TURİZM COĞRAFYASI - Ünite 6: Amerika’da Turizm Özeti :

PAYLAŞ:

Ünite 6: Amerika’da Turizm

Ünite 6: Amerika’da Turizm

Giriş

Dünya turizminde 2015 yılında turist sayısı %4,4 oranında büyüyerek 1.184 milyona ulaşmıştır.

Dünya turizm endüstrisindeki en büyük pay Avrupa Bölgesi’nindir. Ardında Asya-Pasifik ve Amerika bölgeleri gelmektedir. Uluslararası turizm hareketlerine bakıldığında gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere, sanayi bölgelerinden deniz kıyılarına doğru turist akımı görülmektedir. Yapılan tahminlere göre; 2020 yılına gelindiğinde Avrupa’nın payının %46’ya ineceği, Amerika’nın payının %18’lerde kalacağı, Asya-Pasifik’in payının da %26’lara ulaşacağı düşünülmektedir.

Amerika’da Turizm

Amerika Kıtası coğrafi özellikler ve jeolojik yapı bakımından benzer özellikler gösterdiği için bütün bir kara parçası olarak ele alınabilir. Ya da nüfus, kültürel yapı gibi beşeri özelliklere göre farklı, kuzey ve güney olmak üzere iki kara parçası olarak incelenebilir. Tarih boyunca nüfus hareketleri iki kıtada farklı olmuştur. Güneyde Astek, İnka, Maya gibi medeniyetler yaşamışlar kuzeyde ise, Kızılderili ve Laponlar varlık göstermişlerdir.

Amerika kıtasının kuzeyi ve güneyi arasında kalkınmışlık farkı turizmi etkilemektedir. Amerika Kıtası’nın çeşitli bölgelerinde turistler çoğunlukla Kuzey Amerika’yı tercih etmektedir. Bunu Karayipler izlemektedir. Turistler için Güney Amerika, Orta Amerika’ya göre daha çekici ve daha fazla ziyaret edilen bölgedir.

Kuzey Amerika’da Turizm

Kuzey Amerika, kuzeyde Grönland buzullarının yer aldığı Kuzey Kutup Dairesi’nden, güneyde Tropikal Antiller’in yer aldığı Yengeç Dönencesine kadar uzanmaktadır. Bölgede kutupsaldan subtropikale kadar çeşitli iklim tiplerini görmek mümkündür.

Dünya Turizm Örgütü’nün bölge ayrımında Kuzey Amerika’yı oluşturan üç ülke; ABD, Kanada ve Meksika’dır. Kıtada turizmin gelişiminde özellikle çeşitli yeryüzü şekilleri ve ekosistemler etkili olmuştur. Dünya turizm bölgeleri içinde Kuzey Amerika en geniş ulusal parklara sahiptir. Yellowstone ulusal parkı1978 yılından beri Dünya Miras Listesinde yer almaktadır. Kanada Kayalık Dağları ulusal parkları, turistler için görülmeye değer alanları oluşturmaktadırlar. Kuzey Amerika, yaban hayatlarının korunması konusunda dünyaya model olmaktadır. Buralardaki kaplıcalar ve içmeler ise kıtadaki sağlık turizmi bakımından önem taşımaktadırlar.

Kuzey Amerika’nın en yüksek dağı 6194 metre ile Alaska’daki McKinley Dağı’dır. Bölgede, Kayalık ve Sierra Nevada dağlarının doğal güzellikleri, Apalaş ormanları, St Lawrence ve Missisippi gibi büyük akarsular turizmde önemli yer tutmaktadırlar. Akarsu çevresindeki tarihî kasabalar da turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Utah ve Arizona arasındaki Colorado Nehri çevresinde kanıt tepe ve kanyonlar, turistler için görülmeye değer sahalardandır. Özellikle Colarado turistler için önemli bir rafting alanıdır. Nevada’daki Mead ve Utah’taki Powel Gölü eğlendinlen amacıyla kullanılmaktadır. Koyları ve körfezleriyle Kanada’nın doğusu ve New England kıyıları turistler için gözde eğlendinlen alanları durumundadır. Atlantik kıyılarındaki adalar, doğal dalgakıranlar oluşturarak dünyanın en uzun plajlarının ve kıyı ovalarının oluşmasını sağlamışlardır. Bu adalar sayesinde Miami ve Atlantik kentleri büyük turizm sayfiyeleri durumuna gelmişlerdir. Kıtada deniz turizmine en uygun alanlar Meksika körfezi kıyılarıdır. Güneydoğu kıyılarındaki Florida ve yakın adalar büyük turizm merkezleriyle doludur.

