LOJİSTİK İLKELERİ - Ünite 6: Uluslararası Pazarlamada Lojistik Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 6: Uluslararası Pazarlamada Lojistik

Ünite 6: Uluslararası Pazarlamada Lojistik

Giriş

Günümüzde pazarların, küreselleşmeye paralel olarak giderek daha fazla uluslararası bir boyut kazanması, uluslararası pazarlamada lojistiğin öneminin de artmasına neden olmaktadır. Uluslararası pazarlara giren işletmeler, farklı strateji ve yöntemlerle pazara giriş yapar. Bu süreçte işletmeler; daha rekabetçi olmak, büyümek, küresel pazarlarda devamlılık sağlamak için etkili bir lojistik sistemine gereksinim duyar.

Uluslararası pazarlamaya konu olan ürünün; doğru zamanda, doğru yerde, ekonomik olarak ve zarar görmeden bulunabilmesini sağlamak için doğru stratejilerin seçilmesi gerekir. Bu nedenle, işletmelerin uluslararası pazarlarda lojistiğin önemini anlayabilmesi ve lojistiğin temel bileşenlerini doğru değerlendirebilmesi gerekir.

Uluslararası Pazarlama Kavramı ve Uluslararası Pazarlara Giriş

Küreselleşen dünya, pazarların da küreselleşmesine neden olmakta ve uluslararası ticaret her geçen gün artmaktadır. Bu süreçte, uluslararası pazarlar ve pazarlama konusu da giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

Uluslararası Pazarlama:Amerikan Pazarlama Birliği tarafından 1985 yılında yapılan ve genel kabul gören ayrıntılı bir tanıma göre pazarlama, “kişisel ve örgütsel amaçlara ulaşmayı sağlayacak değişimleri gerçekleştirmek üzere, malların, hizmetlerin ve fikirlerin üretilmesi, fiyatlandırılması, dağıtılması ve tutundurulması çabalarını içeren bir planlama ve uygulama su¨recidir.Uluslararası pazarlama, çok basit bir ifade ilepazarlama faaliyetlerinin birden fazla ülkede gerçekleştirilmesi ya da uluslararası ortamda yürütülmesi olarak tanımlanabilir. İşletmelerin uluslararası pazarlara yönelmelerinin çeşitli nedenleri ve bu pazarda faaliyet göstermelerinin çeşitli avantajları bulunmaktadır.

İşletmelerin dış pazarlara yönelmelerinin nedenlerinden bazıları, şu şekilde sıralanabilir:

  • İç pazarın durgunluk ya da doymuşluğu,

  • Yasal kısıtlamalar,

  • İhracata yönelik uygulanan teşvikler,

  • Dış pazarların çeşitliliği ve boyutlarının geniş olması vb.

İşletmelerin uluslararası pazarlara girmelerinin çeşitli avantajları aşağıda sıralanmaktadır: - Karşılaştırmalı üstünlüklerden yararlanmak,- Rekabet edebilmek veya rekabetten kaçınmak, - Vergi avantajları sağlamak, - Ürünün pazarda kalma suresini uzatmak, - Kârı korumak ya da artırmak.

İç pazarlarda çalışan pazarlamacılar ile uluslararası alanda faaliyet gösteren pazarlamacıların amaç ve temel işlevleri benzerlikler gösterir. Farklı olan, içinde faaliyet gösterdikleri ortamdır.Uluslararası pazarlamacılarınmüşterileri, farklı ülkelerdedir ve pazarlanan ürün ya da hizmetler ulusal sınırların dışına çıkmak zorundadır.

Uluslararası Pazarlara Giriş Stratejileri ve Yöntemleri:Uluslararası pazarlara giriş stratejisi belirlerken, karar verilmesi gereken iki temel konu vardır: Hangi ülke pazarına girilecektir ve bu pazara hangi yöntem ile girilecektir.

