ENTEGRE LOJİSTİK DESTEK - Ünite 8: Lojistik Destek Analizi ve Planı Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 8: Lojistik Destek Analizi ve Planı

Giriş

Lojistik destek analizi, entegre lojistik destek süreçlerinin en etkin araçlarından birisidir. İlk hedef lojistik destek kriterlerini oluşturmakla ilgilidir. Bu hedefe ulaşabilmek için sistemi oluşturan ekipman tasarım sürecinde değişiklik yapılır. İkincisi sistemin lojistik desteğini sağlarken karşılaşılabilecek sorunları tespit etmenin yanı sıra bu sorunların neden olabileceği maliyetleri engellemek ile ilgilidir. Üçüncü hedef tasarlanan sistemin kullanılmaya başlamasından elden çıkarılmasına kadar olan tüm süreçlerde sistemin kendisinden beklenenleri yerine getirilebilmesi için nelere ihtiyaç duyulacağını belirlemektir. Son hedefte beklenen bir veri tabanı oluşturulmasıdır. Sistemlerin ve diğer ekipmanların tasarımı ve geliştirilmesi için lojistik destek analizi programının oluşturulması ve uygulanması gereklidir. Süreçlerin başarısı eğitim ve uygulamanın başarısına bağlıdır. Bu nedenle desteklenebilirlik hedeflerini gerçekleştirmek için planın nasıl uygulanacağının anlaşılması önemlidir.

Lojistik Destek Analizi Kavramı ve Hedefleri

Lojistik destek analizi, entegre lojistik destek süreçlerinin en etkin araçlarından birisidir. LDA’nın dört temel hedefi bulunur;

  • Tasarım kararlarını etkileyecek lojistik destek kriterlerini oluşturmak,
  • Destek problemlerini ve ilk maliyet nedenlerini tanımlamak,
  • Sistem ömür devri boyunca gerek duyulacak lojistik destek kaynak ihtiyaçlarını belirlemek,
  • Tek bir lojistik destek bilgi veri tabanı oluşturmak,

Lojistik destek analizine başlamadan önce ELD süreçlerinin kapsadığı her bir disiplin için veri toplanır, bu veriler analiz edilir ve daha sonra kullanılmak üzere depolanır. Ancak her bir süreç için ayrı ayrı icra edilen süreçlerin bazıları diğeri ile çelişebilir veya bir diğeri ile uyumsuzluk göstermesi sistemim sürdürülebilirliğine engel olabilir. Tek bir veri tabanı oluşturmak bu tür sorunların yaşanmasına engel olur.

Lojistik destek analizinin başarılı olması yukarıda kısaca bahsedilen dört hedefi de kapsayan bir programın uygulanmasına bağlıdır. Bu uygulama (kitabın 161.sayfasındaki şekil 8.1'de gösterildiği gibi) sıralı ve entegre olmak üzere iki farklı usulle yapılır. Şekilden de anlaşılacağı üzere ikisi arasındaki temel fark lojistik destek tasarımın hangi aşamada yapıldığıdır. Sıralı usul tercih edildiğinde ilk hedefin öncelikli olarak gerçekleşmemesi durumunda başarılı olunmasına imkân yoktur. Bu nedenle tüm sistemin kendisinden beklenenleri yerine getirmesi için entegre tasarım tercih edilir.

Lojistik Destek Analizi Programı

Sistemlerin ve diğer ekipmanların tasarımı ve geliştirilmesi için lojistik destek analizi programının oluşturulması ve uygulanması gereklidir. Burada asıl amaç, süreçlerdeki tüm tarafların sistemin performansı, desteklenebilirliği ve sahip olma maliyeti gibi hedefler arasında olası en üst seviyede dengenin sağlanmasıdır. Süreçlerin başarısı eğitim ve uygulamanın başarısına bağlıdır. Tedarik (satın alma) süreçlerindeki ölçümlenebilir desteklenebilirlik niteliklerini izleyebilmek önem taşır.

