SAĞLIK KURUMLARINDA BİLGİ SİSTEMLERİ - Ünite 3: Hastalıkları Sınıflandırma ve Kodlama Sistemleri Özeti :
PAYLAŞ:Ünite 3: Hastalıkları Sınıflandırma ve Kodlama Sistemleri
Hastalıkları Sınıflandırma ve Kodlama Sistemleri Temel Kavramlar
Standart kodlama sistemlerinin amacı, benzer durumlar için tüm sağlık personeli tarafından tutarlı tanımlamalar yapılması ve benzer bir terminolojinin kullanılmasıdır.
Klinik kodlama; hastalıkların, yaralanmaların ve işlemlerin nümerik veya alfanümerik yapıda ifade edilmesidir.
Sınıflandırma, benzer ya da aynı olan hastalıkların belirlenen ölçütlere göre bir araya getirilmesidir. Sınıflandırma sistemleri içerisinde en yaygın olarak kullanılan ICD-10 sınıflama sistemi bu ölçütlere göre geliştirilmiştir.
Sınıflandırılan ve Kodlanan Verilerin Kullanımı ve Kullanıcıları
Tıbbi ve idari kayıtları kullanarak sınıflandırılan ve doğru olarak kodlanan veriler aşağıda verilen tıbbi, idari ve yasal vb. birçok farklı alanda kullanılmaktadır.
Sınıflandırılan ve Kodlanan Verilerin Kullanımı
- Farklı ülkelerde, farklı sağlık kuruluşlarında toplanan mortalite, morbidite verilerinin karşılaştırılmasında kullanılmaktadır.
- Sağlık politikaları için veri oluşturma ve önceliklerin belirlenmesinde kullanılmaktadır.
- Tıbbi ve halk sağlığı araştırmalarında veri sağlanmasında kullanılmaktadır.
- Ödeme sistemleri (örneğin case-mix, DRG) ne veri sağlamada kullanılmaktadır.
- Sağlık durumu ve trent analizleri oluşturmada gerekli veriyi sağlamada kullanılmaktadır.
- En önemli ölüm nedenlerini belirlemede, kodlanmış mortalite verilerine gereksinim duyulmaktadır.
- Kritik unsurların/Risk guruplarının belirlenmesinde kullanılmaktadır.
- Belirli nüfus guruplarının problemlerinin belirlenmesinde (örneğin, anne, bebek, adölesan, yaşlı nüfus vb.) kullanılmaktadır.
- Bakımın kalitesinin belirlenmesinde sınıflandırılmış ve kodlanmış veriler kullanılmaktadır:
- Hizmetlerin, kaynak kullanımının ve sağlık hizmetleri maliyetlerinin izlenmesinde sınıflandırılmış ve kodlanmış verilere gereksinim duyulmaktadır.
- Sağlık hizmetleri yönetimi ve politikalarda karar vermede kullanılmaktadır.
Sınıflandırılan ve Kodlanan Verilerin Kullanıcıları
Tıbbi Kayıtlardan elde edilen, doğru olarak kodlanmış verilerin kullanıcıları;
- Sağlık politika yapıcılar,
- Nüfus bilimciler,
- Uluslararası organizasyonlar (WHO, United Nations vb.),
- Sağlık çalışanları,
- Sağlık kuruluşları,
- Kamu yönetimi, sosyal güvenlik kuruluşları vb. üçüncül gruplar,
- Epidemiyolojistler,
- İstatistikçiler,
- Araştırmacılar,
- Eğitimciler ve öğrenciler
bu verileri kullanmaktadır.
Sınıflandırma ve Kodlama Sistemleri
Sınıflandırma sistemlerinin en çok bilineni ve en yaygın olarak kullanılanı ICD-10’dur. ICD yapısı temel alınarak geliştirilmiş klinik uyarlamalara örnek olarak , ICD-9CM,ICD-10-CM, ICD-10-PCS, ICD-10-AM, ICD-10GM, ICD-10-CA verilebilir. Uzmanlık alanına özgü sınıflamalara ise; ICD-0, ICD-DA, ICD-NA örnek olarak verilebilir. HCSPCS, CPT, ICHI ise tıpta kullanılan işlemlere ilişkin farklı sistemlerdir.
