DÜNYA MUTFAKLARI II - Ünite 5: Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfakları Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 5: Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfakları

Giriş

Uzakdoğu, yaşam biçimi ve alışkanlıkları kadar yemekleri ve yemek kültürü açısından da ilginç bir bölgedir. Din unsurunun getirdiği farklılıklara rağmen pek çok konuda birbirine yakın benzerlikleri dikkat çekmektedir. Malezya, komşu ülkelerle birlikte işgal eden ülkelerin mutfak kültürlerinden de etkilenmiştir. Dünyanın en büyük Hindistancevizi üreticisi konumundaki Endonezya bu özelliğini hindistancevizini kullanım alanlarına da yansıtmaktadır. Endonezya mutfağı da karma bir mutfaktır. Çevre ülkelerin etkisini taşımaktadır. Farklı koku ve şekillere sahip Tayland, aynı zamanda önemli bir pirinç ihracatçısı ülkedir. Sokak restoranlarının ve seyyar satıcıların yaygın olduğu ülkede meyveler, meyve suyu ve ana yemeklerin hammaddesi olarak da kullanılmaktadır. Önemli savaşların ülkesi Vietnam, kokulu otların, taze sebzelerin ve farklı baharatların ülkesidir.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam’ın Tarihi

Malezya, 13. yüzyıla kadar 500 yıl süreyle Malezya, Srivicala Hindu ve Buddha’cı krallığının bir parçası olarak Sumatra’dan yönetilmiştir. Daha sonra Cavalılar ve Malakka’nın Malezyalı hükümdarlarının egemenliği altına girmiştir. 15. yüzyılda Malakka’da İslamiyet yayılmış ve bütün yarımadayı kaplamıştır. Portekizliler 1511’de Malakka’yı ele geçirseler de Hollandalılar ile aralarında sürekli bir mücadele başlamıştır. Malakka’yı Hollandalılar 1826’da tekrar işgal etmişlerdir. Ancak 1826’da İngilizler Boğazlar Hükümeti’ni kurmuş ve 1914’te son Malezya eyaleti olan Johore İngilizlere geçmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında Malezya, Japonya tarafından işgal edilmiş, 1948’de Malezya Federasyonu hükümetine karşı gerillalar bir ayaklanma başlatmışlardır. 1956’da yapılan İngiltereMalezya konferansından sonra 1957’de Malezya’nın İngiliz Milletler Topluluğu içinde kalması şartı ile bağımsızlığı kabul edilmiştir.

Endonezya’nın tarihi hakkında bilinen en eski bilgiler, 4-5 bin yıl kadar önce, Malezya’dan halkın gelip yerleştiği yönündedir. Eski çağlardan beri ülkenin üzerinde bulunduğu adaların deniz ticaretinde önemi çok büyük olmuştur. On ikinci ve on beşinci asırlarda Hindistan ve Malezya’dan ticaret için buraya gelen Müslüman tacirler İslâmiyet’in yayılmasına vesile olmuşlardır. Halk İslamiyet’i hiçbir zorlama olmaksızın kabul edip benimsemiştir. Bundan dolayı da İslâmiyet, Endonezya’da süratle yayılmıştır. II. Dünya Savaşı’nda Japonya, Endonezya’yı işgal etmiştir. II. Dünya Savaşı’nda Japonya, Endonezya’yı işgal etmiştir.

9. yüzyıldan itibaren bölge Kamboçya merkezli Khmer İmparatorluğu’nun kontrolüne geçmiştir. Güney Çin’de bulunan Yünnan kökenli oldukları düşünülen Taylar 10. yüzyıldan itibaren bölgeye göç etmeye başlamışlar ve 12. yüzyıl itibarıyla baskın nüfus olmuşlardır. Günümüzdeki Tayland kralı IX. Rama, Bangkok’u kuran I. Rama’nın da dâhil olduğu Çakri Hanedanına mensuptur. Prajadhipok olarak da bilinen Kral VII. Rama Tayland’ı mutlakıyetle yöneten son kral olmuştur. 1932 yılında kansız bir devrim sonucunda mutlak monarşiden parlamenter monarşiye geçilmiştir. 1939 yılında ise ülkenin adı Siyam yerine Tayland olarak değiştirilmiştir.