Kıtada turizm sektörünün yapmış olduğu yatırımlardan biri de tematik parklardır. Bilim, teknoloji ve sanat alanında gerçekleştirilen etkinlikler nedeniyle Kuzey Amerika, dünya insanlarını kendisine çekmekte ve burada kongre turizmi hızla gelişmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Turizm

ABD’de iç turizm oldukça gelişmiştir. ABD’de neredeyse her eyaletin ulusal parkları, eyalet parkları, koruma alanları ve rekreasyon alanları bulunmaktadır. Bunlar özellikle yerel nüfus tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir. ABD’de Teksas’ın körfez kıyıları, Houston Uzay Merkezi, eğlence parkları; Colorado’nun dünyaca ünlü kış sporları merkezleri önemli turistik alanlardır. New England, ABD’nin ilk yerleşim merkezlerindendir. Tarihî şehir ve kasabaları, müzeleri ve ticari çekicilikleri ile Newport, Beyaz Saray’ın olduğu başkent Washington ve ABD’nin en çekici şehri kabul edilen New York, hem iç hem de dış turizmde önemli bir yere sahiptir. ABD’de yılda 320 milyon kişi özel sektöre ait tematik parkları ziyaret etmektedir. Bunlara New York’taki Cooney Adası ve Florida’daki Walt Disney örnek verilebilir. Güney Carolina’da Charleston ve Georgia’daki Savannah korunmuş tarihî şehirleri New Mexico’da, Santa Fe’de Kızılderili kültürü özellikle yabancı turistler için oldukça çekicidir. Ülkede basketbol, golf gibi sporlar da turizmi geliştirmektedir. Güneyde subtropikal iklim kuşağında yer alan Kaliforniya ve Meksika Körfezi, güneydoğuda Florida, plajlarıyla ünlüdür.

Ülkenin doğusunda yer alan ve kuzeyden güneye uzanan Apalaş Dağları manzaralarıyla, çeşitli bitki ve hayvan topluluklarının yer aldığı doğal yaşam alanları ile turistler için çok çekicidir. Klimatizm, kayakçılık ve gezi yapmaya uygundur. Apalaş Dağları ve ormanları başlıca kamp ve doğa yürüyüş alanlarıdır. Apalaşlar’ın kuzeybatısında New Foundland Yarımadasında yer alan yüksek kütleler yaz turizmi için gözde alanlardır. Apalaşlar’dan daha yüksek ve geniş alan kaplayan Kayalık dağ kuşağı içerisinde çok sayıda mağara bulunmaktadır. Bölgede yüksek yamaçlarıyla Arizona’daki Büyük Kanyon dikkat çekici bir alandır. Yosemite, Büyük Kanyon ve Zion parkları, en gözde ulusal parklar içinde yer almaktadır. ABD’de ulusal parklar, yer ve zaman planlarıyla halkın düzenli olarak kamp yapabileceği ortamlar durumuna getirilmiştir. Buralarda kamp yerleşkeleri, yürüyüş ve bisiklet yolları, yaban hayatını rahatsız etmeyecek biçimde düzenlenmiştir. Deniz ya da göl kıyısındaki sayfiyeler, karavan gibi araçlarla yapılan tatil turları ve kamplar ülke halkının tercih ettiği turistik etkinliklerdir.

Kaliforniya kıyıları, manzaraları ve yaban yaşamı ile çekici olduğu kadar kamping ve yürüyüş gibi rekreasyon faaliyetleri için de tercih edilmektedir. Kuzeyde Redwood National Park, boyları 121 metreye ulaşan dev ağaçları ile orta kesimde Santa Cruz-Monterey sörf ve plaj turizmi ile San Francisco China Town’ı, yokuşları ve eski evleri ile hem Amerikalı hem de yabancı turistler için çok çekici yerlerdir. Güney Kaliforniya çoğunlukla plaj turizmine yönelmiştir. Meksika sınırına yakın olan ve bu nedenle çok ziyaretçi alan Los Angeles ve San Diego’da lüks sayfiye yerleşmeleri bulunmaktadır.