Lojistik destek analizi programları birbirinden bağımsız ve farklı 15 görevden oluşur. Bu 15 görev kendi içinde (kitabın 163. sayfasındaki tablo 8.1’de gösterildiği gibi) program planlama ve kontrol, görev ve destek sistemlerinin tanımı, lojistik destek ihtiyaç kaynaklarının tanımlanması ve desteklenebilirliğin değerlendirilmesi olmak üzere beş ana bölümde toplanır.

Program Planlama ve Kontrol

Program planlama ve kontrol bölümü strateji, planlama ve denetimler olmak üzere üç temel sütun üzerinde tasarlanır. (Kitabın 164. sayfasındaki şekil 8.2'de gösterildiği gibi).

Program planlama ve kontrol başlıklı bu bölüm ağırlıklı olarak üretici değil müşteri tarafından gelecek taleplere göre ve henüz taraflar arasında herhangi bir resmi sözleşme imzalanmadan önce oluşturulur.

Alt görevlerden birisi olarak geliştirilen strateji, sistemin oluşturulmasında oldukça etkin bir araçtır. Yeni oluşturulacak sistemin önerilen tasarımını, bakım konseptini ve sistemin nasıl kullanılacağının esaslarını içerir. ELD süreçlerindeki hangi görevlerin yerine getirilmesi gerektiğini gösterdiği için aynı zamanda yapılan yatırımın geri dönüşünün gerçekleşme oranı hakkında da fikir verir. ELD süreçlerinin nasıl fonlanacağı sorusuna cevap bulunabilmesi için sistemi geliştirmenin maliyetinin belirlenmesi gerekir. Bu bölümde alt görevlerden birisi de bu maksat ile oluşturulur. Sadece maliyetin miktarı değil aynı zamanda bu işlemin nasıl bir takvime bağlanacağı da belirlenir. Böylece ELD sisteminin bütçesi için gerekenler ana hatları ile ortaya konulmuş olur. Alt görevler bölümünün stratejilerin geliştirilmesi, maliyet konusundan sonra üçüncü ve son aşama stratejilerin güncellenmesi sürecidir. Bu süreç sistemi oluşturma için yapılan programda yol aldıkça gelişir. Değişim, stratejinin kendisinin güncellenmesini kapsayacağı gibi ana tasarım değişimlerini, fonlama yapısının değişimi gibi alt süreçleri de kapsar.

Program planlama ve kontrol başlıklı bu bölümün ikinci alt görevi lojistik destek planının yapılmasıdır. (Kitabın 165. sayfasındaki şekil 8.3'de gösterildiği gibi).

Lojistik destek planı, ELD süreçlerini ve usullerini yönetmek ve kontrol etmek için kullanılır. Lojistik destek planı hazırlanırken esas alınacak faktörler aşağıda sıralanmıştır;

  • Uygulama yöntemlerine odaklanma,
  • (Alt Görev II: Lojistik Destek Planı) detaylarını içermek,
  • Mümkün olduğunca spesifik olmak,
  • Spesifik olunamadığında genel yaklaşımı belirlemek,
  • Neyin nasıl yapılacağını tanımlamak,
  • Neyin yapılmayacağını ve nedenlerini tanımlamak,
  • Müşterinin beklentilerinin ne olduğunu tanımlamak.

Neyin nasıl yapılacağını tanımlamak faktörünün lojistik destek planında olması demek sistemin kullanılması ve bakımı esnasında yapılacakların planda net olarak belirlenmiş olmasının gereğini ifade eder.

Plan, ELD aktörlerinden müşteriden daha çok tedarikçinin sorumluluğunda olduğundan tedarikçinin tüm süreç uygulamalarının detaylarına sahip olması gerekir. Planın yapılabilmesinin ön koşulu, lojistik destek analiz programının tümünün detaylı biçimde tanımlanmış olmasıdır. (Kitabın 166. sayfasındaki tablo 8.2'de gösterildiği gibi).

