GENEL HAVACILIK - Ünite 3: Dünyada Genel Havacılık Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 3: Dünyada Genel Havacılık

Giriş

Dünyadaki 360.000’den fazla genel havacılık hava aracının büyük bir kısmının bazı bölgelerde ve ülkelerde yoğunlaştığı görülmektedir. Sosyal ve ekonomik pek çok fayda sağlayan genel havacılık faaliyetler, ülkeler için önemli fırsatlar sunmaktadır. Uçak üreticileri ve uçak işletmecileri tarafından Dünya farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Genel havacılık sektörü hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla, Dünyada üretilen uçaklar, motor çeşitlerine göre incelenmiştir. 1994-2014 yılları arasında, toplam üretilen uçak sayısı iki kattan daha fazla artış göstermektedir. Bu artış oranının, hemen hemen tüm uçak motor sınıfları için yakın değerde olduğu söylenebilir. Fakat artış oranı türbin motorlularda piston motorlulara göre daha fazladır. Bunun nedeni, iş jetlerine olan talebin yüksek olması ve jet motorlarının popülerliği ile açıklanabilir. 1994 yılında toplam üretilen genel havacılık uçak sayısı 1.132 iken bu sayı 2014 yılında 2.454’e çıkmıştır. 2009 yılına kadar toplam üretilen uçakların çoğu piston motorlu iken, bu yıldan itibaren türbin motorların üretiminin piston motorlu genel havacılık uçak sayısından daha fazla olduğu görülmektedir. Bu artış oranları, genel havacılık uçaklarına olan talebe göre değişmekle birlikte, en çok uçak teslimatı 2007 yılında 4.277 olarak gerçekleşmiştir.

Dünyada genel havacılık alanında çalışmalar yapan en büyük kuruluş Genel Havacılık Uçak Üreticileri Birliğidir (GAMA- General Aviation Manufacturer Association). GAMA’nın 2007-2014 yılları için yaptığı çalışmalar, motor çeşitlerine göre uçakların, dünyadaki bölgelere dağılımı ve bu bölgelere teslim yüzdeleri hakkında bilgi edinmemize yardımcı olmaktadır.

2007-2014 yılları arası Dünyadaki piston motorlu uçakların teslim yüzdelerine baktığımızda, genel havacılıkta en gelişmiş bölge olan Kuzey Amerika’nın payının azaldığı, buna karşın diğer bölgelerdeki piston motor uçak teslim oranlarının arttığı görülmektedir. Kuzey Amerika, 2007 yılında, toplam teslim edilen uçakların üçte ikisinin olduğu bölgedir. Asya-Pasifik bölgesindeki yüksek büyüme oranının nedeni, çok sayıda adaya sahip olan bu bölgede turboprop uçakların yoğun olarak kullanılmasıdır. Turboprop uçakların tercih edilmesinin nedeni, kısa pistlere iniş ve kalkışta kolaylık sağlaması, aynı zamanda jet motorlu uçaklardan daha ekonomik olmasıdır. Kuzey Amerika ve Avrupa bölgeleri, turboprop uçakların teslim yüzdeleri açısından incelendiğinde, teslim oranının %73,5’den %59’a gerilemiş olduğu görülmektedir. Buna rağmen, üretilen her iki uçaktan biri Kuzey Amerika pazarına teslim edilmiştir. Turboprop uçak teslimatının Avrupa içinde ciddi oranda düşmesinin nedeni, gelir düzeyi yüksek olan Avrupalıların jet motorlu uçaklara yönelmesi olabilir. Üretilen uçakların bölgelere göre tesliminin aynı dönem içindeki değişimi incelendiğinde; piston, turboprop ve jet motorlu uçakların çok büyük bir bölümünün Kuzey Amerika ve Avrupa’ya teslim edildiği görülmektedir. Bu oran son yıllarda diğer bölgeler lehine değişse de, halen dünyada üretilen her uçaktan en az bir Kuzey Amerika’ya teslim edilmektedir. Kuzey Amerika kıtası genel havacılığın en gelişmiş bölgesi olma unvanını korumaktadır ve bu durumun ilerde de devam edeceği tahmin edilmektedir. Dünya’daki 360.000 genel havacılık hava aracının yaklaşık üçte ikisi yani 200.000’den fazlası Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunmaktadır.

