REKLAMDA YARATICILIK VE YAZARLIK - Ünite 7: Dijital Mecrada Reklam Yazmak Özeti :
PAYLAŞ:Ünite 7: Dijital Mecrada Reklam Yazmak
Dijital Medya Nedir?
Dijital medya, insanların elektronik olarak iletişim kurdukları farklı platformlara verilen addır. Elektronik ortamda bulunan her tür kitle iletişim aracını dijital medya tanımına dahil etmek mümkündür. Gerek medya gerekse içerik hızla dönüşmekte, buna bağlı olarak insanların online iletişim kurma biçimleri de değişmektedir. Bu durum, yeni etkileşimli medya platformlarını ve sosyal ağları beraberinde getirmektedir. İster barış mesajları vermek, ister fikir ayrılıklarını göstermek, ister ilerleme kaydetmek, ister kitlesel harekete çağırmak, isterse kişisel düşünceleri savunmak için olsun, insani anlatımın, sosyal etkileşimin, iletişimin ve online eğitimin olduğu her platform dijital medya kapsamına girer.
Dijital medyanın en önemli özelliği, insanların yaşam biçimlerinde önemli değişikliklere yol açma potansiyeli taşımasıdır. Dijital medya, ilk etapta metin (text) ile kendini göstermiştir. İnternet, metinsel içeriği paylaşmak, aktarmak ve saklamak için ideal bir ortam sunmaktadır.
İnternetin büyümesine paralel olarak, görüntüler gündeme gelmiştir. İnsanlar, yalnızca e-posta yazmakla yetinmeyip fotoğraf da göndermeye başlamışlardır. Böylece, fotoğraf paylaşım siteleri ortaya çıkmıştır. Ses paylaşımına izin veren siteler sayesinde müzik ve benzeri sesli dosyalar online paylaşıma dahil olmuştur. Dijital medyanın gelişiminde son aşama videodur. YouTube, video paylaşımını en popüler medya dağıtım yöntemlerinden biri haline getirmiştir.
Pazarlama İletişiminde Dijital Medyanın Yeri
Günümüzde gittikçe daha çok sayıda işletme, dijital medya ve pazarlama dünyasına adım atmaktadır. İşletmeler, özellikle pazarlama fonksiyonu için dijital medyadan sıklıkla yararlanmaktadırlar. Web sitesindeki metin içeriğin güncel tutulması özellikle önemlidir. Faydalı içerik, başarılı pazarlamanın olmazsa olmazıdır. İnternetin popüler bir mecraya dönüşmesi, dijital medyanın pazarlama açısından yeni ve sıcak bir iletişim aracına dönüşmesini sağlamıştır.
Dijital Medya Bileşenleri
Web Siteleri
Web sitesi, internet üzerinden erişilen dokümanların (web sayfalarının) toplamından oluşur. Web sayfalarında her tür bilgi olabilir; metin, renk, grafik, animasyon ve ses bulunabilir. Web sitesi, bir iletişim aracıdır ve mesajın hedeflenen kullanıcı tarafından doğru algılanması ölçüsünde başarılıdır.
Günümüzde, web sitesinin kendisinin satışı yapılan bir varlık olmadığı, web sitelerinin işle ilgili iletişimin sağlanmasına ve müşterilerle etkileşim kurulmasına yönelik araçlar olduğu kabul görmektedir.
İnsanlar genel olarak; ya ihtiyaç duydukları bilgiyi bulmak için, ya da bir işi tamamlamak için web sitelerini ziyaret ederler.
Web siteleri kullanım amaçlarına göre şöyle sınıflandırılır;
- Kişisel Web Siteleri: Bu sitelerin teması ve içeriği, çoğunlukla kişisel bilgilere dayanır
-
Kurumsal Web Siteleri:
yalnızca iş amaçlı kurulan profesyonel sitelerdir. Sahipleri genellikle kurumlardır.