Girilmesi düşünülen hedef ülke ve pazarın belirlenmesinde, içsel ve dışsal faktörlerin dikkate alınması gerekir.Uluslararası pazarlara hangi yöntem ile girileceğinin belirlenmesiise, pazara giriş stratejisi geliştirmede karar verilmesi gereken bir diğer önemli konudur. Çoğu işletme uluslararası genişlemeye ihracat ile başlar. İhracat yöntemini seçen işletmeler, dolaylı ve dolaysız ihracat olmak üzere iki seçeneğe sahiptir.

Dolaylı ihracatı seçen işletme, kısa süre içerisinde yurt dışı pazarlarla ilgili bilgi ve deneyime sahip olur. Buradaki risk de oldukça düşüktür. Dolaylı ihracatta kullanılan aracılar: Yerel organizasyonlar, ticaret işletmeleri, şirketin pazarlama faaliyetlerini üstlenen işletmeler ve ihracat yönetimi firmaları olarak sıralanır.

Dolaysız ihracatta ise, üretici ya da ihracatçı kendi ihracat organizasyonunu kurar ve uluslararası pazarda bir ithalatçıya ya da başka bir aracıya ürünlerini satar. Bu yöntem ile yurt dışı faaliyetlerde daha fazla kontrol sahibi olunur. Satış ve kâr da daha fazla artar. İşletmeler uluslararası pazarlara kendi ülkelerinde üretimi gerçekleştirerek girebileceği gibi, yabancı ülkelerde üretim yaparak da girebilirler.

Uluslararası Pazarlamada Lojistik ve Lojistik Merkezler

Uluslararası pazarların gelişmesi ve uluslararası pazarlamanın önem kazanması, uluslararası pazarlamada lojistik faaliyetlerin de ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Dünya pazarlarında daha rekabetçi olmak isteyen işletmeler, etkili ve iyi işleyen bir lojistik sisteme ihtiyaç duyar. Lojistik süreçlerin en iyi şekilde yönetilmesi, bu işletmelerin başarısındaki temel etkenlerden birini oluşturur.

Uluslararası Pazarlamada Lojistik:Küreselleşmeye paralel olarak günümüzde dünya üzerinde pek çok işletme, farklı ülke ve bölgelerde faaliyet göstermektedir. Uluslararası pazarlarda rol almak isteyen işletmeler; daha rekabetçi olmak, büyümek, küresel pazarlarda devamlılık sağlamak için etkili bir lojistik sistemine gereksinim duyarlar.

Uluslararası lojistik, rekabetin küreselleşmesi ile birlikte, uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren işletmelerin doğru ürünlere, doğru zamanda, doğru yerlerde ve doğru fiyatlarla ulaşmasını sağlamak üzere gerçekleştirdikleri tüm faaliyetleri içerisine alan bir kavramdır.Uluslararası pazarlamada lojistik kavramı izleyenbiçimde tanımlanabilir; “belirli bir bedel karşılığında, müşterinin ihtiyacını tatmin etmeye yönelik olarak nihai bir ürünün, ihracatçı ülkedeki üretim yerinden, ithalatçı ülkedeki tüketim yerine ulaştırılmasını sağlayan tüm faaliyetlerin yönetimidir”.

Uluslararası lojistik faaliyetlerinin yerine getirilmesinde, yerel ve bölgesel faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde karşı karşıya kalınan bazı sorunların yanı sıra aşağıdaki sorunlarla da karşı karşıya gelinmektedir:

  • Ortak planlama sorunları ve nitelikli ve deneyimli personelin yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar,

  • Ülkelere göre farklılık gösteren idari ve hukuki standart ve kısıtlamalar,

  • Dil ve iletişim sorunları,

  • Kültürel ve sosyal farklılıklar,

  • Otomasyon sistemleri, elleçleme olanakları gibi donanım farklılıkları,

  • Bankacılık ve kur işlemleri ve farklılıklar,

  • Karşılıklı güvenden kaynaklanan sorunlar.