Dünyada Genel Havacılık Faaliyetleri

Dünyadaki genel havacılık faaliyetlerinin incelenmesi, bölgelerin ve ülkelerin mevcut durumlarının ortaya konulması iki açıdan önemlidir. Bunlardan ilki genel havacılığın gelişmesi ve gelişmesini sağlayan faktörlerin açıklanması, ikincisi de ülkelerin genel havacılık mevcut durumlarının kıyaslanarak ortaya konulmasıdır.

Afrika’da Genel Havacılık Faaliyetleri

Afrika kıtası 30 milyon km2’den fazla büyüklüğü ve 1,2 milyar nüfusuyla dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. En eski yerleşim yerlerinden birisi olmasına rağmen gerek yasam kalitesi, gerek okuryazarlık oranı çok yüksek değildir. Daha önceki verilerde belirtildiği gibi genel havacılığın dünyada en az gelişmiş olduğu bölgedir.

Güney Afrika Cumhuriyeti

1.2 milyon km2’lik yüzölçümü, 54 milyondan fazla nüfusuyla Afrika’nın en önemli devletlerinden birisidir. Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki genel havacılık hava araçlarının 1999-2014 yılları arasındaki değişimine bakacak olursak genel havacılıkta kullanılan hava araçlarının sayısının yaklaşık %80 oranında arttığı görülmektedir. 1999 yılında 7.000’den fazla olan genel havacılık hava aracı sayısı 2014 yılında 12.000’i geçmiştir. En büyük artış oranları spor, planör vb.,helikopter (piston ve türbin motorlu), iki motorlu turbojet ve tek motorlu turboproplarda gerçekleşmiştir. Güney Afrika Cumhuriyeti genel havacılık hava araçlarını uçak, helikopter ve diğerleri olarak sınıflandırmaktadır.

Amerika Kıtasında Genel Havacılık Faaliyetleri

Kuzey, orta ve güney olarak veya kuzey ve Latin olarak kendi arasında alt bölümlere ayırılan Amerika Kıtası 43 milyon km2’ye yakın yüzölçümü 1 milyara yaklaşan nüfusu ile genel havacılığın en gelişmiş olduğu bölgelerden birisidir. Özellikle Kuzey Amerika olarak adlandırılan ABD ve Kanada’dan oluşan Kuzey Amerika bölümü pek çok alanda olduğu gibi genel havacılıkta da dünyanın en gelişmiş bölgesidir.

Amerika Birleşik Devletleri

ABD, 9 milyon km2’den fazla yüzölçümü ve yaklaşık 320 milyonluk nüfusu ile dünyanın en gelişmiş bölge ve ekonomilerinden birisidir. Pek çok genel ve ticari uçak üreticinin olduğu ülkede 200.000’den fazla genel havacılık hava aracı bulunmaktadır. 2014 yılında, sekiz genel havacılık kurulusu, genel havacılığın ABD’ye federal ve ulusal boyutta ekonomiye katkısını göstermek için 2013 yılı verileri ışığı altında Pricewaterhouse Coopers (PwC)’a bir çalışma yaptırmıştır. Bu çalışmanın sonunda aşağıdaki veriler elde edilmiştir:

  • ABD’ye toplam ekonomik çıktısı 219 milyar dolardır.
  • 1.1 milyon kişiye iş imkanı sağlamaktadır.
  • Genel haftalık üreticileri 102.600 kişiye direkt olarak iş imkanı sağlamakta, ortalama ücret yıllık 112.000 dolardır.
  • Genel havacılıktaki işgücüne ödenen toplam ücret 69.000 dolardır.
  • Kaliforniya, Teksas ve Florida genel havacılığın en gelişmiş olduğu üç eyalettir.
  • Kansas, Connecticut ve Georgia genel havacılığın ekonomideki payının oranının en yüksek olduğu eyaletlerdir.
  • Kansas, Connecticut ve Alaska genel havacılığın eyalet işgücünde en yüksek orana sahip eyaletlerdir.