Lojistik destek planı, ELD programı değiştikçe doğal olarak planın kapsamındaki süreçler ve/veya usuller de güncellenir. (Kitabın 167. sayfasındaki şekil 8.4'de gösterildiği gibi).

Toplantı süreci başlamadan önce ilk aşamada gözden geçirme prosedürleri ( Alt Görev III: Program ve Tasarımın Gözden Geçirilmesi ) oluşturulur.

Ayrıca toplantıların gündeminde ele alınacak konular belirlenir. Süreç içerisinde yapılacak toplantıların gündeminde ele alınacak konulardan bazıları aşağıda sıralanmıştır;

  • Her bir görev ve sistemin ara verdiği zaman başına lojistik destek analizi programının durumu,
  • Önerilen tasarımın desteklenebilirlik analizi,
  • Koşullara bağlı destek alternatifleri,
  • Koşullara bağlı sistem alternatifleri,
  • Gözden geçirme ve takas sonuçları,
  • Analiz sonuçlarının karşılaştırılması,
  • Alınan veya önerilen eylemlerin tasarımı ve yeniden tasarımı,
  • Tasarım ihtiyaçlarına bağlı desteklenebilirliğinin gözden geçirilmesi,
  • Desteklenebilirlik hedeflerinin başarısına yönelik ilerleme,
  • Desteklenebilirliği etkileyen tasarım sorunları,
  • Desteklenebilirliği etkileyen tasarım sorunlarının analizi ve takvimlendirilmesi.

Tasarımın gözden geçirilmesi adı verilen ikinci aşamada, sistemin ilk tasarımı ve taraflardan gelen öneriler sonrasında yeni oluşan tasarımı ele alınır. Bu toplantılara daha çok sistem tasarımında sorumlu teknik personel ve mühendisler katılır

Programın gözden geçirilmesi adı verilen ikinci aşamada pratikte ayda bir yapılan toplantı süreçleri tasarlanır. Bu toplantılara genelde idari ve yönetim konularından sorumlu olanlar katılır. Tasarımın gözden geçirilmesi sürecinde çözülemeyen sorunlar bu toplantılarda sonuçlandırılır.

Lojistik destek analizinin gözden geçirilmesi adı verilen üçüncü aşamada gerçekleşecek süreçler daha çok üreticinin ev sahipliğinde yapılır.

Son olarak bir yönetim konferansı tasarlanır. Pratikte taraflar arasında sözleşme imzalanmasının ardından geçen 45 gün içinde yapılır. Amaç süreçteki oyuncuları yönlendirmektir.

Genel olarak tipik bir yönetim konferansının özellikleri aşağıda sıralanmıştır;

  • Tüm lojistik destek analizi gözden geçirme süreci ve sözleşmede belirtilen diğer faaliyetlerle birebir örtüşecek şekilde uyumlu olmalıdır.
  • Her ELD disiplini ve görevi için tek tek yöneltici ve yönlendirici hususlar içermelidir.
  • Gerek ELD gerekse lojistik destek analizi için detaylı bir takvim oluşturulmasını sağlar.
  • Nihai destek çözümünü karşılamak için, üretici tarafından kullanılmak üzere edilen verilerle birebir örtüşecek şekilde uyumlu olmalıdır.

Görev ve Destek Sistemlerinin Tanımı

Lojistik Destek Planının ikinci ana bölümü olan bu bölümde sistemin tasarımının desteklenebilirlik hedeflerini, eşiklerini ve kısıtlarını sayısal olarak ifade etmek ve optimum desteğini sağlamak maksatlı kullanılan analizlerini yapmak için gereken yeni sistemi veya ekipmanı oluşturmak için belirlenen görevler bulunur.