Uluslararası ticaret alanında yaşanan gelişmelerin, lojistik alanındaki başlıca etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Üretim ve dağıtım stratejilerinde küreselleşme,

  • Kombine taşımacılık,

  • Stratejik iş birlikleri,

  • Depolama yönetimi,

  • Üçüncü¨ parti lojistik (3PL),

  • E-Ticaret,

  • Çevre yönetimi.

Uluslararası Pazarlamada Lojistik Merkezler:Lojistik merkezler sanayileşme ile ABD’deortaya çıkmış, Japonya’da trafik sorunu, çevresel maliyetler ve enerji ve iş gu¨cu¨ maliyetlerini azaltmak için bir çözüm olarak önerilmiş ve 1960’lardan sonra Avrupa’da kurulmaya başlanmıştır. Avrupa’da kentsel politikalara dayalı olarak lojistik merkezlerin ilk örnekleri Fransa’da (Paris bölgesel alanında Garanor ve Sogoris) ortaya çıkmıştır. Uygulama ve literatürde; lojistik merkezi, lojistik köy, lojistik üs ve lojistik park gibi kavramlar çoğu kez birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Lojistik merkezler: Ulusal ve uluslararası düzeylerde, taşımacılık faaliyetlerinin intermodal faaliyetler ve lojistik faaliyetlere odaklandığı ve hizmet sağlayıcılarla hizmet alıcıların bir araya geldiği, ölçek ekonomisi avantajlarının sunulduğu bölgelerdir.

Bu bölgeler, lojistik ihtiyacının daha etkin ve verimli olarak karşılanmasını sağlamanın yanı sıra aşağıda sıralanan bazı avantajlar da yaratırlar:

  • Maliyetlerin azaltılması

  • Hizmet kalitesinin artırılması

  • Lojistik hizmet sağlayıcıları arasında sinerji yaratılması

  • Taşıma ve aktarma sürelerinin azaltılması

  • Trafik yükünün ve kazalarının azaltılması

  • Toplumsal yararlar (çevre koruma vb.).

  • Lojistik merkezlerin verebileceği hizmetler şu şekilde sıralanabilir:

    • Uluslararası yük taşımasının fiyatlandırılması
  • Araç kapasitesi ve depolama alanlarının rezervasyonu

  • Ticari ve gümrük dokümanlarının hazırlanması

  • İthalat ve ihracat lisansları

  • Özel nitelikli belgelerin hazırlanması

  • Yükleme, boşaltma, ambalajlama vb. işlemlerin gerçekleştirilmesi

  • Sigortalama

  • Taşımacılık ücretleri

  • Çok modlu taşımacılık

  • Araç temini.

Avrupa’da lojistik merkezler sıralamasında ilk sırayı, İtalya’nın kuzeyinde yer alan Interporta Verona almaktadır. Lojistik merkez, uluslararası intermodal trafiğinin %50’den fazlasını karşılamaktadır.İtalya, Almanyave İspanya’da yer alan lojistik merkezler, Avrupa’da ilk sıralarda yer almaktadır. Dünya’da en çok lojistik merkezin bulunduğu ülke ise, Almanya’dır.

Tu¨rkiye’de, Ulaştırma Bakanlığı öncu¨lu¨ğu¨nde,TCDD tarafından 7 lojistik merkez kurulmuştur. Bunlar: Samsun, Uşak, Denizli, İzmit, Eskişehir, Balıkesir ve İstanbul’dadır.

Türkiye, gelişime açık lojistik pazarlar içerisinde dünya sıralamasında ilk beşte yer almaktadır.

Uluslararası Pazarlamada Lojistik ve Dağıtım Kanallarının Seçimi:Bir mal ya da hizmetin, tüketim ya da kullanım amacıyla elde edilmesi sürecinde yer alan, birbirine bağlı örgütler topluluğu olarak tanımlayabileceğimiz dağıtım kanalı, uluslararası pazarlarda, ürünlerin hedef pazara ulaşmasında stratejik bir konudur. Uluslararası pazarlarda yer alan işletmeler, kanal aracılarının seçiminde çeşitli kriterlere göre hareket eder. Bu kriterler; ekonomiklik, esneklik ve kontrol edilebilirlik kriterleridir.

