INTERNET VE WEB PROGRAMLAMA - Ünite 8: Web Sitelerinin Sosyal Ağ Entegrasyonu Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 8: Web Sitelerinin Sosyal Ağ Entegrasyonu

Giriş

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzde İnternet teknolojisinin günlük yaşamlarımızın birer parçası hâline gelmesi beraberinde bazı kolaylıkları getirmiştir. Bu kolaylıklardan biri olan Web sayfaları sayesinde bireyler ve kurumlar kendilerini ve sundukları hizmetleri dünyanın geri kalanı ile paylaşma fırsatını bulmuşlardır. Bireyler kişisel Web sayfaları sayesinde kendileri hakkında özel ve profesyonel bağlamda paylaşımlarda bulunabilmekte, ticari kuruluşlar sağladıkları hizmetler ve sundukları ürünler ile ilgili bilgi ve hizmetleri yine Web sayfaları üzerinden kullanıcılara duyurabilmektedir. Bu paylaşım saniyeler içinde İnternet erişimi olan herkese ulaşabilecek şekilde gerçekleşmektedir.

Günlük yaşamlarımıza giren ve belli bir oranda beraberinde kültürel değişimi de getiren ve İnternet teknolojisiyle ortaya çıkan bir başka kolaylık ise sosyal medyadır. Sosyal medya sayesinde bireyler tıpkı yüz yüze yaşamlarında olduğu gibi sosyal ağlar kurabilmekte ve kendileri ile ilgili paylaşımlar yapıp, gruplar oluşturup oluşturulan diğer gruplara katılabilmektedirler. Sanal ortamda sosyalleşme olarak da açıklayabileceğimiz bu durum İnternet sayesinde inanılmaz derecede hızlı ve çok fazla sayıda insana ulaşılabilecek düzeyde gerçekleşmektedir. Asıl amacı kendini İnternet ortamında ifade etmek olan Web sayfaları ve Sosyal Medya ortamlarının entegrasyonu, bilinirliği artırma yönünden bir anlamda kaçınılmaz bir hâle gelmiştir.

Web Sayfaları

En temel anlamıyla Ağ (Web), insanların İnternet üzerinden bilgi paylaşmalarını sağlamak üzere geliştirilmiş bir uygulamadır. Web sayfaları ise İnternet ya da başka bir ağ üzerinden bir tarayıcı ile erişilebilen ve genelde hiper metin işaret dili olarak adlandırılan HTML (HyperText Markup Langauge) ile yazılmış bir belgedir. Web sayfalarına bir tekbiçimli kaynak konumlayıcı (Uniform Resource Locator) adresi ile erişilir ve bu sayfalar metin, grafik, video ve diğer sayfalara ve dosyalara bağlantılar içerebilir. Web sayfalarının görünümü basamaklı stil sayfası (Cascading Style Sheets) ile biçimlendirilebilir ve javascript gibi istemci tarafı betikler aracılığıyla etkileşimli hâle getirilerek kullanıcıların Web sayfasını kullanma deneyimleri artırılabilir.

Bir Web sitesi tek bir alan adını paylaşan birbirine bağlı Web sayfalarından oluşabilir. Bu açıdan bakıldığında Web siteleri, Web sayfalarını barındıran kapsayıcı bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Web sayfaları statik ya da dinamik olabilirler. Statik sayfalar her görüntülendiklerinde aynı içeriği gösterirken dinamik sayfalarda her erişimde farklı içerikler görüntülenir. Dinamik sayfalar genelde PHP, ASP, Perl ya da JSP gibi betik dilleri (script) ile yazılırlar ve asıl işlevleri veri tabanı ile iletişim kurma gibi sunucu tarafındaki işlevleri yerine getirmektir.