Vietnam’ın arkeolojik tarihi, 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Ancak tüm tarihi değerleri ve yaşamsal bulgularıyla, Vietnam tarihi 4000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Vietnam, MÖ 1. yüzyıldan 10. yüzyıla kadar Çin Uygarlığının egemenliği altında kalmıştır. 939 yılında bir grup Vietnam zümresi tarafından ülke, Çin’e karşı bağımsızlığını kazanmıştır. 1968 yılında ise Vietnam, resmi olarak kendi resmi benliğini ilan etmiştir.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Coğrafyası

Güneydoğu Asya ülkelerinden biri olan Malezya, kuzeyden Tayland, Güney Çin Denizi ve Brunei, doğudan Selebes Gölü, güneyden Endonezya, Singapur ve Malakka Boğazı, batıdan Hint Okyanusu’yla bitişik olan Andaman Denizi’yle çevrilidir. Akarsu bakımından oldukça zengindir. Batı Malezya bir yarımada şeklindedir ve ince bir kara bağlantısıyla şimdiki adı Tayland olan Siyam’a bağlıdır. Doğu Malezya, büyük bir kısmı Endonezya hâkimiyetinde olan Borneo adasının içindedir. Malezya topraklarının% 30’u tarım alanı,% 61’i ormandır.

Endonezya’nın üzerinde bulunduğu adalardan büyük olan beş tanesi, Sumatra, Borneo, Cava, Selebes ve Yeni Gine’dir. Yeni Gine Adası’nın Endonezya’ya ait olan batı kısmına İrian Barat adı verilir. Borneo Adası’nın Endonezya’ya ait olan kısmına ise Kalimantan adı verilir. Sumatra, Borneo, Cava ve Selebes adalarına Büyük Sunda Adaları; Bali, Lombok, Sumba, Sumbawa, Flores, Timor vb. gibi orta büyüklükteki adalara Küçük Sonda Adaları; Buru, Ceram, Halmehera vb. adalara ise Moluk Adaları ismi verilmiştir. Adalar arasında çeşitli iç denizler mevcuttur. İç denizlerle beraber yüzölçümü yaklaşık 5.000.000 km2 olan Endonezya’nın kara parçalarının toplam yüzölçümü ise 1.919.443 km2 ’dir.

Tayland, resmi adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesidir. Komşuları arasında, batıda Burma (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ülkeleri bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır. Tayland 6 coğrafi bölgeden oluşmaktadır.

Vietnam resmi adı ile Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya’da, Çinhindi Yarımadası’nın doğusunu kaplayan bir ülkedir. Uzun dar bir kara parçası üzerinde yer alan Vietnam’ın kuzeyde Çin, batısında Kamboçya ve Laos, doğusunda Güney Çin Denizi, güneyinde ise Siyam Körfezi vardır. Geçmişte Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam olarak iki ayrı cumhuriyete bölünmüş olan ülke, 1976’da Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti olarak birleşmiştir. Vietnam dağlık bir ülkedir. Song-Koi ve  Mekong deltaları önemli alçak düzlükleridir. Kıyı ovaları doğuda yer alır. Geri kalan toprakların büyük bir bölümünü ormanlık, dağlık bölge kaplar. Başlıca ürünleri; pirinç, manyok, kocadarı, mısır, kahve, çay, kauçuk, el işleridir.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfak Kültürleri

Malezya, Malay, Çin ve Hint mutfaklarından etkilenmiştir. Pişirme yöntemleri Tayland’a benzer. Köri ve hindistancevizi soslu yemekler hâkimdir. Kızgın yağda hazırlama ve buharda pişirme teknikleri yaygındır. Deniz ürünleri ve tavuk eti farklı yemeklerde çokça kullanılmaktadır. En çok sığır etine ilgi vardır. Malezya nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olması nedeniyle ülkede, domuz eti kullanımı yok denecek kadar azdır.

