KLAVYE ÖĞRETİMİ - Ünite 8: Yazım Yanlışları ve Hız Hesabı Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 8: Yazım Yanlışları ve Hız Hesabı

Yazım Yanlışları

On parmak klavye öğrenmemizin temel amacı hatasız ve hızlı yazmaktır. Hatasız ya da en az yanlışla yazabilmek için de nelerin yazım yanlışı olduğunu bilmemizde yarar vardır. Hatasız yazmanız ne kadar önemli ise hızlı yazabilmeniz de bir o kadar önemlidir. Bu nedenle, bu ünitede nelerin yazım yanlışı olduğunu öğrenmenin yanı sıra, hızınızı nasıl arttıracağınızı ve hesaplayacağınızı da öğrenecek; uygulamalarla öğrendiklerinizi pekiştireceksiniz.

On parmak klavye öğrenmemizin temel amaçlarından bir tanesi de hatasız yazmaktır. Gözleriniz sürekli metni takip ederken elinize bakma gereği de duymayacağınız için on parmakla kolaylıkla hatasız yazabilirsiniz. Hatasız yazabilmek için de nelerin yazım yanlışı olduğunu da bilmeniz gereklidir. Bilgisayarda herhangi bir metni yazdıktan sonra, mutlaka iki kez okuyup yanlışlar varsa hemen düzeltilmeli ve daha sonra kâğıda çıktı alınmalıdır. Metin çok uzun ve karışıksa taslak olarak çıktı alınabilir. Bu taslak çıktılar üzerinde düzeltmeler yapıldıktan ve bilgisayarda da gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra tekrar kağıda döküm alınabilir. Daha önceki ünitelerde önemi vurgulandığı gibi harflerde, rakamlarda, noktalama işaretlerinde ve sembollerde hata yapılması ciddi sorunlara neden olabilir.

Çünkü kâğıt üzerindeki hata kalıcıdır. Çok kişiye ulaşmış bir metnin yanlışlarla dolu olması hem dizgiyi yapan kişiyi, hem de çalıştığı şirketi çok zor durumda bırakabilir. Aşağıdakiler yanlış olarak kabul edilir.

Sıra Sizde 1: Aşağıda iki tane metin örnek olarak verilmiştir. Metinler birbirinin aynıdır. Ancak “yanlış metinde” yazım yanlışları vardır.

Sıra Sizde 2: Aşağıdaki “yanlış metni inceleyin” yazım yanlışlarını bulunuz.

Sıra Sizde 3: Kurşun kalemle doğrularını üzerlerine yazınız.

Sıra Sizde 4: Sonra düzelttiğiniz metni Word dosyasına yazınız.

Sıra Sizde 5: Yazdığınız metni okuyup, yazım yanlışlarınız varsa düzeltiniz.

Sıra Sizde 6: Son olarak da yazdığınız metni “doğru metinle” kıyaslayınız.

“Yanlış Metin”

Kuram ve uygulamada,çağın gereklerine bağlı olarak her geçen gün farklı bir boyut ve bakış açısı edinilen pazarlama alanında, önemini ve güncelliğini hiç yitirmeyen en temel boyutlardan birisi birisi iletişimdir. Ektin iletişim, müşteri ilişkilerinde başarının da ön koşullarından biridir. Müşteri ilişkileri, işletme personelinin müşteriyle olan tüm iletişim sürecini kapsamaktadır. Diğer işletmelere oranla sağlık hizmeti veren özel sağlık kurumlarında müşteri ilişkileri ve iletişiminin ayrıcalıklı bir öneme sahip olduğu söylenebilir. Bunun nedeni insan sağlığının öncelikli değer oluşudur. Bu nedenle sağlık personeli ile arasında kurulan iletişimin de sağlıklı olması, hem işletme açısından hem de müşteri açısından çok önemlidir.