Çoğu Web sitesinde, Web sayfasındaki bilgileri okuyabilir ve ilginizi çeken bağlantılar varsa, bunlara tıklayarak daha fazla bilgi edinebilir veya oturum açma, mesaj gönderme, bağlantı paylaşma gibi birçok eylemi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca birçok web sitesinde müzik dinleyebilir, video izleyebilir, alışveriş yapabilir, iletişim kurabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

Web sayfalarını statik ve dinamik içerikli olarak iki ana kategoriye ayırmak mümkündür. Statik Web sayfaları, basit HTML kodlu ve bir veri tabanı ile ilişkilendirilmemiş ancak animasyon ve sınırlı etkileşimin javascript gibi betik dilleri ve flash gibi uygulamalar yardımıyla gerçekleştirildiği ve büyük oranda kodlama bilgisi gerektiren sayfalardır. Web sayfalarının ilk kez ortaya çıktığı yıllarda Web sayfaları İnternet üzerinden erişilebilen görseller ve kelimelerden oluşan statik html ile oluşturulmaktaydı. Bununla birlikte, Web sayfalarının tasarımı statik sayfalar diye ifade edebileceğimiz basit HTML kodlu sayfalardan veritabanı destekli çalışan dinamik içerik yönetim sistemlerine doğru bir değişim göstermiştir.

Statik Web sayfalarında hedef kitlenin görmesi istenen yazı ya da görseller kodlama ile (html) bir Web sayfasına aktarılır ve böylece kullanıcıların İnternet ortamında bu yazı ve görselleri görmesi sağlanır. Bu yöntem, uzun süre değişiklik göstermeyen ve genelde yalnızca bilgilendirme ve reklam amaçlı ve “broşür türünde” siteler olarak da adlandırılan Web sitelerinde işlevselliğini sürdürmektedir. Statik Web sayfalarının en büyük dezavantajlarından biri sayfayı oluştururken kodlama bilgisi gerektirmesidir. Saat ücreti ile çalışan profesyonellerle iş yapıldığında sayfadaki istenen her değişiklik maliyeti artırmaktadır. Bir başka dezavantaj olarak site ziyaretçileri ile ilgili verilerin toplanıp düzenlenememesidir.

Günümüzde Web sayfasını ziyaret eden kullanıcıların kendilerinden bir şeyler katmak istemeleri sıkça görülen bir durumdur. Özellikle ticari amaçlı kurulan Web sayfalarında sayfayı ziyaret eden kullanıcıların tercih, görüş ve yorumlarının yararları düşünüldüğünde bu durum önemli bir özellik hâline gelmektedir. Web sayfasını ziyaret edenlerin görüş ve önerilerinin diğer kullanıcılara yol göstereceği ve olumlu ya da olumsuz bir tür tanıtım sağlayacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu görüş ve önerilerin başka bir yararı da sunulan hizmet ve/veya ürün hakkındaki kullanıcı görüş ve deneyimlerinin hizmet ve/ veya ürünü geliştirme amacıyla bir fırsat olarak kullanılabilmesidir.

Günümüzde ise birçok Web sayfası, maliyeti düşük ve neredeyse hiç kodlama bilgisi gerektirmeyen veritabanı destekli içerik yönetim sistemleri (content management systems) olarak da isimlendirilebilen dinamik Web sayfaları ile oluşturulmaktadır.

Web Sayfalarının Bileşenleri

Web sayfaları birbirlerinden farklı olmakla birlikte, içerdikleri bileşenler açısından benzerlik göstermektedirler. Bu bileşenlerin ilki olan Web sayfasının adı, logosu ve firma/şirket adı genelde sol üst bölümde yer alır. Ayrıca sayfa ve firma/şirket adı ile logonun hemen altında, kullanıcıların sayfanın hangi amaçla hazırlandığını daha kolay anlayabilmeleri için kısa ifadeler ya da sloganlar da kullanılmaktadır. Sayfa adı, firma/şirket adı ve logo üzerine tıklandığında kullanıcıların ana sayfaya kolay bir şekilde dönebilmeleri için ana sayfa (homepage) ile bağlantı oluşturulur.

