OFİS UYGULAMALARI II - Ünite 4: Openoffice Calc Araçlar, Veri, Pencere ve Yardım Menüleri Özeti :
PAYLAŞ:Ünite 4: Openoffice Calc Araçlar, Veri, Pencere ve Yardım Menüleri
Calc Yazılım Ürünleri Araçlar Menüsü
Araçlar menüsünü oluşturan sekmeler, kullanıcı işlem ayarlarının yapılmasını sağlar. Bu sekmelerin bazıları, tüm ofis yazılım ürünlerinde aynı şekilde karşımıza çıkmaktadır.
Yazım Denetimi sekmesi ile hücreler içerisindeki veriler, tercih edilen dile göre yazım hataları yönünden ürün içerisinde yerleşik bulunan sözlükten kontrol edilir. Yazım Denetimi ile açılan pencerenin kullanıcıya kolaylık sağlayan tarafı, hücre içerisindeki karakter dizesinin sözlükte bir kelime ile eşleşmemesi durumunda en yakın kelimelere ait önerilerin kullanıcıya sunulmasıdır.
Apache OpenOffice yazılım ürünlerinin yazım denetiminde kullanılması için, paketin yüklendiği dil ile beraber sözlüğü de otomatik olarak yüklenir. Farklı bir dilde çalışılması ve yazım denetiminin o dilde yapılması gereken durumlarda, kullanılan dile ait sözlük İnternet üzerinden indirilerek pakete eklenebilir.
Dil sekmesi ile yana açılan pencere ise, gerekli sözlüklerin kullanılabilir olması durumunda, yazılan karakter dizesinin eşanlamlılarının bulunması ya da heceleme işlevinin açılması amacıyla kullanılır. Yana açılan pencerenin en alt sekmesi, farklı sözlüklere ulaşmak için İnternet sayfasına erişmeye olanak sağlar.
Dedektif, Hedef Ara ve Çözücü sekmeleri formüller üzerinde yapılan işlemleri izlemek ve gerekli düzeltmeleri yapmak için kullanılırlar. Hedef Ara sekmesi tıklandığında açılan pencerede; formülün yazılı olduğu hücre (formül hücresi), formül sonucunda ulaşılmak istenen hedef değer ve hedefe ulaşılmak için değiştirilebilecek hücre (değişken hücre) seçilerek programın gerekli düzeltmeyi önermesi beklenir.
Dedektif sekmesi tıklandığında yana açılan pencere, formülsel işlemleri takip etmek, gerekli durumlarda hatalı verileri incelemek ve düzeltmek için kullanılmaktadır.
Formül üzerine gelinerek Emsalleri İzle seçildiğinde formülün hesaplanmasında kullanılan tüm hücreler oklarla işaretlenerek kullanıcıya gösterilir. Hücre bağımlılıkları da hücrelerin birbirine karşı olan durumlarını göstermek için kullanılır.
Bir hücre adresinin iki ya da daha fazla hesaplamada kullanılması durumunda bu sekme, hücrenin adresinin kullanıldığı tüm sekmeleri oklar ile kullanıcıya göstermektedir.
Çözücü sekmesi ile açılan pencere, Hedef Ara sekmesi ile yapılan işlemin daha gelişmiş bir halidir. Formül hücresindeki sonucu değiştirmek için öncelikle sonuç değerinin kısıtları belirlenir.
Senaryolar sekmesi, hücrelerin farklı değerler alması durumunda çıkan sonuçların yorumlanması için kullanılır. Senaryolar sekmesinin aktif olabilmesi için öncelikle senaryoları yaratabilecek hücrelerin seçilmesi gereklidir.
Tek bir hücreden ziyade birden fazla hücre seçimi için fareden yardım alınır. Aralıklı olan hücrelerin seçimi için ise Ctrl tuşuna basarak hücre seçmek yeterlidir.
Belgeyi Paylaş sekmesi tıklandığında açılan pencere, üzerinde çalışılan belgenin farklı kullanıcılarla paylaşılmasını sağlar. Bu sekme sayesinde belge üzerinde birden fazla kullanıcı çalışabilmektedir.
Belgeyi Birleştir sekmesi, açılan bir pencere sayesinde üzerinde çalışılan belge ile kullanıcının seçtiği başka bir belgenin birleştirilmesini sağlamaktadır. Seçilen belge ile o anda üzerinde çalışılan belge Calc ürünü tarafından otomatik olarak birleştirilmektedir.
