OLAYLARA MÜDAHALE ESASLARI - Ünite 4: Arama ve Durdurma Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 4: Arama ve Durdurma

Giriş

Kamunun can ve mal güvenliğini sağlamak devletin en temel görevi olup devlet bu görevi emrindeki genel kolluk anlamında, İçişleri Bakanlığı himayesinde görev yapan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yerine getirmektedir. Genel kolluğa destekte bulunabilecek kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesi amacıyla 25.06.2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun (ÖGHDK) çıkarılmıştır. Bu kanun ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikle yapılan düzenlemeler, özel güvenlik görevlilerinin genel kolluk görevlileri kadar yetkili olmadıklarını ve yalnızca genel kolluk tarafından sağlanması gereken kamu güvenliğini tamamlayıcı nitelikte oldukları belirtilmiştir.

Özel Güvenlik Görevlilerinin Yetkileri

Özel güvenlik görevlilerinin 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’dan kaynaklanarak kullandıkları yetkiler aşağıdaki maddelerde belirtilmiştir.

Madde 7

  • Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları Xray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
  • Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
  • Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 90’ıncı maddesine göre yakalama.
  • Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.
  • Yangın, deprem gibi tabii afet durumlarında ve imdat istenmesi hâlinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.
  • Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
  • Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.
  • Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.
  • Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.
  • Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 168’inci maddesine göre yakalama.
  • Türk Medeni Kanunu’nun 981’inci maddesine, Borçlar Kanunu’nun 52’nci maddesine, Türk Ceza Kanunu’nun 24 ve 25’inci maddelerine göre zor kullanma.

Madde 8 (Silah bulundurma ve taşıma yetkisi) : Koruma ve güvenlik hizmetinde kullanılacak silah ve teçhizat, ilgili kişi veya kuruluş tarafından temin edilir. Özel güvenlik şirketleri ateşli silah alamaz ve bulunduramazlar. Ancak özel güvenlik şirketlerine, para ve değerli eşya nakli, geçici süreli koruma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılmak üzere özel güvenlik eğitimi veren kurumlara, silah eğitiminde kullanılmak üzere komisyonun kararı ve valinin onayı ile silah alma, kullanma ve taşıma izni verilebilir.

Madde 9 : Özel güvenlik görevlileri silahlarını görev alanı dışına çıkaramazlar. İşlenmiş bir suçun sanığı veya suç işleyeceğinden kuvvetle şüphe edilen kişinin takibi, dışarıdan yapılan saldırılara karşı tedbir alınması, para ve değerli eşya nakli, kişi koruma ve cenaze töreni gibi güzergâh ifade eden durumlarda güzergâh boyu görev alanı sayılır. Görev alanı, zorunlu hâllerde komisyon kararıyla genişletilebilir.

Madde 12 : Özel güvenlik görevlilerine valilikçe kimlik kartı verilir. Kimlik kartında görevlinin adı ve soyadı ile silahlı ya da silahsız olduğu belirtilir. Kimlik kartı görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakaya takılır. Üzerinde kimlik kartı olmayan özel güvenlik görevlileri Kanunun 7’nci maddesinde sayılan yetkileri kullanamazlar.

Durdurma ve Kimlik Sorma

Durdurma: Özel güvenlik görevlileri görev yaptıkları yerlerde kişileri ve eşyaları duyarlı kapılardan ve x-ray cihazından geçirilmesi vb görevleri 5188 sayılı kanun 7’nci maddesinin ilgili bentlerinde düzenlenmiştir.

Ayrıca AÖAY ‘nin 27. maddesinde durdurma, durdurma sonrası kontrol ve arama işlemleri belirlenmiştir.

AÖAY Madde 27

Kolluk, kişileri ve araçları;

  • Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek,
  • Suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek,
  • Hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek,
  • Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla durdurabilir.

Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için “umma” derecesinde makul şüphe bulunmalıdır.

Somut emarelerle desteklenen şüphe bulunmadan, süreklilik arz edecek, fiilî durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz. Durdurma süresi, durdurma sebebine esas teşkil eden işlemin gerçekleştirilmesi için zorunlu olan süreden fazla olamaz.

Arama emrinde aşağıdaki hususlara açıkça yer verilir:

  • Aramanın sebebi,
  • Aramanın konusu ve kapsamı,
  • Aramanın yapılacağı yer, tarih ve emrin geçerli olacağı süre,
  • Aramanın yapılacağı kişinin açık kimliği ile aracın plaka, marka ve modeli.