Web sitesinde kullanıcı bilgileri toplanıp bu kullanıcıların sunulan hizmetler ile ilgili bir eylem yapmaları (örneğin bir ürünü ya da hizmeti satın almak ve/veya bunlarla ilgili geri bildirimde bulunmak ya da diğer kullanıcılarla iletişime geçmek) isteniyorsa bu kullanıcıların Web sayfası aracılığı ile siteye kayıt olup oturum açma işleminden sonra söz konusu bu eylemleri gerçekleştirmeleri genelde tercih edilen bir durumdur. Bu amaçla Web sayfalarında bulunması gereken önemli bileşenlerden biri de oturum açma ve kullanıcı hesabı oluşturma özelliğidir. Kullanıcı hesabı oluşturma, kullanıcıların ad, soyad ve e-posta gibi bazı bilgilerinin alınarak kullanıcının belirttiği e-postaya hesap onay bağlantısı gönderme ya da göndermeden anında hesap oluşturma yöntemiyle gerçekleştirilebileceği gibi ilerleyen kısımlarda açıklanacağı gibi sosyal medya hesaplarının kullanılması ile de gerçekleştirilebilir. Hatta son zamanlarda sıkça rastlanan bir durum da bir hizmet ve ürünün Web sayfası aracılığı ile pazarlandığı Web sitelerinde ziyaretçilerin kayıt olma sürecine takılmadan misafir olarak işlemlerini gerçekleştirebilmeleridir.

Gezinme menüleri Web sayfasında yer alan çok sayıda alt sayfaların belirli ana başlıklar altında toplanarak kullanıcılara sunulması işlevini görürler. Gezinme menüleri genelde sayfanın solunda dikey olarak ya da sayfa ve firma/şirket adı ve logonun hemen altında yatay olarak yer almaktadır. Burada önemli olan, menü başlıklarının Web sayfasındaki içerikleri kategorize edecek şekilde isimlendirilmesidir. Örneğin, Projeler adlı bir menü başlığının yönleneceği sayfa içeriği Web sitesi içinde oluşturulmuş projeler ile ilgili Web sayfalarına bağlantıların oluşturulabileceği bir sayfadan oluşmalıdır. Arama özelliği ise Web sayfalarında bulunan başka bir bileşendir ve ziyaretçilerin Web sayfasında aradıkları içeriklere daha hızlı bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olur. Arama özelliğinin verimli bir şekilde kullanılabilmesi için Web sayfasında oluşturulan içeriklerin belirli anahtar kavram ya da ifadelerle etiketlenmesi son derece önemlidir. Bu etiketleme işlemi sayesinde site içerisinde yer alan Web sayfalarının içeriklerine hızlı bir şekilde erişim sağlanabilir. Özellikle çevrimiçi alışveriş sayfalarında çok sayıda sunulan ürün arasında aranılan ürüne ulaşmak için girilen anahtar kelimeler bu amaçlı bir kullanıma örnek verilebilir. Arama bölümü ile ilgili önerilen kullanım şekli ise, yalnızca ilk sayfada değil her sayfada yer almasıdır.

Reklam bantları, barındırıldığı Web sayfasının kendi reklamlarının yayınlanabileceği bir alan olarak kullanılabileceği gibi Web sayfasının içeriği ile ilgili olmayan reklamların yayınlandığı alanlar olarak da kullanılabilmektedir. Genellikle, reklam bantları bir sayfanın üstünde, solunda, sağında veya alt kısmında bulunur ve içeriğe de eklenebilir. Örneğin günümüzde çevrimiçi gazeteler, bloglar ve video izleme hizmeti veren kuruluşlar içeriğe ekleme yöntemini tercih etmektedirler. Bu durumda sitede belirli bir içeriğe erişmek isteyen kullanıcının karşısına açılır pencere şeklinde bir reklam çıkmakta ve kullanıcı dilerse bu açılır pencere reklamı belirli bir süre sonra (genelde 5-10 saniye arası) kapatabilmektedir.