Belgeyi Koru sekmesi ile yana açılan pencere, belgenin çalışma sayfası olarak ya da tüm belge olarak korunmasını sağlar. Belgenin veya çalıma sayfasının korunması bir parolaya bağlıdır. Koruma için hücrelerin, Biçim menüsünde yer alan Hücreler sekmesinin Hücre Koruması altındaki tercihin “Korumalı” olarak seçilmesi gereklidir
Hücre İçerikleri sekmesinden yana açılan pencere ile hücre değerlerinin yeniden hesaplanması, otomatik olarak hesaplanması ve otomatik girdi kısmı seçilebilmektedir.
Otomatik Hesapla sekmesinin seçili olması, adresler referans alınarak hesaplanan formül sonucunun, referans hücre değerlerinin değişmesi durumunda otomatik olarak güncellenmesini sağlar. Bu sayede Yeniden Hesapla sekmesine de çok fazla ihtiyaç duyulmaz.
Galeri ve Ortam Oynatıcısı sekmeleri, belge üzerine eklenecek resim ve film dosyaları ile ilgili işlemleri yapmak için kullanılır.
Makrolar, kullanıcı işlemlerinin kolaylaştırılması amacıyla yaratılan ufak eklentiler gibi düşünülebilir. Yazılım içerisinde hazır makrolar olduğu gibi kullanıcılar tarafından da makro yaratılabilmektedir.
Uzantılar sekmesi, Uzantı Yöneticisi olarak adlandırılan bir pencerenin açılmasını sağlayarak kullanıcının yazılım paketine ek olarak indirilen ve uzantı olarak adlandırılan ek paketleri düzenlemesini, güncelleştirmelerinin kontrol edilmesini ve yeni uzantılar eklemesini sağlar
XML Süzgeç Ayarları sekmesi ise açılan pencere ile farklı bir biçimde oluşturulmuş dosyaların içe/dışa aktarılması aşamasında kullanıcıya yardımcı olunur.
Otomatik Düzeltme Seçenekleri içerisinde kullanıcılar tarafından genellikle yanlış yazılan kelimeleri ve simgeleri düzeltmeyi sağlayan değerler bulunmaktadır. Değiştir, İstisnalar, Seçenekler ve Yerelleştirilmiş Seçenekler bu pencerenin başlıklarıdır.
Özelleştir sekmesi, kullanıcı tarafından Menülerin, Klavye Kısayollarının, Araç Çubuklarının ve Olayların düzenlenmesini sağlar.
Seçenekler sekmesi ile açılan pencere, Calc ürününün tüm ayarlarının yapılması için seçenekleri ağaç diyagramı şeklinde sol kısımda kullanıcıya sunan bir pencere açılmasını sağlar.
Calc Yazılım Ürünü Veri Menüsü
Yazılım ürününe özel olan pencere sekmeleri, Calc belgesinde kullanıcıya kolaylık sağlayan, sonuç değerlerine ulaşmada ve tabloları özelleştirmede otomatikleşmeyi sağlayan sekmelerdir.
Aralığı Tanımla sekmesi, hücreler içerisinde belirli bir aralığın tanımlanarak bir isim ile çağırılmasını sağlar. Öncelikle aralık içerisinde tanımlanacak hücrelerin seçilmesi gereklidir. Daha sonra Aralığı Tanımla sekmesi seçilir ve bir pencere ile bu aralığa isim verilmesi sağlanır.
Aralığı Seç sekmesi ile açılan pencere ise daha önce tanımlanan aralıklardan seçim yapılabilmesini sağlar.
Sırala sekmesi ile açılan pencere, sıralama işlemleri için kullanılacak seçeneklerin kullanıcı tarafından belirlenmesini sağlar. Pencerede sıralama ölçütü olarak üç farklı değer girme olanağı mevcuttur. Sütun başlıklarının kullanıcı tarafından yazıldığı tablolarda, Sıralama Ölçütü olarak bu adlar kullanılabilir.
Alt Toplamlar sekmesi ile kullanıcı tarafından seçilecek olan alt toplam işleminin ayarlanacağı bir pencere açılır. Bu pencereden seçilen değerlere göre alt toplam işlemi gerçekleştirilir. Alt toplam işlemi, farklı gruplar için farklı işlemler halinde çalıştırılabilir.