ICD-10
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından geliştirilen bir sistemdir. Kısaca, ICD-10 olarak tanımlanan sistemin adı; International Statisticial Classification of Diseases and Related Health Problems -Tenth Revision- Hastalıkların ve İlgili Sağlık Sorunlarının Uluslararası İstatistiksel Sınıflandırması Onuncu Yenilenmiş Baskı olarak ifade edilmektedir. Yalnızca tanıya yönelik bir sınıflama sistemi olarak düzenlenmesi nedeniyle tıbbi işlemlere yönelik kodlar yer almamaktadır. İlk basamakta bir harf ve diğer iki basamakta 0-9 arasında yer alan rakamlardan oluşan alfanümerik kodlama yapısına sahiptir. 1993 yılında uygulamaya girmiştir.
ICD-10 Yapısı ve Özellikleri
Yalnızca tanıya yönelik bir sınıflama sistemi olarak düzenlenmesi nedeniyle tıbbi işlemlere yönelik kodlar yer almamaktadır.
ICD-10 üç ciltten oluşmaktadır:
-
Cilt:
- Üç ve dört karakter düzeylerinde hastalık ve ölüm tanı listelerini,
- neoplazilerin morfolojik sınıflamasını, • özel tabulasyon listelerini ve
- tanımlamaları içerir.
-
Cilt:
- ICD’nin yapısı ve kullanımı hakkında bilgileri, kodlama kurallarını içermektedir.
-
Cilt:
- ICD-10’da yer alan tüm hastalıkların ve hastalık etkenlerinin alfabetik dizinini (indeks) içermektedir.
ICD-10’un sınıflandırma yapısında 5 düzey bulunmaktadır:
Birinci düzey ; hastalıkların genel olarak sınıflandırıldığı 21 bölümden oluşmaktadır.
Örnek: Bölüm I Enfeksiyon ve Paraziter Hastalıklar A00B99
İkinci düzey ; bölüm içindeki belli hastalıkların bir araya getirilmesi ile oluşan bloklardır.
Örnek: A15-A19 Tüberküloz.
Üçüncü düzey , blokları oluşturan hastalıkların tek tek ele alındığı, üç basamaklı hastalık kodlarıdır.
ICD-10’un temel yapısını 3 basamaklı hastalık kodları oluşturmaktadır. Bu düzeyde her hastalığa bir hastalık kodu karşılık gelmektedir.
Örnek: A15 Solunum yolları tüberkülozu, bakteriyolojik ve histolojik olarak doğrulanmış.
Dördüncü düzey, üç basamaklı hastalık koduna bir basamak ilave edilmesiyle oluşturulan hastalık kodlarıdır. Hastalıklar bu şekilde detaylı olarak tanımlanmaktadır.
Örnek: A15.5 Larenks, trakea ve bronş tüberkülozu, bakteriyolojik ve histolojik olarak doğrulanmış.
Beşinci Düzey, dördüncü karakterden farklı bir eksen boyunca alt kırılım için kullanılmıştır.
Örnek: XIII. Bölüm-Anatomik bölgelere göre alt bölümler M05.01-Felty sendromu, omuz bölgesi
Kullanılmayan “U” kodları:
U00-U49 kodları, belirsiz bir etiyolojinin yeni hastalıklarına geçici olarak atanırken kullanılması içindir.
U50-U99 kodları, örneğin özel bir proje için farklı bir alt sınıflandırma sınanırken, olduğu gibi araştırmada kullanılabilir.
Örnek olarak; U04-Ağır akut solunum sendromu [SARS] verilebilir.
ICD-10’da Yer Alan Bölümlerin Özellikleri:
- Enfeksiyon ve Paraziter Hastalıklar: Bu bölüm için, A00-B99 arasındaki alfanümerik kodlar ayrılmıştır.
- Neoplaziler (Tümörler): Bu bölüm için C00-D48 arasındaki alfanümerik kodlar ayrılmıştır.
- Kan ve Kan Yapıcı Organların Hastalıkları ve İmmün Sistem ile İlgili Belirli Bozukluklar: Bu bölüm için (D50-D89) arasındaki alfanümerik kodlar ayrılmıştır. Bu bölümde ki kodlar; anemiler, koagülasyon bozukluğu hastalıkları, kan ve kan hücreleri hastalıkları (lösemiler hariç), immün sistemin hastalıklarını içerir.
- Endokrin, Nütrisyonel ve Metabolik hastalıklar: Bu bölüm için E00-E89 arasındaki alfanümerik kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde; tiroid bezi bozuklukları, bozulmuş glukoz regülasyonu ve diyabetes mellitus, glukoz regülasyonu ve pankreas iç salgısının diğer bozuklukları, diğer endokrin bezlerin bozuklukları, malnütrisyon ve nütrisyonel eksiklikler yer almaktadır.