“Doğru Metin”

Kuram ve uygulamada, çağın gereklerine bağlı olarak her geçen gün farklı bir boyut ve bakış açısı edinilen pazarlama alanında, önemini ve güncelliğini hiç yitirmeyen en temel boyutlardan birisi iletişimdir. Etkin iletişim, müşteri ilişkilerinde başarının da ön koşullarından biridir. Müşteri ilişkileri, işletme personelinin müşteriyle olan tüm iletişim sürecini kapsamaktadır. Diğer işletmelere oranla sağlık hizmeti veren özel sağlık kurumlarında müşteri ilişkileri ve iletişiminin ayrıcalıklı bir öneme sahip olduğu söylenebilir. Bunun nedeni insan sağlığının öncelikli değer oluşudur. Bu nedenle sağlık personeli ile müşteri arasında kurulan iletişimin de sağlıklı olması, hem işletme açısından hem de müşteri açısından çok önemlidir.

Sıra Sizde 7: Aşağıda iki tane metin örnek olarak verilmiştir. Metinler birbirinin aynıdır. Ancak “yanlış metinde” yazım yanlışları vardır.

Sıra Sizde 8: Aşağıdaki “yanlış metni inceleyin” yazım yanlışlarını bulunuz.

Sıra Sizde 9: Kurşun kalemle doğrularını üzerlerine yazınız.

Sıra Sizde 10: Sonra düzelttiğiniz metni Word dosyasına yazınız.

Sıra Sizde 11: Yazdığınız metni okuyup, yazım yanlışlarınız varsa düzeltiniz.

Sıra Sizde 12: Son olarak da yazdığınız metni “doğru metinle” kıyaslayınız.

“Yanlış Metin”

Modern teknoloji kullanımının ve ürün kalitesinin birbirine çok yakın olduğu günümüzde işletmelerin, diğer iletmelerle rekabet edebilmeleri, fark yaratabilmeleri, tercih edilmeleri; kısacası müşterilerini daimi müşteri haline getirebilmeleri için tüm porselenin müşteri müşteri ilişkilerini çok iyyi bilmesi ve uygulaması kaçınılmaz olmuştur. Müşteri ilişkilerinin başarılı olmasının ön koşullarından birisi de doğrudan doğruya insandan kaynaklanan hataların en aza indirilmesidir ki, bu da ancak sağlıklı bir iletişim ile olanaklıdır. İletişimde insan unsuru önemlidir ancak başarı için yeterli değildir. İletişim sürecinde kullanılan teknik donanımın işletmenin amaçlarına ve çağın teknolojik gelişmelerine uygun olması , personelin tüm iletişim türlerini çok iyi bilmesi ve uygulaması gerekir.

“Doğru Metin”

Modern teknoloji kullanımının ve ürün kalitesinin birbirine çok yakın olduğu günümüzde işletmelerin, diğer işletmelerle rekabet edebilmeleri, fark yaratabilmeleri, tercih edilmeleri; kısacası müşterilerini daimi müşteri haline getirebilmeleri için tüm personelin müşteri ilişkilerini çok iyi bilmesi ve uygulaması kaçınılmaz olmuştur. Müşteri ilişkilerinin başarılı olmasının ön koşullarından birisi de doğrudan doğruya insandan kaynaklanan hataların en aza indirilmesidir ki, bu da ancak sağlıklı bir iletişim ile olanaklıdır. İletişimde insan unsuru önemlidir ancak başarı için yeterli değildir. İletişim sürecinde kullanılan teknik donanımın işletmenin amaçlarına ve çağın teknolojik gelişmelerine uygun olması, personelin tüm iletişim türlerini çok iyi bilmesi ve uygulaması gerekir.