Uluslararası dağıtım kanallarının ulusal kanallara göre daha karmaşık olmasının nedenleri, kanallar arasındaki bazı farklıklardan kaynaklanmaktadır. Bu farklılıklar şunlardır:

  • Uluslararası dağıtım kanallarının daha karmaşık değişkenlere sahip olması.

  • Farklı pazarların farklı dağıtım talepleri göstermesi.

  • Başarılı bir ulusal uygulamayı her zaman uluslararası alana taşımanın mümkün olmaması.

  • İki sistemin ortak unsurlarının yurt dışında uygulanabilirliği.

Ulusal ve uluslararası pazarlardaki kültürlerin ilişkisinin, göz önüne alınmasının gerekliliği. Uluslararası pazarlara yönelen işletmeler, dağıtım kanallarının belirlenmesinde iyi bir planlama yapmalı ve dağıtım kanalının üreticiden tüketiciye uzanan bütünleşik bir yapı olduğunu gözden kaçırmamalıdır.

Uluslararası pazarlara girmek isteyen işletmeler, öncelikle nasıl bir dağıtım politikası izleyeceklerine karar vermelidir. Genel olarak tercih edilen dağıtım kanalı politikaları üç başlık altında toplanır:Ürünün müşterilerinulaşabilecekleri tüm satış noktalarında bulundurulması gerekiyorsa, yoğun satış politikası tercih edilir. Seçimli dağıtımda ise, hedef pazarda ürünler sınırlı toptancı ya da perakendeci aracılığı ile ulaştırılır. Ürünlerin dağıtımı üzerinde daha fazla kontrol sağlamak isteyen işletmeler ise, tek aracı ile çalışarak sınırlı dağıtım politikasını tercih eder. Kanal tasarımı; işletmenin hedef pazar bölümünün ihtiyaçları, işletmenin kaynakları (insan, bilgi, ilişkiler, varlıklar), hedef pazardaki koşullar ve ürününün özelikleri çerçevesinde belirlenir. Kısaca özetlenecek olursa, uluslararası pazarlamada dağıtım kanallarının seçiminde dikkate alınacak kriterler izleyen biçimde sıralanabilir:

  • Üretici ve aracılar arasındaki ilişkiler,

  • Aracılar ve tüketiciler arasındaki ilişkiler,

  • Kanal tasarımı,

  • Kullanılacak aracıların sayısı,

  • Aracıların görev dağılımları.

Uluslararası Pazarlamada Lojistik Sistemdeki Temel Dinamikler

Lojistik faaliyetler, çeşitli hizmetlerin yerine getirilmesini gerektirir. Bu hizmetler tek bir işletme tarafından yerine getirilebileceği gibi, farklı işletmeler tarafından da yerine getirilebilir. Bu hizmetlerin entegrasyonu; hizmet kalitesi, hız, gu¨venlik, maliyet vb. açılardan önem taşır.

Freight Forwarder (Taşıma Faaliyetlerini Yerine Getiren Aracı Kuruluşlar):Uluslararası pazarlamada ürünün doğru zamanda,doğru yerde, ekonomik olarak ve zarar görmeden bulunabilmesini sağlamak için; ithalatçı, ihracatçı ve taşıyıcı firma arasında aracılık yapan işletmeler, taşıma işleri komisyoncuları (Freight Forwarder)’dır.

Freight Forwarder, kavramını daha ayrıntılı bir biçimde şu şekilde tanımlamak da mümkündür: “deniz, hava, kara, demir yolu, boru hattı, nehir yolu ya da kombine taşımacılık gibi tüm taşıma yollarında, sevkiyat, dağıtım, depolama, gümrükleme, dokümantasyon, sigortagibi uluslararası lojistikle ilgili tüm faaliyetleri gerçekleştirebilen, gelişmiş bir sosyal ve ekonomik ağa sahip olan ve gerektiği zaman tüm lojistik eylemleri organize edebilen bağımsız bir işletmedir.