Endonezya mutfağı Endonezya kültürünün bir yansımasıdır. Yemek pişirme tarzı ve stili bölgeden bölgeye farklılıklar gösterir. 17.000’den fazla adadan oluşan Endonezya, üzerinde yaşayan binlerce kültürün çeşitliliğinden meydana gelir. Bu nedenle tek bir çeşit Endonezya mutfağı yoktur fakat bölgesel yemek çeşitleri vardır. Ülkede benzersiz bölgesel yiyecek kültürleri hâkimdir. Srivijaya krallığından bu yana Sumatra adasında ticaret başlamış ve Hintli tüccarlar baharat olarak kakule ve kimyonu ülkeyle tanıştırmıştır. Çinli tüccarlar ve göçmenler ise Endonezya’ya soya fasulyesi, erişte ve kızartma tekniğini getirmiştir.

Endonezya dünyanın önde gelen pirinç üreticilerinden biridir. Tıpkı diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi pirinç ülke genelinde bir ana besindir. Kişi başına yıllık ortalama 200 kg pirinç tüketilmektedir. İki tür pirinçle pilav yapılmaktadır. Uzun taneli pirinç (Nasi Putih) ve yapışkan pirinç (Nasi Ketan). Pilav “nasi” kelimesiyle anılır. Endonezya’da yemekler kaşık ve çatalla yenilmesine rağmen Batı Cava ve Batı Sumatra gibi bölgelerde elle yemek çok yaygındır. Evlerde ve lokantalarda da yerel yiyecekler genelde elle yenir. Bundan dolayı lokantalarda ve evlerde yemeklerle birlikte bir kap içerisinde temiz su da ikram edilir. İçinde limon parçaları bulunan bu su el yıkamak için kullanılır.

Tay mutfağı yüzyıllardır uluslararası bir ürün olarak değerlendirilmektedir. Tayland mutfağında yenen yemekler ve yiyecekler arasındaki dengeye büyük önem verilmektedir. Tayland’ın başlıca yemek çeşitleri çorba, makarna, pilav, sebze, kavurma ve deniz ürünleridir. Tayland mutfağında Laos, Çin ve Hindistan mutfaklarının etkisi belirgin olarak görülür. Tay yemek kültürü bugün yerli ürünler ile Hint ve Çin geleneksel kültürünün bir karışımı olarak görülmektedir. Tayland’da kahvaltıda genellikle çorba ya da haşlanmış yumurta tercih edilir. Meyve günün her saatinde aperatif olarak tüketilmektedir. Tatlı tüketimi nadirdir. Ülke genelinde su teresi bol tüketilir. Tay yemeklerinde her zaman estetik önem arz eder. Pirinç kutsal ruh ve ataların hediyesi olarak kabul edilir. Ekmeğin kullanılmadığı Tayland’da pirinç dengeleyici üründür. İnsanların zevkine göre tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tonlarda yemekler söz konusudur. Hindistancevizi suyu ile hazırlanan çorbalar yaygındır.

Vietnam mutfağı rafine bir mutfaktır. Kendine özgü lezzetleri ve estetiği vardır. Üstelik son derece hafiftir. Yemeklerde neredeyse hiç yağ yoktur. Tatlıları ise farklı bileşimlerden oluşmaktadır. Vietnam mutfağı oldukça zengin ve lezzetlidir. Balık açısından çok zengin bir çeşitliliğe sahip olan Vietnam mutfağında domuz en yaygın kullanımı olan etler arasındadır. Sığır eti ve tavuk eti tüketimi de bunu izlemektedir. Salatalar genellikle resmi ziyafetlerde tüketilir ve genellikle havuç, kereviz, lahana ve muz çiçeği ile hazırlanır. Pişmiş etler taze sebzelerle servis edilir. Balık sosları, karides ezmesi, soya sosu, pirinç, taze baharatlar, meyveler ve sebzeler Vietnam mutfağının ana bileşenleridir. Reçetelerin en sık başvurulan tatlandırıcıları arasında limon otu, nane, Vietnam nanesi, kişniş ve fesleğen yaprakları ilk sıralarda yer alır. Geleneksel Vietnam mutfağında tazelik ve dirilik her daim ön plandadır. Protein ihtiyacı genellikle balık, tavuk, domuz ve sığır eti çeşitleri ve çeşitli deniz mahsulleriyle giderilir. Budizm etkisiyle ülkede sıkı bir vejetaryen beslenme şeklinin benimsenmiş olduğu da bilinmektedir.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfaklarına Özgü Kavramlar, Terimler ve Özellikler

Malezya mutfağı, Tayland ve Endonezya yemeklerine benzemektedir. Hatta Çin yemeğini bile andırdığı söylenebilir. Birçok Asya ülkesinin yemek tarzları birbirine benzemektedir. Genel anlamda yemekler çeşitli soslar ve baharat karışımlarından yapıldığı için ilk kez deneyenlere biraz ağır gelebilmektedir. Yemeklere katılan bol baharat ve soslarla hazırlanan ve Kuala Lumpur’da, özellikle Malayların oldukça severek tükettikleri ‘Rendang Tok’ isimli yemek, hindistancevizi sosunda pişirilen bir balık çeşididir.

