HAVA TRAFİK KONTROL HİZMETLERİ Dersi TEMEL HAVA TRAFİK YÖNETİMİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

1930 ve 1950 Yılları Arası Dönem'de hava trafik yönetiminde hangi gelişmeler olmuştur?


CEVAP:
  • 1930’lu yıllara gelindiğinde hava trafik sistemi için organize edilmiş bir yapıya gereksinim hâlâ bulunmamaktaydı. Fakat bu yılların sonuna doğru uçakların yeteneklerindeki gelişmeler; gece uçuşlarının yoğunlaşması, seyrüsefer yardımcılarının konum belirleme amaçlı kullanımı ile yerde herhangi bir görsel yardımcı gerektirmeden aletli uçuşların başlaması yeni ihtiyaçları doğurdu. İlk önceleri yalnız hava alanına inişe gelen veya kalkmakta olan uçakların sıralanması şeklinde verilen meydan kontrol hizmetlerine sırasıyla yaklaşma ve saha kontrol hizmetleri de eklendi. Artık meydan kontrol hizmetinin verilmesinde kullanılan bayrakların yerini de telsizler almaya başladı.
  • Bu dönem içerisinde yaşanan II. Dünya Savaşı sonucunda, havacılıkta askerî amaçlar için geliştirilmiş olan teknolojiler savaşın bitiminde sivil havacılıkta kullanım alanı buldu. VOR (Very High Frequency Omni Directional Range-Çok Yüksek Frekanslı Çok Yönlü Verici) ve DME’nin (Distance Measuring Equipment Mesafe Ölçüm Cihazı) bir arada kullanılmak suretiyle uçak pozisyonları daha hassas belirlenebildi.
  • Bu yıllar arasında havayolu ulaştırması sistemi için dönüm noktası olabilecek Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması (Şikago Anlaşması) yürürlüğü girdi. 7 Aralık 1944 tarihinde Şikago’da anlaşma imzalandı.