Freight Forwarder’lar ihracatçıya çeşitli katkılar sağlamaktadır. Bu katkıları izleyen biçimde sıralayabiliriz:

  • En ekonomik nakliye rotasını belirlemek,

  • Gönderilecek malların ambalaj ve kolilerinin üzerine yazılacak olan bilgileri düzenlemek,

  • Nakliye için hazırlık yapmak ve belgeleri düzenlemek,

  • Nakliye için gerekli olan evrakı toplamak,

  • Sigorta ve hak talebini düzenlemek,

  • Nakliye için yer ayırttırmak,

  • Hava ve deniz yolu ile nakliyede, karşılaştırmalı maliyet hesabı yaparak öneride bulunmak.

Taşıma işleri komisyonculuğu, Türk Ticaret Kanunu’nda 917.maddede tanımlanmış olan bir ticari işletme faaliyetidir.Freight Forwarder’ların farklı biçimleri olmaklabirlikte genel olarak üçe ayrılırlar:

  • Yerel işletmeler; yerel olarak faaliyet gösteren ve yerel olarak küçük iş yerlerine sahip olan işletmelerdir.

  • Ulusal işletmeler; çoğu forwarders ülke genelinde

  • bu¨yu¨k liman ve havalimanlarında iş yerlerine sahip bulunmaktadır.

  • Uluslararası işletmeler; gerçek uluslararası işletmeler denizaşırı şirketlere sahiptirler ve dünya genelinde hizmet sunarlar.

Uluslararası Taşımacılık ve Taşıma: Taşımacılık ve taşıyıcı işletmeler, uluslararası pazarlamada önemli lojistik dinamiklerden birini oluşturmaktadır. Lojistikte temel faaliyetlerden biri olan taşımacılık, ürünlerin üretildikleri yerlerden ihtiyaç duyuldukları yere, zamanında fiziksel olarakhareketini ifade etmektedir. Taşımacılıkta önemli olan konu, işlevsellik veverimliliktir.

Uluslararası pazarlamada, taşıma faaliyetine ilişkin olarak dikkate alınması gereken çeşitli unsurlarbulunur. Bunlar: - Taşıma işinin uzman kişiler tarafından yapılması,- Eşya ve yolcu taşımasının, taşıma sözleşmesi ve içeriğindeki kabul edilen esaslara göre yürütülmesi, - Taşımanın doğru taşıma sistemleri ile yapılmasıdır.

Uluslararası lojistikte taşımacılık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde, taşıma modları önemli bir yere sahiptir. Uluslararası lojistikte, taşıma moduna göre çeşitli araçlardan yararlanılır. Uluslararası lojistikte taşımacılık modları dört başlıkta toplanabilir:

Kara Modundaki Taşımacılık:Taşıyıcı araç ve faktörlerin toprakla ilişkili olması durumunda, kara modundaki taşımacılık söz konusu olur. Kara modundaki taşımacılıklar; kara yolu, demir yolu ve sabit tesisatlarla gerçekleşen taşımacılık olarak üç başlık altında ele alınabilir.

Deniz Modundaki Taşımacılık: En eski taşımacılık modu olup aynı zamanda diğer taşıma modlarına göre ucuzdur. Aynı zamanda çok fazla miktarda eşya taşınmasına olanak verir. Yavaş olması ise, bu taşımacılık modu için bir dezavantaj oluşturmaktadır. Deniz yolu taşımacılığı, büyük miktarda malların taşınmasına olanak sağlaması ve ucuz olması gibi avantajlarının yanı sıra, ölçek ekonomisi ve istihdam yaratma olanakları açısından da avantajlar sunmaktadır.