- Akıl ve Davranış Bozuklukları: Bu bölüm için F00F99 arasındaki alfanümerik kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde; organik, semptomatik ve mental bozukluklar, psikoaktif madde kullanımına bağlı mental ve davranış bozuklukları, şizofreni, şizotipal ve delüsyonel bozukluklar, duygudurum bozuklukları, nevrotik, strese bağlı ve somatoform bozukluklar, fizyolojik bozukluklar ve fiziksel faktörler ile ilişkili davranış sendromları, erişkin kişilik ve davranış bozuklukları, mental retardasyon, psikolojik gelişim bozuklukları, genellikle çocukluk ve ergenlikte başlayan davranış bozuklukları ve duygusal bozukluklar ve tanımlanmamış mental bozukluklar bu bölümde yer alır.
- Sinir Sistemi Hastalıkları: Bu bölüm için G00-G99 arasındaki alfanümerik kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde; merkezi sinir sisteminin inflamatuar hastalıkları, primer olarak merkezi sinir sistemini etkileyen sistemik atrofiler, ekstrapiramidal ve hareket bozuklukları, sinir sisteminin diğer dejeneratif hastalıkları, merkezi sinir sisteminin demiyelinizan hastalıkları, episodik ve paroksismal bozukluklar, sinir, sinir kökü ve pleksus bozuklukları, periferik sinir sisteminin polinöropatileri ve diğer hastalıkları, miyonöronal birleşke ve kas hastalıkları, serebral palsi ve diğer paralitik sendromlar, sinir sisteminin diğer bozuklukları yer alır.
- Göz ve Adneks Hastalıkları : Bu bölüm için H00-H59 arasındaki alfanümerik kodlara yer verilmiştir.Bu bölümde; göz kapağı, lakrimal sistem ve orbita bozuklukları, konjonktiva bozuklukları, sklera, kornea,iris ve siliyer cisim bozuklukları, lens bozuklukları, koroid ve retina bozuklukları, glokom, vitreus cismive göz küresi bozuklukları, optik sinir ve görme yolları bozuklukları, oküler kaslar, binoküler hareket, akomodasyon ve kırma bozuklukları, görme bozuklukları ve körlük, göz ve adnekslerin diğer bozukluklarına yer verilmiştir.
- Kulak ve Mastoid Çıkıntı Hastalıkları: Bu bölüm içim H60-H95 arasındaki alfanümerik kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde; dış kulak hastalıkları, orta kulak ve mastoid hastalıkları, iç kulak hastalıkları ve kulağın diğer bozukluklarına yer verilmiştir.
- Dolaşım Sistemi Hastalıkları: Bu bölüm için I00-I99 arasındaki alfanümerik kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde; akut romatizmal ateş, kronik romatizmal kalp hastalıkları, hipertansif hastalıklar, iskemik kalp hastalıkları, pulmoner kalp hastalığı ve pulmoner dolaşım hastalıkları, serebrovasküler hastalıklar, arter, arteriyol ve kapiller hastalıkları, venlerin, lenf damarlarının ve lenf nodlarının hastalıkları yer alır.
- Solunum Sistemi Hastalıkları: Bu bölüm için J00-J99 arasındaki kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde, burundan akciğerlere kadar solunum sisteminin enfeksiyonları ve durumları kodlanmıştır.
- Sindirim Sistemi Hastalıkları: Bu bölüm için K00K93 arasındaki kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde; oral kavite, tükrük bezleri ve çene hastalıkları, özefagus, mide ve duodenum hastalıkları, appendiks hastalıkları, herni, enfektif olmayan enterit ve kolit, bağırsakların diğer hastalıkları, periton hastalıkları, karaciğer hastalıkları, safra kesesi, safra yolları ve pankreas bozuklukları ve sindirim sisteminin diğer hastalıklarına yer verilmiştir.
- Cilt ve Cilt Altı Dokusu Hastalıkları: Bu bölüm için L00-L99 arasındaki kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde; deri ve derialtı dokusunun enfeksiyonları, büllöz hastalıklar, dermatit ve egzema, papüloskuamöz hastalıklar, ürtiker ve eritem, deri ve derialtı dokusunun radyasyon ile ilişkili bozuklukları, deri eklerinin bozuklukları, deri ve derialtı dokusunun diğer bozukluklarına yer verilmiştir.
