ederek bugünden satması işlemidir. Bu işlem, satıcıya pahalı satıp, daha sonra ucuza satın almak suretiyle kâr sağlama olanağı vermektedir.
Pay İşlemlerinde Takasbank ve MMK Süreci
MKK, her yatırımcının paylar, varant ve sertifikaları, borçlanma araçları ile yatırım fonu katılma belgelerinin kaydını tutar ve merkezi saklamasını yapar. Merkezi saklama üyeler itibariyle hak sahibi bazında yapılabilmektedir. Bu amaçla sermaye piyasası aracına yatırım yapacak kişilerin MKK üyesi aracı kuruluşlarda kendi adlarına hesap açtırmaları zorunludur.
Takasbank borsada yapılan alım-satım sonrası işlemlerde MKK’nın Merkezi Saklama Kuruluşu fonksiyonuna yardımcı hizmetler olan a) nakit işlemlerine aracılık, b) netleştirme ve c) Clearing (Menkul kıymet işlemlerinin tasfiyesi) kapsamında Türkiye’deki “settlementagent” ve “clearing kurumu” fonksiyonlarını ifa etmektedir.
Payların Üzerinde Bulunan Haklar ile İlgili Yapılan İşlemler
Kar payı dağıtımı, bedelli ve bedelsiz sermaye artırımı, sermaye azaltımı, pay birleşimi ve pay bölünmesi gibi mali hak kullanım işlemleri Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kar payı ödeme işlemlerinde, MKK nezdinde üyeler itibariyle hak sahipleri hesaplarında izlenen kayıtlar doğrultusunda ihraççıdan tahsil edilen tutarlar, MKK aracılığı ile ilgili yatırım kuruluşlarının Takasbank nezdindeki hesaplarına aktarılır. Yatırımcı hesaplarına aktarım yatırım kuruluşları tarafından sağlanır. Bedelli sermaye artırım işlemlerinde, rüçhan hakkı kullanmak isteyen hak sahipleri için yatırım kuruluşları vasıtasıyla MKK’nın ilgili hesabına rüçhan hakkı kullanım bedeli ödenmesi ve yatırım kuruluşu tarafından MKK sisteminden kullanım talimatı iletilmesiyle hak sahibi hesaplarına kullanım karşılığı kıymetlerin aktarımı sağlanır.
Borsa İstanbul Pay Piyasasında Hesaplanan Endeksler
Borsa İstanbul’da pay endeksleri, işlem gören payların gruplar halinde ortak performanslarının ölçülmesi amacıyla oluşturulmuştur. Borsa İstanbul pay endeksine dair tanımları ve endekse alınma kriterleri aşağıdaki gibi açıklanabilir;
·BIST 100 Endeksi: Borsa İstanbul Pay Piyasası için temel endeks olarak kullanılmaktadır. Yıldız ve Ana Pazar’da işlem gören şirketlerle, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım ortaklıkları arasından seçilen 100 paydan oluşmakta olup, doğal olarak BIST 30 ve BIST 50 endekslerine dâhil payları da kapsamaktadır.
·BIST 50 Endeksi: Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem gören şirketlerle, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım ortaklıkları arasından seçilen 50 firmanın paylarından oluşmaktadır. Bu endekste BIST 30 endeksine dahil firmaların paylarını otomatik olarak kapsamaktadır.
·BIST 30 Endeksi: Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem gören şirketlerle, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım ortaklıkları arasından seçilen 30 firmanın paylardan oluşmaktadır.
·BIST 100-30 Endeksi: BIST 100 Endeksine dahil olup, BIST 30 Endeksinde yer almayan 70 firmanın paylardan oluşmaktadır.
·BIST Kurumsal Yönetim Endeksi: Borsa İstanbul pazarlarında işlem gören ve belirlenmiş asgari kurumsal yönetim derecelendirme notuna sahip olan şirketlerin paylarından oluşmaktadır. Kurumsal Yönetim Endeksi, asgari Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu 10 üzerinden 7, her bir ana başlık itibarıyla 10 üzerinden 6,5 olan şirketlerin paylardan oluşmaktadır.
·BIST Tüm Endeksi: Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları hariç, Borsa İstanbul pazarlarında işlem gören tüm şirketlerin paylarından oluşmaktadır.
·BIST Tüm-100 Endeksi: BIST Tüm Endeksine dahil olup, BIST 100 Endeksinde yer almayan paylardan oluşmaktadır.
·Sektör Endeksleri ve Alt Sektör Endeksleri: Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları hariç olmak üzere, sektör ve alt sektörlere göre gruplandırılmış Borsa İstanbul pazarlarında işlem gören şirketlerin paylarından oluşmaktadır. Sınai, hizmetler, mali ve teknoloji olmak üzere 4 sektör endeksi ve 20 alt sektör endeksi hesaplanmaktadır.
·BIST Temettü Endeksi: Yıldız ve Ana Pazar’da işlem gören şirketlerle, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım ortaklıkları arasından seçilen ve son 3 yılda nakit temettü dağıtan şirketlerin paylarından oluşmaktadır.