Hava Modunda Taşımacılık: Diğer taşımacılık modlarına kıyasla en pahalı ve hızlı olan taşımacılık modudur. İhracat ve ithalatçıların gönderileri başta olmak üzere, ihtiyaç sahibi tüm göndericilerin kargoları, hava yolu taşımacılığı ile uygun zaman ve yöntemle ulaştırılmaya çalışılır. Uluslararası kargo taşımacılığında, hizmet verilmesine taraf olan çeşitli kuruluşlar bulunmaktadır. Bunların başında Uluslararası Hava yolu Taşımacıları Birliği (IATA) gelmektedir. Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ise, bu alanda faaliyet gösteren bir diğer kuruluştur.

Çoklu Modlu Taşımacılık:Günümüzde ticaretin uluslararası ve küresel boyutlar kazanmasının etkisiyle, her bir ulaştırma modunun en verimli biçimde kullanılmasına olanak sağlayan, çok modlu taşımacılık sistemleri geliştirilmiş ve yaygın olarak bu sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Kara, deniz ve hava yolu taşımacılık modlarından iki ya da daha fazlasının birlikte kullanılması ile gerçekleştirilen taşıma yöntemi çok modlu taşımacılık olarak ele alınmaktadır. Çok modlu taşımacılık sisteminde, akıllı ulaştırma sistemlerinin etkin bir biçimde kullanılması, zaman ve maliyet tasarruflarına yol açtığı gibi, çevreye verilen zararı da asgariye indirebilmektedir

Taşıma türünün seçiminde, birçok faktör ve karar değişkeni bulunmaktadır bu değişkenler şu şekilde sıralanabilir: - Taşınacak eşyanın özellikleri,- Taşıma süresi, - Taşıma bedeli, - Çevresel faktörler, - Taşıma türüne göre alt ve üstyapı yeterliliği, - Ülkelerin siyasi yapıları, - Yasal kısıtlayıcı unsurlar, - Taşıtanın hizmet beklentileri.

Depo ve Antrepo:İşletmeler dört ana nedene dayalı olarak depolama faaliyetlerinde bulunur.Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir: Antrepo işleticisinin sorumlulukları aşağıdakigibi sıralanabilir (G.K. m. 96):

  • Gümrük antreposunda bulunduğu süre içerisinde, eşyanın gümrük gözetimi altında bulunmasını sağlamak,

  • Gümrük antrepo rejimi kapsamında, eşyanın muhafaza edilmesi ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek,

  • İzinde belirtilen özel şartlara uymak,

  • Eşyanın antrepo rejimine tabi tutulmasına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmek.

  • Ulaştırma ve üretime ilişkin maliyetleri düşürmek

  • Arz talep dengesi yaratmak

  • Üretim sürecini desteklemek

  • Pazarlama sürecine yardımcı olmak.

Depo yönetimi çeşitli temel süreçlere sahiptir.Bu süreçler: Mal kabul, yerleştirme, sipariş toplama, biriktirme, ayrıştırma ve ambalajlama ve sevkiyat olarak sıralanır.

Depoları çeşitli kriterlere göre aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir: Coğrafi dağılım açısından depolar: Merkezî depolar ve merkezî olmayan depolar. Depolama stratejisi açısından depolar: Özel depolar ve genel depolar. İşleyişe göre depolar: İşletme deposu, dağıtım merkezi, perakende dağıtım deposu, yerli depo ve katma değerli hizmet deposu. Ürün karakteristiği açısından depolar: Parça mal depoları ve dökme ürün deposu.

Genel olarak depo ve umumi mağaza olarak tanımlanan antrepo kavramı, uluslararası lojistikte farklı bir biçimde ele alınmaktadır antrepo; “mal ve eşyaların miktar, kalite ve özelliklerinin incelenip kıymet tespitinin yapıldığı, uygun şartlarda korunmalarının sağlandığı, gümrüklü¨ sahalarda kurulan 5911 sayılı Gümrük Kanunu ile Gümrük Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinde belirtilen özellikleri taşıyan yerler” olarak tanımlanabilir.

