Sosyal Medya Platformları - Ünite 5: Fotoğraf ve Video Paylaşım Platformları Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 5: Fotoğraf ve Video Paylaşım Platformları

Giriş

İnsanların teknolojinin de gelişmesiyle birlikte fotoğrafları ve videoları istedikleri yerde rahatlıkla çekmeleri günümüzde çok kolaylaşmıştır. Kameralar artık cep telefonlarının ana özellikleri hâline gelmiş durumdadır. Kameraların bu kadar teknolojiye ayak uydurmasının sebebi ise bazı insanların bunu kendi iç dünyasını yansıtmak için kullanmak istemesi ve bazı insanların bunu profesyonel olarak kullanıp sanata dönüştürmesinden kaynaklanmaktadır.

Fotoğraf ve Video Tanımları

Fotoğrafçılık tarihi, bir güvercin yuvasının görüntüsüyle başladı. Emekli bir subay olan Joseph Nicephore Niepce tarafından yaz günü 1827 tarihinde dünyada bilinen ilk fotoğraf çekilmiştir.

Hippolyte Bayard tarafından 1840’ta çekilen boğulmuş adam portresi, kâğıt üzerine basılan ilk direkt pozitif bir fotoğraftı.

Bu kamerayı geliştirmek için yapılacak şey, ona kullanım kolaylığı sağlayabilmesi için birtakım ilaveler yapmaktır. Bunlar, daha net ve aydınlık bir görüntü için bir mercek ve bu mercekten geçen ışınların şiddetini denetleyebilmek için bir diyafram (iris), ışığın istediğimiz zaman geçebilmesi için açılır kapanır bir kapak ya da örtücü (obtüratör), bu örtücü sistemin hareketini başlatabilmek için bir deklanşör, örtücünün istediğimiz süre kadar ışığın geçmesini sağlayabilecek hızı ayarlanabilen bir başka kontrol düzeneği (enstantane ayarları), nereyi fotoğrafladığımızı görebilmemiz için bakaç (vizör), film koyma haznesi, filmi sarma kolu, biten filmi geriye sarma kolu, bulunduğumuz ortama göre ışığın şiddetini ölçebilecek bir ışık ölçer (pozometre) gibi birtakım düzenekler olabilir.

Fotoğrafçılık, uluslararası bir dildir ve modern hayatta üçüncü bir göz vazifesi görür. Fotoğrafçılık, bakmakla görmenin ayrı ayrı şeyler olduğunu kanıtlar.

Fotoğraf ve filmden farklı olarak videoda görüntü, üzerine ışık yansıyan bir yüzeyde oluşturulmamıştır. Aksine görüntünün elde edildiği yüzey, elektronik piksellerden oluşan bir yüzeydir. Görüntü, bu piksellerdeki elektronların farklı renk değerlerinde yanmasıyla oluşturulur.

Videonun görüntü kalitesi açısından sinema filmine oranla çok daha düşük bir kaliteye sahip olması, videonun sinemanın estetik biçimselliği dışında farklı bir biçimsellik içerisinde var olmasına neden olur. “Plastik” bir görüntü olarak da adlandırılan video bu nedenle, sinema filmindeki gibi güçlü renk ve ışık doygunluğuna karşın, sahip olduğu plastiklerin kendi yapay estetiği içinde deneysel bir arayışa yönelir.

İlk video örnekleri gerçek dünyaya kısa filmler ve sinema filmleri olarak yansıdı ve daha sonrasında tüm dünya içerisinde popüler bir hâle gelerek hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer aldı.

Görüntülerin renkli veya renksiz görüntü sinyali olarak depolandığı ve daha sonra tekrardan görüntülendiği dijital içeriklere video denir.

Fotoğraf ve Video Formatları

Fotoğraflar ve videolar oluşturma sürecine girdikleri zaman sensörlerinde ışığın dalga boylarına göre algıladığı ve eşleştirdiği renklerin dijital ortamda görüntülenmesi için bir takım sıkıştırma işlemlerine uğrar. Bu işlemler sonucu dijital ortamda resmin görüntüsünü görebilmemiz mümkün oluyor.

Video formatı bir bilgisayar üzerinde dijital video verilerini depolamak için dosya biçiminin bir türüdür. Video, dosya boyutunun küçülmesi için çoğunlukla sıkıştırılmış formda saklanır.

Kodek (ya da çözücü); video, müzik ve resimleri sıkıştırmaya yarayan sistem dosyaları demektir. Video, resim ve müzik dosyaları, hard diskte daha az yer kaplaması amacıyla sıkıştırılır. Her kodek, farklı algoritmalara yani yöntemlere dayalı olarak çalışır.