Hız Hesabı

On parmak yazarken hatasız yazmak ne kadar önemli ise hızlı yazmanın da bir o kadar önemli olduğunu bilmelisiniz. Sürekli kendi kendinizle yarışmalı, hızınızı arttırmak için çaba göstermelisiniz. Çalıştıkça parmaklarınız bir anlamda otomatik olarak hareket edeceğinden hızınızın da kendiliğinden arttığını fark edebileceksiniz. Klavye kullanımında hız, “bir dakikada yazılan kelime veya yapılan vuruş sayısı” demektir. Hız ölçmeleri, üç veya beş dakika süre verilerek yapılır. Genelde beş dakika süre verilmesi tercih edilmektedir. Verilen süre içinde yazılın kelime sayısı, süreye (3’e veya 5’e) bölünürse; hız bulunmuş olur. Dakikalık Brüt Hız (DBH), yanlışlar hesaba katılmadan bulunan hızdır.

Öğrenciye verilen süre içerisinde yazılan kelime toplamından her yanlış için “on kelime” ceza indirimi yapılarak, verilen süreye bölünürse “Dakikalık Net Hız” (DNH) bulunur.(Her beş vuruş bir kelime olarak kabul edilmektedir. Kelimeler arasındaki boşluklar ve alt satıra geçme de birer “vuruş” sayılmaktadır.)

Hız Hesaplama Örnekleri

1. Beş dakikalık sürede 150 kelime yazan ve 5 yanlışı olan bir öğrencinin hızı;

150 - (5 x 10) = 100 (öğrenci beş dakikada net 100 kelime yazmıştır, beşle çarptığımız on öğrencinin ceza indirimidir. Örneğin öğrenci

7 yanlış yapsaydı bu sefer 10’la yediyi çarpıp çıkan sonucu 150’den çıkaracaktık)

100 : 5 = 20 (DNH) (öğrenci dakikada 20 kelime yazmıştır)

2. Beş dakikalık sürede 230 kelime yazan ve 3 yanlışı olan bir öğrencinin hızı;

230-(3x10)=200 (öğrenci beş dakikada net 200 kelime yazmıştır)

200:5=40 (DNH) (öğrenci dakikada 40 kelime yazmıştır)

On parmak klavye çalışmalarında bir metni ara vermeden, duraksamadan yazmaya çaba göstermek gerekir. Hızımız o günkü performansımıza ya da yazdığımız metne göre azalıp çoğalabilir. Ancak zaman içinde, az ya da çok mutlaka bir artış kaydedilmelidir. Her gün kendi kendinizle yarışırsanız hem hızınızın hem de kendinize olan güvenin arttığını göreceksiniz.

Sıra Sizde 13: Aşağıdaki metinde yer alan her satır ortalama 45-50 vuruştur. Her 5 vuruş 1 kelime sayılacağından, hemen hemen her satırın 10 kelime olduğu söylenebilir.

  1. Word dosyası açarak 5 dakika boyunca aşağıdaki metni yazınız.
  2. Metnin yan tarafındaki ve aşağısındaki rakamlar yardımıyla kaç kelime yazdığınızı tespit edin. (örneğin 7 satırı tam bitirdiyseniz, 70 kelime yazmışsınız demektir. Ya da 15. satırdaki “vardır” sözcüğüne kadar yazdıysanız 146 kelime yazmışsınız anlamına gelir.)
  3. Aşağıdaki metinle kıyaslayarak kaç tane yanlışınız olduğunu sayınız.
  4. Hız hesabı formülünü uygulayarak dakikada kaç kelime yazdığınızı bulunuz.
  5. Aşağıdaki metni bir kere daha yazınız. Eğer ilk yazdığınızda 5’ten fazla hata yaptıysanız; ikinci yazışınızda hatasız yazmaya çalışmalısınız. Ancak 5’ten az hata yaptıysanız bu sefer hızınızı arttırmaya çalışmalısınız.
  6. Aynı işlemleri tekrar yaparak, dakikada kaç kelime yazdığınızı tekrar bulunuz ve ilk bulduğunuz rakamla kıyaslayınız.