Sosyal paylaşım bağlantıları da Web sayfalarının önemli bileşenleri arasındadır. Bu bileşen sayesinde site ziyaretçileri ziyaret ettikleri Web sayfasını kendi ağında bulunan diğer kişilerle paylaşabilir. Ayrıca, sosyal paylaşım bağlantıları ile ziyaretçiler ilgili Web sayfasının sosyal medya ağına katılıp bu sayede yapılan bilgilendirmelerden haberdar olabilirler. Görüleceği üzere Web sayfalarındaki sosyal paylaşım bağlantıları aslında etkili bir reklam aracı olarak da kullanılabilir. Sosyal paylaşım bağlantılarının Web sayfalarında kullanım alanlarından biri de sayfa yetkilendirilmesidir. Özellikle, kullanıcılar tarafından giriş yapılması istenen blog ya da alışveriş türü sayfalarda kullanıcıların yeni bir hesap oluşturmalarına alternatif olarak sosyal medya hesapları ile kayıt olma seçeneği sunulmaktadır.

Dinamik Web Sayfaları

Düşük maliyet, kolay kullanım, kolay yönetim ve özelleştirilebilme özelliklerinden dolayı basamaklı stil sayfası (CSS) ve betik dilleri (scripting languages) gibi etkileşim ve işlevselliği artıran özellikleri barındıran ve kodlama bilgisine gerek duymadan hazırlanıp yönetilebilen içerik yönetim sistemleri olarak da isimlendirebileceğimiz dinamik Web sayfaları günümüzde artan bir şekilde kullanılmaktadır. İçerik yönetim sistemleri sayfa içeriklerini genelde bir içerik kütüphanesi veya veritabanı yardımıyla barındırır ve Web sayfası bir tema motoru ile kullanıcılara son şekli ile sunulur. En çok kullanılan içerik yönetim sistemlerine Wordpress, Drupal ve Joomla örnek verilebilir. İçerik yönetim sistemlerini statik Web sayfalarından ayıran en önemli özelliklerden biri, içeriğin genel görünüm ve tasarımdan ayrılmasıdır. Bir diğer özellik ise, kodlama bilgisi gerektirmeden çeşitli temalar yardımıyla sayfaların görünümünün değiştirebilmesi ve metin editörünün var olduğu her alana metin, görsel ve hatta video ve sesli öğeler eklenebilmesidir. İçerik yönetim sistemlerinin bir başka önemli özelliği ise, veritabanı kullanıldığı için site ziyaretçi bilgileri alınıp düzenlendikten sonra kullanılabilmesidir. Ayrıca modüler yapıya sahip olmaları sayesinde kullanılmak istenen araçlar içerik yönetim sistemlerine eklenti (plugin) olarak yüklenebilmektedir.

İçerik yönetim sistemlerine eklentiye benzer şekilde yüklenebilen özelliklerden bir başkası da temalardır. Kullanılan içerik yönetim sisteminin türüne bağlı olarak Web sayfasının genel görünümünü değiştirmek ve işlevselliğini artırmak amaçlı ücretsiz ya da ücretli temalar yüklenebilir. Modüler yapısından dolayı tema yükleme işlemi, içerik yönetim sisteminin yönetim paneli ile kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ayrıca yüklenen temalarda sayfa logosu yükleme, başlık görseli (banner) ve bu görsellerle ilgili animasyon ekleme, butonların yerlerini belirleme, hâkim renk tonlarını değiştirme, sosyal medya butonlarının bağlantı adreslerini belirtme ve yerlerini değiştirme gibi genel görünümü ilgilendiren birçok değişiklik yapılabilir. İçerik yönetim sistemlerine yüklenebilecek eklentiler de (plugin) aynı temalar gibi yönetim panelinden kolay bir şekilde kurulabilir. Bu ünitenin ilerleyen kısımlarında sosyal ağ araçlarının içerik yönetim sistemlerinde bütünleşik kullanılması konusunda eklenti özelliğine tekrar değinilecektir.