- Kas-İskelet Sistemi ve Bağ Dokusu Hastalıkları : Bu bölüm için M00-M99 arasındaki kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde; arthropatiler, sistemik bağ dokusu bozuklukları, dorsopatiler, yumuşak doku bozuklukları, osteopatiler ve kontropatiler, iskelet kas sistemi ve dokuların bozukluklarına yer verilmiştir.
- Genitoüriner Sistem Hastalıkları: Bu bölüm için N00N99 arasındaki kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde; glomerüler hastalıklar, renal tübülo-interstisiyel hastalıklar, böbrek yetmezliği, ürolitiyazis, böbrek ve üreterin diğer bozuklukları, üriner sistemin diğer hastalıkları, erkek genital organları hastalıkları,meme bozuklukları, kadın pelvik organlarının enflamatuar hastalıkları, kadın genital organlarının nonenflamatuar bozuklukları, genitoüriner kanalın diğer bozukluklarına yer verilmiştir.
- Hamilelik, Doğum ve Lohusalık : Bu bölüm için O00O99 arasındaki kodlara yer verilmiştir. Bu bölümde; düşükle sonuçlanan gebelik, gebeliğin süresi, gebelikte, doğumda ve lohusalıkta ödem, proteinüri ve hipertansif bozukluklar, gebelikle ilgili maternal bozukluklar, fetüs ve amniotik kavite ve muhtemel doğum problemleriyle ilgili maternal bakım, doğum eylemi ve doğum komplikasyonları, doğum, puerperiumla ilgili komplikasyonlar, diğer obstetrik durumlara yer verilmiştir.
- Perinatal Dönemden Kaynaklanan Bazı Durumlar: Bu bölüm için P00-P96 arasındaki kodlar ayrılmıştır. Bu bölümde; anneye bağlı faktörler, gebelik, doğum süreci ve doğum komplikasyonlarının etkilediği fetüs ve yeni doğan, hamilelik süresi ve fetal büyümeyle ilgili bozukluklar, doğum travması, perinatal döneme özel solunum sistemi ve kardiyovasküler sistem bozuklukları, perinatal döneme özel enfeksiyonlar, fetüs ve yenidoğanın hemorajik ve hematolojik bozuklukları, fetüs ve yeni doğanın geçici endokrin ve metabolik bozuklukları, yeni doğanın sindirim sistemi bozuklukları, fetüs ve yeni doğanın deri ve ısı kontrolünü etkileyen durumlar, perinatal dönemden kaynaklanan diğer bozukluklara yer verilmiştir.
- Konjenital Malformasyonlar, Deformasyonlar ve Kromozom Anomalileri: Bu bölüm QOO- Q99 arasındaki kodlara ayrılmıştır. Bu bölümde; sinir sisteminin konjenital malformasyonları, göz, kulak, yüz ve boynun konjenital malformasyonları, dolaşım sisteminin konjenital malformasyonları, solunum sisteminin konjenital malformasyonları, yarık dudak ve yarık damak, sindirim sisteminin diğer konjenital malformasyonları, genital organların konjenital malformasyonları, üriner sistemin konjenital malformasyonları, kas iskelet sisteminin konjenital malformasyonları ve deformasyonları, kromozom anomalilerine yer verilmiştir.
- Semptomlar, Belirtiler ve Anormal Klinik ve Laboratuvar Bulguları : Bu bölüm için R00-R99 arasındaki kodlar düzenlenmiştir. Bu bölümde; yapılan tüm araştırmalara rağmen hastaya belirli bir tanı konulamamışsa, hastanın kabulü sırasında var olan belirti ve semptomlar yok olmuşsa ve bunların nedenleri bulunamamışsa, sadece geçici, kesin olmayan bir tanı konulduğunda ve kesin tanı koymayı sağlayacak ileri tetkiklerin yapılması için hasta yeniden hastaneye gelmediğinde, tanı konulmadan araştırma ve tedavi için başka bir yere sevk edilen olgular bu bölümde yer alır.
- Yaralanma, Zehirlenme ve Dış Nedenlerin Bazı Diğer Sonuçları: Bu bölüm için S00-T98 arasındaki kodlar düzenlenmiştir. Bu bölüm; S kodları vücut bölgelerine göre tanımlanmış yaralanmaları, T kodları çoklu yaralanmalar, yanıklar, donmalar, zehirlenmeler ve cerrahi ve tıbbi bakım komplikasyonlarını içerir.