ABD Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) %0.65’ını oluşturan, toplam işgücündeki payı %0.60 olan genel havacılık faaliyetleri, 2014 yılında gerçekleştirilen 23 milyon saatlik uçuşun üçte ikisi genel iş amaçlı faaliyetler için gerçekleştirilmiştir. ABD halkının kullanımına açık 5.000’den fazla havaalanı varken havayolu işletmeleri yaklaşık 500 havalimanına tarifeli sefer düzenlemektedirler. Avrupa’da ise genel havacılıkta kullanılabilen havaalanı sayısı 4.200 civarındadır.

ABD’de 1980-2013 yılları arasındaki genel havacılık hava aracı sınıfları ve sayılarındaki değişimi tabloda (Tablo 3.6’da) görülmektedir. 1980 yılında 211.000’den fazla olan genel havacılık araç sayısı yaklaşık 11.000 adet azalarak 200.000 seviyelerine düşmüştür. Bu dönem içinde piston motorlu uçakların sayısı %20’den fazla azalmış, turboprop uçakların sayısı %100’den fazla artmış, iş jetlerinin sayısı %400’e yakın artmış, piston motorlu helikopterlerin sayısı %10, türbin motorlu helikopterlerin sayısında %100’den fazla artış meydana gelmiştir. ABD’deki genel havacılık faaliyetlerinde son otuz yıla baktığımızda özellkle iş jetlerinin sayısındaki artış dikkat çekmektedir. ABD’deki havacılık sektörünün büyüklüğünü FAA (Federal Avaton Admnistration-Federal Havacılık Teşkilatı) aktif pilot sayısı rakamlarından da anlayabiliriz. ABD’de 2014 yılı verilerine göre yaklaşık 175.000 özel pilot lisansı (PPL-Private Plot Licence), 104.000 ticari pilot lisansı (CPL-Commercal Plot Licence), 153.000 havayolu taşımacılık pilot lisansı (-Ar Transport Plot Lcense-ATPL) sahibi pilot vardır. Öğrenci pilot sayısı 120.000’den fazla, öğretmen pilot sayısı yaklaşık 101.000’dr. Planör lisansına sahip yaklaşık 20.000 kişi vardır. Ülkede 2014 yılı rakamlarıyla 18.762’si genel havacılık amaçlı olmak üzere toplam 19.299 havalimanı hizmet vermektedir.

Kanada

Kanada 9 milyon km2’den fazla yüzölçümü 36 milyondan fazla nüfusuyla ABD ile birlikte Kuzey Amerika’yı oluşturan iki devletten birisidir. Yüzölçümü ABD kadar olmasına rağmen nüfusu ABD’nin 9’da 1’li olan Kanada, kişi başına düşen yüksek gelir rakamlarıyla dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir. Kanada’nın 1984-2014 arasındaki son otuz yıllık genel havacılık uçak tipleri ve toplam sayılarının özet tabloda (Tablo 3.7’de) verilmiştir. Kanada’da 1984 yılında 26.000’den fazla olan genel havacılıkta kullanılan araç sayısı 2014 yılında yaklaşık %80 oranında artarak 43.000 araç sayısını geçmiştir. Kanada sahip olduğu 43.000’den fazla genel havacılık aracıyla dünyada genel havacılığın en yaygın olduğu ülkelerden birisidir.