İçerik Yönetim Sistemleri – Temalar

İçerik yönetim sisteminde kullanılacak temaların listesine yönetim panelinden erişilebileceği gibi farklı türde temalara Web sayfaları üzerinden de erişilebilir. Bu temalardan çoğu ücretsiz olsa da ücretli olanların satıldığı Web sayfaları da bulunmaktadır. (Örneğin; https://tr.wordpress.org/themes/browse/ popular/ ve http://www.rockettheme.com siteleri gibi). Temaların seçiminde genel olarak Web sayfasının alacağı genel yerleşim ve renk düzeninin görülebileceği bir demo görüntüsü verilmektedir. Bu demo sayfa ya da görüntülere bakılarak bir ön seçim yapılabilir. Tema seçiminde, kodlama bilgisine gerek kalmadan grafik arayüzden düzenleme seçeneklerinin olması, arka plan, renkler ve yazı tiplerinin kolayca değiştirilebilir olması ve sosyal medya simgeleri, kullanıcı giriş alanı, haber akışı (RSS), slayt ve manşet görselleri gibi öğelerin konumlarının ayarlanabilmesi dikkat edilmesi gereken konulardandır. Tema seçiminde ayrıca içinde bulunulan yılın Web tasarım eğilimleri araştırılarak kullanıcıların tercih ve seçimlerine göre bir tercihte de bulunulabilir.

Özellikle içerik yönetim sistemlerinde yer alması istenen ve bir sonraki konu başlığında ayrıntılarına değinilecek olan sosyal medya araçları, Web sayfalarına temalardaki belirli alanlar kullanılarak entegre edilmektedir.

İçerik Yönetim Sistemleri – Eklentiler

İçerik yönetim sistemleri, varsayılan olarak gelen araçlar ve özelliklere ek olarak eklentiler (plugins) ile kullanım açısından zenginleştirilebilir. Bu sistemler için yazılmış olan eklentiler içerik yönetim sistemlerinin resmi sitelerinde ve bazen de eklentinin geliştirildiği firmanın web sayfasında yayınlanmaktadır. Kullanılmak istenen eklentinin belirlenmesinde eklentinin kullanılma sıklığı göz önünde bulundurulmalı gereksiz eklentilerin sistemin performansını olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır.

İçerik yönetim sistemleri için hazırlanan eklentiler genel olarak içerik yönetim sisteminde varsayılan olarak bulunmayan özellik ve içeriklerin kullanılmasına imkân sağlarlar. Tercih edilen içerik yönetim sisteminin türüne bağlı olarak çok sayıda eklenti bulunmaktadır. Örneğin, Wordpress eklentilerinde “Sosyal Medya” anahtar kelimesi ile arama yapıldığında 1741 adet bu anahtar kelimeye uyan eklenti bulunmuştur. Bu eklentiler genel olarak gönüllü geliştiriciler tarafından geliştirilip test edildikten sonra içerik yönetim sistemlerinde kullanılmak üzere sunulmaktadırlar. Son zamanlarda bu eklentilerin temel özelliklerinin ücretsiz sunulup bazı gelişmiş özellikleri için ücretli versiyonuna geçilmesi gerektiği şeklinde bir durum göze çarpmaktadır. Örneğin, sayfada kullanıcı istatistikleri ile ilgili bilgileri derlemek için kullanılan Google analytics eklentisini geliştiren geliştiriciler daha fazla ayrıntılı rapor alma seçeneği için ücretli “pro” versiyon seçeneğini kullanıcılara sunmaktadır. Bu araçlara örnek olarak verebileceğimiz Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization) özelliği ile Web sitesinin geneli ve sitede yer alan her bir sayfa ile ilgili bilgiler anahtar kelimeler ile girilip arama motorlarında bu ifadeler kullanılarak yapılan aramalarda

Sosyal Ağlar

Sosyal ağlar internet ortamında bir grup insanın sosyal, profesyonel ve eğitim amaçlı metinsel, görsel ve/veya işitsel içerikleri paylaştıkları ve yorumlar yapıp görüş bildirdikleri ortamlardır. Sosyal ağların asıl amaçlarından biri söz konusu topluluk için bir güven ortamı oluşturmaktır.

Çok yalın hâliyle sosyal medya, insanların sosyalleşmek için kullandığı çevrimiçi ortamlardır. Sosyal medya, insanların birbirleriyle bağlantılar kurup iletişime geçtiği yeni bir teknolojik araç olarak görülebilir. Yukarıda da belirtildiği gibi bir zamanlar (ve belki hâlâ) telefon, mektup, radyo ve televizyon gibi araçlar yardımıyla gerçekleştirilen sosyalleşme içinde bulunulan çağın teknolojik imkânlarından yararlanılarak farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir.