Yazılacak metin:

  1. Telefonda aktif dinlemek için şu noktalara dikkat
  2. etmek önemli olabilir: Dik oturmak, ilgili ses
  3. tonuyla müşterinin zihninde olumlu bir imaj yarat-
  4. mak, açıklamalar isteyerek bütün anlatılanların
  5. doğru anlaşıldığından emin olmak, telefonla konuş
  6. manın amacından uzaklaşmamak, “evet, ama...” gibi
  7. sözcüklerle konuşmaya başlamamak, sabırlı ve hoşgö-
  8. rülü olmak, kısa özetler yaparak aktif dinlemede
  9. kalmaya çalışmak, başka bir konuya geçmeden bir
  10. önceki konunun anlaşıldığından emin olmak, verilen
  11. mesajı kontrol etmek, eleştiriler karşısında sakin
  12. olmaya çalışmak, açık görüşlü olmak, ani karar
  13. lardan kaçınmak. Ayrıca konuyu daha iyi anlamak
  14. için derinlemesine sorular sorulabilir. Bunların
  15. açık uçlu sorular olmasında fayda vardır. Açık uçlu
  16. sorular, evet ya da hayırla cevaplanacak sorulardan
  17. daha verimli olabilir.

Aşağıdaki açıklamaya göre verilen metni yazmaya çalışınız.

  1. Aşağıdaki metinde yer alan her satır ortalama 45- 50 vuruştur. Word dosyası açarak 5 dakika boyunca aşağıdaki metni yazınız.
  2. Metnin yan tarafındaki ve aşağısındaki rakamlar yardımıyla kaç kelime yazdığınızı tespit ediniz.
  3. Aşağıdaki metinle kıyaslayarak kaç tane yanlışınız olduğunu sayınız.
  4. Hız hesabı formülünü uygulayarak dakikada kaç kelime yazdığınızı bulunuz.
  5. Aşağıdaki metni bir kere daha yazınız. Eğer ilk yazdığınızda 5’ten fazla hata yaptıysanız; ikinci yazışınızda hatasız yazmaya çalışmalısınız. Ancak 5’ten az hata yaptıysanız bu sefer hızınızı arttırmaya çalışmalısınız.
  6. Aynı işlemleri tekrar yaparak, dakikada kaç kelime yazdığınızı tekrar bulunuz ve ilk bulduğunuz rakamı bir önceki sıra sizde uygulamasında bulduğunuz rakamla kıyaslayınız.

Yazılacak metin:

  1. İletişim tüm zorluklarına rağmen işletme faaliyet
  2. lerinin her aşamasında vazgeçilmez bir unsurdur.
  3. İletişimle ilgili zorluklardan biri de hangi ile
  4. tişim türünün seçileceğidir. Müşterilerle ileti
  5. şimde yanlış kanal seçilmesi, ciddi boyutlarda
  6. masrafa neden olabileceği gibi, işletmenin amacına
  7. ulaşmasını da engelleyebilecektir. Örneğin işlet
  8. menin sponsorluğunu yaptığı bir konser için müşte
  9. rilerine basılı davetiyeleri postayla göndermek ya
  10. da e-posta yoluyla davet etmek yerine, çok sayıda
  11. müşterinin tek tek telefonla aranıp davet edil
  12. mesi hem çok masraflı olacak, hem de gereksiz yere
  13. zaman ve iş gücü kaybına neden olacaktır. Doğru ile
  14. tişim türünün tüm etkenler değerlendirilerek seçil
  15. mesi, işletmenin kaynaklarını doğru kullanmak ve
  16. kısa yoldan amaca ulaşmak açısından büyük önem taşı
  17. maktadır. Müşteri ilişkilerinde hangi durumda hangi
  18. iletişim türünün seçileceğine karar verebilmek için
  19. tüm iletişim türlerini müşteri ilişkileri açısından
  20. incelemek ve değerlendirmek gerekmektedir.

Hızlı yazabilmenin en önemli anahtarı tuşlara düşünmeden tereddütsüz vurabilmektir. Bunu yapabilmek için de harfin yerini elinize bakmadan biliyor olmanız gerekmektedir. Hızınızı arttırmak için aşağıdaki çalışmaların sizlere çok yararı olacaktır. Harflerin yerini biliyorsanız bile aşağıdaki çalışmaları yaparak hızınızı arttırabilirsiniz.