ABD’nin bir numaralı şarap bölgesi Napa Vadisidir. Buraya şarap tatma turları düzenlenmektedir. Los Angeles’ten içeride kalan Mojave Çölü’nde Palm Springs adıyla çöl sayfiye alanı kurulmuştur. Tamamen insan yapısı göller, koruluklar, yüzme havuzları, golf sahaları ile pahalı bir sayfiye alanıdır. Bu bölgede “Geriatric ghetto” adı verilen sadece emekliler için yapılmış şehirler de bulunmaktadır.

ABD’nin tropiklere açılan penceresi Florida’dır. Yılda ortalama 40 milyon turist ağırlamaktadır. Sıcak ve nemli geçen, fırtına tehlikeleri bulunan yaz mevsiminde turist azalır. Bu nedenle turizm sezonu kış ve ilkbahar mevsimine kaymıştır. Kıyıları denize doğru hafif eğimle inen kumsallar ve lagünlerden oluşmaktadır. Fort Lauerdale çevresinde tekne trafiğine uygun çok sayıda kanal ve suyolu nedeniyle yatçılık gelişmiştir. Florida yarımadasının en güney ucunda timsahlar dâhil çeşitli canlıların yaşam alanı olan dünyanın sayılı doğal alanlarından birisi Everglades Ulusal Parkı bulunmaktadır.

Kanada’da Turizm

Kanada, dünyada Rusya Federasyonu’ndan sonra ikinci büyük alan kaplayan ülkedir. Kuzey Kanada neredeyse bütün yıl buzlarla kaplıdır. Hudson Körfezi çevresinde ve yüksek dağlarda, çok soğuk kutup altı (Sub Arktik) iklim görülmektedir. Genelde kışları soğuk ve karlı, yazları kısa süren karasal iklim şartlarının görüldüğü Kanada’da, güney ve batıya ulaşıldıkça Büyük Okyanusa yakın sahalarda nispeten ılık ve yağışlı iklim şartları yaşanmaktadır. Kanadalıların en çok tercih ettikleri turizm türü güneş-deniz-kumdur. ABD dışında Meksika, Küba, İngiltere ve kuzeybatı Avrupa ülkelerine gelmektedirler.

Kanada topraklarındaki irili ufaklı göllerin sayısı 250 bini bulmaktadır. Ülkedeki orman kuşağı, Mackenzie Irmağı ağzından, Hudson Körfezi’nin güney sahillerine ve Ungaua Yarımadası’na kadar uzanmaktadır. Güneyde ise “Prairie”ler dışındaki bütün alanlar ormanlıktır. Bu ormanlarda her çeşit yabani hayvan ve kuşlara rastlanmaktadır. Kutuplarda, kutup ayıları ve misk sığırları; denizlerde fok, mors ve balinalar yaşamaktadırlar. Daha güneyde geyikler, siyah ve boz ayılar, kurtlar, tilkiler, kunduzlar ve diğer kürk hayvanları görülmektedir. Doğal yaşam alanları ve oluşturulan ulusal parklar turistler için çekici yerleri oluşturmaktadır. Kanada’da nüfusun yoğun olduğu St.Lawrence Havzası’nda Güney Ontario ve Québec, önemli turizm ve rekreasyon alanları geliştirmişlerdir. Toronto temiz, etnik çeşitliliğe sahip, tiyatrolarıyla ünlü ama pahalı bir turistik şehirdir. Başkent Ottawa, Kanada turizm gelirlerinin %65’den fazlasını toplayan Niagara Şelalesi, yakınlarındaki iki ulusal park Georgian Bay Islands ve Point Pelee turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerler arasında yer almaktadır.