Kimlik sorma: Özel güvenlik görevlilerinin ana görevini oluşturan önleyici yetkileri arasında kimlik sorma yetkisi de bulunmaktadır. Özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı ÖGDHK’nun 7’nci maddesinin ilgili bentlerindeki görevleri yaparken ve yetkileri kullanırken kişileri tanımaları ve kim olduklarını öğrenerek işlem yapmaları gerekmektedir.

Arama

Arama, şüpheli kişi veya delillerin ya da müsadere edilecek eşyanın ele geçirilmesi amacıyla ev veya diğer yerlerde araştırma yapılmasıdır. Arama yapılmasının amacı, şüpheli ve sanığı ya da bir delili ele geçirmek olabileceği gibi bir suçun işlenmesini veya bir tehlikeyi önlemek de olabilmektedir. Adli amaçlı aramaya adli arama, önleme amaçlı aramaya idari arama denmektedir. Aramanın iki koşulu bulunmaktadır. Ancak bu iki şartın bir arada bulunduğu durumlarda arama yapılabilmektedir:

  1. Üstü, eşyası, konutu, işyeri veya diğer yerleri aranacak olan kişinin, aramaya sebep olan suçu işlediğine dair somut olaya dayanan şüphe bulunması gerekir.
  2. Şüpheli veya sanık veya delilin aranacak yerde olduğu konusunda makul şüphe bulunması gerekir.

Adli arama : Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin (AÖAY) 5’inci maddesinde, bir suç işlemek veya buna iştirak veya yataklık etmek makul şüphesi altında bulunan kimsenin, saklananın, şüphelinin, sanığın veya hükümlünün yakalanması ve suçun iz, eser, emare veya delillerinin elde edilmesi için bir kimsenin özel hayatının ve aile hayatının gizliliğinin sınırlandırılarak konutunda, işyerinde, kendisine ait diğer yerlerde, üzerinde, özel kâğıtlarında, eşyasında, aracında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile diğer kanunlara göre yapılan araştırma işlemidir, şeklinde tanımlanmıştır.

Önleme araması: Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin (AÖAY) 19’uncu maddesinde:

  • Millî güvenlik ve kamu düzeninin, genel sağlık ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması,
  • Suç işlenmesinin önlenmesi,
  • Taşınması veya bulundurulması yasak olan her türlü silâh, patlayıcı madde veya eşyanın tespiti amacıyla, hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülkî âmirin yazılı emriyle ikinci fıkrada belirtilen yerlerde, kişilerin üstlerinde, aracında, özel kâğıtlarında ve eşyasında yapılan arama işlemidir, şeklinde tarif edilmiştir.

Özel güvenlik görevlilerinin önleyici amaçlı durdurma ve arama yetkisinin yasal dayanağı nedir?

5188 saylı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu’nun 7’nci maddesine göre özel güvenlik görevlileri X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme yetkilerine sahiptirler. 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliği’n 14’üncü maddesinde; ‘Görev alanında, can ve mal güvenliğinin ve kamu düzenin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, taşınması veya bulundurulması yasaklanmış her türlü silah, patlayıcı madde veya eşyanın tespit edilmesi amacıyla detektörle, X-ray cihazından geçirerek veya Kanunda belirtilen durumlarda gerektiğinde üst araması yapılabilir.

Özel güvenlik görevlilerinin kontrol yetkileri: AÖAY Madde 21, AÖAY Madde 23, AÖAY Madde 28’nin ilgili bentlerinde belirlenmiştir.

Hakimden önleme araması kararı alınması gerekmeyen haller: AÖAY Madde 25, aşağıdaki hâllerde yapılacak aramalarda ayrıca bir arama emri ya da kararı gerekmez:

  • Devletçe kamu hizmetine özgülenmiş bina ve her türlü tesislere giriş ve çıkışın belirli kurallara tâbi tutulduğu hâllerde, söz konusu tesislere girenlerin üstlerinin veya üzerlerindeki eşyanın veya araçlarının aranmasında,
  • 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun Ek 1’inci maddesi kapsamında bulunan, sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında, binaların, uçakların, gemilerin ve her türlü deniz ve kara taşıtlarının, giren çıkan yolcuların X-ray cihazından geçirilerek, gerektiğinde üstünün ve eşyasının aranması ile buralarda görevli kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar personelinin, üstlerinin, araçlarının ve eşyalarının aranmasında,
  • 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu’nun 11’inci maddesi kapsamında, kişilerin üstünün, eşyalarının Olağanüstü Hâl Valisi’nin emriyle aranmasında,
  • Kanunların, muhafaza altına alınmalarına olanak verdiği kişilerin, üst veya eşyalarının aranmasında,
  • 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun çerçevesinde görevli kolluğun, aynı Kanunun 79’uncu maddesindeki silâh taşıma yasağı kapsamında, silâh taşıdığında şüphelenilen kişilerin üstlerinin ve eşyalarının aranmasında.