Sıra Sizde 14: Word dosyasını açarak her satırı birer kere, cümleleri ise ikişer kez yazınız.

  • aka akak eme emem ili ilil uyu uyuy
  • ütü ütüt üşü üşüş ateş kaşe uyum ulum
  • adam anam Atam atar akar asar ayar acar
  • azar yazar kasa masa tasa Hasan han hamam
  • yama kalem kitap alış kayış kare yare
  • Kara kara haberler, karlı dağlardan mı geldi?
  • emel ecel teğel teğet gergef gemi geri
  • garez öneri emin Emine Erdin Ergin Ersin
  • emprime esir kesir tesir mesir istek ebe

  • Elimdeki şekeri keserken, elimi kestim.
  • iki ili ile iyi ise ince ilke ilde ilçe
  • birim bile bilse bilim hiç sil kir kirli
  • kireç kilim bir bin iş işim iste istek eli
  • İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir.
  • ulu uyu us uç ucu uyar uysa umut umutsuz
  • kutu kuru kumu kulu kuyu ufak unlu unsuz
  • ulaş uşak ucube uçucu uçmak uçar uçsuz bulut
  • Uçsuz bucaksız bulutların arasında umutlanmışlar.
  • üşü ülke üzüm ünite üleş Ülke ümit ümitsiz
  • gül Gülce Türk güler Ülkü Gürkan güz Gülüm
  • üç üçlü üçüz türev tür türlü türsüz tükendi
  • Ülkem, bütün kostümleri üzerine giymiş.

Cümle Yazma Çalışmaları

Bu ünitede, şimdiye kadar öğrendiğimiz bütün harfleri hatasız ve hızlı yazmak amacıyla tekrarlamaya çalıştık. Şimdi de yine aynı amaçla, yani mümkün olduğu kadar hatasız ve hızlı yazmak amacıyla cümle yazma çalışmalarına geçeceğiz. Word dosyası açtıktan ve doğru oturuş pozisyonunuzu alarak, parmaklarınızı temel sıra tuşları üzerine yerleştirdikten sonra yazma çalışmalarına başlayabilirsiniz.

Cümleleri hiçbir kuralımızı ihlal etmeden, satırlardaki numaraları, tüm noktalama işaretlerini kullanarak yazmalısınız.

Sıra Sizde 22: Word dosyasını açarak cümleleri baştan sonra kadar birer kez yazınız. Yanlışlarınızı bulunuz. Sonra cümleleri ikinci kez yanlışsız olarak yazınız. Yanlışsız olarak yazdığınız cümlelerin kağıda çıktısını alarak klavye kitabınızın içine yerleştiriniz. Bu çıktıya şimdiye kadar gösterdiğiniz çabanın bir ürünü olarak bakabilir ve çalışmanızın karşılığı olarak görebilirsiniz.

  1. Şiir, mumdan kayıklarla alev denizini geçmeye benzer.
  2. Bazı durumlarda hayal, hatıranın yapamadığından daha fazla baş döndürür.
  3. En kötüsü, şimdi, yakında veya uzakta hiç kimsenin olmaması.
  4. Düşümüzde düş görmeye başlayınca, uyanma zamanı yakındır.
  5. İnsan ruhunun en az sabır gösterdiği şey mutluluktur.
  6. Duygu olmaksızın karanlık ışığa, kayıtsızlık harekete çevrilemez.
  7. Dünya kuruldu kurulalı bilinir: Aşk, derinliğinin farkına, ancak ayrılık saati gelip çattığında varır.
  8. Acının ödülü tecrübedir.
  9. Sadelik, iyilik ve doğruluk olmayan yerde büyüklük yoktur.
  10. Düşünmeden öğrenmek faydasız, öğrenmeden düşünmek tehlikelidir.
  11. Nasıl yanıtlar ki bu soruyu, bu yolda hep kaybolan?
  12. Her savaş insanlığın ilerlemesini engelleyen kötülük zincirine bir halka ekler.
  13. En fazla ileriye giden ok, en çok geriye çekilmiş yaydan çıkar.
  14. Dünya herkese yetecek büyüklükte. Onun için, başkasının yerini kapmaktansa, çalışarak gerçek yerinizi bulun.
  15. İyi bir iş, iyi bir düşünceden daha iyidir.
  16. Okuyup yazanla okumayan arasındaki fark, ölü ile diri arasındaki fark kadardır.
  17. Nefsinin öğretmeni, vicdanının öğrencisi ol.
  18. Uçurumları sevenin, kanatları olmalı