Kanadalıların Ontario ve Quebec’ten sonra en çok tercih ettikleri yer, İngiliz Kolumbiyası’dır (British Columbia). Güzel manzaraları, iklimi ve kıyılarındaki fiyortları, adaları, kumsalları ve plajları ile turistler için oldukça çekicidir. Vancouver Adası turizmin odak noktalarından bir diğeridir. Özellikle Alaska’ya yönelen gemi yolculuklarının durak yerlerinden birini oluşturmaktadır. Alberta’da Kanada’daki Kayalık Dağları’nın en yüksek fakat daha kurak olan doğu kesimlerinde Banff Ulusal Parkı; iklimi, manzaraları, sıcak su kaynakları, kayak alanları ile turistlerce tercih edilmektedir. Edmonton’daki West Edmonton Mall dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olup, özellikle ABD ve Japonya’dan turist gelmektedir. Son yıllarda Kanada’ da turizmi geliştirmeye yönelik çalışmalar dikkat çekmektedir. Turizmi geliştirmek için tundra ve buzul alanları ile yaban yaşamının çeşitli örneklerinin ortaya çıkarıldığı arktik araştırmalar gerçekleştirilmektedir.

Meksika’da Turizm

Meksika kıyılarının uzunluğu 9995 km olup, bunun üçte ikisinden fazlası Büyük Okyanus ve bunun birer parçası olan Kaliforniya ve Tehuantepec Körfezi’nde, geriye kalanı ise Meksika Körfezi ve Karayip Denizi’nde bulunmaktadır. Topraklarının yarısından fazlası deniz seviyesinden 900 m yüksek olan Meksika, çok dağlık bir ülkedir. Alçak sahalar; Yucatan Yarımadası ve kıyı bölgelerinde bulunmaktadır.

Aktif volkanların bulunduğu Güney Meksika, turistler için çekici özelliklere sahip bir bölge oluşturmaktadır. En büyük volkanik unsur Meksika’yı batıdan doğuya doğru ortadan bölen Sierra Volcanica Transversal’dir. Bu bölgedeki manzara, binlerce eski kül konileriyle ve yüksek volkanik tepelerle karakterize edilmektedir. Meksika’nın en hâkim coğrafi manzarasını kuzey sınırından Tehvantepec, Berzahına (ince uzun kara parçasına) kadar uzanan yüksek arazi teşkil etmektedir. Berzahın ötesinde Orta Amerika’ya doğru devam eden Chiapas dağlık arazileri bulunmaktadır. Orta Meksika’da birçok büyük ve turistler için çekici göl yer almaktadır. Bu göllerden en büyüğü Guadalajora yakınındaki Chapola Gölü’dür.

Tropikal bölgede yer alan Meksika’da, sıcak ve nemli bir iklim görülmektedir. Özellikle alçak kesimlerde ve Yucatan Yarımadası’nda etkili olan bu iklim iç kesimlerde yüksekliğe bağlı olarak değişmektedir. Yazın özellikle kuzey ve kuzeybatıda sıcak ve kurak bir iklim yaşanmaktadır. Meksika’nın tropikal iklimi ve plajları turizm açısından büyük önem taşımaktadır. Meksika, Mayalar, Aztekler ve Olmekler gibi eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış, gelenek ve kültür açısından çok zengin bir ülkedir.

İspanyol ve Arap mutfağının etkileri bulunan Meksika mutfağı; mısır, fasulye, çikolata, çeşitli acı kırmızıbiberler ile yapılmış yemek ve ürünler ile turistler için ilgi çekicidir. Ülkenin tarihî ve kültürel özellikleri turizminde çekiciliğini artırmaktadır. Meksika, dünyada en çok turist çeken 20 ülke arasında bulunmaktadır.