- Küçük Kurumsal Web Siteleri: Bu siteleri kuranlar, belli bir işi olan bireylerden, küçük işletmeleri olan insan gruplarına kadar çeşitlenir.
- Büyük Kurumsal Web Siteleri: Büyük kuruluşlarda genellikle personelin bir bölümü sitenin bakım ve yönetimi için görevlendirilir.
-
Bilgilendirici Web Siteleri:
Bilgi sunmak amacıyla oluşturulan sitelerdir;
- Haber siteleri
- Bilimsel siteler
- Ansiklopediler
- İş haberleri siteleri
- Herhangi bir konuda analiz içeren siteler
- Tıbbi bilgi veren siteler
- Eğitim siteleri
- Belli bir konuda bilgi veren siteler
- Üniversite/okul siteleri
- Arama Motorları/Dizinler: web sitelerini bulmak üzere web genelinde arama yaparak sonuçları bağlı olduğu sunucuda listeler. Bu arama işlemi, otomatik olarak yapılır. Tarayıcıda bulunan web arayüzü, toparlanan listedeki sonuçları alır ve ekranda gösterir.
Web siteleri, yapım aşamasında kullanılan yönteme ve temel alınan teknolojiye göre de iki gruba ayrılır. Bu sınıflandırma, daha çok, programcıları ve web geliştiricileri ilgilendirir:
- Statik Web Siteleri: Kullanıcıya statik bilgi, başka bir deyişle zaman içinde değişmeyen ve web sunucusu tarafından gönderildiği şekliyle korunan bilgi sunarlar.
- Dinamik Web Siteleri: kullanıcıya dinamik bilgi, başka bir deyişle zaman içinde belli kriterler doğrultusunda değişebilen bilgi sunar.
Sosyal Medya
Medya, gazete ya da radyo gibi bir iletişim enstrümanına verilen addır. Dolayısıyla, sosyal medya da iletişim kurmaya yönelik sosyal bir enstrümandır. Sosyal medya, yalnızca bilgi vermeyen, bu bilgiyi verirken aynı zamanda kullanıcıyla etkileşime giren bir web sitesidir.
Alışılmış medyayı tek yönlü bir yol gibi düşünmek mümkündür; kişi, bir gazete okur ya da televizyonda yayınlanan haberi dinler, ama konu hakkındaki düşüncelerini paylaşma imkanı çok kısıtlıdır. Sosyal medya ise kişiye iletişimde bulunma imkanı da veren çift yönlü bir yoldur.
Sosyal medya; katılım, açıklık, diyalog, topluluk ve bağlantılılık nitelikleriyle bir online medya olarak tanımlanabilir. İnsanlar, sosyal medyada bilgiye, ilham verici fikirlere, hemfikir insanlara, topluluklara ve işbirliği yapabilecekleri kişilere her zamankinden daha hızlı ulaşabilmektedirler.
Sosyal medyada 6 tip site mevcuttur. Bunlar;
- Sosyal Ağlar,
- Bloglar,
- Wiki’ler,
- Podcast’lar,
- Forumlar,
- İçerik Toplulukları,
- Mikrobloglar’dır.
Online Reklam
Online reklamcılık, tüketicileri çekecek pazarlama mesajları vermek üzere internetin ve internet sunucuları ağının (world wide web) kullanıldığı bir tanıtım yoludur.
İlanlar, banner ilanlar, bloglar, zenginleştirilmiş medya ilanları, sosyal ağ ilanları vb. örnek verilebilir.
Online reklamcılık, reklamverenin yaptığı yatırımdan en etkili geri dönüşü almasını sağlar.
Online Reklam Çeşitleri: Online reklamcılığın;
- Kayan (floating) reklam,
- Genişleyen (expandin) ad,
- Duvar kağıdı (wallpaper) reklamı,
- Aldatmacalı (trick) reklam,
- Birden açılan (pop-up) reklam,
- Sayfa arkasında açılan (pop-under) reklam,
- Video reklam,
- Harita (map) reklam, Mobil reklam,
- Superstitial reklam,
- Interstitial (arayer) reklam şeklinde çeşitleri vardır.