Sosyal ağ ortamları, kullanıcıların kendi içerik ve mesajlarını oluşturmalarına ve paylaşmalarına imkân tanıyarak sosyal etkileşim ve iletişim için birçok kolaylık sağlamaktadır. Sosyal ağ ortamlarını içeren Web sayfalarında kullanıcılar yalnızca Web sayfası ile değil aynı zamanda birbirleri ile iletişim kurabilmektedir.

Ticari firmalar işlerini, ürünlerini, satışlarını ve tanınırlıklarını artırmak için sosyal ağ ortamlarının kullanmanın önemini kavramış olmakla birlikte hangi sosyal ağ ortamlarını ne şekilde kullanmaları gerektiği konusunda dikkatli ve tedirgin bir arayış içindedirler. Dikkatli olmalarının nedenlerinden başlıcası firmaların Web sayfalarında kontrolü kaybetmek istememeleridir.

Firmaların hangi sosyal ağ ortamlarını ne şekilde kullanmaları gerektiği konusunda tedirginliklerinin nedeni ise, Web sayfalarındaki ziyaretçi sayısında azalmanın Web sayfalarını kapatmalarını gerektirip gerektirmeyeceği konusundaki kaygılara sahip olmaları şeklinde yorumlanabilir. Bir başka tedirginlik nedeni ise firmaların sosyal ağ platformlarının sahibi olmadıkları gibi bu platformların kural ve ilkelerine bağımlı olarak bu hizmetlerden yararlanmak durumunda kalmalarıdır.

Sosyal medya kullanımı daha geniş kitlelere ulaşmayı sağlar. Bu sayede sadece Web sayfasını ziyaret edenlere değil bu ziyaretçilerin arkadaşlarına da ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya sitelerinde etkileşime girildiğinde bu etkileşim ziyaretçilerin sosyal medyadaki arkadaşları tarafından da görülebilmektedir. Buna ek olarak, hedeflenen kitle Web sayfasında sosyal medya aracılığı ile kolayca iletişim kurabileceğinden değerli geri bildirimler ve bilgiler alınabilmektedir. Bu sayede ziyaretçilerin profilleri ve tercihlerine yönelik veriler uygun analitik eklentileri ile toplanabilmektedir.

Web Sayfalarına Sosyal Ağ Ortamlarının Entegrasyonu

Sosyal ağ ortamları, durum güncellemelerinin ve kahvaltı ya da yenilen yemeklerin görsellerinin paylaşılmasından daha fazlasıdır ve Web üzerinde yaptığımız her şeyde hayal edebileceğimizden daha fazlaca yer almaktadır. Sosyal ağları Web sayfasına entegre etmek, sayfanın üstüne ya da altına logo ya da butonlar eklemenin ötesinde sayfaya kullanıcı dostu bir işlevsellik getirmek amacıyla sosyal ağ araçlarından yararlanmaktır.

Steve Rubel web sayfaları ile sosyal ağlar arasındaki ilişkiyi ülke ve elçiliklere benzetmektedir. Web sayfası bir ülke olarak düşünülürse sosyal ağ ortamları bu ülkenin diğer ülkelerdeki (sosyal ağlar) elçilikleri olarak düşünülebilir

Kullanıcı Hesabı Doğrulama- Sosyal Ağ Hesabı ile Giriş Yapma

Kullanıcıların %70’ten fazlasının bir Web sayfasına giriş yapmak için Sosyal Ağ hesaplarını kullandıkları bilinmektedir. Bu sayede kullanıcıların Web sayfalarına kayıt olma süreçleri kısalmakla birlikte elde edilen kullanıcı profil bilgilerine göre Web sayfasının sahibi olan kurum ya da kuruluş tarafından kişiye özel ürün tanıtımları yapma ve kampanyaları duyurma fırsatı doğmaktadır. Sosyal Ağ hesabı ile giriş yapmanın başka bir avantajı da bu yöntemle Web sitesinde oturum açan ziyaretçilerin yorum yapabilmeleri ve bu yorumların sosyal medyada takipçileri tarafından görülebilmesidir. Hedef kitlenin hangi sosyal ağları tercih ettiklerini belirlemenin yolu Web analitik verilerini incelemektir. Google Analytics gibi Web analitikleri uygulamaları Web sayfalarına İçerik Yönetim Sistemleri- Eklentiler başlıklı kısımda belirtildiği gibi eklenti yoluyla entegre edilebilir.