Meksika’da turistler için çekici özellikler içinde; çeşitli şehir ve kasabaların zaman içinde birbirleriyle birleşmeleri sonucu oluşmuş başkent Mexico City, “Tanrılar Şehri” diye adlandırılan Teotihuacan, tek katlı evleri, parke taşlı sokakları, kiliseleri ile San Cristobal, Yucatan Eyaletinin başkenti olan Merida, Campeche Eyaleti’nin başkenti olan kıyı şehri Campeche sayılabilir. Ayrıca El Sumidero Kanyonu, Agua Azul Şelaleri, ülkenin kuzeybatısındaki dağlarda yaşayan Tarahumaralar, Meksika’nın güneydoğu kesiminde Quintana Roo eyaletinde tatil kenti Cancun, güneydeki Yucatan yarımadasında yer alan Mayan Riviera gibi tatil beldeleri, aktif volkanlardan Colima turistlerin ziyaret edebileceği yerlerden sadece birkaçıdır. Chichen-İtza Piramidi ve Tzompantli (Tsom pantli) Kafatası Duvarları, Yucatan Yarımadası’nda Mayan Riviera’sında bulunan arkeolojik kalıntılar, güzel ve değişik mimarisi ve coğrafi konumu sayesinde en çok ziyaret edilen alanlardandır.

Karayipler’de Turizm

Karayipler, Karayip denizi, bu denizdeki adalar ve ada ülkelerden oluşmaktadır. 2.754.000 km²’lik yüzölçümüyle Karayip Denizi, dünyanın en geniş tuzlu su denizlerinden biridir. Karayip kıyıları birçok koy ve körfeze sahiptir. Honduras, Venezuela ve Darien Körfezi bunlardan en önemlileridir. Denizi, Atlas Okyanusu’na bağlayan en geniş bölge Meksika ve Küba arasındaki Yucatan Boğazı’dır. Panama Kanalı açıldıktan sonra büyük bir ekonomik önem kazanan Karayip Denizi, Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanus arasındaki önemli bir ticaret yolu üzerindedir. Karayip adı, adalarda yaşayan Carib adı verilen yerlilerinden gelmektedir.

Karayip Denizi’nde yılda birkaç kez oluşan kasırgalar turizmi önemli ölçüde etkilemektedir. Eylül ayında etkili olan hurricane adı verilen fırtınalar, turizm sezonun kış aylarına (Ocak-Nisan) kaymasına neden olmaktadır. Adalarda plaj turizmi, balık tutma, dalma ve su sporları, tekne ve gemi yolculuğu turistlerin en çok tercih ettikleri aktivitelerdir. Karayiplerde üç çeşit ada bulunmaktadır:

  • Oldukça düz, karstik yapıda ya da mercan resiflerinden oluşan adalar

  • Volkanik adalar

  • Volkanik olmayan adalar

Düz adalar arasında Bahamalar, Turks ve Caicos adaları, Anguilla, Bermuda, Antigua, Guadalupe’un doğu yarısı, Barbados ile güney kesimdeki Aruba, Curaçao ve Banaire adaları bulunmaktadır. İki yapay plajın oluşturulduğu Curaçao dışında bu adaların en önemli özellikleri güzel plajlara sahip olmalarıdır. Ancak adalar az yağış almaktadır. Bu nedenle Bahama adlarına gemiyle su getirilmektedir. Volkanik adalardan Dominik ve Guadalupe gibi bazı adalarda sıcak su kaynakları, sülfür kraterleri, faal gayzerler bulunmaktadır. Karstik adalara göre bu adalar, çok daha yoğun bir bitki örtüsüne ve yeşil bir görünüme sahiptirler. Plajı olmayan 13 kilometrekare yüzölçümündeki Saba Adası, güzel volkanik manzaraları ile birlikte “dalgıçların ve turistlerin cenneti” olarak bilinmektedir. Volkanik olmayan dağlık adalar ise; Orta Karayip Adaları ya da Küba’nın güneyi gibi adaların bazı kesimleridir. Jamaika, Hispaniola, Porto Riko bu adalardandır.

Bölgedeki ülkelerin sömürge dönemiyle ilgili geçmişleri, adaların siyasal, kültürel ve ekonomik özelliklerindeki çeşitlilikler, Karayipler’deki turizmi etkileyen en önemli özelliklerdendir. 1959’da gerçekleşen Küba devrimi bu adayı sosyalist bir devlet yaparken Batı dünyasından da izole etmiştir.