Kısa bir ifade ile bu bölümde yeni sistemin nerede nasıl ne zaman kullanılacağını tanımlar. Her lojistik destek analiz programında yer alır. ELD süreçlerindeki sistemler oldukça karmaşık olduklarından aşağıda sıralanan bazı kriterlere göre belirlenir;

  • Yeni sistemin görevi,
  • Mobil olmanın gerektirdiği ihtiyaçlar,
  • Yer değiştirme senaryolarına bağlı ihtiyaçlar,
  • Görev beklentileri (sorti sıklığı, kullanım süresi vb.),
  • Sistemin öngörülen ömür devri,
  • Üzerine üretim yapıldığı konsept,
  • Destek sistemleri ve makine-insan ara yüz kısıtları,
  • Kullanım ve depolama ortamı,
  • Sistem sayısı,
  • Özel görev ve çevre ihtiyaçları,
  • Bakım konsepti,
  • Diğer sistem ve ekipmanlarla kullanım durumu
  • Yerine konulacak mevcut sistem ve sistemin bakım ve destek durumu,
  • Yeni sistemin bakım ve destek durumu.

Yeni sistemin özellikle güvenilirliği, bakım yapılabilirliği, test edilebilirliği, erişilebilirliği gibi özellikleri bu faktörlerin dâhil edildiği analizlerden elde edilen verilerle hayata geçirilir.

Desteklenebilirlik faktörleri tanımlanmasının ve sayısal biçime dönüştürülmesinin ardından sahaya inilmesi aşamasına geçilir. Pratik çalışma sürecinin en belirleyici aşamalarından birisidir

Pratik çalışmasının son aşaması rapor hazırlanma aşamasıdır.

Görev Yazılımı, Donanımı ve Destek Sistemleri Standardizasyonu (Alt Görev V); Bu alt görevin amacı yeni lojistik destek araçları geliştirmek değil var olanların sisteme entegrasyonunu maksimize etmektir. Standart bir yapı oluşturmak için gereken süreçler (kitabın 170. sayfasındaki şekil 8.6'de gösterilmiştir).

Bu alt görevin başarılması için ilk aşamada sistemin lojistik desteğinde kullanılacak mevcut ve planlanan destek kaynakları tanımlanır. Bu tanımlama sürecinde kullanılacak bir model (kitabın 171. sayfasındaki tablo 8.4'de gösterildiği gibi) verilmiştir.

Desteğin, maliyetin ve hazır olma durumunun tanımlanması sürecinde; son tasarım kriterlerinin geliştirilmesi için gereken bilgilerin kullanımının bir sonraki adımı için yönlendirici standardizasyon kriterleri tanımlanır.

Devamında bir sonraki alt görev olan standardizasyon yaklaşımların tanımlanması aşamasına geçilir. Burada mevcut alternatifler arasından en uygun standardizasyon yaklaşımı belirlenir.

Bir sonraki ve en son alt görev, risklerin tanımlanmasıdır. Bu alt görevin asıl amacı analizi yapana bir standardizasyon alternatifi belirlerken karşılaşabileceği riskleri ortaya koymaktır.

Karşılaştırmalı Analiz (Alt Görev VI); Mukayeseli analiz başlıklı bu aşamada amaç yeni sitemi geliştirirken var olan sistemden gelen tecrübelerden elde edilen verilerin kullanılmasının sağlanmasıdır. Karşılaştırmalı analiz yapılması için girdiler çıktılar ve süreçler basitçe gösterilmiştir (kitabın 172. sayfasındaki tablo 8.7'de gösterildiği gibi).

Karşılaştırmalı analiz görevinin ilk adımı mukayese için var olan sistemlerin tanımlanması ve seçimidir.

Bir sonraki adımda maliyet, performans ve kaynak parametreleri tanımlanır. Bunlar sistemi oluşturan bileşenlere veya sistemin tümüne ait olabilir.

Maliyet, performans ve kaynak parametreleri tanımlandıktan sonra nitelikli desteklenebilirlik problemleri belirlenir.