Pişirme teknikleri ve otantik Endonezya yemekleri Hindistan’ın mutfak sanatlarından, Orta Doğu, Çin ve Avrupa’dan etkilenmiştir. Hollanda, Endonezya’yı kontrol altına almayı başarmış, İspanyol ve Portekizli tüccarlar ise bu ülkeyi Amerika’dan getirilen yeni ürünlerle tanıştırmıştır. Maluku adası mutfak dünyasında Endonezya’nın “Baharat Adası” olarak tanımlanmaktadır. Temelde homojen bir Endonezya mutfağı söz konusu olmamakla birlikte farklı ülke kültürlerinden etkilenmiş karma bir mutfağın oluştuğu da bilinmektedir.

Tayland’da beslenme alışkanlığı Batıdan çok farklıdır. Tay yemeklerinde çatal genellikle kullanılmaz. Bu ülkede daha çok atıştırma üzerine kurulu bir mutfak görmek mümkündür. Dışarıda yemek yeme durumunda siparişler herkesin ortak tüketeceği düşünülerek verilmektedir. Bu mutfakta ekşi, tatlı, tuzlu ve baharatlı tatlar bir aradadır ve tüm yemekler aynı anda masadaki yerini alır. Tayland mutfağını diğer uzak doğu ülke mutfaklarından ayıran en önemli özellik yemeklerin daha acılı olması ve acının, tatlının, tuzlunun ve ekşinin aynı yemekte yer almasıdır. Kırmızıbiber, taze nane, misket limonu, yer fıstığı, hindistancevizi başta olmak üzere egzotik tatlar ile yaratılan eşsiz karışımlardan oluşan Tayland mutfağı oldukça zengin bir mutfaktır. Tayland’da temelde beş farklı ana yemek türü bulunmaktadır. Bunlar; çorba, salata, köri, kızartma-ızgara ve eriştedir. Deniz ülkesi olma özelliğinden dolayı bu yemeklerde deniz mahsulleri de bolca kullanılmaktadır. Tayland Körisi en çok sevilen Tay yemeğidir.

Vietnam’da sabah kahvaltısı genelde Pho olarak adlandırılan bir şehriye çorbası ile yapılır. Fransız tarzı baget ekmekler, bütün Vietnam’da yaygın olarak bulunmakta ve tüketilmektedir. Nem (şehriye, yumurta ve mantarla karıştırılan domuz eti, pirinç yaprağına sarılır ve kızartılarak, sıcak servis edilir) ve Banh Chung (tatlı pirinç, domuz eti ve soğanlar geniş yapraklara sarılır ve pişirilir. Soğuk olarak da servis edilebilir) çok sevilen yemekler arasındadır. Vietnam yemekleri fermente edilmiş balık sosu olan Nouc Mam olmadan eksik kalmış sayılır. Köpek ve yılan eti Vietnamlıların tükettiği ürünlerdir.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfaklarına Ait Özel Araç-Gereç, Yöntem, Teknik ve Ekipmanlar

Malezya mutfağı kullanılan hammadde ve pişirme teknikleri açısından dört farklı bölümde incelenebilir. Bunlar Malay, Çin, Nyonya ve Hint mutfaklarıdır. Bu mutfaklar kendi özelliklerini sergileseler de birbirlerinden etkilendikleri kesindir. Malay mutfağı, yağ olarak Palm yağı ve baharatlar ile hindistancevizi sütünden elde edilen sıvı baharat karışımlarının yoğun oranda kullanıldığı bir baharat mutfağıdır. Pirinç, bu mutfağın temel taşlarından biridir. Ünlü yemeği “Satay”dır. Bu yemek bal ve farklı baharatlardan oluşan karışımda marine edilmiş et ya da tavuk etinin ızgara yapılmasıdır. Çin mutfak özellikleri genel bir yaklaşımla yumuşak tada sahip yemeklerden oluşmaktadır. Buharda pişirme teknikleri yaygındır.

