SEYAHAT ACENTACILIĞI VE TUR OPERATÖRLÜĞÜ Dersi TÜRKİYE’DE SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE YASAL DÜZENLEME soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

1618 sayılı Yasaya göre, seyahat acentaları, Türkiye’de satılan paket turlarda sigorta ile ilgili düzenlemeler nelerdir?


CEVAP:

SİGORTA- Zorunlu Sigorta

MADDE 12 – (Değişik: 5571 sayılı Kanun Md:7) Seyahat acentaları, Türkiye’de satılan paket turlarda:

  1. Düzenledikleri paket tur kapsamında; müşteriye taahhüt ettikleri hizmetlerin acentanın iflası da dâhil olmak üzere herhangi bir nedenle verilmemesi veya taahhüt edilen şekilde verilmemesinden kaynaklanabilecek sorumluluklarını sigorta ettirmek zorundadır. Bu durumda sigortacının sorumluluğu en az paket tur bedeli kadar olmalıdır. Müşteri, sigorta kapsamındaki zararını doğrudan doğruya sigorta şirketinden talep edebilir. Seyahat acentaları ve sigorta şirketleri, sigorta sözleşmelerini yaptıkları andan itibaren beş iş günü içerisinde sözleşmenin bir örneğini Bakanlığa göndermekle yükümlüdürler. Sözleşmenin süresinden önce sona ermesi hâlinde, bu durum aynısüre içerisinde seyahat acentaları ve sigorta şirketleri tarafından Bakanlığa bildirilir. İlgili branşta ruhsatı bulunan sigorta şirketlerinin paket tur sigortası yapmaları zorunludur. Hazine Müsteşarlığı gerekli durumlarda sigorta primlerini belirlemeye yetkilidir.
  2. Paket tur sözleşmesi düzenlenirken, müşteriye;
  3. Müşterinin kaza ve hastalık hâlinde çıkış noktasına dönüş masraflarını,
  4. Her türlü kazadan doğan zararını ve tedavi masraflarını, poliçe limiti kadar karşılayacak şekilde sigorta ettirilebileceğini bildirmekle yükümlüdürler.