Brezilya

Brezilya 8,3 milyon km2’den fazla yüzölçümü ve 200 milyondan fazla nüfusu ile Amerika kıtasının en büyük ülkelerinden, Güney Amerika veya Latin Amerika ülkelerinin de en büyüğüdür. Havacılık ve uzay sanayinin gelişmiş olduğu, kendi havacılık endüstrisi olan Brezilya’da ortalama kişi başına gelir 10.000 dolardan fazladır. Kendi sivil uçağını üreten, büyük bir coğrafyada varlığını sürdüren Brezilya da Dünya’da genel havacılığın gelişmiş olduğu ülkelerden birisidir. 10.000’den fazlası uçak olmak üzere toplamda 20.000’den fazla genel havacılıkta kullanılan hava aracına sahiptir.

Asya’da Genel Havacılık Faaliyetleri

Asya kıtası 44,5 milyon km2’den fazla yüzölçümü ve 4,5 milyara yakın nüfusuyla dünyanın en büyük ve kalabalık kıtasıdır.

Çin Halk Cumhuriyeti

Çin Halk Cumhuriyeti 9,8 milyon km2’den fazla yüzölçümü le dünyanın en geniş üçüncü ve 1,4 milyara varan nüfusuyla dünyanın en kalabalık devletidir. Bu kadar geniş topraklara ve nüfusa sahip olmasına rağmen ülkedeki genel havacılık hava aracı sayısı İsviçre’den biraz daha fazladır. Çin Halk Cumhuriyeti’nde de son yirmi yıla kadar Rusya gibi vatandaşlarının hava aracı sahibi olması yasaktı. 2002’de 335 olan genel havacılık hava aracı sayısı, 2006’da 570’e yükselmiştir. Bu rakam 2013’te 4.000’e yaklaşmıştır. Çin’de 2012 yılında 182 olan havalimanı sayısı 2015’te 230’a ulaşmıştır.

Rotorcraft, ihtiyaç duyduğu taşıma kuvvetinin tamamını veya bir kısmını döner bir kanat sisteminden elde eden havadan ağır hava aracı türlerine verilen genel isimdir. Helikopterler rotorcraft grubu içerisinde yer alan hava aracı türlerinden biridir.

Japonya

Dünyanın en büyük ekonomilerinden 380.000 km2’lik yüzölçümü ve yaklaşık 128 milyonluk nüfusuyla Japonya’da genel havacılık hava aracı sayıları 1997-2006 yılları arasında yaklaşık %10 oranında azalmıştır. Tek motorlu turboprop, turbo jet ve planör haricindeki tüm sınıflardaki hava aracı sayılarında bir azalma meydana gelmiştir. Japonya’da 2010 verilerine göre 176 havalimanı hizmet vermektedir. 2006 yılında 2600’den fazla genel havacılık amaçlı kullanılan hava aracı bulunmaktadır.

Rusya Federasyonu

Rusya Federasyonu 16 milyon km2’den fazla yüzölçümüyle dünyanın en geniş ülkesidir ve nüfusu yaklaşık 145 milyondur. Bu kadar geniş bir coğrafya ve havacılık ve uzay sanayisine sahip olan ülkenin genel havacılık sayıları imkanlarına göre sınırlı kalmaktadır. 2009 yılı verilerine göre Rusya Federasyonu’nda 10.000’den fazla genel havacılık hava aracı vardır, bunların üçte birini delta kanatlar oluşturmaktadır. Yakın bir süreye kadar özel hava aracı sahibi olmanın yasak oluğu ülkede, genel havacılığın neden gelişmediğine yönelik bir araştırmada şu nedenler sıralanmıştır:

  • Hava sahasının sınırlı kullanımı,
  • Yüksek gümrük vergileri,
  • Genel havacılık uçaklarının sertifikasyon problemleri,
  • Genel havacılık hava araçlarını tescil ettirmenin maliyeti,
  • Genel havacılık uçağı sahipliğinin getirdiği sorunlar,
  • Özel pilot yetiştirme ve lisanslandırma sorunları,
  • Gerekli sağlık kontrollerinin ücreti ve süresi,
  • Verilen meteorolojik ve seyrüsefer hizmeti maliyetlerinin yüksekliği,
  • Vergiler,
  • Her havaalanında uçak yakıtı bulunmaması.