E-posta Reklamcılığı: Hedef kitlenin e-Posta adreslerine gönderilen yasal reklamları kapsar.
Görüntülü Reklamcılık: Web sayfalarında web banner’ları dahil çeşitli biçimlerde görünür.
Anlamsal (Semantic) Reklamcılık: Web sayfalarına yönelik anlamsal analiz teknikleri kullanılır.
Mobil Uygulamalar (Mobile Applications, Mobile Apps): Cep telefonu, akıllı telefon, kişisel dijital asistan gibi avuçiçi cihazlar için geliştirilen uygulamalardır.
Push (İtme) Mesajlar: Reklamveren ve pazarlamacı tarafından ya da onun adına kablosuz bir mobil cihaza abonenin talebi dışında gönderilen her tür içerik olarak adlandırılır.
Pull (Çekme) Mesajlar: Kablosuz aboneye talebi doğrultusunda tek bir defaya mahsus olmak üzere gönderilen her tür içerik olarak adlandırılır.
Dijital Medya Yazarlığı
Dijital dünyada yazılı bilgi oluşturulurken belli tekniklerden ve web yazarlığı kavramlarından yararlanılmalıdır.
Günümüzde insanlar, metinleri tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve Kindle gibi e-okuyucular dahil her geçen gün küçülen ekranlardan okumaktadırlar. Metinlerin online ortamda farklı bir biçimde sunulması gerekmektedir.
Online yazarlığı geliştirmeye yönelik ipuçları sıralanabilir:
- Açık ve öz yazmak, her mecrada önemli olsa da online ortamda daha çok önem kazanmaktadır.
- Online ortamda çoğu durumda kısa yazmak en iyisidir.
- Başlıklar, basılı mecralarda olduğu gibi web ortamında da aynı işlevi görür; bilgi aktarmak ve okurun ilgisini çekmek için kullanılır.
- Paragraflar arasında kullanılan alt başlıklar, kullanıcıların okumaya başlayabilecekleri “giriş noktaları”na dikkat çekilmesine yardımcı olabilir.
- Maddelemeler ve listeler, okumayı kolaylaştırmak ve ilgi çekmek amacıyla uzun bir hikayeyi bölmenin bir başka etkili yoludur.
Web Sitesi Yazarlığı
Web siteleri, bilgi alınmak amacıyla ziyaret edilir. Sitenin ziyaretçi sayısının artırılması ve bu sayının korunması isteniyorsa, sunulan bilginin konuyla ilgili ve yararlı olması gerekir. Web sitesine içerik yazarken; fikirleri kağıda dökmek, beyin fırtınası ağı ya da tablosu oluşturmak, hedefe ve konuya odaklı yazmak gibi gözönünde tutulması gereken noktalar vardır.
Sosyal Medya Yazarlığı
Sosyal medya için yazılanların karmaşık olması gerekmez. Aksine, çok sade olabilir. Kısa tutma, heyecan katma ve samimi olma gibi faktörleri akılda tutmak yeterlidir. Hedef kitleyle yakın ilişki kurmakta ve sosyal kişiliği göstermekte fayda vardır.
Online Reklam Yazarlığı
Etkili bir internet reklamı yazmak, biraz sanat, biraz da bilimdir. İnternette etkili sonuçlar veren reklam metinleri yazarken; önce teklifi, sonra metni oluşturmak, anahtar kelimelerle düşünmek, hedefi tanımlamak, belli bir aksiyon çağrısı yapmak, doğrudan mesajı iki aşamalı yapmak, kişiye yazmak, hikaye anlatmak, duygulara hitap etmek gibi püf noktaları vardır.