Paylaş, Beğen ve Takip et Butonları

Sosyal ağda paylaş, beğen ve takip et butonları yardımıyla bir içerik paylaşılabilir, önerilir ve izlenebilir hâle getirebilir. Bu yöntem aslında diğerleri arasında en basit olanıdır. Bu butonlar yardımıyla Web sayfasındaki içeriklerin tamamı ya da belirli bir bölümü sayfayı ziyaret edenler tarafından kolayca paylaşılıp, beğenilebilir ve takip edilebilir. Bu sayede içeriğin farkındalığının arttırılması sağlanır. Ziyaretçilere Web sayfasındaki içeriği kolayca paylaşma fırsatı sunulduğunda kullanıcı deneyimi de geliştirilebilir. Sosyal paylaşım butonları seçilirken yalnızca önemli görülen sosyal ağların seçilmesi önerilmektedir. Çok fazla sosyal paylaşım ağı seçmek yerine önemli görülen sosyal ağlar seçilirse içeriğin paylaşılma ihtimali arttırabilir. Paylaş butonuyla ilgili dikkat edilmesi gereken bir başka durum ise bu butonların paylaşılmak istenen içeriğe yakın bir konumda tutulmasıdır.

Sosyal Videolar

Sosyal videolar, sosyal ağlarda oluşturulan ve paylaşılan videolardır. Bu videolar Sosyal Ağlar başlığı altında belirtilen içerik paylaşımı yapılabilen Youtube, Vimeo ve DailyMotion gibi sosyal video paylaşım ortamlarında yayınlanabilmektedir. Bunlar çok profesyonel çekimler olabileceği gibi cep telefonları gibi mobil cihazlar aracılığı ile çekilebilir.

Sosyal videoların bir başka yararı ise yayınlandığı Web sayfasına görsel açıdan katkı sağlamanın yanı sıra izleyicilere Web sayfasının amacı doğrultusunda oluşturulmuş kanala abonelik imkânı sunmasıdır. Kanal aboneliği sayesinde yayınlanacak yeni videolardan haberdar olmak isteyen belirli bir kullanıcı hedef kitlesine ulaşılabilir.

RSS Beslemeleri

Haber akışları olarak da bilinen RSS Beslemeleri bu özelliği barındıran Web sayfalarındaki haber özetlerini veya içerik verilerini otomatik olarak başka bir Web sayfasında göstermek için kullanılan bir özelliktir. RSS Beslemelerinin en önemli özelliği bu yöntemle alınan verilerin güncellemesinin otomatik olarak yapılmasıdır. Genelde .xml uzantılı bir bağlantı adresi şeklinde sağlanan RSS beslemeleri kaynak Web sayfasında bulunan bir eklenti ya da yazılan bir kod yardımıyla hedef Web sayfasında kullanılmakta ve kaynak Web sayfasında RSS beslemesinde yapılan değişiklik hedef Web sayfasında hiçbir güncellemeye gerek duyulmadan otomatik olarak gerçekleşmektedir.

Web sayfaları neredeyse hiç yazılım bilgisi gerektirmeden kurulmakta ve kolay bir şekilde içerik eklenip güncellenebilmektedir. Benzer şekilde sosyal ağ uygulamaları da ileri düzey kodlama bilgisi gerektirmeden eklenti ya da bir kod parçacığının eklenmesi ile Web sayfalarına entegre edilebilmektedir. Bu sayede sosyal ağ ortamlarının daha fazla kişiye ulaşabilme potansiyeli Web sayfalarının ve dolayısıyla bu sayfalarda paylaşılan bilgi, ürün ve hizmetlerin daha fazla kullanıcıya erişmesi amacıyla kullanılabilmektedir.