Avrupa’da Genel Havacılık Faaliyetleri

Avrupa’daki 23 ülkenin 2014 yılına ait genel havacılık hava aracı sayıları Tablo 3.12’de görülmektedir. Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık gibi gerek sivil gerekse asker havacılık alanında gelişmiş ülkelerin genel havacılık alanında da diğerlerine göre çok daha önde oldukları görülmektedir. Fransa’da 32.000’den fazla, Almanya’da 21.000’den fazla ve Birleşik Krallık’ta yaklaşık 20.000 hava aracı genel havacılık faaliyetler kapsamında kullanılmaktadır. Bu ülkeler ekonomik olarak gelişmiş olmalarından başka havacılığın her alanında gerek uçak üretimi, gerek yolcu taşımacılığı ve gerekse havacılık eğitimi konularında önder ülkelerdir. 27’si Avrupa Birliği ülkesi ve Norveç ve İsviçre ile birlikte 29 Avrupa ülkesinde, özel jetlerle yapılan iş amaçlı uçuşların Avrupa’ya etkisine yönelik 2008 yılında yapılan bir çalışmada, bu faaliyetlerin Avrupa GSMH’nn %0.02’sine gelen 19,7 milyar avroluk bir çıktı sağladığı hesaplanmıştır. 164.000 kişiye iş imkanı sağlayarak, yaklaşık 1,7 milyar avroluk maaş ve ücret ödemesi yapılmıştır. Fransa, Almanya ve Büyük Britanya iş amaçlı trafiğin en yoğun olduğu bölgelerdir. Çalışan sayısı ve ödenen ücretlerin yaklaşık %75’bu bölgelerde gerçekleşmektedir. Avrupa’daki iş amaçlı uçuşlarda kullanılan uçak sayısı 2300 ve bu uçakları işleten işletme sayısı 1000 civarıdır. 2007 yılında 750.000’den fazla uçuş yapılmıştır. Yeni teknoloji ve model iş amaçlı jetlerin üretilmesi, uçağın kullanım hakkının kiralanması gibi yeni işletme modellerinin geliştirilmesi, büyük havalimanlarında zaman kaybetmeden ulaşım imkan sağlaması, aktarmalarla zaman kaybedilmesinin önlenmesi gibi faydaları nedeniyle iş amaçlı trafiğe olan talep genel havacılıkta önemini sürdürmektedir.

Fransa

Fransa 548.000’ km2’den fazla yüzölçümü ve 66 milyondan fazla nüfusu le Avrupa’da asker ve sivil havacılığın gelişmiş olduğu ülkelerden birisidir. Fransa’da aktif sabit kanat pilot sayısı 1990’lı yıllarda 50.000’den fazla iken bu rakam 2011 yılında 40.000’li rakamlara düşmüştür. Benzer şekilde planör, helikopter ve el planörü pilot sayılarında da aynı dönemde azalma meydana gelmiştir. Aynı dönemde sadece ultralight kullanan pilot sayısında 3 kata yakın bir artış kaydedilerek pilot sayısı 5.000’lerden 14.000’lere çıkmıştır. 2011’de

Fransa’da 32.000’den fazla genel havacılık hava aracı bulunmaktadır.

Almanya

Almanya 349.000 km2’lk yüzölçümü, 80 milyondan fazla nüfusu le Avrupa’nın ekonomik ve siyasal merkezlerinden birisidir. Almanya’da 14.155’ i ATPL ve CPL, 64.163’ü PPL olmak üzere toplam 78.318 lisanslı pilot vardır. Bu sayı nüfusun %0,1’ine denk gelmektedir. Tablo 3.16 ‘da Almanya’daki Almanya 2001-2014 yılları arasındaki genel havacılık hava aracı sayısı özetlenmiştir.