Sıra Sizde 23: Word dosyası açarak 5 dakika boyunca aşağıdaki metni yazınız.

Sıra Sizde 24: Aşağıdaki metinle kıyaslayarak kaç tane yanlışınız olduğunu sayınız.

Sıra Sizde 25: Aşağıdaki metni bir kere daha yazınız. Eğer ilk yazdığınızda 5’ten fazla hata yaptıysanız; ikinci yazışınızda hatasız yazmaya çalışmalısınız. Ancak 5’ten az hata yaptıysanız bu sefer hızınızı artırınız.

Karşı tarafı dinlerken, dinleyici söylenenlere dikkatini yoğunlaştırmalı, gerçekten anlamaya çalışmalı ve doğru anlayıp anlamadığını sorular sorarak sınamalı, daha sonra gerekliyse eyleme geçerek anladığını ortaya koymalıdır. Hepsinden önemlisi, konuşma sırasında, karşıdaki kişiye kendi düşüncelerini dayatmaktan kaçınmalı; davranışları ve jestleriyle hoşnutsuzluk ya da onaylamama tavrı sergilenmemeli; sadece anlamayı netleştirmek için, konunun aydınlatılması amacıyla konuşmalıdır. Dinleyici, en önem verdiği görüşlerin ve fikirlerin yanlış olabileceğini duyabileceği için yönlendirici olmadan dinlemesi kolay olmayabilir. Bu şekilde dinlemek, cesaret gerektirebilir. Ama yönlendirici olmayan dinleme uygulanabilir ve sağladığı sonuçlar açısından da önemlidir.

Sıra Sizde 26: Word dosyası açarak 5 dakika boyunca aşağıdaki metni yazınız.

Sıra Sizde 27: Aşağıdaki metinle kıyaslayarak kaç tane yanlışınız olduğunu sayınız.

Sıra Sizde 28: Aşağıdaki metni bir kere daha yazınız. Eğer ilk yazdığınızda 5’ten fazla hata yaptıysanız; ikinci yazışınızda hatasız yazmaya çalışmalısınız. Ancak 5’ten az hata yaptıysanız bu sefer hızınızı arttırınız.

Müşterilerin, işletmelere gönderdikleri mektupların önemli bir bölümünü şikayet mektupları oluşturmaktadır. Ancak sanılanın aksine bu şikâyetlerin hepsinde “müşteri daima haklı” olmayabilir. Müşterilerin şikâyet etmelerinin nedenlerinin iyi tespit edilmesi gereklidir. Bu şikâyetler çoğu zaman müşterinin işletme ya da ürün ve kullanımı hakkında yanlış veya yetersiz bilgi sahibi olması, müşterinin beklentilerinin farklı olması gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Eğer şikâyete neden olan sorun müşteriden kaynaklanıyorsa; müşteri mutlaka bilgilendirilmeli, işletmeden ya da sunulan üründen kaynaklanıyorsa da çözüm yoluna gidilmelidir. Şikâyet mektuplarında şikâyetin kimden ve neden kaynaklandığı anlaşılmayabilir, bu nedenle müşteriyle telefonla ya da diğer iletişim araçlarıyla bağlantıya geçilerek sorunun kaynağı araştırılmalıdır.