Umuma açık veya açık olmayan özel işletmelerin, kurumların veya teşebbüslerin girişlerindeki kontroller, buralara girmek isteyen kimselerin rızasına bağlıdır. Kontrol edilmeyi kabul etmeyenler, bu gibi yerlere giremezler.

Önleme amaçlı arama: Önleme araması, tehlike meydana getirenlerin ele geçirilmesi, diğer bir ifadeyle genel emniyet ve asayişin korunması amacıyla yapılmalıdır. Mevcut veya ortaya çıkması muhtemel bir tehlikenin bertaraf edilmesi de önleme aramasının konusunu teşkil eder. Önleme araması idari bir işlemdir. Böyle bir arama kişilere ve eşyalarına yönelik olarak yapılabilir. Sınır kapılarında yapılan sıradan ve rutin arama ve kontroller ise hem ulusal hem de uluslararası mevzuata göre hukuka uygun kabul edilmektedir.

Arama sırasında alınacak güvenlik tedbirleri: Arama sırasında özel güvenlik görevlisinin öncelikle kendi güvenliğini sağlaması gerekir. Dıştan gelecek tehlikelere karşı duyarlı olmalı ve ışıklandırması yetersiz yerde arama yapmamalıdır. Özel güvenlik görevlisi silahlı olarak görev yapıyorsa, silahını her an kullanıma hazır bulundurmalıdır. Aranacak kişi veya kitle kontrol altında tutulur ve nazik tavır gösterilir. Gerekli olmadıkça kelepçe kullanılmamalıdır. İnfial uyandıracak fevri hareketlerden kaçınmalı ve yapılan işlemin görevin gereği olduğu açıklanmalıdır. Arama ayakta, duvara dayama veya yüzükoyun yere yatırılmak suretiyle dört değişik şekilde yapılabilir. Arama bir zorunluluk yoksa en az iki görevliyle yapılmalıdır. Kural olarak, yaşam açısından yakın bir tehlikenin mevcut olmaması hâlinde, bayanların üst arama işlemleri, bayan görevliler tarafından yapılmalıdır, erkekler erkek görevlice aranmalıdır.

Kapalı yerlerde yapılacak arama: Binada bulunan şüpheli şahıslar etkisiz hâle getirildikten sonra, bu şahısların üst aramaları yapılarak, büyük bir odaya toplanmalıdır. Üzerlerinde bulunabilecek dokümanları vb. imha etmelerine, birbirleriyle işaretleşip konuşmalarına fırsat verilmemelidir. Suç işleyen şüphelilerin gerekirse elleri kelepçelenerek yere yatırılmalı veya bir yere sabitlenmelidir. Şahısların ince araması yapılırken elbisesinde bulunan pantolon paçası, ceket yakası vb. yerlere gizli bölmeler, cepler hazırlanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Tutanak: Arama sırasında suç unsuruna rastlanırsa, önleme araması AÖAY’nin 26’ncı maddesi ve 11’inci maddesine göre tutanağa bağlanır.

Kişilerin Aranması

Özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı ÖGHDK ile kendisine verilen yetkilerine dayanarak kişileri AÖAY’nin ilgili maddelerindeki usul ve esaslara göre arayabilirler.

Şüpheli veya sanık dışındaki kimselere yönelik aramanın koşulları nelerdir? Suç işleme şüphesi altında olmayan üçüncü kişilerin üstü, eşyası, konutu, işyeri veya kendisine ait diğer yerleri, şüphelinin veya sanığın yakalanabilmesi veya suç delillerinin elde edilebilmesi amacıyla aranabilir. Bu hâllerde aramanın yapılması, aranılan kimsenin veya suç delillerinin belirtilen yerlerde bulunduğunu gösteren olayların varlığına bağlıdır (Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 117/1,2). Ancak şüpheli veya sanığın içinde tutulduğu yerler ile şüpheli veya sanığın izlendiği sırada girdiği yerlerde arama yapılabilmesi için aranılan kişinin veya suçun delillerinin belirtilen yerlerde bulunduğunun kabul edilmesine olanak sağlayan olayların varlığı aranmamaktadır.