Birleşik Krallık

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık 242.000 km2’lik yüzölçümü ve 65 milyona yakın nüfusuyla, sahip olduğu asker ve sivil havacılık olanakları ile genel havacılığın önemli merkezlerinden birisidir.

Özel ve ticari olup olmadığına bakılmaksızın, tarifeli yolcu ve yük taşımacılığı ve asker havacılık dışındaki tüm uçuşların genel havacılık sayıldığı İngiltere’de genel havacılık faaliyetleri ekonomiye 3,7 milyar pound direkt katkı sağlayarak 50.000’den fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır. Genel havacılığa kayıtlı 12.000’den fazla hava aracı yılda 4,6 milyonun üzerinde aktivite gerçekleştirmektedir. Birleşik Krallıkta genel havacılık 28.000’genel havacılık hava aracı üreticilerinde ve yaklaşık 10.000’de genel havacılıkta faaliyette bulunan işletmelerde olmak üzere toplam 38.000’den fazla kişiye doğrudan iş imkanı sağlayarak toplam işgücünün %0.12’sini oluşturmaktadır.

Birleşik Krallık’taki sabit kanatlı hava araçlarının sınıflandırılması ağırlıklarına göre yapılmaktadır. Bu durum tablo da (3.17’de) gösterilmiştir.

Okyanusya’da Genel Havacılık Faaliyetleri

Avustralya, Yeni Zelanda ve çevresindeki birkaç küçük adadan oluşan kıta, 8.6 milyon km2’den fazla toprağı ve 36 milyondan fazla nüfusuyla yüzölçümü olarak dünyanın en küçük kıtasıdır.

Avustralya

Avustralya 7,7 milyon km2’lik yüzölçümü, 23 milyondan fazla nüfusu ile Okyanusya kıtasının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Avustralya’da genel havacılıkla ilgili verilere baktığımızda 1995 yılından itibaren toplam hava aracı sayısında düzenli bir artışın olduğu görülmektedir. Amatör yapım, internetten sipariş edilen parçaların birleştirilmesiyle evde veya garajda yapılan hava araçlarının kullanımı son on sene içinde yaygın hale gelmeye başlamıştır. Bununla beraber; döner kanatlı uçaklara olan ilginin de arttığı, tek motorlu ve çift motorlu uçakların sayısının hemen hemen değişmediği görülmektedir.

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda yaklaşık 4,5 milyonluk nüfusu, kişi başına düşen 40.000 dolarlık gelir ve 263.000 km2’lik yüzölçümü le Avustralya’nın yaklaşık 2000 km güney doğusunda kalan bir ada devletidir. Ülkelerin yıllar içinde genel havacılıkla ilgili yaptıkları sınıflamaların nasıl değiştiğine dair örneklerden birisi Yeni Zelanda’dır. 1996-2014 yılları arasında Yeni Zelanda Genel Havacılık Hava Aracı Sayısı özetlenmiştir.

Daha önce bölgeler ve ülkeler temelinde ayrıntıları ile incelenen dünyadaki genel havacılık faaliyetler ile ilgili veriler, karşılaştırma yapma ve anlamayı kolaylaştırması amacıyla Tablo 3.21’de toplanmıştır.

Genel Havacılığın Gelişmesini Etkileyen Faktörler

Eğitimli Nüfus Oranı

Eğitimli nüfus oranı; genel havacılığın gelişmiş olduğu ABD, Fransa, Almanya, Büyük Britanya, Avustralya vb. ülkelerde dünya ortalamasının çok üzerindedir. Havacılık eğitimi için, bu eğitimi anlayabilmek ve genel havacılığın yararlarını kavrayabilmek için toplumdaki eğitim oranının yüksek olması kuşkusuz ki önemli bir faktördür.

Havacılık Sanayisi

Genel havacılığın gelişmiş olduğu ülkelerin bir diğer karakteristik özelliği bu ülkelerin havacılık sanayilerinin gerek asker gerekse sivil açıdan gelişmiş olmasıdır. Genel havacılığın gelişmiş olduğu ülkelerin hemen hepsi kendi hava araçlarını yapabilmektedir.