Geçerlilik sekmesi, bir hücreye girilecek olan değerleri kısıtlamak ya da farklı bir ifadeyle sadece izin verilen değerin girişine onay vermek için kullanılır. Sayısal ve tarihsel alanlarda kullanım örnekleri oldukça fazladır. İzin Ver kısmından seçilecek olan hücre içeriğinin belirli kısıtlara ve değerlere göre girişinin yapılması için bir anlamda kural oluşturmayı sağlar.
Birden fazla formülün ve hücre değerinin değişikliğine göre sonuç alınması gereken belgelerde kullanılan sekmelerden bir tanesi de Çoklu İşlem sekmesidir.
Herhangi bir hücrenin içeriğinde bulunan metinlerin belirli ayıraçlarla ayrılması durumunda, her birini, ayrı bir sütuna atamayı sağlayan sekme, Metinden Sütunlara sekmesidir. Açılan bir pencere ile ayırıcı seçeneklerin kullanıcı tarafından seçilmesi sağlanır.
Birleştir sekmesi ile açılan pencere, belirli bir yerde bulunan değerlerin istenen formüle göre birleştirilmesini sağlar. Açılan pencere ile kullanıcı; işlev, birleştirilecek alan aralıkları, kaynak veri aralığı ve sonuçların kopyalanacağı alanları seçebilecektir.
Grup ve Anahat sekmesi ile yana açılır bir pencereden belirli bir hücre grubu gruplanarak kullanılabilir. İstendiğinde, gruplanan hücreler ayrıntıları ile gösterilebilir ya da gizlenebilir.
Özet Tablo sekmesi ile yana açılan pencereden büyük bir tablo içerisinden özet alt tablolar oluşturulabilir.
Veri menüsünün son sekmesi olan Aralığı Yenile sekmesinin aktif olabilmesi için hücre verileri, harici bir kaynaktan alınmalıdır. Kaynakta yapılan güncellemelerin belge üzerine aktarılması için kullanılan sekme bir anlamda eşleştirme işleminin gerçekleşmesini sağlar.
Calc Yazılım Ürünü Pencere ve Yardım Menüleri
Pencere menüsü yeni bir Calc belgesi oluşturmak ve üzerinde çalışılan pencereyi kapatmak için kullanılan sekmelerle başlar. Aynı belge içerisinde hücre ana ekranını bölmek ve bölünen kısmı sabitlemek için kullanılan Böl ve Sabitle sekmeleri de Pencere menüsü altında bulunmaktadır.
Açılan farklı pencereler, menü altında yeni sekmeler olarak görüntülenmekte ve kullanıcının seçmesi durumunda seçilen belge ekranda üst kısma gelerek üzerinde çalışılması kolaylaşmaktadır.
Tek bir belge içinde farklı bölümler oluşturmak istendiğinde ise Böl sekmesinden faydalanılır. Aktif hücreye göre Böl sekmesi tıklandığında hücrenin sol kısmından sütunları, üst kısmından ise satırları bölerek belgenin dört farklı bölgeden oluşması sağlanır. Fare ile üzerlerine gelinerek bu bölmelerin yeri değiştirilebilir. Sabitle sekmesinin tıklanması durumunda ise bölmeler belge üzerine sabitlenir.
Kullanıcılara destek olacak, Calc ürününde belge oluştururken ve kullanırken karşılaşılan sorunlara karşı bilgi alınacak ve menü sekmelerinin görevlerini detaylı olarak anlatacak yardım konularına ulaşmayı sağlayan sekmeler Yardım menüsü altında bulunmaktadır. OpenOffice Yardım sekmesi ile açılan pencereden ürün yardım dosyası görüntülenebilmektedir.
Oldukça fazla bilgi içeren bu dosyanın kullanım zorluğu sebebiyle kelime bazlı arama yapma ve aranan konu hakkında yardım alma imkânı da pencere içerisinde kullanıcıya sunulmuştur.
Gerekli durumlarda program geliştiricilerden araştırılan konu ile ilgili destek almak, yazılım paketi veya sadece ürünle ilgili güncellemeleri kontrol etmek gibi özellikler barındıran sekmeler için İnternet bağlantısı gereklidir. Yazılımın lisans ve kullanıcı bilgileri de Yardım menüsü altındaki OpenOffice Hakkında sekmesi ile kullanıcılara sunulmaktadır.