Endonezya bol miktarda hindistancevizi yetiştirilen tropik bir ülkedir. Bundan dolayı eski çağlardan bu yana Endonezyalılar bu bitkiyi yemeklerinde değişik şekillerde kullanırlar. Ayrıca hindistancevizi sütünün de yaygın şekilde kullanılması Endonezya mutfağının karakteristik özellikleri arasındadır. Hindistancevizi sütü kullanımı sadece Endonezya’ya özgü değildir. Hindistan, Malezya, Filipinler, Tayland ve Brezilya mutfağında da hindistancevizi sütü kullanımına rastlanır. Hindistancevizinin sütü çıkarıldıktan sonra geriye kalan ampas kelapa kısmı hem tatlı hem de Urap gibi yemeklerin yapımında kullanılabilir.

Tay yemeklerinde yemekler için mümkün olduğunca taze ürün kullanımı, pişirmeden daha fazla önem taşımaktadır. Yemeklerin yapımında pişirmeden daha çok kesme ve doğramaya zaman ayırılır. Pişirme süreleri kısa ve genellikle haşlama yöntemi üzerine kuruludur. Izgara yöntemi de bu ülkede çok kullanılan pişirme yöntemleri arasındadır. Tayland mutfağında havan ve dibek, kesme tahtası, bambu, balta, wok tava, spatula, kepçe, hindistancevizi rendesi ve baharat kapları kullanılan en önemli araçlardır. Doğranıp hazırlanmış ananas, durian, papaya, rambutan, mango, muz, carambola gibi tropikal meyveler ve bu meyvelerden hazırlanan içecekler sofraların vazgeçilmezidir.

Vietnam’da mutfak gelenekleri bölgeden bölgeye değişse de her bölgede sıkı sıkıya bağlı olunan bazı kurallar da mevcuttur. Yemeğin sadece malzeme açısından tazeliğine değil, pişme zamanına da büyük önem verilmektedir. Tüm yemekler, servis edildiği anda tüketilecek şekilde hazırlanır. Burada temel amaç koku ve rengi kaybetmemektir. Sebzelerin taze tüketimi yaygın olmakla birlikte eğer pişirilecekse haşlama ya da wok tavada kızartma yöntemleri tercih edilmektedir. Sonuçta yemeklerin alabildiğine renkli ve çeşnili olması ise ortak bir görüntü olarak Vietnam mutfağının ana karakterini oluşturmaktadır.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfaklarına Özgü Yemek Pişirme Yöntemleri

Malezya’da etler hindistancevizi sütü, baharat ve diğer taze sebzelerle haşlanarak pişirilmektedir. Doğu Malezya’da Arap mutfak kültürü hakimdir. Büryan pirinç (etler ve sebze ile karıştırılır) en yaygın tüketilen yemekler arasındadır. Beyaz pirinç her yemekte tüketilmektedir. Hamsi, sarımsak, soğan, yumurta ve pirinç yemeklerde kullanılan en temel malzemelerdir. Ayrıca zerdeçal, limon, havlıcan, biber, zencefil, hindistancevizi ve arpacık soğanı tüketimi de yaygındır. Bambu içinde pişirme tekniğine sık başvurulur. Taze balık çeşitleri ve deniz ürünleri de tüketilmektedir.

Endonezya mutfağının en önemli özelliklerinden biri de yer fıstığı sosunun sıklıkla kullanılmasıdır. Örneğin Gadogado ve Sate genelde yerfıstığı sosu ile servis edilir. 16. yüzyılda İspanyol ve Portekizli tüccarlar tarafından Meksika’dan Endonezya’ya getirilen yer fıstığı bugün Endonezya mutfağının başlıca hammaddelerinden biri olmuştur.

Geleneksel Tayland mutfağında kullanılan pişirme teknikleri arasında ağır ateşte pişirme, ızgara ve fırında pişirme teknikleri yer almaktadır. Ancak Çin etkisinden kaynaklı olarak wok, yağda pişirme ve kızartma da pek çok yemekte tercih edilen pişirme yöntemlerindendir.