Karşılaştırılacak sistemlerinin belirleyicilerini tanımlama aşamasında; önceki her bir alt görevden çıkarılan sonuçları kullanarak yeni sistemin destek yapısı, maliyeti ve kullanım için hazır olma durumu gibi etkenleri tanımlanır.

Verilen sistemlerin karşılaştırma algoritması (kitabın 173. sayfasındaki şekil 8.8'de gösterildiği gibi) incelendiğinde sürecin nasıl işlediği görülebilir.

Teknolojik Fırsatlar (Alt Görev VII); Bu aşamada amaç, yeni sistemin desteklenebilirliğini geliştirmek için uygulanacak teknolojileri belirlemektir. Yeni sistemin ömür devri boyunca desteklenebilirliğinin başarı seviyesi burada elde edilecek başarıya bağlıdır (kitabın 173. sayfasındaki şekil 8.9'da gösterildiği gibi).

Teknolojik fırsatlar başlıklı alt görevin ilk adımı tasarım yaklaşımının tanımlanmasıdır. Bu kapsamda ilk aşamada ihtiyaçlar belirlenir, ardından kullanılacak teknoloji seçimi yapılır. Teknoloji, doğası gereği sürekli gelişmektedir. Ancak teknolojik fırsatlar başlıklı alt görevin de daha önce bahsedilen alt görevlerdeki gibi gerektikçe güncellenmesi ve mümkün olduğunca risklerden arındırılması gerekmektedir.

Desteklenebilirlik ve Desteklenebilirlik ile İlgili Tasarım Faktörleri (Alt Görev VIII); Bu alt görevin asıl amacı, yeni sistemin desteklenebilirlik niteliklerini ve bir bütün destek seti oluşturmak için önceki görevlerin sonuçlarını kullanmaktır. Desteklenebilirlik ile ilgili tasarım faktörlerinin oluşum algoritması en basit hâli için (kitabın 174. sayfasındaki şekil 8.10'a bakınız).

Bu görevin sonuçları bu görevi icra edene göre iki farklı biçimde yer alır. Eğer icracı müşteri (çoğu ELD süreçlerinde müşteriler hükümetler veya devasa bütçeli şirketlerdir.) ise bu görevin çıktıları onaylanmış program dokümanlarında veya sözleşmelerde bulunur. Eğer icracı üretici ise son tasarım çözümünde yer alır.

Desteklenebilirlik ve desteklenebilirlikle ilgili tasarım faktörlerinin ilk basamağı desteklenebilirliğin tanımlanması, yani sayısal olarak ifade edilmesidir.

İkinci adımda hassas analizlerin yapılması aşamasına geçilir. Değişim ihtiyaçlarına sistemin gösterdiği tepkinin hassasiyet derecesinin bilinmesi gerekir.

Bir sonraki adımda desteklenebilirlik hedefleri oluşturulur. Bu adımda yeni sistemin destek maliyet, hazır olma durumu kapsamında belirlenen hedefleri oluşturulur.

Desteklenebilirlik hedefleri oluşturulmasının ardından yeni sistem için tasarım kısıtları oluşturulur.

Bu kısıtların müşterinin taleplerinden de etkilendiğini belirtmek gerekir. Son olarak, gerektiğinde güncelleme yapılır.

Alternatiflerin Hazırlanması ve Değerlemesi (Görev Bölümü III)

Lojistik destek planının üçüncü bölümünde yeni ekipmanları destekleyecek yapıya en uygun alternatifler hazırlanır ve seçilir. Bu bölüm daha çok süreçlerin fiziksel analizi ve fonksiyonları üzerine yoğunlaşır.

Fonksiyonel İhtiyaçların Tanımlanması (Alt Görev IX); bu alt görev çok farklı zamanlarda farklı biçimlerde olan iki bölümden oluşur. Bu görevin ilk bölümünde yeni ekipmanın göstermek zorunda olduğu performansı tanımlanır, ikinci bölümünde ise içinde bulunduğu ortamdaki ekipmanı desteklemek için gereken tüm uygulama ve bakım görevleri tanımlanır.