Fotoğraf ve Videonun Kalitesi

Oluşturulan fotoğraf ve videonun içeriği dışında görüntüde bozulmalar olmadan dijital ortamlarda yansıtılması beklenmektedir. Bozulmalar görüntüde netliği bozduğundan dolayı görsel güzelliğin bozulması söz konusudur.

Bilindiği gibi resimler piksellerden yani bir araya gelmiş renkli karelerin birleşmesi ile meydana geliyor. Bu piksellerin inç başına sayısı da resmin çözünürlüğünü ya da başka bir deyişle kalitesini belirler.

Bilgisayar monitörleri 72-96 ppi arasında çözünürlük kullandığı için bu kalite web veya bilgisayar ortamında yeterlidir. Ama baskı yapmak isterseniz 300 ppi ‘yi düşünmelisiniz.

Bildiğiniz gibi klasik fotoğraf makinelerinde fotoğraf filmi objektiften gelen ışığın film üzerinde kimyasal değişime sebep olması sonucunda oluşuyor. Dijital fotoğraf makinelerinde ise ışığın elektrik yükü çipe kaydediliyor. Yüksek ışık, yüksek elektrik yükü anlamına geliyor.

Resim çözünürlüğü, resmin taşıdığı detayı tanımlar. Yüksek çözünürlük, resimde daha fazla detay anlamına gelir. Resim çözünürlüğü değişik şekillerde ölçülebilir. Çözünürlük ölçüleri satırların görünürlüğü etkilemeyecek şekilde birbirine ne kadar yakın olduğuna göre ölçülebilir.

Sosyal Medya Platformlarının Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Sadece bir gün, sizin için bir gün bile sosyal medyasız olmuyorsa bu, sosyal medyanın karşı konulamaz etkilerine maruz kaldığınızı gösterir. Sosyal medyanın etkilerini gösteren bu en küçük örneğin sizde bulunması, sosyal medyanın topluma salgıladığı olumsuz etkilerden en az birini tecrübe ettiğiniz anlamına gelir.

Sosyal medyada günde iki saatten fazla zaman geçiren birisi iseniz ruh haliniz bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilir.

Zorbalık, sosyal medya kullanımı bu kadar popülerleşmeden önce yüz yüze yapılan birşeydi ama sosyal medyanın yaygınlaşması ile bu öylesine basit bir hal aldı ki kimliği belirsiz bir kimsenin, herhangi diğer bir kimseye zorbalık etmesi artık o kadar da zor değil.

FOMO, dünyadaki gelişmelerden habersiz olmanın, sosyal medya paylaşımlarından geri kalmanın, insanların ne gibi aktiviteler yaptığını öğrenememenin sonucunda ortaya çıkan bir tür psikolojik rahatsızlıktır.

Sosyal medya, gerçekleşmesinin imkansıza yakın olduğu bilinen beklentilere gerçekleşecek gözüyle bakmamızı sağlayan sihirli bir araçtır.

Yoğun sosyal medya kullanımı, depresyonun ve endişenin artmasının yanı sıra uyku bozukluğuna da neden olabiliyor.

Sosyal medyanın sigaradan ve alkolden daha çok bağımlılık yaptığı bilinir.

Sosyal medya platformlarının çeşitli olumlu etkileri bulunmaktadır.

Bir araştırmaya göre bilgisayar kullanma konusunda eğitilen yaşlılar daha özgüvenli ve sosyaller ve zihinsel kapasiteleri daha gelişmiş. Bundan dolayı insanların sosyal medya sayesinde sosyal bağlarını desteklemeleri çok önemlidir.

Kronik hastalığı olanlar sosyal medya sayesinde bu durumlarıyla başa çıkabilme gücü buluyorlar.

Sosyal destek alışkanlıklarınızı değiştirmede önemli bir unsurdur. Bir araştırma kilo verme planlarını sosyal medyada paylaşanların paylaşmayanlara göre daha başarılı olduğunu bulmuştur.

Sosyal medya bizi hayatımızdaki insanlara yakınlaştırıyor. Farklı ülkelerde ve şehirlerde yaşayan sevdiklerimizle iletişim kurmamızı kolaylaştırıyor.

Fotoğraf ve Video Platformları

Pinterest’i sosyal ağlardan ayıran en güzel özelliği “pinleme”ydi. Bu yüzden Pinterest, “pinleme” özelliğini düzeltmek ve geliştirmeye odaklanmıştır.

Fotoğraf platformu olan Pinterest, kullanıcılara paylaşım imkânı sunuyor. Kullanıcılar ister kendi yükledikleri fotoğrafları isterlerse de diğer kullanıcıların fotoğraflarını paylaşabiliyorlar. Pinterest buna “pinlemek” diyor.