Mevsimlik meyveler, su teresi, taze yeşillikler, ıspanak, otlar, baharatlar ve yumurta Vietnam mutfağının yaygın kullanılan hammaddeleri arasındadır. Geçmişte fakir bir ülke olan Vietnam’ın son yıllarda zenginleşmesi ile birlikte et tüketimi de artmıştır. Buna rağmen tatlı su balığı ve pirinç en çok tüketilen ürünler arasındadır. Bunun yanı sıra et, deniz ürünleri, sebzeler ve taze otların kullanımı da yaygındır. Pirinçten hazırlanan erişte ile yapılan sığır çorbası popülerdir. Buğday ve yumurta kullanımında Çin etkisi görülür. Kalamar, ahtapot, istiridye, midye, ıstakoz ve diğer deniz ürünleri Vietnam mutfağında çok kullanılmaktadır. Aynı şekilde tatlı su levreği ve sazanı da tercih edilen balıklar arasındadır. Sayısız sos çeşitleri vardır. Vietnam mutfağı, basit kullanımlarla farklı sebze pişirme yöntemlerine sahiptir. Yeşil sebzeler ve otlar Vietnam mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Ayrıca Vietnam zengin çorbalara sahip bir ülkedir. Karides, domuz, marul ve diğer yeşilliklerin pirinç yufkalarına sarılmış şekilde tüketimi ile pek çok ülkeye göre farklı bir yemek kültürü sergilemektedir.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam’a Özgü Yiyecek-İçecek Ritüelleri

Uzakdoğu ülkeleri genel olarak kutlamaların çok olduğu ülkelerdir. Özellikle Tayland ve Vietnam’da çok farklı ritüeller söz konusudur. Malezya ve Endonezya Müslüman ülke konumunda olmalarından dolayı en önemli günleri Ramazan ve Kurban Bayramlarıdır. Bu bayramlar diğer Müslüman ülkelere benzer biçimde aile ve akraba arasında yenilen yemeklerle kutlanır.

Tayland’da neredeyse her önemli gün periyodik olarak kutlanan bir festivale dönüştürülmüştür. Tayland’da genel olarak sokaklarda ve mahalle aralarında yenilen yemeklerle kutlamalar yapılmaktadır. Yemekler sabah, öğle ve akşam benzer nitelikte olduğu için kutlamalar da aynı yemeklerle gerçekleştirilir. Vietnam’da Tayland gibi festival yoğun bir ülkedir. Kutlama ve etkinlikler toplu yenilen yemeklerle son bulur.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam’da Öğünler

Malezya’da üç öğün yemek yenilir. Makarna farklı yöntemlerle hazırlanır. Hindistancevizi ile tatlandırılmış pirinç haşlaması çok beğenilen ürünler arasındadır. Önemli gıda maddesi olan ince ekmek Hintliler tarafından bu ülkeye getirilmiş ve öğretilmiştir. Kahvaltıda bu ekmeğin yanı sıra muz, yumurta ve tavuk çorbası tüketilir. Bazen köylerde börek çeşitleri de yapılmaktadır.

Endonezya’da da üç öğün yemek yenilmektedir. Kahvaltıda genelde haşlanmış pirinç, kızarmış muz ve rendelenmiş hindistancevizi ile hazırlanan yemekler ön plandadır. Sumatra’da çay ve çiğ yumurta da tercih edilmektedir. Öğle yemeği en önemli öğündür. En önemli yemek pirinç pilavı olup buna hindistancevizi sütü ile sosu hazırlanan sığır eti eklenir. Bazen buna garnitür olarak ıspanak da eşlik etmektedir.

Tayland kahvaltılarında tercih edilen yemekler, öğle ve akşam yemeklerinde de tüketilebilmektedir. Bunlar arasında kızarmış veya buharda pişirilen çeşitli pilavlar, noodle çorbalar, kızarmış domuz veya tavuk eti, pirinç lapası, yumurta, taze sebze ve meyve yer almaktadır. Diğer öğünlerde ise çorba, salata, balık, köri soslu et ve sebze yemekleri tercih edilir.