Orta Amerika’da Turizm

Orta Amerika, Kayalık dağlarından, And dağlarına uzanan kuşak üzerinde yer almaktadır. Orta Amerika tropikal iklim özellikleri göstermektedir. Orta Amerika’da, denizin kuzey kesimi Meksika Körfezi, güney kesimi Karayipler Denizi’dir. Birçok turist, bölgeyi havasındaki ferahlık ve temizlik için ziyaret etmek istemektedir. Orta Amerika’da Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nikaragua, Kosta Rika ve Panama yer almaktadır. Orta Amerika’ya gelen turistlerin büyük bir kısmı Kuzey Amerika’dan, ABD ve Meksika’dan gelmektedir. Bunu Avrupa ve Güney Amerika’dan gelenler izlemektedir. Orta Amerika’da, arazinin büyük kısmı dağlıktır. En yüksek zirvelere 3000 metrelerde ulaşılmaktadır. Bu yükseltilerden bazıları ise volkanik dağlardır. Bunlardan biri Nikaragua’da bulunan Momotombo Yanardağı’dır. Bölgedeki en geniş düzlükler ise Belize, Honduras ve Nikaragua’da olduğu gibi bataklık kıyı ovalarıdır. Gerek batı gerekse doğu kıyılarında deniz turizminde önemli bir yeri olan plajlar bulunmaktadır. Doğuda Karayip Denizi kıyılarında sıcak tropikal iklim, tropikal yağmur ormanları ve uzun mercan resifleri görülmektedir. Pasifik kıyılarında ise Kasım-Nisan aylarının yağışlı geçtiği daha kurak bir iklim ve tropikal savanlar görülmektedir. Kosta Rika ve Bermuda adaları en önemli turizm merkezleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte turistler için gözde alanlardan olan Karayip Adaları, Bahamalar ve Porto Riko’yu her yıl milyonlarca insan ziyaret etmektedir. Buradaki Dominik Cumhuriyeti, Jamaika, Virjin ve St. Martin Adaları benzer çekiciliklere sahiptir. Turistler için çekici alanlardan biri de manzarasıyla Nikaragua Gölü’dür. Panama Kanalı’nda Pasifik ve Atlantik arasında düzenlenen tekne turları, turistler için gözde etkinliklerdendir. Bölgede Kosta Rika ve Panama kıyılarındaki adalara ve yerel kültürlere yapılan turlarla Orta Amerika keşfedilebilmektedir. Bu turlarda aynı zamanda balık avlama, yüzme ve dalış gibi etkinlikler de gerçekleştirilmektedir.

Bunun dışında ülkedeki diğer çekicilikler; Maya kalıntıları, Karayip Denizi kıyılarındaki Mosquito Plajları, korsan kasabaları, altın madenleri, golf alanları, yat limanı, lüks otelleri, Kosta Rika‘nın başkenti San Jose’daki müzeler, kiliseler ve ulusal tiyatro, Kosta Rika balta girmemiş ormanları (Monteverde nemli ormanları), ulusal parklar, ekoturizme uygun alanlar, Limon ve Porto Kaldera’daki gemi turları, Panama Kanalı tekne turları, balık avcılığı ve kıyı sporlarıdır.

Güney Amerika’da Turizm

Güney Amerika’nın kuzeyinde yüksek dağlar, nemli ormanlar ve sıcak ovalar bulunmaktadır, güneyi ise dar bir koni biçimindedir. Bu koninin batısında kurak bir çöl (Kuzey Şili’de Atacama Çölü), güneyinde ise dev buzullar yer almaktadır.

Güney Amerika Kıtası etkileyici doğal güzellikleriyle turistlerin dikkatini çekmektedir. Kıtanın iki büyük nehri olan Parana ve Amazon, And Dağları’nın doğu yamaçlarından doğmaktadır. Kuzeydeki Maracaibo Gölü de doğal güzellikleriyle görülmeye değer alanlardan birini oluşturmaktadır.

Güney Amerika üç alana ayrılmaktadır: Bunlardan And Ülkeleri denilen grupta Venezüella, Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya ve Şili yer almaktadır. Orta Kuşak Ülkeleri olarak bilinen grupta Arjantin, Uruguay ve Paraguay bulunmaktadır. Kıtanın en büyük ülkesi olan Brezilya, kültürel anlamda her iki gruptan da çeşitli özellikler taşıması nedeniyle, bu gruplara dâhil edilmemiş ve ayrı bir alan oluşturmuştur.