Fonksiyonel ihtiyaçların tanımlanması süreçleri için kitabın 175. sayfasındaki şekil 8.11'e bakınız.

İlk adım olarak sistem fonksiyonları belirlenir. Sistem fonksiyonları belirlendikten sonra ikinci adım olarak sistemin daha önceki versiyonlarında olmayan ve diğer sistemlerden tamamen farklı olan nitelikleri ortaya konulur. Üçüncü adımda riskler tanımlanır. İlk iki adımda tespit edilen niteliklerden kaynaklanan riskler bu bölümde ifade edilir. Dördüncü adımda sistemin kullanılması ve bakımı için oluşan görevler ifade edilir. Tasarım alternatiflerinin geliştirilmesi bu alt görevin beşinci adımıdır. Altıncı ve son adım diğer alt görevlerde olduğu gibi sürecin değişimlere bağlı olarak güncellenmesidir.

Destek Sistemlerinin Alternatifleri (Alt Görev X); Yeni sistemin ihtiyaç duyduğu destek sistemlerinin alternatifleri geliştirme süreçleri (kitabın 176. sayfasındaki şekil 8.12'de gösterildiği gibi) 5 adım hâlinde bu alt görevde belirtilir.

İlk adım olarak sistem her olası destek alternatifleri belirlenir. Burada belirlenen sadece destek sistem alternatifleri değil aynı zamanda destek konseptleridir. Bir sonraki adımda oluşturulan konseptlerin güncellenmesi yapılır. Üçüncü adımda alternatif destek planları geliştirilir. Dördüncü adım, planların güncellenmesidir. Planlar pratikte yılda bir defa güncellenir. Beşinci ve son adımda mevcut ve alternatif konsept sistemlerin riskleri tanımlanır.

Alternatiflerin Değerlendirilmesi ve Takas Analizi (Alt Görev XI); Alternatiflerin değerlendirilmesi ve takas analizi başlıklı bu görev lojistik destek analizi süreçlerinin en karmaşık ve kompleks görevlerinden birisidir. (Kitabın 177. sayfasındaki şekil 8.13'de gösterildiği gibi).

Değerlendirme ve takas süreçlerinin somutlaştırılması, alternatiflerin değerlendirilmesi ve takas analizi alt görevinin ilk adımıdır. Bu adımda kullanılan veriler ve bunların çıktıları için standart bir dil kullanılır. Bu sayede önerilen değişikliklerin tüm sisteme entegre edilmesi mümkün olur. Bu adımda yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır;

  • En iyi alternatifi kullanmak üzere nitel ve nicel kriterleri tanımlayın,
  • Takasa analizi veya gözden geçirme yapmak için uygun bir model seçin veya oluşturun,
  • Mevcut koşullar altında her bir alternatif için ilk değerlendirmeyi ve takas analizini yapın ve en uygun olanı belirleyin,
  • Her bir alternatif için hassasiyet analizi yaparak maliyet etkenlerini ve riskleri tanımlayın,
  • Takas analizi veya gözden geçirme sonuçlarını dokümante edin,
  • Her yeni ve eldekinden daha doğru bilgi geldikçe takas analizini veya gözden geçirme sonuçlarını güncelleyin.

Lojistik Destek İhtiyaç Kaynaklarının Tanımlanması (Görev Bölümü IV); Görev bölümü IV üç ana konuya odaklanır;

  • Destek alternatiflerinin lojistik destek kaynak ihtiyaçlarının detaylı tanımı,
  • Yeni sistemin mevcut sistem üzerindeki etkisinin analizi,
  • Üretim sonrası sistemin desteği,

Görev Analizi (Alt Görev XII); Yeni bir sistemi desteklemek için gereken lojistik kaynakların tanımlanması ile bakım görevi analizi tamamlanır. (Kitabın 179. sayfasındaki şekil 8.14'de gösterildiği gibi)".