- Hastalık ve Ölümün Dış Sebepleri: Bu bölümde V01-Y98 arasındaki kodlara yer verilmiştir. ICD- 10’da hastalıkların ve ölümlerin dış nedenlerini ve olayın olduğu yeri ek kodlar kullanılarak göstermeye olanak sağlayan bir bölümdür.
- Sağlık Durumunu Etkileyen Faktörler ve Sağlık Hizmetleri İle Temas: Bu bölümde Z00-Z99 arasındaki kodlara yer verilmiştir. Bu bölüm kodları, sağlık kurumlarına muayene ve inceleme için başvuru, bulaşıcı hastalıklarla ilgili potansiyel sağlık tehlike için başvuru, üremeyle ilgili durumlarla sağlık servisine başvuru, sağlık servisine özel girişim ve sağlık bakımı için başvuru, sosyoekonomik ve psikososyal sağlık tehlikesi için başvuru, aile ve kişisel öyküsü ve sağlık durumunu etkileyen bazı durumlarla ilgili potansiyel sağlık tehlikesi durumunda başvuru durumunu belirleyen kodlara yer verilmiştir.
ICD-10 Kodlama Kuralları
ICD’nin doğru ve tutarlı kullanımı, tabular liste (1.cilt), alfabetik dizin (3.cilt) ve kodlama kuralları (2.cilt)’nın tamamının doğru uygulanmasına bağlıdır.
Tabular Liste: Hastalıkların ve ilgili sağlık sorunlarının alfanümerik olarak A00-Z99’a kadar düzenlendiği yapıyı ifade eder.
Alfabetik Dizin (İndeks): Genellikle bir hastalığı veya durumu ifade eden ana terimlere göre düzenlenmiş ve alfabetik olarak sıralanmıştır.
ICD-10 Kodlama Aşamaları
Kodlama süreci iki aşamada gerçekleşir:
Birinci aşamada, hastanın hastalığına ait ana tanı ve ek tanılar belirlenir. Ana tanı ve ek tanıların doğru belirlenmesi kodlamanın temelini oluşturur. Ana tanı: Sağlık hizmetinin verilmesinin nedeni olan, araştırma sonucunda ulaşılan tanıdır. Ek tanı ise; sağlık hizmeti sırasında var olan ya da gelişen hastanın yönetimini etkileyen diğer durumlardır.
İkinci aşamada; kodlanacak ana tanı ve ek tanılar belirlendikten sonra aşağıda verilen sıra takip edilerek kodlama kurallarına göre kod/kodlar atanır.
- Kodlanacak tanı ve tanılara karar verdikten sonra alfabetik dizinde ana terimi bulun, Ana terim altında herhangi bir not varsa bunu okuyun,
- Kodlamak istediğiniz tanı/tanılara karşılık gelen açıklamayı buluncaya kadar düzenleyicileri ve alt terimleri kontrol edin,
- Çapraz referanslar için açıklamaları izleyin,
- Tabular listeden kodu kontrol edin, bölümdeki, bloktaki ve kategorideki kapsar, kapsamaz notlarını okuyun,
- Eklemeniz gerekebilecek 4’üncü veya 5’inci karakterleri kontrol edin, Kodu atayın.
ICD-10 Sınıflandırmalar Ailesi Kavramı
ICD-10’un üç cildini kapsayan -üç ve dört karakter sınıflandırma- birçok farklı uygulama için uygun olmasına karşın, bazı uzmanlıklar için yeterli ayrıntıyı her zaman içermez. Bazen sınıflanan koşulların farklı nitelikleri hakkındaki bilgiler de gerekebilir. Kullanıcıların bu gereksinimini karşılamak üzere, ICD’nin bilinen geleneksel mortalite ve morbidite istatistikleri çekirdek yapısı üzerine kurulan “sınıflandırmalar ailesi” kavramı geliştirilmiştir. ICD-10’da sınıflandırmalar ailesi kavramı uzmanlık alanlarına özgü sınflandırmaya olanak sağlayan bir yapı sunmaktadır.
ICD-O
DSÖ tarafından 1990’da yayınlanan International Classification of Disease for Oncology- Onkoloji İçin Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırması; hem topografi, hem de morfoloji için kodlama sistemlerine sahip çift eksenli bir sınıflandırmadır.