Arama sırasında görülen belge ve kâğıtlar incelenebilir mi? Belge ve kâğıtlardan ne anlaşılmalıdır?

Arama sonucunda, arama işlemi uygulanan kişinin belge ve kâğıtlarına ulaşılmışsa kolluk, bu belge ve kâğıtları inceleme yetkisine sahip değildir. Hakkında arama işlemi uygulanan kimsenin belge ve kâğıtlarını inceleme yetkisi yalnızca, Cumhuriyet savcısı ve hâkime aittir.

Bu belge ve kâğıtların zilyedi veya temsilcisi, bu belgeyi bir zarfa koyup mühürleyebilir veya imzalayabilir. İleride mührün kaldırılmasına ve kâğıtların incelenmesine karar verildiğinde, bu işlemin yapılmasında hazır bulunmak üzere, zilyedi veya temsilcisi ya da müdafi veya vekili çağırılır. Çağrıya uyulmadığında gerekli işlemler yapılır. İnceleme sonucunda soruşturma veya kovuşturma konusu suça ilişkin olmadığı anlaşılan belge veya kâğıtlar, ilgiliye geri verilir.

Araç Araması

Araç durdurma : Araç durdurma hiç kuşkusuz, güvenlik görevlilerinin en tehlikeli görevlerinden biridir. Bunun sebebi bu konuda yaşanabilecek risklerin oldukça fazla olmasıdır. Araç durdurma, olaylara müdahale eğitiminin en önemli konularından biridir. Dikkat edilmesi gereken çevresel etkenler trafik, görünürlük, yolun şekli, insan faktörü, yer ve haberleşmedir. Araç durdurma sırasında ilk yapılacak en acil durum, aramada kullanılacak teçhizatın çalışır duruma getirilmesidir. Bütün ışıklar faal hâle getirilir. Durdurulması gereken şahıstan gelebilecek herhangi bir ani saldırıya ve çevredeki diğer insanlardan gelebilecek olası tehlikelere karşı tedbir alınmalıdır.

Araçlarda aramanın gerçekleştirileceği yerde, öncelikle kişilerin kaçmasını ve saldırmasını engelleyecek şekilde gerekli güvenlik tedbirleri alınır (AÖAY Madde 29)

Araç arama için prosedürler

  • Şüpheli araç, uygulama yerinde müsait bir noktaya çekilir.
  • Güvenlik görevlisi, şüpheli araca arka taraftan emniyetli bir şekilde yaklaşır.
  • Araçtakilere, ellerini görünür bir şekilde ön tarafa koymaları ve sakin olmaları emredilir.
  • Gece ise aracın iç ışıkları açtırılır.
  • Motor stop ettirilir, anahtar için tedbir alınır, farlar ve müzik kapattırılır.
  • Kimlik, evrak vb. kontrolleri yapılır.
  • Yasal uygunluk ve gerekli şartların oluşması hâlinde, şahıslar ve araç aranır.
  • Kontrol işlemi sonrası, aracın emniyetli bir şekilde trafiğe çıkması sağlanır.
  • Yakalama durumunda şahıslar ve araç tutanakla genel kolluk personeline (polis, jandarma) teslim edilir.

Araç yavaşlatma ve durdurma yöntemleri: Görev alanında özel güvenlik aracıyla seyir hâlinde iken şüpheli araçların yavaşlatılması ve durdurulması; Durdurulacak araç sürücüsü uzun - kısa huzmeli ışıkla, tepe lambası yakılır, megafon veya siren (duyulur ve görünür sesli ve ışıklı cihazlar) kullanılarak ikaz edilir, mümkün ve müsait ise hedef aracın solundaki şeride geçilerek ekip aracının sağ önünde oturan personel tarafından “Dur / Geç” levhasının “DUR” kısmı sürücüye gösterilir, megafonla hızını azaltması ve uygun bir yerde durması uyarısında bulunulur.

Sabit noktada durdurulan araca yaklaşma: Araca arka taraftan yaklaşan güvenlik görevlileri, görüş mesafesine girdiği andan itibaren aracın plakası, rengi, aksesuarı, içindeki yolcuları inceler. Tehlike sinyallerini zamanında algılar ve ona göre hareket eder.

Araç kontrolü ve araması yapan özel güvenlik görevlisinin görevleri : Özel güvenlik görevlisi, araca arka taraftan yaklaşırken şüpheli araç ve içindeki şahısları gözle kontrol eder. Özel güvenlik görevlisi, yapılan kontrolün niteliğini (kimlik ya da evrak kontrolü, arama uygulaması vs.) kontrol ya da aramanın emniyetini tehlikeye düşürmeyecek şekilde şoföre bildirir.