Vietnam yemekleri ağırlıklı olarak pirince dayanmaktadır. Sabah kahvaltısında çay-kahve bulunmamaktadır. Vietnam’da sabahları sadece ‘Pho’ (Fo) adı verilen makarna çorbası içilmektedir. Bu makarnalar ince, yarı saydam ve uzundur. Tavuk suyu ve makarna temeli üzerine hazırlanan Pho çorbaları içerisine eklenen diğer katkı malzemelerine göre çeşitlenmektedir.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfaklarına Özgü Yiyecekler ve Özellikleri

En yaygın Malay yemeği “Satay”dır (mangalda tavuk, sığır ya da koyun şiş - domuz eti kullanılmaz). Salatalık dilimleri ve palmiye yapraklarına sarılmış glütenli pirinç eşliğinde granül fıstık, fıstık yağı, kırmızıbiber, soğan, rendelenmiş ananas, şeker ve hint hurmasından yapılan baharatlı bir sosla sunulur.

Mangalda pişirilmiş tavuk veya etin soya fıstığı sosuna bandırılmasından oluşan Sate ya da Satay Endonezya’nın en bilinen ve popüler yemek çeşididir. Endonezya’nın hemen hemen her bölgesinde bulunan nasi goreng, gadogado, sate ve soto ülkenin ulusal yemekleri olarak kabul edilir.

Taylandlılar küçük biberleri kurutarak taze olarak veya püre olarak yemeklerinde kullanırlar ve acı yemekleri çok tercih ederler. Ülkenin güneyinde deniz ürünleri ve balık bolca kullanılır. Taylandlıların tatlıları oldukça hafiir. Çoğu hindistancevizi sütü, yumurta, un ve şekerle hazırlanır. Bu ülkede içecek olarak genelde yeşil çay, kahve ve meyve suları tüketilir. Genelde kendine özgü bir mutfak özelliği taşımakla birlikte; Çin mutfağının etkisini az da olsa almışlardır. Çin’in bu mutfağa etkileri arasında en dikkat çekici olanlar buharda pişirme, kızartma teknikleri ve yemek yemek için kullanılan çubuklardır.

Vietnam’ın kuzeyi, havanın daha soğuk olması nedeniyle üretimin azalması ve taze baharatlara ulaşılmasını güçleştirdiği için daha az baharatlı bir yapıya sahip; hafif ve dengeli bir yapıya sahip mutfak özelliklerini taşır. Bir yandan ise Vietnam’ın önemli yemekleri olan, ‘bún riêu’, ‘bánh cun’, ‘heop’ kuzeyden çıkıp göçlerle Orta ve Güney Vietnam’a taşınmıştır.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfaklarına Özgü İçecekler ve Özellikleri

Malezya’da çay tüketilen içeceklerin başındadır ve farklı hoş kokular ile tatlı olarak sunulur. Bu ülkede ayrıca soğuk taze meyve suları tüketimi de yaygındır. “Cendol” adı verilen hindistancevizi suyu, tıraşlanmış buz ve kahverengi şeker şurubu ile hazırlanan tatlı da sıcak ve nemli günlerde serinlemek için bir alternatif olarak ortaya çıkmaktadır.

Endonezya tipik Uzakdoğu ülkesi olarak bol meyve suyu içilen bir ülkedir. Portakal, mango, avokado ve ananas hem meyve hem de meyve suyu olarak tüketilmektedir. Nüfus çoğunluğunun Müslümanlardan oluşmasından dolayı alkol tüketimi düşüktür.

Tayland’da en yoğun tüketilen içecekler arasında çay birinci sırada yer alır. Daha çok siyah çayın tercih edildiği Tayland’da çaya demirhindi, yıldız anason gibi farklı baharatlar da katılmaktadır. İçerisine katılan baharat veya renk vericilerden dolayı turuncu renkli olan buzlu çay ve kahve de özellikle sıcak yaz günlerinde bolca içilen içecekler arasında yer alıyor.

Vietnam’da en çok yeşil çay tüketilir. Bunu Fransız usulü hazırlanmış kahve izler. Yerel bira ve pirinç şarabı da oldukça yaygın olarak tüketilmektedir.

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam Mutfaklarına Özgü Tarif Örnekleri

Malezya, Endonezya, Tayland ve Vietnam mutfaklarına özgü tarif örneklerine sayfa 133-139’dan ulaşabilirsiniz.