Sivil Havacılığın Liberalleşme Düzeyi

Genel havacılığın gelişmiş olduğu ülkelerin hemen hepsi liberal havacılık ilkelerine bağlı politikalar izlemektedir. Bu ülkelerde; hava aracı almak, hava aracı işletmek, belirli kurallar çerçevesinde özerk kuruluşlar tarafından denetlenerek vatandaşların hava araçlarının günlük yaşamda da kullanmasına imkan tanımaktadır.

Bakım Tesisleri Kolaylıkları

Genel havacılıkta, ticari havacılıkta olduğu gibi sadece hava aracına sahip olmakla faaliyetlerini sürekli şekilde gerçekleştirilmesi için yeterli olmamaktadır. Bunun yanısıra, hava araçlarının belirli zamanlarda bakım ve onarımlarının da düzenli şekilde ve yetkili kişiler tarafından yapılması gerekir. Bakım ve onarım faaliyetlerinin maliyet yüksektir. Hatta kullanılan parçalar ithal ise bu maliyetler daha da artmaktadır. Hava araçlarının faydalı ömürler boyunca belirli dönemlerde girdikleri bakımların, kendi ülkelerinde yapılması ve üretilen parçaların kendi ülkelerinden temin edilmesi, bir takım maliyet avantajlarını beraberinde getirmektedir. Pek çok kişi ve kuruluş hava aracını alma niyetinde olsa bile bakım tesis kendi ülkesinde olmadığı için satın alma kararından vazgeçebilmektedir. Satın alınmak istenen hava aracının bakımının yakın bölgede veya aynı ülkede yapılabilir olması, müşterilerin satın alma kararlarını doğrudan etkilemektedir.

Kişi Başına Düşen Ortalama Gelir

Genel havacılığın gelişmiş olduğu ülkelerin genel özelliklerinden biri de kişi basına düşen gelirin yüksek olmasıdır. Havacılık birtakım giderler beraberinde getiren bir uğraştır. Gelir seviyesi yüksek olan kişiler, temel ihtiyaçlarının dışında hava araçlarını sportif, hobi ve eğlence amaçlı etkinliklerde de kullanabilmektedir.

Coğrafi Büyüklük

Genel havacılığın geliştiği ülkelerin pek çoğu bazı istisnalar dışında geniş coğrafyaya sahip ülkelerdir. Genel havacılık hem ulaşım amaçlı hem de eğlence amaçlı olarak yapılan faaliyetlerdir. Özellikle geniş coğrafyaya sahip olan ülkelerde genel havacılık yaygın şekilde ulaşım amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Devlet Tarafından Desteklenmesi

Devletlerin genel havacılığa verdikleri destek, belki de en önemli faktörlerdendir. Çünkü devleti yönetenler genel havacılığın sağladığı sosyal ve ekonomik imkanlar için, ülkelerindeki genel havacılığın gelişmesine imkan tanıyan uygulamaları yürürlüğe koyabilirler. Uçaklar üzerindeki vergi oranları, havaalanlarına ödenen konma konaklama ücretler, uçak ve pilot lisans edinimlerindeki kolaylıklar vb. uygulamalar bir ülkedeki genel havacılık faaliyetlerinin gelişimini yakından etkilemektedir.

Havaalanı Olanakları

Bir ülkede genel havacılığa uygun havaalanlarının olması genel havacılık faaliyetlerini kolaylaştırmaktadır. Genel havacılık hava araçlarının genellikle ticari trafiği yavaşlatmaları, havaalanlarına daha az ücret ödemeleri vb. nedenlerle büyük havaalanlarını kullanmalarına çok sıcak bakılmaz. Bu gibi nedenler dolayısıyla genel havacılık hava araçları genellikle büyük havaalanları yerine daha küçük yerel havaalanlarında faaliyet gösterirler.