ICD-DA
Dünya Sağlık örgütü tarafından geliştirilen, Apllication of The International Classification of Disease to Dentistry And Stomatology-Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırması Dişçilik ve Stomatoloji Uyarlaması; Dişlerde, Oral kavite ve ilişkili dokularda oluşan, belirtileri olan ya da ilgili hastalıklar veya koşullar için geliştirilmiştir.
ICHI
Dünya Sağlık Örgütü için Avustralya Sağlık Sınıflamaları Ulusal Merkezi (NCCH) tarafından geliştirilen, International Classification of Health InterventionUluslararası Sağlık Girişimleri Sınıflaması; sağlık işlemleri ve girişimlerini sınıflamak ve kodlamak için geliştirilmiştir.
ICD-NA
Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen, Apllication of the International Classification of Disease to NeurologyHastalıklarının Uluslar arası Sınıflaması Nöroloji Uyarlaması; nörolojik hastalıkların ICD-10’dakinden daha kapsamlı ve çok boyutlu sınıflama olanağı sağlamaktadır.
ICD-10-AM
Avusturalya Ulusal Sağlık Sınıflama Merkezi (NCCH) tarafından geliştirilen, International Statisticial Classification of Diseases and Related Health Problems, Tenth Revision - Avustralian Modification-Hastalıkların ve İlgili Sağlık Sorunlarının Uluslararası İstatistiksel Sınıflandırması, Avustralya modifikasyonu; ICD-10 temel yapısı esas alınmak suretiyle klinik uygulamaların daha detaylı bir şekilde kodlanmasına olanak tanıyan, önemli hastalık gruplarının tanımlanabilmesi için dört ve beş karakterli kodları içerecek şekilde genişletilmiş bir sistemdir.
ICD-10-CA
Kanada Sağlık Bilgi Enstitüsü (CIHI) tarafından geliştirilen The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th Revision, Canada Application- Hastalıkların ve İlgili Sağlık Sorunlarının Uluslararası İstatistiksel Sınıflandırması, Kanada Uyarlaması; ICD-10 temel yapısı esas alınmak suretiyle klinik uygulamaların daha detaylı bir şekilde kodlanmasına olanak tanıyan, önemli hastalık gruplarının tanımlanabilmesi için dört ve beş karakterli kodları içerecek şekilde genişletilmiş bir sistemdir.
ICD-10-CM
Amerika Birleşik Devletleri Sağlık İstatistikleri Ulusal Merkezi (NCHS) tarafından geliştirilen International Classification of Diseases, Tenth Revision, Clinical Modification - Hastalıkların Uluslararası sınıflandırılması, Onuncu Versiyon, Klinik Uyarlama; ICD-10 temel alınarak geliştirilmiş bir klinik uyarlamadır.
ICD-10-PCS
Amerika Birleşik Devletleri Sağlığı Koruma Yönetimi tarafından geliştirilen (The International Classification of Disease - 10th Revision - Procedure Classification System- Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması, Prosedür Sınıflama Sistemi; hastaya uygulanan tıbbi ve cerrahi işlemleri, kullanılan, uygulanan yöntemi, işlem yapılan bölgeyi, kullanılan malzeme ile birlikte bir bütün olarak kodlamaya olanak sağlamaktır.
Vaka-Karması
Vaka karması (Case Mix) bir hastanede gerçekleşen vakaların çeşitliliğini açıklayan bir terimdir. Vaka karması, sağlık hizmeti hakkında kaliteli bilgi üretmek için kullanılan bilimsel bir yaklaşımın temel parçasıdır. Vaka karması sınıflandırmaları, sağlık bakım hizmetlerinin sonuçları, kalitesi ve maliyetlerindeki değişkenlikleri anlamamıza yardımcı olur.
Tanı İlişkili Guruplar
Tanı ilişkili gruplar (TİG-Diagnosis Related Groups); bir hastanede tedavi gören hasta tipleri ile hastanede ihtiyaç duyulan kaynaklar arasında klinik açıdan anlamlı ilişkilendirme sağlayan bir hasta sınıflandırma sistemi’dir”.
Klinik Kodlama Kalitesi
Sınıflandırılan ve kodlanan verilerin kullanılabilmesi için belirli kalitede olması gerekmektedir. Klinik kodlama kalitesini etkileyen birbirinden farklı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörleri;
- Klinik dokümantasyonun kalitesi,
- Sağlık çalışanları,
- Klinik kodlayıcı,
- Sınıflama sistemi,
- Diğer faktörler (fiziksel koşullar, altyapı yetersizliği, üst yönetimin desteği vb.)
başlığı altında sıralayabiliriz.