TUR PLANLAMASI VE YÖNETİMİ Dersi TURİZM TALEBİ VE PAKET TUR TALEBİ soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

1950’lerde 25 milyon ile başlayan turist varışları, bugün dünya genelinde 1 trilyondan fazladır ve bu hareketlilik sayesinde 1,2 katrilyon ABD Doları gelir yaratan turizm endüstrisi, dünya ekonomisi içinde önemli bir yer tutmaktadır (UNWTO, 2015). Turizm endüstrisini bu ölçeğe ulaştıran ve turizm talebini hızlandıran faktörler nelerdir?


CEVAP:

Son yıllarda dünya genelinde yaşanan gelişmeler -ki bunları nüfus artışı ve hareketliliği, küresel rekabete bağlı olarak bireylerin harcanabilir gelir düzeylerinin artması gibi değişiklikler olarak açıklayabiliriz- seyahat talebinin artmasına yol açmıştır. Seyahate ayrılabilen harcanabilir gelirin artmasına ek olarak; seyahat formalitelerinin azalması, bireylerin eğitim ve kültür seviyelerinin artması, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, farklı dillerin kullanılması, politik ve sosyo-ekonomik yapıların değişmesi sayesinde turizm talebinde önemli ölçüde artış görülmüştür (Çeken, 2014: 74). 1950’lerde 25 milyon ile başlayan turist varışları, bugün dünya genelinde 1 trilyondan fazladır ve bu hareketlilik sayesinde 1,2 katrilyon ABD Doları gelir yaratan turizm endüstrisi, dünya ekonomisi içinde önemli bir yer tutmaktadır (UNWTO, 2015). Turizm endüstrisini bu ölçeğe ulaştıran ve turizm talebini hızlandıran faktörler şöyle açıklanabilir (Wall ve Mathieson, 2006: 24-26):

• Dağıtım kanallarının gelişmesi ve herkes için erişilebilir hâle gelmesi ile özellikle seyahat acentaları ve tur operatörleri daha yenilikçi ve rekabetçi ürünler, paketler sunmaya başlamıştır. Sunulan ürünler hem çeşitlilik açısından hem de ödeme kolaylıkları ve fiyat seçenekleri açısından zenginleşmiştir. Bu sayede farklı beklentiler ve imkânlara sahip tüketiciler için yeni fırsatlar ortaya çıkmıştır.

• Havayollarında fiyatların serbestleşmesi ile gelişen rekabetçi ortam, tüketicilere önemli fiyat avantajları sunmaktadır. Özellikle düşük maliyetli ve dolmuş (charter) havayolu sayısının artması seyahat olanaklarını arttırmıştır.

• Paket tur ile konaklama, ulaşım, gezi ve yeme-içme olanaklarının bir bütün olarak pazarlanması, özellikle az deneyimli tüketicilerin seyahat endişelerini azaltmıştır. Paket turun toptan satın alma sayesinde maliyetleri ve dolayısıyla satış fiyatlarını azaltması da gerçek (efektif) talebi geliştiren bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

• Turizm sektöründe değişen tüketici ihtiyaçları karşısında pazarda ortaya çıkan rekabet, işletmelerin büyümesine, yatay ve dikey bütünleşmeler ile güçlenmelerine neden olmuştur. Teknolojik yenilikler ile birlikte turizm piyasası değişmeye devam etmektedir.