Gümrüklü¨ antrepo işletilmesine izin verilen kişi, “antrepo işleticisi” olarak adlandırılır. Antrepo rejimi beyanında bulunan kişi ya da kişinin hak ve yükümlülüklerinin devredildiği kişi ise, “kullanıcı” olarak adlandırılır

Antrepoların kuruluşunda aranacak koşul ve nitelikler yönetmeliklerle belirlenir. Ayrıca antrepolar, eşyanın gümrük mevzuatında düzenlenen şekilde korunması durumunda, süresiz olarak kalabildiği ve eşyanın antrepoda kaldığı süre içinde eşyaya temeru¨p eden vergilerin ödenmediği bir gümrük rejimidir.

Antrepolar, Gümrük Müsteşarlığı Gümrük Yönetmeliği’ne göre; genel antrepolar ve özel antrepolar olarak iki başlık altında ele alınmaktadır: Genel Antrepolar: Eşyanın korunması için herkes tarafından kullanılabilen antrepolardır. Genel antrepolar, gümrük işlem ve uygulamalarında A, B ve F tipi antrepolar olmak u¨zere u¨çe ayrılır. Özel Antrepolar: İşletici ve kullanıcısının aynı kişi olduğu antrepolardır. Bu antrepolar yalnızca işletici tarafından kullanılır ve C, D ve E tipi antrepolar olarak üçe ayrılır.

Gümrükleme, “ürün ya da hizmetlerin gümrüklü¨ sahalardan geçişi sırasında devletle olan her türlü¨ resmî ilişki ve işlemlerin yürütülmesi ve gerekli belgelerin düzenlenmesi” dir.

Dünya Gümrükler Örgütü¨ (WCO-World Customs Organization), dünya gümrükleri arasında iletişim ve iş birliğini sağlamak üzere faaliyet gösteren, uluslararası organizasyondur. WCO, uluslararası ticaretin %98’inden fazlasından sorumlu olan, 177 gümrük teşkilatını temsil etmektedir. WCO’nun temel işlevleri şunlardır: - Küresel standartların yükselmesi. - Gümru¨k süreçlerinin basitleşmesi ve benzeşmesi. - Sahtecilik ve usulsüzlüğün ortadan kaldırılması. - Kamu ve özel sektör iş birliğinin sağlanması. Gümrükleme, lojistik faaliyetler içerisinde tamamlayıcı ve destek hizmetlerden biri olarak değerlendirilir.

Gümrükleme, “ürün ya da hizmetlerin gümrüklü¨ sahalardan geçişi sırasında, devletleolan her türlü¨ resmî ilişki ve işlemlerin yürütülmesi ve gerekli belgelerin düzenlenmesi” olarak tanımlanabilir.

Uluslararası pazarlama şirketleri, gümrüklerdeki ithalat, ihracat vb. işlemlerini çoğunlukla, bu konuda uzmanlaşmış olan Gümrük Müşavirliği Şirketleri aracılığı ile gerçekleştirmektedir. Gümrük müşavirleri, “malların gümrüğe onaylanmış bir işlem ve kullanıma tabi tutulmasına ilişkin gümrük işlemlerini, dolaylı temsil yoluyla takip eden, sonuçlandıran ve kendilerine Gümrük Müsteşarlığı tarafından Gümrük Müşavirliği izin belgesi verilen serbest meslek sahipleri”dir.

Sigortalama

Uluslararası lojistikte önemli konulardan biri de sigortalamadır. Ürünlerin doğru zaman ve yerde olmasının sağlanması kadar, güvenli bir biçimde varış noktasına ulaştırılması da önemlidir. Bu arada, risklerin gerçekleşmesi ile oluşacak zararları gidermek için kullanılan bir sözleşme olarak ifade edebileceğimiz sigorta, tarafların sorumluluklarına dayalıdır. Lojistikte sigorta, ürünün taşınma ve depolanması sırasında ortaya çıkabilecek risklere karşı yapılan bir sözleşmeyi ifade temektedir. Nakliye emtia sigortasının teminatları üçe ayrılır: Geniş teminat, dar teminat ve tamziya teminat.