Venezüella’nın kıyılardaki adaları, lagünleri, falezleri, yağmur ormanları, kumsalları yanında kanyonları turistleri çekmektedir. Kültürel anlamda müzeleri, tarihî koloni yerleşmeleri ve Peru’nun Machu Picchu Antik Kenti’nde olduğu gibi İnka kalıntıları turistlerin ilgisini çekmektedir. İnka Kalıntıları, aşırı sıcak ve nemin alçak kesimlerde yaşamı güçleştirmesinden dolayı, Ekvatoral iklim bölgesinde genelde yükseklerde bulunmaktadır.

Peru ve Bolivya arasında bulunan Titicaca Gölü, otelleri ve sayfiye alanlarıyla turizme açılmış durumdadır. Arjantin’de bulunan göller yöresi de büyük bir sayfiye alanıdır. Macellan Boğazı’nın ana karadan ayırdığı kıtanın güney ucundaki adalar, turistler için görülmeye değer sahalar içinde yer almaktadır. Kıtada keşfedilmeyi bekleyen, dikkat çekici ada topluluklarından biri, kıtanın kuzeybatısındaki Galapagos ve diğeri güneydoğu ucundaki Falkland’dır. Patagonya adı verilen bölgenin karalar arasında Antartika’ya en yakın alan olması, önemini bir kat daha artırmıştır.

Brezilya’da Turizm

Brezilya, Güney Amerika’nın en kalabalık ve en büyük ülkesidir. Doğusunda Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Brezilya’nın en yüksek dağı 2890 metre yükseltisi ile Pico da Bandeira’dır.

Amazon ismini verdiği ve suladığı ova, dünyanın en büyük sahası durumundadır. Amazon ilk bakışta bir nehir değil, daha çok üzerinde büyük tonajlı gemilerin seyrettiği deniz-nehir veya denizin kocaman bir uzantısı görünümündedir. Amazon havzasındaki yoğun bitki örtüsü ve yaban hayvanlarının tekne gezileriyle görülmesi, ülkedeki gözde turistik etkinlikler arasındadır.

Brezilya, özellikle futboluyla ve ünlü Rio karnavalıyla tanınmaktadır. Brezilya, turizm açısından büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Bu çeşitlilikten dolayı kendi içinde beş ayrı Brezilya’dan oluşmaktadır: Güneydoğu Brezilya, Rio de Janerio ve Sao Paulo gibi büyük yerleşim ve ticaret merkezlerinin olduğu bölgedir. Güneybatı Brezilya ise eşsiz güzellikteki kumsalların olduğu Bahia bölgesidir. Tarım bölgesi, Orta Batı Brezilya ve Avrupa esintilerinin olduğu Güney Brezilya ülkenin diğer bölgelerini oluşturmaktadır.

Güneydoğu Brezilya’daki Sao Paula ve Rio de Jenerio kıyıları, masmavi denizi ve kumsalları ile deniz turizmi açısından çok uygun koşullar taşımaktadır. Rio’nun en ünlü kumsalı Copacabana’dır. Sahil boyunca bisiklet ve yürüyüş yolları, çeşitli barlar, kafeler, restoranlar ve oteller yer almaktadır. Turistlerin birçoğu buradan denize girmeyi tercih etmektedirler.

Rio’nun Corcovado Tepesi’nde yer alan Corcovado yani İsa Heykeli’dir. Bu noktadan seyredilebilen Rio manzarası turistler için âdeta nefes kesici özelliktedir. Tren yolculuğu boyunca da manzarayı seyretme imkânı bulunmaktadır.

Güneybatı Brezilya’da yer alan Bahia, özellikle rengârenk binaların olduğu Salvador şehriyle ünlüdür. Şehir merkezi, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Brezilya ve Arjantin sınırında yer alan Iguaçu Şelalesi, görülmeye değer doğal kaynaklardandır. Tamamen yağmur ormanlarıyla çevrili Iguaçu, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Eski sömürge yerleşmelerinden, 1711 yılında kurulmuş madencilik kasabası Ouro Preto, görkemli yapıları, barok kiliseleri ve bahçeleri, dar kaldırım taşı döşeli sokaklarıyla, Dünya Miras Listesi’nde yer alan çekici yerleşmelerden biridir.