Aracı arayan özel güvenlik görevlisini koruyan diğer özel güvenlik görevlisinin hareket tarzları: Yaklaşma anında şoför ve yolcuların yüz ifadelerini, tavır, davranış ve bedenini gözlemler. Korumayı sağlayacak özel güvenlik görevlisi aracın sağ tarafında, benzin kapağı hizasında ve 1,5 - 2 metrelik bir mesafede durur. Araçta bulunanların ellerini görür ve yan açı tüm yolcuları gözetler. Görme, işitme, koklama, sezme kabiliyetlerini iyi kullanır. Şüphe durumuna göre, dikkat ve duyarlılığını artırır.

Kimlik ya da evrak kontrolü: Evraklar cep, çanta, torpido gözü gibi yerlerden çıkarılırken özel güvenlik görevlisi gayet dikkatli davranır. Özel güvenlik görevlisi, evrak vb. almak için başka yerlere uzanan şahıslara dikkat eder. Ayrıca hızlı ve ani hareketlere dikkat edilir. Araçtaki şahısların kimlikleri kontrol edilmek isteniyorsa özel güvenlik görevlisi yine çok dikkatli hareket eder. Kimlik istenildiğinde, şahsın eli ve vücut dili dikkatle takip edilir. Kimlik yerine bıçak, silah ya da başka bir şekilde kendisine yöneltilebilir.

Şüpheli aracın aranması : Şüpheli bir aracın aranmasında özel güvenlik görevlileri, işbirliği içerisinde çalışır ve kendi güvenliğini gözetir. Arama işlemi, araç sahibinin gözü önünde yapılır. Bunun için araç sahibi yolun en sağında, belirli bir noktada tutularak arama işlemini gözlemler.

Araç araması için uygun yerler: Araç aramasına başlamadan önce arama yerinin seçilmesi gerekir. Arama yeri; hemen bir tepenin arkasında, virajın sonunda, arama yerine gelinceye kadar araçla kaçmayı sağlayan herhangi bir tali yolun olmadığı bir yerde seçilmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca, trafik akışını aksatmayacak şekilde bir yol cebi bulunan yerlerin seçilmesinde yarar vardır. En önemlisi arama yapılan yer arama yapanlar için emniyetli bir yer olmalıdır. Aramaya başlamadan önce, aranacak araçların markası, modeli, rengi, biliniyorsa plaka numaraları, araçta neyin arandığı, tüm personele söylenmelidir.

Araç aranmasında dikkat edilecek diğer hususlar:

  • Eli çabuk ve ne yaptığını bilen personel seçilmelidir.
  • Araca hasar vermemeye çalışılmalıdır.
  • Sistematik bir şekilde aranmalıdır.
  • Normal olmayan her şeyden şüphe edilmelidir.
  • Araçtan çıkamayacak kadar hasta veya sarhoş olduğunu söyleyen kimselerden özellikle şüphelenmelidir.
  • Araç ve araç sürücüsünün evrakları incelenmelidir.
  • Arama yolcuların ve araç içindekilerin huzurunda yapılmalıdır.

Araçlarda özenle aranması gereken yerler; güneş siperlikler, gösterge tablosunun arkası, koltukların altı ve içleri, kapı cepleri ve kapı içleri, arka koltuklar, stepne ve stepne yeri, Egzoz boruları, araç radyosu, TV ve hoparlörler, çamurlukların iç kısımları, motorun kenarları, silecekler için kullanılan su kutusudur.

Otobüslerin ve yük taşıyabilen araçların aranmasında dikkat edilmesi gereken hususlar : Otobüslerde aramaya başlamadan önce kimin nerede oturduğu tespit edilmelidir. Aramadan önce bagajlardaki eşyaların sahipleri tespit edilerek, arama esnasında eşyalarının başında bulundurulması gerekir. Kasalı yük araçlarının aranmasında; gizli bölmeler, sahte döşemeler yapılarak saklama yerleri temin edilebileceği ihtimali üzerinde durmak gerekir. Bunun için aracın kasa ebatlarının ölçülüp trafik tescil belgesindeki ölçülerle karşılaştırılması en doğrusudur.

Kontrol ve arama yapan özel güvenlik görevlilerinin işbirliğ i: Özel güvenlik görevlileri birbirini iyi tanımalı ve birbirine güvenmelidir.