TÜRK DIŞ POLİTİKASI I Dersi OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN ÇÖKÜŞÜNDEN KURTULUŞ SAVAŞ'NA KADAR TÜRK DIŞ POLİTİKASI soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı, Britanya İmparatorluğunun Osmanlı İmparatorluğuna karşı izlediği politikada ne gibi değişikliklere yol açmıştır?


CEVAP:

Britanya İmparatorluğunun Osmanlı İmparatorluğuna karşı izlediği politika, Rusların batıda İstanbul, doğuda Erzurum’a kadar olan toprakları ele geçirdiği 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ile değişmiştir. Britanya İmparatorluğu artık Osmanlı İmparatorluğunun toprak bütünlüğünü korumanın çok zor olduğu görüşündedir. Bunun için de bundan sonra Çarlık Rusya’nın güneye daha fazla sarkmasını ve Fransa’nın Orta Doğu’ya yerleşmesini önlemek amacıyla yeni bir dış politika geliştirecektir. Bu yeni dış politikada Yunanistan ve Ermeniler önem kazanmıştır. Bu yeni stratejiye göre Britanya İmparatorluğu artık kolayca kontrol edebileceği küçük devletlerin (örneğin, Yunanistan) veya yeni devletlerin kurulmasını (örneğin, Ermenistan) destekleme politikasını izlemeye başlayacaktır.