Pexels tasarımcıların, blog yazarlarının veya bir görsel arayan herkesin istedikleri her yerde ücretsiz olarak kullanabilecekleri harika fotoğraflar bulmasına yardımcı olur. Pexels, üzerinden para kazanmak da mümkün hâle gelmiştir. Tüm fotoğraflar Pexels lisansı kapsamındadır. Bu, fotoğrafları kişisel ve ticari amaçlar için kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Flickr, temel olarak resimlerinizi veya videolarınızı yükleyebileceğiniz ve dilerseniz daha sonra internet ortamında paylaşabileceğiniz ve bu hizmeti ücretsiz olarak veren bir site.

Shutterstock; küresel olarak lisanlı bir görsel, video ve müzik sağlayıcısı olmak üzere birçok konuda bize görsellik açısından hem kalitede hem de aradığımız her şeyi kolay yoldan bulmamıza yardımcı olan bir sitedir.

Sadece video odaklı kullanıcıya sunulan birçok paylaşım sitesi bulunmaktadır.

Youtube multi konulu bir video paylaşım platformudur.

Kurucuları Gagan Biyani, Eren Bali, Oktay Çağlar olan Udemy, dünyanın her yerindeki öğrencilerin en iyi eğitimi almasına imkan sağlayan, öğretme ve öğrenme için benzersiz olan küresel bir pazardır.

Udemy yeteneği ve bilgisi olanlar için güzel bir gelir kaynağı, hazırladığınız kurs çok çok popüler bir alan değilse evinizi geçindirmeye yetmeyebilir fakat iyi bir yan gelir olabilir.

Udemy kurslarından faydalanabilmeniz için herhangi bir okula kayıtlı olmanız gerekmiyor, o konuyu öğrenmek istemeniz yeterli. Bir ev hanımı da istediği kursu alabilir, bir iş adamı da. Makine Mühendisliği okuyan bir üniversite öğrencisi kendisi için gerekli olan herhangi bir CAD programı kursunu alabilir.

Netflix, kullanıcıların birçok güzel filmi, dizileri, belgeselleri ve daha birçok şeyi internet üzerinden rahat bir şekilde izlemenizi sağlayan bir yayın hizmetidir.

Kullanıcılarına video izleme imkânı sunan bir uygulama olan Dailymotion spor, müzik, eğitim, haber, sanat, teknoloji, oyun, seyahat, dizi gibi pek çok türde video izleme imkânı sunmaktadır. Site üzerinde videoları favorilere ekleme ve sosyal ağlarda paylaşma gibi özellikler de bulunmaktadır.

Üniversite arkadaşlarını bulmaya yönelik bir site olarak yayına başlayan Facebook’ta önceleri üyeler yalnızca bağlı oldukları okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac, .uk, vb.) Facebook’a üye olabiliyorlardı. Daha sonra siteye liseler ve bazı büyük şirketler de katılınca 11 Eylül 2006 tarihinde Facebook tüm e-posta adreslerine açıldı.

2009 yılında Facebook, kullanıcıları “like” özelliği / kavramı ile tanıştırdı. Bununla birlikte “like” kavramı günümüz popüler kültürünün yadsınamaz bir gerçeği, ifadesi hâline geldi.

İnstagram 5 Ekim 2010 tarihinde iOS için ücretsiz bir fotoğraf düzenleme ve paylaşım uygulaması olarak Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kuruldu.

Temelinde fotoğraf ve kısa video paylaşımı olan Instagram, filtrelerle fotoğrafları daha eğlenceli bir hâle getirmesinin yanında hızlı, pratik, eğlenceli ve kolay bir arayüze sahip olan ücretsiz bir uygulamadır. Sosyal ağ özelliği taşımaktadır. Çünkü Instagram’da sosyal ağlara has üç özellik de bulunuyor. Bunlar; etkileşimlilik, paylaşımlılık ve katılımcılık.

Twitter, popüler bir paylaşım sitesi olmasının yanı sıra insanlar arasında network olanağı sağlayan basit bir arayüze sahip ve mikroblog odaklı anlık ileti paylaşım uygulamasıdır.

Mantık olarak kullanıcılarına fotoğraflarla mesajlaşma hizmeti sunmak üzerine kurgulanan Snapchat adlı uygulama Evan Spiegel tarafından Eylül 2011 tarihinde kurulmuştur.

SnapChat, kullanıcılara anlık fotoğraf ve video çekip bu fotoğrafları notlar, efektler veya çıkartmalarla renklendirerek paylaşabilme özelliği ve ayrıcalığı sunan sosyal bir mecradır.

Ayrıca uygulamanın başka bir özelliği daha var. Paylaşılan gönderiler, takipçiler tarafından görüldükten sonra 24 saat içinde kendi kendini imha ediyor yani Snapchat’te geçicilik söz konusudur.