Medya ve İletişim Dersi İletişim Modelleri soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

1953 yılında, Heider'in 1946’da geliştirdiği iki insanın ya da obje ile olan ilişkilerindeki uyum ya da uyumsuzluk çalışmaları üzerine formüle edilen model hangisidir?


CEVAP:

Newcomb ABX Modeli 1953 yılında Newcomb tarafından, Heiderin 1946’da geliştirdiği iki insanın ya da obje ile olan ilişkilerindeki uyum ya da uyumsuzluk çalışmaları üzerine formüle edilmiştir. Model temelde, iki kişi arasındaki iletişim ilişkilerindeki dinamiği sunmaktadır. Daha geniş ölçekte ise bu dinamik iletişim ilişkisi sonucunda tutum değiştirme, düşünce oluşturma ve propagandist bir işlev sergilemektedir.

A ile B’nin iletişim ilişkilerinin çok iyi olduğunu ve A’nın X kişi, konu ya da objesine olan tutumunun ya da düşüncesinin pozitif, B’nin ise negatif olduğunu varsayalım. Model bize, A ile B’nin bilgi iletme, inandırma, deliller sunma, kandırma, yeni bilgisel düzenlemelere yer verme türünden iletişim ilişkisine dayanarak, B, A’nın X’e karşı olan pozitif tutumunu negatif ya da tersi olarak, A, B’nin X’e karşı negatif olan düşünce ya da tutumunu pozitif yapabilme gücüne sahip olduğunu anlatır. Bunu gerçekleştirebilmek için; A ve B bireyleri arasında bir çekim gücünün olması, X kişi, kavram ya da objesinin en az A ya da B için savunulabilmesi amacıyla önemli olması ve X’in A ve B için ortak bir ilgi alanı olması gerekmektedir.