Görev analiz süreçleri manuel yapıldığı için lojistik destek analiz süreçlerinin maliyeti en yüksek olan sürecidir. Ancak başarılı biçimde tamamlanması hâlinde sisteme kayda değer katkı sağlar ve birçok sorunu ortadan kaldırır.

Görev analizi (kitabın 180. sayfasındaki şekil 8.15'de gösterildiği gibi) detaylı görev analizlerinin icrası, görev analizlerinin sonuçlarının dokümante edilmesi, yeni ve kritik kaynakların tanımlanması, personel ve eğitim ihtiyaçlarının tanımlanması, kaynak ihtiyaçlarının analizi, risklerin minimize edilmesi, ulaştırma analizi ilk tahsisat, lojistik destek analiz kayıtlarının geçerliliği, ELD dokümanlarının hazırlanması, lojistik destek analiz kayıtlarının güncellenmesi olmak üzere 12 alt görevin tamamlanmasını gerektirir. Bu süreçler beş adımda gerçekleştirilir.

Erken Saha Analizi (Alt Görev XIII); Erken saha analizinin amacı sahada zaten mevcut olan diğer sistemlerle ilişkili olarak yeni sistemin analizini yapmaktır. Erken saha analizinin algoritması için; (kitabın 180. sayfasındaki şekil 8.16'ya bakınız).

Üretim Sonrası Destek Analizi (Alt Görev XIV); ELD kapsamında üretilen sistemlerin üretildiği tesisler sistemin ömür devir boyunca işletime açık kalmayabilir. Genel olarak müşteri tarafından açılan tesisler vasıtası ile sistemin ömür devri boyunca kimi durumlarda 20 yıla yakın desteklenmesi sağlanır. Bu süreçler, (kitabın 181. sayfasındaki şekil 8.17'de gösterildiği gibi) dört ana alt görevin icrası ile beş adımda gerçekleştirilir.

Desteklenebilirliğin Değerlendirilmesi (Görev Bölümü V); Tüm ELD süreçlerinin etkinliği ve Lojistik Destek Analiz Programı’nın yeterliliği Görev Bölümü V’deki desteklenebilirliğin test edilmesi, (Alt Görev XV), değerlendirilmesi (Alt Görev XVI) ve onaylanması (Alt Görev XVII) olmak üzere üç alt görevin başarısı ile değerlendirilir. Burada bahsedilen üç alt görev sürekli devam eden gayretler ile icra edilir. (Kitabın 181. sayfasındaki şekil 8.18'de gösterildiği gibi).

Elde edilen test sonuçlarının ELD süreçlerinde kullanılabileceği bazı alanlar;

  • Hataların düzeltilmesi,
  • Sistemin hazır olma durumu, maliyet ve kaynak projeksiyonlarının güncellenmesi,
  • Hazır olma durumu hedeflerine ulaşmak için gereken geliştirmelerin tanımlanması,
  • Sözleşmede yer alan hedeflerin tanımlanması,
  • Gelecekteki projeler için veri tabanı oluşturmak.

Testlerin değerlendirilmesinin ardından sırası ile standart raporlama sistemlerinin ve destek verilerinin analizi yapılır ve süreç tamamlanır.

Programın Uygulanması

Lojistik destek analiz programının, her bir spesifik tedarik program hedefini kapsaması gerekir. Bu nedenle desteklenebilirlik hedeflerini gerçekleştirmek için planın nasıl uygulanacağının anlaşılması önemlidir. Lojistik destek analiz süreci tasarım ve ELD süreçleri arasında hatta ELD disiplinlerinin kendi aralarında da bir bütün olacak şekilde tasarlanır. Sürecin algoritması; (Kitabın 182 ve 183. sayfalarında şekil 8.19 ve 8.20 de gösterildiği gibi).

Fiziksel destek analizi uygulaması tüm tedarik ve satın alma tipleri ile uyumlu olmalıdır. Çünkü satın almalar tasarım süreci bittikten sonra başlarlar.